Hartiat ja niskat ovat jumissa, ja päätäkin särkee – mahtaako kivun syynä olla jännitys- vai sittenkin niskaperäinen päänsärky?
Sekä niskaperäinen että jännityspäänsärky yhdistetään yläkropan lihasjumeihin, ja siksi kivun nimeäminen on välillä haastavaa. Säryn aiheuttaja olisi kuitenkin hyvä tunnistaa, jotta vaiva saadaan hoidettua oikeanlaisilla menetelmillä.
Mistä niskaperäinen päänsärky johtuu, miten se oireilee, ja kuinka kipu eroaa jännityspäänsärystä? Kysyimme Terveystalon OMT-fysioterapeutti Nina Saarikiveltä 5 kysymystä niskaperäisestä päänsäryn hoidosta.
1. Mitä niskaperäisellä päänsäryllä tarkoitetaan?
“Niskaperäinen päänsärky on toispuoleista päänsärkyä, joka aiheutuu yläniskan toimintahäiriöstä. Toimintahäiriöllä tarkoitetaan, että kaularangan kahdessa ylimmässä nikamassa tai yläniskan lihaksissa on liikerajoitusta tai jännitystiloja.
Päänsärkyyn liittyy myös usein niska- ja kaulan tukilihasten heikkoutta, jolloin pään ja kaulan alueen lihakset ovat epätasapainossa.”
2. Miten niskaperäinen päänsärky oireilee?
“Niskaperäinen päänsärky on selkeästi toispuoleista, ja kipu saattaa säteillä takaraivolta otsalle ja ohimolle sekä toisen silmän alueelle. Päänsärkyyn voi liittyä myös niskakipua.”
3. Mistä niskapäänsärky johtuu?
“Niskapäänsärylle saattavat altistaa huonot työasennot, yksipuolisesti kuormittava työ ja vapaa-aika. Esimerkkinä tästä on päätetyö, jossa pää työntyy helposti heteen ja leuka nousee ylös.
Myös pyöräily voi kuormittaa yläniskan aluetta, kun asento on etukumara, ja katsetta ja leukaa joudutaan nostamaan ylöspäin. Siksi kuormitus yläniskan alueella voi olla päivän mittaan runsastakin, jos esimerkiksi päätetyön ohella vielä työmatkat pyöräillään kotiin.
Niin sanottu ‘huono ryhti’, tai mikään tietty asento ei kuitenkaan yksinään aiheuta päänsärkyä, vaan yleensä ongelmana on liian yksipuolinen kuormitus.”
4. Miten niskaperäinen päänsärky eroaa jännityspäänsärystä?
“Usein jännityspäänsärky liitetään niska- ja hartiaseudun lihasten jännittyneisyyteen ja yksipuoliseen kuormitukseen. Jännityspäänsärky on tyypillisesti kuitenkin symmetristä ja kipu ilmenee laajemmalla pään alueella: takaraivolla, ohimolla ja otsalla.
Kaikkia mekanismeja jännityspäänsäryn taustalla ei tunneta. Tiedetään, että muun muassa stressi ja psyykkiset tekijät, kuten masennus ja ahdistus, voivat laukaista jännityspäänsäryn.”
5. Miten niskapäänsärkyä hoidetaan?
“Niskapäänsäryn hoidossa fysioterapialla on tärkeämpi rooli kuin jännityspäänsäryssä. Jännityspäänsärkyyn auttaa yleensä jo perusliikunta.
Kaularangan nivelten liikerajoitus vaatii sen sijaan aluksi fysioterapeutin tekemää manuaalista käsittelyä ja monipuolista täsmäharjoittelua, jotta liikkuvuus saadaan palautettua. Niskaperäistä päänsärkyä hoidetaan liikkeillä, jotka kohdistuvat paikallisesti yläniskaan, kuten erilaisilla liikkuvuusharjoitteilla sekä kaulan ja niskan tukilihaksia vahvistavilla liikkeillä.”
Niskaperäinen päänsärky kuriin jumpalla – 5 fysioterapeutin vinkkaamaa liikettä
1. Asetu selinmakuulle polvet koukussa. Aseta pyyhe yläniskaan niin, että pyyhkeen reuna kulkee korvan ali, posken yli ja kohti silmää. Ota ristiote pyyhkeen reunoista. Vedä kädellä pyyhkeestä niin, että pää kiertyy vetävän käden suuntaan. Pidä ääriasento 5–10 sekuntia. Toista 10–20 kertaa per suunta.
2. Asetu selinmakuulle, polvet koukussa. Aseta tuplapallo yläniskan alle (ei takaraivon alle) ja kannattele päätä kädellä, jotta voit laskea kaulan lihakset rennoksi. Tuo leukaa alas pienellä nyökkäysliikkeellä ja paina sitten takaraivoa kohti alustaa. Pidä ääriasento 5–10 sekuntia.
Toista 10–15 kertaa. Voit myös kohdistaa liikkeen toispuoleisesti kääntämällä aluksi päätä hieman ja tekemällä takaraivon painamisen enemmän kierron puolelle.
3. Istu tuolille selkänojaan nojaten. Nyökkää leukaa hieman sisään/alas. Pidä pään ja niskan asento muuttumattomana suhteessa ylävartaloon ja kallista ylävartaloa taaksepäin. Kannattele pään asentoa tässä 5–10 sekuntia. Toista 10 kertaa.
4. Istuen tai seisten, aseta kuminauha takaraivolle ja molempiin käsiin. Kuminauhassa pieni kiristys. Hae hyvä ryhti ja nyökkää leukaa hieman alas ja sisään. Tee pientä pään ja niskan kiertoliikettä ja vastusta liikettä kuminauhasta vetämällä. Tee ensin yksi sarja kiertämällä keskilinjasta oikealle ja sen jälkeen keskilinjasta vasemmalle. Toista 10–15 kertaa per suunta. Tee kolme sarjaa.
5. Seiso suorana ja nosta kädet ylös, pidä kyynärpäät hieman koukussa. Nosta hartiat kohti korvia ja pidä jännitys 10 sekunnin ajan. Laske hartiat jarruttaen alas pitäen kädet ylhäällä. Rentouta ja toista. Toista 10 kertaa.
Lue myös: Liikunta vähenee tutkitusti ensisynnytyksen jälkeen – Kaksplus.fi