Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1689

Apu yskään löytyy rautakaupasta – näin toimii pulloon puhallus

$
0
0

Kun yskä vaivaa, ovat hyvät konstit kalliit. Yksi keinoista hillitä yskää on pulloon puhallus eli vastapainepuhallus. Kuten mikään muukaan yskänhoitokonsti, yskänlääkkeet mukaan lukien, se ei ole ihmelääke eikä hoida itse yskän syytä, mutta oireita se voi lievittää.

Pulloon puhallus on turvallinen, halpa ja useimmissa tapauksissa toimiva keino yskän hoitoon”, sanoo keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Jere Reijula Mehiläisestä.

Pulloon puhallus on myös yksinkertaista ja helppoa. Siihen tarvitaan vain litran tai puolentoista vetoisen tyhjän pullon sekä 50–70 senttimetrin pätkän muoviletkua. Sopiva letkun halkaisija on noin senttimetri.

Lue myös: Pitkittynyt yskä – missä vaiheessa voi lähteä ihmisten ilmoille yskimään?

Pulloon puhallus poistaa limaa ja vähentää yskimistä

Pulloon puhallusta kutsutaan myös PEP-menetelmäksi (positive expiratory pressure = positiivinen uloshengityspaine). Menetelmän toinen nimitys on vesi-PEP. Kuten nimestä voi päätellä, pulloon laitetaan vettä, johon puhalletaan.

Vesimäärää muuttamalla voi vaikuttaa puhalluksen paineeseen. Yskän hoidossa sopiva paine syntyy, kun pullo on noin puolillaan vettä.

Pulloon puhallus on tehokas limanpoistomenetelmä.

”Puhaltamalla veteen saadaan ylipaine hengitysteihin, ja sitä kautta hengitystiet laajenevat hetkellisesti”, Reijula selventää.

Hengitysteiden laajeneminen aiheuttaa sen, että ilma pääsee virtaamaan hengitysteissä olevan liman taakse ja työntää sitä suurempiin hengitysteihin. Sieltä se on helpompi yskiä pois.

Puhallus saa siis hengitysteitä ärsyttävää limaa liikkeelle. Hetkellisesti se siis voi lisätä yskimistä, varsinkin yskän alkuvaiheessa tai jos potilaalla on hoitamaton astma.

Reijulan mukaan säännöllisesti 2–3 kertaa päivässä tehtynä pulloon puhallus kuitenkin hoitaa yskän oiretta.

”Kun puhutaan tavallisesta flunssayskästä, puhallus useimmissa tapauksissa voi vähentää yskän määrää ja intensiteettiä ja parantaa siedettävyyttä.”

Lue myös Kotiliesi.fi: Köh köh! Mistä pitkittynyt yskä johtuu? Lääkäri listaa syyt ikävän vaivan takana ja neuvoo sopivat hoitokeinot

Katso videolta, miten pulloon puhallus tehdään:

Erityisen tehokas limaisen yskän hoidossa

PEP-menetelmää käytetään yleisesti erilaisten keuhkosairauksien hoidossa liitännäis- ja tukihoitona, Reijula kertoo. Näitä sairauksia ovat esimerkiksi keuhkofibroosi, keuhkoahtaumatauti ja keuhkoputkien laajentumat, jotka voivat olla seurausta esimerkiksi astmasta, keuhkokuumeen jälkitiloja tai oma sairautensa.

”Ylipäätään keuhkosairauksissa, joissa hengitysteihin erittyy paljon limaa, pulloon puhallus on tutkitusti tehokkaaksi todettu hoitomuoto. Tämä koskee myös virus- ja bakteeritulehduksia eli tutummin flunssia, jotka aiheuttavat limaista yskää.”

Erityisen tehokas pulloon puhallus on limaisen yskän hoidossa.

”Ehkä osalle se voi auttaa myös kuivan yskän hoidossa, mutta enemmän siitä on kuitenkin tehoa limaiseen yskään ja liman poistamiseen”, Reijula sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että osalla pullopuhallukset voivat myös provosoida yskäoiretta, eli kaikille hoitomuoto ei sovi.

Sairaaloissa pulloon puhallusta käytetään hoitona keuhkosairauspotilailla ja suositellaan heille myös kotihoitona.

Sairaaloissa käytetään tarkoitukseen valmistettuja pulloonpuhalluspulloja tai muita tarkoitukseen varattuja laitteita. Reijula kuitenkin painottaa, että kotioloissa saman asian ajaa periaatteessa mikä tahansa tyhjä ja puhdas, noin litran vetoinen pullo.

Letkupätkän voi hankkia esimerkiksi lvi-tarvikkeita myyvästä liikkeestä tai rautakaupasta.

Lue myös: Keuhkoahtaumatauti on syvästi stigmatisoitu – ”sauhuttelijoiden sairaus” ei ole koko totuus

Pulloon puhallus.
Mikä tahansa tyhjä pullo käy pulloon puhallus -harjoitukseen, mutta vetoisuus on hyvä olla noin litra. © iStock

Pulloon puhallus käy myös hengitysharjoituksesta

Yskän lievittäminen ei ole ainoa hyöty, jonka pulloon puhallus tarjoaa. Puhallus toimii myös hengitysharjoituksena, joka säännöllisesti tehtynä vahvistaa hengityslihaksia. Se puolestaan parantaa keuhkojen toimintaa ja hapensaantia.

Hengitysharjoituksena pulloon puhalluksella on myös rentouttava vaikutuksensa.

”Tällä tavoin rauhallisesti hengittelemällä voidaan rauhoittaa autonomista hermostoa samaan tapaan kuin joogassa tai meditaatiossa”, Reijula sanoo.

Pulloon puhallus sopii lähestulkoon kaikille, hän jatkaa. Poikkeuksia ovat henkilöt, joille on vastikään tehty leikkaus rintakehän alueelle tai hoidettu ilmarintaa.

”Jos ilmapalloja pystyy puhaltamaan, niin tähänkin pystyy, mutta pulloon puhallus toki ei ole läheskään yhtä rankkaa kuin ilmapallojen puhaltelu,” Reijula vertaa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1689

Trending Articles