Suihkussa käytettävät pesusienet saattavat olla melkoisia bakteerien paratiiseja. Pahimmillaan pesusientä itseään vasten hinkkaamalla hieroo itseensä bakteereja ja sieneen aiemmista pesuista jäänyttä kuollutta ihosolukkoa. Tutkimuksissa sienistä on löydetty bakteereja, jotka aiheuttavat muun muassa sieni-infektioita sekä haava- ja karvatupen tulehduksia.
Pesusieni on puhdistettava huolellisesti
Synteettisistä materiaaleista tehdyt sienet ovat nopeammin kuivuvia ja näin huonompia kasvualustoja bakteereille kuin luonnonmateriaaleista valmistetut. Kummatkin sienet on kuitenkin tärkeää puhdistaa huolella jokaisen käyttökerran jälkeen. Huuhtele pesusieni, rutista se mahdollisimman kuivaksi ja anna sienen vielä sen jälkeen kuivua rutikuivaksi raikkaassa ympäristössä.
Oikeanlainen säilytys on ensiarvoisen tärkeää
Suihku on mainio lisääntymispaikka bakteereille: lämmin, kostea ja yleensä sellainen, jossa ilma vaihtuu melko huonosti. Siksi pesusientä ei kannata jättää suihkuun muhimaan ja bakteereja keräämään. Säilytä pesusientä käyttökertojen välissä kuivassa paikassa, jossa on hyvä ilmanvaihto.
Pesusienet on vaihdettava säännöllisesti
Pesusienet eivät kestä ikuisuuksia. Oikein hoidettukin pesusieni on vaihdettava säännöllisin väliajoin, sillä siihen tulee käytössä koloja ja halkeamia, jotka ovat pöpöjen ja kuolleen ihosolukon suosikkipaikkoja. Luonnonmateriaaleista tehty pesusieni kannattaa vaihtaa noin kolmen viikon välein, synteettinen pesusieni puolestaan joka toinen kuukausi. Jos pesusieni on homeessa, haisee oudolta tai vaihtaa väriään, täytyy se toki nakata oitis roskakoriin.
Voit korvata pesusienet käsilläsi
Useat ihotautilääkärit ovat sitä mieltä, että pesusienet ovat täysin turhia – omat kädet riittävät mainiosti ja ovat huomattavasti pesusieniä hygieenisempi vaihtoehto. Lisäksi käsillä tulee harvoin epähuomiossa hinkattua kehoa niin kovaa, että iho ärsyyntyy tai iholla olevat haavat tai naarmut aukeavat.
Lähteet: Good Housekeeping, HowStuffWorks, HuffPost Style, The Huffington Post
Lue myös:
Varo! Työpaikan kahvikupeissa muhii terveysvaara
Pitäisikö suihkussa käydä aamulla vai illalla? Lääkäri vastaa
Kannattaako kuumassa suihkussa käydä? 7 hyötyä ja 4 haittaa
The post Hierotko sinäkin tietämättäsi suihkussa itseesi bakteereja? appeared first on Anna.fi.