Kohdunpoistoon voidaan päätyä kohtuun liittyvien sairauksien vuoksi, jotka eivät ole hoidettavissa lääkehoidolla tai pienemmillä toimenpiteillä, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta. Tavallisimpia syitä ovat hoitoon reagoimattomat vuodot tai kivut, kookkaat paineoireita aiheuttavat hyvänlaatuiset lihaskasvaimet eli myoomat sekä paineoireita aiheuttava kohdun laskeutuminen. Muussa tapauksessa kohdunpoistoleikkaus tehdään vain pakottavasta tarpeesta, kuten syövän yhteydessä.
Kohdunpoistolle pyritään Heikkisen mukaan etsimään ensisijaisesti vaihtoehtoisia ratkaisuja. Vaikka toimenpide tehdäänkin joko emättimen kautta tai tähystyksessä, se katsotaan silti keskisuureksi leikkaukseksi, johon saattaa liittyä komplikaatioita. Toipumisaika kestää tavallisesti 2–3 viikkoa. Lievempiä, itsestään tai lääkehoidolla paranevia vaivoja, kuten tulehduksia, verenvuotoa tai pitkittynyttä kipua, kokee jopa 10–20 prosenttia leikkauspotilaista. Noin 1–2 prosenttia kohtaa vakavia komplikaatioita.
– Leikkauspäätökseen vaikuttavat leikkausriskit ja raskaustoive. Ilman pakottavaa tarvetta kohtua ei poisteta ennen kuin nainen on täysin varma siitä, ettei halua lisää lapsia nyt eikä tulevaisuudessa. Ylipäätään lapsiluku painaa leikkauspäätöksessä ikää enemmän.
Kohdunpoistoleikkaus ei käynnistä vaihdevuosia
Kohdunpoistoleikkauksia tehdään nykyään vähemmän kuin aikaisemmin, vaikka Heikkisen kokemuksen mukaan naiset hakeutuvatkin vastaanotolle aiempaa herkemmin elämänlaatua huonontavien oireiden takia.
– Suomessa noudatetaan meillä laadittua erinomaista vuotohäiriöiden Käypä hoito -suositusta, jonka mukaan kohtua ei poisteta vuotohäiriöissä ilman hoitokokeilua. Tehokas hoito vuotohäiriöihin on hormonikierukka. Hyviä tuloksia on saatu myös mini- tai yhdistelmäpillereillä, joita käytetään ilman taukopäiviä ja lumepillereitä.
Mikäli kohdunpoistoa päädytään harkitsemaan, Heikkinen haluaa potilaan ymmärtävän, ettei toimenpide muuta naisen seksuaalisuutta tai vaikuta emättimeen yhdyntöjä häiritsevästi. Se ei myöskään käynnistä vaihdevuosia, sillä terveitä munasarjoja ei poisteta automaattisesti leikkauksen yhteydessä – ainoastaan kuukautiset loppuvat.
Jos potilas on ohittanut vaihdevuodet ja munasarjojen toiminta on loppunut, niiden poistosta keskustellaan. Munatorvien poisto voidaan tehdä kohdunpoiston yhteydessä iästä riippumatta. Se ei vaikuta naisen hormonitoimintaan, mutta poisto vähentää riskiä sairastua munasarjasyöpään.
Turhat pelot vähentyneet
Kohdunpoistoon liittyvät pelot ovat Heikkisen mukaan nykyisin harvinaisia.
– Suomalaiset naiset ovat tietoisia siitä, että kohtu ei tuota hormoneja eikä sen poisto vaikuta esimerkiksi kykyyn saada orgasmia. Samalla kun turhat pelot ovat vähentyneet, oma kokemukseni on, että myös tarpeettomaan kohdunpoistoon hakeudutaan aiempaa harvemmin. Voi olla, että kohdunpoistosta kerrotaan ja keskustellaan aiempaa enemmän.
Lue myös:

Runsaat kuukautiset vaikeuttivat Hanna Markkula-Kivisillan elämää – kohdunpoisto oli iso helpotus: ”Palavereissa mietin, valunko noustessani verta”

Kirsi Hytösen, 64, värikäs elämä toi eteen menetyksiä, mainetta ja avoimen liiton – elämän parhaita päätöksiä oli kohdunpoisto

Hoidettiin ensin bakteerivaginoosina – Taru Salovaaran väsymys, yöhikoilu ja oudot vuodot paljastuivat kohdunkaulan syöväksi: ”En ollutkaan kuvitellut oireitani”
Lue myös: Kotiliesi.fi: Johanna kärsi endometrioosikivuista 30 vuotta – vasta kohdunpoisto toi helpotuksen