Faskiat eli lihaskalvot muodostavat lihasten päälle suojakerroksen, joka esimerkiksi estää lihasten venähdyksiä ja revähdyksiä. Kun faskiat ovat kunnossa, ne ovat kuin kimmoisa ja notkea verkko, joka antaa lihasten toimia kunnolla ja tehokkaasti.
Jumissa ollessaan faskiat puolestaan ovat tiukkoja ja jähmeitä, mikä voi johtaa erilaisiin venähdyksiin, revähdyksiin, jännityksiin ja paineen tunteeseen lihaksissa. Kireiden faskioiden on todettu olevan yhteydessä myös kehon asentoon liittyviin ongelmiin ja alaselkäkipuihin.
Kipeät lihakset eivät myöskään pääse vetreytymään, jos faskiat ovat jumissa. Jos lihaksia ympäröivä verkko ei veny, eivät myöskään lihakset veny. Joidenkin tutkimusten mukaan kireät lihaskalvot voivat estää jopa lihaskasvua.
Faskioiden kireys voi johtua esimerkiksi liiallisesta istumisesta, joka on aiheuttanut lihasten ja sidekudoksen lyhenemistä ja jumittumista. Myös kehonhuollon laiminlyönti, jatkuva stressi ja vääränlaiset liikeradat voivat saada lihaskalvot kireiksi.
Venyttele faskiat auki
Kireitä lihaskalvoja voi avata fysioterapeutilla tai hierojalla, mutta myös omatoiminen venyttely ja putkirullailu auttaa.
Voit venytellä lihaskalvoja ennen treeniä, jolloin liikeratasi laajenevat, ja voit päästä esimerkiksi kyykyissä syvemmälle kuin normaalisti. Toinen vaihtoehto on tehdä venyttelyt treenin jälkeen, jolloin voit välttää treeniä seuraavat lihasjumit.
Kireät faskiat eivät luovuta helpolla, joten tee venytykset hitaasti ja huolellisesti. Pidä venytykset dynaamisina eli vaihtele asentoa jatkuvasti. Muista myös rauhallinen hengitys, joka rentouttaa kehoa.
1. Lämmittely jalkojen heilautuksilla
Kun ihmisen ruumiinlämpö on matalalla, faskiat ovat jähmeitä ja jäykkiä. Kevyt lämmittely on siis paikallaan, jotta faskioista tulee notkeampia ja elastisempia.
Tee näin: Lämmittele lihakset jalan heilautuksilla. Ota toisella kädellä tukea seinästä tai tuolin selkänojasta ja heilauttele jalkaasi kevyesti eteen ja taakse. Pidä polvet koukussa ja heilautettava jalka melko rentoa.
Voit pitää heilautukset ensin melko matalina ja kasvattaa liikettä vähitellen, kun lihakset alkavat lämmetä. Pyri pitämään keskivartalossasi hyvä tuki, älä anna selän lähteä mukaan liikkeeseen. Tee heilautukset molemmille jaloille.
Kuinka kauan? Noin minuutti per jalka.
2. Eteentaivutus tuolille
Eteentaivutus seisten venyttää sekä jalkojen takaosia että selän lihaksia.
Tee näin: Nouse seisomaan ja aseta tuoli noin metrin päähän eteesi. Kallista ylävartaloasi eteenpäin niin, että kämmenesi asettuvat tuolin reunalle. Käsivarret on tarkoitus pitää suorina ja pään olla käsien välissä. Pidä jalat kohtisuorassa lantion alla. Polvet voit pitää kevyesti koukussa.
Venytyksessä peppu osoittaa kohti kattoa ja selkä on suorana. Kuvittele, että häntäluusi ikään kuin kohoaa ylöspäin. Pidä liike dynaamisena eli muuta asentoa tasaisin väliajoin. Jousta rintarankaa alaspäin, vie lantiota puolelta toiselle polvista joustaen ja kierrä ylävartaloa sivulta ja sivulle.
Kuinka kauan? 3–5 minuuttia.
3. Lonkankoukistajat
Jos lonkan alueen lihakset ovat jumissa, seurauksena voi olla polviongelmia, selkäkipuja ja ryhtiongelmia. Kireät lonkankoukistajat voivat myös kääntää lantion epäterveelliseen asentoon. Lonkankoukistajia ja niitä ympäröiviä lihaskalvoja on mahdollista avata dynaamisella venytyksellä.
Tee näin: Laskeudu lattialle polviseisontaan. Vie toinen jalka eteen niin, että polvikulma on 90 astetta. Suorista toinen jalka taakse ja nosta polvi ylös lattiasta. Aseta molemmat kämmenesi edessä olevan jalan sisäpuolelle. Älä kuitenkaan aseta kaikkea painoasi käsivarsiesi varaan vaan pidä etummaisen jalan jalkapohja tukevasti lattiassa.
Pumppaa kevyesti ja hitaasti taaimmasta jalkaa ylös ja alas. Pysy välillä noin 10 sekunnin ajan paikoillaan, kunnes vaihdat taas asentoa.
Kuinka kauan? 2–3 minuuttia per jalka.
4. Pakaravenytys eteentaivutuksella
Tämän pakaravenytyksen on tarkoitus kohdistua monipuolisesti pakaran eri osiin.
Tee näin: Istu lattialle ja koukista toinen jalka eteen, toinen taakse. Edessä olevan jalan jalkapohjan on tarkoitus levätä takana olevan jalan polven päällä. Vie paino etummaisen jalan päälle ja nojaa eteenpäin. Voit viedä ylävartaloasi välillä enemmän toiselle ja välillä toiselle sivulle.
Jos asento tuntuu vaikealta, voit venytellä pakaralihakset myös selinmakuulta. Koukista molemmat jalat ja aseta venytettävän jalan nilkka toisen jalan polven päälle. Tartu kiinni taaimmaisen jalan polvitaipeesta ja vedä jalkoja kevyesti rintaa kohti.
Kuinka kauan? 2–3 minuuttia per jalka.
5. Takareisivenytys selinmakuulla
Takareidet ovat paljon istuvilla usein jumissa. Takareisiä ja niitä ympäröiviä lihaskalvoja on helppo venyttää selinmakuulta.
Tee näin: Asetu makaamaan selällesi lattialle ja vedä jalat koukkuun niin, että jalkapohjat pysyvät lattiassa. Nosta sitten toinen jalka kohti kattoa. Pidä pää ja hartiat lattiassa, hengitä syvään ja vedä kevyesti käsillä jalkaa kohti rintaa. Voit pitää polven joko pienessä koukussa tai suoristaa jalan kokonaan.
Kuinka kauan? 2–3 minuuttia per jalka.
+ Hiero putkirullalla tai tennispallolla
Jos käytössäsi on foam roller eli putkirulla, voit rullailla lihaskalvoja auki. Tee esimerkiksi helppo foam roller -treeni.
Rullaa läpi ainakin pakarat, etureidet ja takareidet. Pidä rullaus lempeänä ja hitaana. Kun löydät kohdan, joka tuntuu oikein kipeältä, pysy paikallasi noin minuutin ajan. Kipu helpottuu vähitellen, kun faskiat pehmenevät ja lihakset rentoutuvat.
Myös tennispallot toimivat hierontavälineenä. Laita kaksi tennispalloa sukkaan ja käytössäsi on mini-putkirulla.
+ Huolehdi nesteytyksestä
Huolehdi siitä, että juot päivittäin tarpeeksi vettä. Kuten kaikki muutkin kudokset kehossa, myös faskiat tarvitsevat nestettä. Kuiva faskia on kuin kuiva pesusieni: hauras ja kova. Kun pesusieni – tai faskia– saa vettä, siitä puolestaan tulee joustava ja kimmoisa. Kuinka paljon vettä pitää juoda päivässä, ja miten se onnistuu? Jutta Gustafsberg kertoo.
Mikä on faskia?
Faskiat eli lihaskalvot sijaitsevat ihon alla. Ne muodostavat kehossa päästä varpaisiin ulottuvan kerroksellisen verkoston, joka yhdistää kehon eri osat toisiinsa.
Päällimmäinen faskiakerros eli pinnallinen faskia sijaitsee välittömästi ihon alapuolella. Se sisältää veri- ja imusuonia ja varastoi itseensä rasvaa ja vettä. Syvä faskiakerros puolestaan ympäröi lihaksia ja suojaa hermoja ja verisuonia.
Lähteet: Alive, Breaking Muscle, Journal of Multidisciplinary Healthcare, PilatesTonic, Runner’s World, Women’s Health
Lue myös:
Alaselän ja pakaran kipujen syynä piriformis? 4 helpottavaa venytystä
Helppo foam roller -treeni – Tehokasta hierontaa omassa olohuoneessa
The post Jäykkyyden ja selkä- tai lihaskipujen syynä kireät faskiat? 5 avaavaa venytystä appeared first on Anna.fi.