1. Rauhoittaa kurkkukipua ja helpottaa yskää
Hunaja rauhoittaa kipeää kurkkua ja irrottaa limaa kurkusta. Teelusikallinen hunajaa toimii hyvänä flunssalääkkeenä.
2. Hunaja on luonnon oma antibiootti
Hunajalla on antibakteerisia vaikutuksia ainakin 60 eri bakteerilajia kohtaan. Hunaja tehoaa muun muassa hengitystieinfektioita, ruokamyrkytystä, kurkunpäätulehdusta ja haavainfektioita aiheuttavia bakteereita vastaan.
Hunaja estää myös hiivojen ja sienten kasvua.
3. Hunaja parantaa haavoja
Hunajaa on käytetty ihovaurioiden hoitoon kautta aikain. Se sisältää muun muassa C-vitamiinia ja sinkkiä, jotka edistävät haavojen paranemista.
Hunajaa voi käyttää esimerkiksi auringon polttamalle iholle, tulehtuneisiin haavoihin ja palovammoihin. Hunaja steriloi haavat, imee nesteitä haavasta, lieventää tulehdusta ja edistää ihon uusiutumista.
4. Rentouttaa ja edistää unta
Hunajaa on perinteisesti käytetty unilääkkeenä. Hunaja on lisää serotoniin erittymistä, mikä puolestaan auttaa ihmistä rentoumaan.
Nauti illalla nukahtamista edistääksesi kupillinen teetä tai lämmintä maitoa, johon on lisätty teelusikallinen hunajaa.
5. Ehkäisee sairastumista
Hunajan säännöllinen käyttö voi ehkäistä flunssaan sairastumista. Hunaja sisältää C-vitamiinia, joka tukee vastustuskykyä.
6. Vähäkalorisempi kuin sokeri
Hunaja maistuu makeammalta kuin tavallinen sokeri, mutta siinä on huomattavasti vähemmän kaloreita. Saman makeuden, jonka sokerilla saisi, saa hunajalla jopa 40 prosenttia pienemmällä kalorimäärällä.
Hunaja on myös keinotekoisia makeutusaineita parempi makeuttaja. Se ei rasita ruoansulatusta eikä sillä ole häiritseviä sivu- tai jälkimakuja.
7. Siedätyshoitoa siitepölyallergiaan
Siitepölyä sisältävä hunaja voi ehkäistä siitepölyallergian oireita. Siedätyshoito toimii, kun hunajaa nautitaan päivittäin ennen kuin siitepölykausi käynnistyy. Suositeltavaa on käyttää kotimaista hunajaa, jotta hunajan sisältämä siitepöly olisi peräisin suomalaisista kasveista.
Siedätyshoito hunajalla kannattaa aloittaa varovaisesti, sillä joskus hunaja voi aiheuttaa siitepölyallergiselle oireita.
8. Tekee hyvää vatsalle
Hunaja vaikuttaa positiivisesti vatsan toimintaan. Se edistää hyvien bifidobakteerien kasvua, alentaa suoliston pH-arvoa, helpottaa ruoansulatusta ja edistää kalsiumin imeytymistä.
Lisäksi hunaja torjuu helikobakteeria, joka on yleinen vatsahaavojen aiheuttaja, sekä kampylobakteeria ja salmonellaa, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksiä.
9. Kirkastaa ihoa
Hunajasta on iloa myös kauneudelle. Se sisältää antioksidantteja, jotka suojaavat ja hoitavat ihoa.
Ravitseva ja ihoa kirkastava hunajakuorinta kasvoille syntyy hunajasta ja tavallisesta sokerista. Sekoita 2 ruokalusikallista hunajaa ja 1 teelusikallinen sokeria keskenään. Levitä puhdistetulle iholle ja hiero pyörivin liikkein, kunnes sokeri on sulanut iholle. Huuhdo kasvot lopuksi vedellä.
Huomioi!
Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille botulismiriskin vuoksi.
Lähteet: Healthline, Hunaja.net, Kaisa Kähärä: Hunajan terveellisyys ja turvallisuus, MindBodyGreen, Ruralia-instituutti
Lue myös:
Luonnollinen apu syysflunssaan! Lue, mitä kaikkea muutakin hunaja parantaa
Tiesitkö, että kurkuma on todellinen terveyspommi? 10 tutkittua terveyshyötyä
Inkivääri auttaa flunssaan, nivelvaivoihin, ummetukseen… Pitävätkö uskomukset paikkansa?
The post Hunaja on terveellisyydessään lähes ihmeaine – 9 tehokasta terveysvaikutusta appeared first on Anna.fi.