Burana ei auttanut juuri mitään. Kauratyyny oli yhtä tyhjän kanssa, ja kylmägeeli vain nosti ihon kananlihalle. Kun Minna Virtasen lonkkaa pari vuotta sitten jäyti yötä päivää ja liikkumisesta tuli vaikeaa, Minna veikkasi syyksi hankalaa nivelrikkoa. Lonkkakipusi on selkäkipua, fysioterapeutti kertoi ja yllätti tiedolla Minnan.
”Olin mielestäni kokenut kaiken mahdollisen selkäkivun, mutta tällaista lonkkaperäistä kipua en ollut aiemmin kohdannutkaan”, Minna, 60, kertoo.
Minna on työskennellyt 36 vuotta hoitajana monenlaisissa tehtävissä. Hän on tehnyt töitä ensiavussa hankalissa asennoissa, pessyt ja nostanut vuodeosastoilla painavia potilaita ja uurastanut seisten pitkiä työvuoroja.
”Työ on tuntunut selässä. Se on väsynyt, kipeytynyt entistä pienemmästä ja pahimmillaan melkein vienyt jalat alta.”
Reilu kymmenen vuotta sitten sairaanhoitaja Minna vähensi potilastyötä ja alkoi kouluttaa ja suunnitella hoitotyötä. Työ muuttui entistä kevyemmäksi istumatyöksi, mutta selkävaivat jatkuivat.
”Selkä ei tykkää mistään asennosta, jos se pysyy samanlaisena liian pitkään”, Minna tietää.
Suvun yhteinen vaiva
Kipeää lonkkaa ja selkää yhdistävä tekijä löytyy monesti selkärangan alaosasta löytyvästä SI-nivelestä. Sen tehtävänä on lieventää lonkan kuormitusta, mutta kipeytyessään se jumittaa lonkan.
”Lonkkakipuni oli jyystävää hermokipua. Kipulääkekuuri lievitti, mutta ei vienyt sitä kokonaan”, Minna kertoo.
SI-nivel ei ole ainoa Minnan kiusantekijä. Hänen selkänsä on kuvattu, ja rangasta on löytynyt nikamasiirtymä. Voi olla, että Minna on lapsena telonut selkänsä ja vaurio on alkanut vaivata vanhemmiten.
”Selkävaivoissani on myös sukuvikaa. Kun ikää ja kuormaa kertyy, ranka alkaa oireilla.”
Kun suku tapaa, yhdessä jutellaan selkävaivoista, ja hyvä, että jutellaan. Eräällä tapaamisella täti kertoi Minnalle pilateksesta. Täti oli lukenut tutkimuksista, joiden mukaan alaselkäkipuisilla on keskivartalon hallinnassa parantamisen varaa, ja siihen pilates on täsmäliikettä. Täti kuului paikalliseen selkäyhdistykseen ja kertoi, että se järjesti pilateksen ja joogan yhdistävää jumppaa. Ryhmän ohjaaja oli selkävaivoja tutkinut fysioterapeutti.
”Kun yhdistyksen järjestämä ryhmä vielä kokoontui kävelymatkan päässä kodistani, pakkohan sitä oli lähteä mukaan.”
Lue myös: Si-nivel syynä alaselkäkipuun? 6 liikkeen lempeä jumppa voi auttaa – katso video

Kolmannen kerran jälkeen alkoi tapahtua
Minna oli kokeillut pilatesta 15 vuotta aiemmin, mutta silloin se oli hänelle liian hidastempoista ja kokeilu loppui lyhyeen.
”Ehkä olin ajan mittaan seestynyt, sillä nyt minulla oli vaikeuksia pysytellä ohjaajan perässä. Katselin ohjaajaa ja ihmettelin, millaiseen solmuun ihminen voi oikein mennä. Minä olin kankea kuin rautakanki.”
Minnan lonkat kiristivät eivätkä suostuneet taipumaan risti-istuntaan. Polvien päällä istuminen teki kipeää, ja konttausasento otti ranteisiin.
”Toisin kuin vuosituhannen alussa, tämä ohjaaja antoi liikkeisiin vaihtoehtoja. Kun muut jumppasivat lattiatasossa, minä tein liikkeitä puolapuilla, eikä aika todellakaan käynyt pitkäksi.”
Kipeä selkä ei haitannut tekemistä. Ensimmäisillä kerroilla ryhmä vasta opetteli käyttämään selkää tukevia lihaksia oikein, eivätkä liikkeet vielä kuormittaneet selkää. Vahvistavien liikkeiden aika tuli muutaman kerran päästä, kun liikkeet olivat tulleet tutuiksi.
”Kolmannen treenikerran jälkeen huomasin, että kehossani oli tapahtunut jotain.”
Minna sai pitkästä aikaa kengät jalkaansa seisten. Takareidet eivät laittaneet vastaan, kun hän solmi kengännauhoja.
”Arjesta oli tullut kaikin puolin helpompaa. Imuroin sängyn alustan aiempaa vähemmällä ähinällä.”
Kymmenen pilateskerran jälkeen Minna heilautti jalkansa pyörän tangon yli tuosta vain.
”Lonkkaan oli tullut liikkuvuutta. Liikkuva lonkka kuulemma suojaa selkää nostoissa, sillä se mahdollistaa syvän kyykkyasennon. Minulla liikkuva lonkka näkyi entistä pidempinä askelina ja nopeampana kävelyvauhtina.”
Tasapainokin oli parantunut, ja pyöräily oli entistä varmempaa.
”En kokenut itseäni yhtä kömpelöksi kuin aiemmin. Liikkuminen oli mukavampaa.”
Minna sai myös nauttia entistä paremmista yöunista.
”Lonkkaa ei särkenyt, ja selkäkipu oli poissa.”
Lue myös: Selkä meni synnytyksessä – sitten Laura sai lajivinkin
Jumi siellä, kipu täällä
Kevyt liikuskelu tekee hyvää, kun selkä on kipeä. Se pitää selän aineenvaihdunnan toiminnassa ja lievittää kipua. Minna ei ole ollut selkänsä vuoksi koskaan sairauslomalla. Jos olisi, liikelääke voisi jäädä käyttämättä.
”Kynnys lähteä sairauslomalla kävelylle on korkea, sillä sairausloma vietetään perinteisesti neljän seinän sisällä. Muuten itsestä tuntuu, että syytetään lorvikatarrista.”
Liikuskelu myös ehkäisee selkävaivoja, ja sitä keinoa Minna oppi käyttämään kantapään kautta.
”Nykyinen työni sisältää paljon päätetyötä. Se vetää niskan juntturaan, jos työasento on huono enkä tauota istumista.”
Pitkät rupeamat päätteellä aiheuttivat Minnalle niin hankalan huimauksen ja päänsäryn, että niska kuvattiin pahimman varalta.
”Niskassa ei ollut rakenteellista vikaa. Se oli vain niin jumissa, ettei pää kääntynyt oikean olkapään yli.”
Minna haki niskaansa apua hierojalta ja jäsenkorjaajalta. Kummankin apu auttoi hetken, mutta pysyvä apu löytyi pilateksesta.
”Lähdin hoitamaan selkää, ja niska ja huimaus hoituivat siinä sivussa. Pää kääntyy taas tasapuolisesti kummallekin sivulle.”
Tukirankamme nivelet, lihakset ja luut muodostavat ketjun. Kun yksi kohta rangassa laittaa vastaan, se käyttää liikkeeseen toista kohtaa.
”Rintarangan jumi voi tuntua niskassa ja lonkkakipu selässä”, Minna selittää.
Venyttelyä eteisen lattialla
Pitkien työvuorojen jälkeen Minnan selkä muistuttelee aiemmasta. Selkää väsyttää, ja se on kankea.
”13 tunnin työpäivä tuntuu selässä. Selälläkin on rajansa.”
Kun selkä varoittelee, Minna lepyttelee sitä jooga-pilateksesta tutuilla venytyksillä.
”Venyttelen eteisen lattialla, nukun hyvät yöunet ja annan selän levätä. Aamulla se on kunnossa.”
Pilateksessa Minna oppi senkin, että rauhallisella, koko keuhkot täyttävällä hengityksellä voi lievittää kipua.
”Pilatesharjoitukset tehdään hengityksen tahdissa. Nyt ymmärrän, miksi sitä kannattaa opetella.”
Hengityksen avulla voidaan säädellä vatsaontelon painetta. Kun vatsaontelon paine kasvaa, selän tuki lisääntyy. Hengityksellä voidaan vaikuttaa myös liikkuvuuteen. Minna on huomannut, miten pitkä, tasainen uloshengitys rentouttaa lihaksia.
”Kymmenen kertaa jooga-pilatesta ja syviä, hyviä hengityksiä, ja niin vain minäkin taivuin risti-istuntaan.”
Risti-istunta tuntuu selässä yllättävän hyvältä.
Lue myös Kotiliesi.fi: Krooninen selkäkipu voi kipeyttää myös mielen – silloin tarvitaan tukea sekä keholle että mielelle
Juttu on julkaistu Annassa 48/2024.