Moni käyttää muovisen limonadi- tai kivennäisvesipullon uudelleen vesipullona. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että juomapullo voi terveydelle haitallinen.
Kaikkien elintarvikkeiden pakkaukset on lähtökohtaisesti tehty kertakäyttöisiksi, huomauttaa ylitarkastaja Merja Virtanen Ruokavirastosta. Tämä tarkoittaa, ettei myöskään virvoitusjuomapulloja tulisi pestä tai käyttää uudelleen.
– Testaaminen on todella kallista, joten toimija testaa materiaaleja vain siihen tarkoitukseen, mihin he tulevat niitä käyttämään. Siksi testeissä ei välttämättä oteta huomioon, miten elintarvikepakkaukset kestävät uudelleen käyttämistä ja pesemistä, Virtanen kertoo.
Lue myös: 15 pientä ja helppoa tapaa vähentää muovin käyttöä
Vanha muovipullo ei ole paras vesipullo
Vanha muovipullo kannattaa siis käytön jälkeen laittaa suoraan pullonkeräykseen. Mutta millainen terveysriski pulloon liittyy, jos sitä sattuu käyttämään juomapullona esimerkiksi jumppatunnilla?
Virtasen mukaan pulloista saattaa siirtyä myrkyllisiä ainesosia elintarvikkeeseen kuten juomaveteen, jos pulloja käytetään toistuvasti kerta toisensa jälkeen.
– Saattaa olla, että muovipullot kestävät hyvin uudelleenkäyttöä, mutta koska sitä ei ole varmistettu, siitä ei voi olla varma. Sen takia emme suosittele sitä.
Siitä huolimatta silloin tällöin käytettynä vanhasta muovipullosta tuskin on kovin suurta riskiä terveydelle, Virtanen lisää. Tärkeintä on huolehtia, ettei pulloja käytä säännöllisesti uudelleen.
Käytä pakkausta siihen, mihin se on tarkoitettu
Oli kyse sitten pulloista tai muista pakkauksista, Virtanen muistuttaa, että pakkausta on tärkeä käyttää vain siihen tarkoitukseen, mihin se on tehty.
– Elintarvikkeiden pakkausmateriaalit ovat aina kertakäyttöisiä. Altistumme kemikaaleille niin monista lähteistä, joihin emme pysty kuluttajina vaikuttamaan. Sen takia on tärkeää, että pyrimme vaikuttamaan niihin, joihin voimme: käytämme esimerkiksi pakkausmateriaaleja siihen, mihin ne ovat tarkoitettu.
Lue myös:

Vanhentuneet meikit ovat terveysriski – Näin tunnistat pilaantuneen kosmetiikan

Pitkät kynnet voivat olla hygieniariski, vaikka kädet pesisikin huolellisesti – asiantuntija neuvoo, miten kannattaa toimia
