Hyvinvointivalmentaja Karita Tykkä, 43, ei anna kaamosaamujen imeä energioitaan minimiin. Karita vinkkasikin kolme tapaa, joiden avulla aamu alkaa energisesti, vaikka päivät pimenevät.
1. Aloita aamu meditaatiolla
Karita itse aloittaa jokaisen aamun meditaatiolla. Karitan mukaan aamumeditaatio auttaa hänet lempeästi aamuun. Aamujen tavoin myös jokainen ilta päättyy meditaatioon.
– Ideana on, että jokainen aamu alkaa minusta käsin ja jokainen päivä päättyy minuun. Aamu menee helposti sellaisella kaavalla, että heti aamusta katsotaan meilejä ja eletään muista käsin. Illalla taas saatetaan viimeiseksi selata esimerkiksi Instagramia ja jälleen kerran elää muista käsin. Tärkeää olisi muistaa itsestä lähteminen ja itseen palaaminen. Silloin voimme elää sydämestä käsin ja palvella muita sydämestämme, emmekä sitä ajatellen, mitä muut meistä haluavat, Karita sanoo.
2. Oleskele punavalossa tai kirkasvalolampun loisteessa
Karita kannustaa käyttämään kirkasvalolamppuja valon vähentyessä. Itse hän luottaa aamuisin punavalon voimaan.
– Käytän punavaloa aamulla meditoinnissa. Vaikka minulla on silmät kiinni meditoinnissa, punainen valo tunkeutuu silmäluomien läpi, Karita kertoo.
3. Sisällytä aamuun rutiini, joka tukee hyvää ja energistä oloa
Karita kannustaa jokaista sisällyttämään aamuunsa hyvää ja energistä oloa tukevan aamurutiinin. Mikä tällainen rutiini on, riippuu ihmisestä.
– Kannattaa miettiä, mikä itselle on tärkeää, mikä helpottaisi omaa aamua ja mikä antaisi juuri itselle hyvää oloa. Joillekin tällainen rutiini saattaa olla vaikkapa se, että laittaa musiikin aamulla soimaan. Toiselle tällainen asia saattaa olla värit eli vaikka se, että laittaa heti aamusta pinkin paidan päälle, Karita antaa esimerkkejä.
Hänelle itselleen tärkeä aamurutiini on ulos pääseminen.
– Haluan happea. Vaikka minulla oli hieman tiukka aamu tänään, kävin silti tekemässä aamulla pienen 10 minuutin jumpan. Silloin, kun minulla ei ole aikainen aamu, menen mereen. Meri herättää minut ja saan herätä ihanasti viileään veteen. Mutta jokaisella on omat juttunsa ja siksi kannattaa käyttää aikaa sen miettimiseen, mikä juuri itselle se omin juttu on, Karita muistuttaa.
Lue myös:
Karita Tykkä: ”Olin pelkkä kuori, jonka sisällä oli tukahdutettuja tunteita”