Kokeile vaihtaa alkoholi teehen, mehuun, makuveteen tai alkoholittomiin mocktaileihin kuukauden ajaksi – ja todennäköisesti huomaat voivasi paremmin. Kysyimme ylilääkäri, päihdelääketieteen erikoislääkäri Jarmo Kantoselta Terveystalosta, miksi alkoholista luopuminen kannattaa.
Alkoholista luopuminen tasaa verenpainetta
Säännöllinen juominen nostaa verenpainetta, ja alkoholin suurkulutus on yksi suurimpia korkean verenpaineen taustatekijöitä.
Verenpaine lähtee nousuun jo melko pienellä alkoholimäärällä: Jos päiväannoksia on kaksi tai enemmän, on vaarana pysyvästi kohonnut verenpaine. Kun alkoholin käytön lopettaa kokonaan edes kuukaudeksi, pääsee verenpaine tasaantumaan.
Vatsa rauhoittuu
Alkoholinkäyttö aiheuttaa monille erilaisia vatsavaivoja: vatsa voi olla sekaisin tai ummetus vaivata.
Alkoholi on erityisesti herkkävatsaisille raju aine, sillä se ärsyttää vatsan limakalvoja. Alkoholista luopumalla voikin huomata vatsan voivan paljon entistä paremmin, kun ylimääräistä rasitusta ei ole.
Ylimääräiset kilot alkavat pudota
Alkoholijuomat sisältävät paljon kaloreita, ja alkoholista saatu ylimääräinen energia kertyy helposti vyötärölle.
Alkoholi lihottaa myös siksi, että se vaikuttaa kehon rasvanpolttoon. Kun alkoholiannokset jättää pois, ylimääräiset kilot voivat alkaa pudota kuin huomaamatta.
Nukut laadukkaammin
Uni alkoholin vaikutuksen alaisena ei ole yhtä palauttavaa ja virkistävää kuin selvin päin – jo yksi alkoholiannos huonontaa unen laatua.
Moni kuitenkin tottuu säännölliseen yömyssyyn juuri siksi, että iltaisin nukahtaminen tuntuu vaikealta. Keho tarvitsee aikaa tottuakseen nukahtamiseen ilman kemiallisia aineita, mutta pitkällä aikavälillä muutos kannattaa – kun alkoholi ei ole mukana, unen laatu paranee huomattavasti.
Mieliala pysyy korkealla
Alkoholi on aineena elimistöä ja mieltä lamauttava sekä mielialaa laskeva.
Tiedetään, että alkoholin runsas kuluttaminen on yhteydessä esimerkiksi masennukseen. Alkoholittoman kuukauden aikana voikin huomata, että mieliala on parempi ja pysyy ylipäätään tasaisempana, kun alkoholi ei ole mukana aiheuttamassa suuria nousuja ja laskuja. Päivisin myös jaksaa paremmin, kun nukkuu yöt hyvin, eikä edellispäivänä nautittu alkoholi vaikuta elimistössä.
Lue myös: Tissutteletko tietämättäsi liikaa? Tee testi!
Ihon kunto paranee
Iho kertoo paljon ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Kun elimistö käy stressikierroksilla alkoholinkäytön takia, iho reagoi siihen herkästi.
Runsas alkoholin nauttiminen voi näkyä ensimmäisenä kasvoissa: juonteet syvenevät, iho punoittaa, silmäluomet lerpattavat ja ihohuokoset laajenevat. Myös ihottumat, paukamat ja piilevät ihosairaudet voivat puhjeta runsaan alkoholinkäytön seurauksena. Lisäksi tietyt ihosairaudet, kuten psoriasis tai atooppinen ekseema, eivät pidä alkoholinkäytöstä.

Alkoholinkäyttö voi olla tapa, jota ei edes ajattele – alkoholista luopuminen antaa ajattelemisen aihetta.
Sosiaaliset suhteet kiittävät
Ihminen, joka ei juo, on helpompi ihminen läheisilleen.
Vaikka juominen voi tuoda rentoutuksen, lähipiiri saattaa nähdä asian eri tavoin: Kanssakäyminen voi olla aidompaa, rikkaampaa ja rauhanomaisempaa ilman alkoholia. Alkoholinkäyttö voi myös lisätä kärttyisyyttä ja lyhytjänteisyyttä, mikä näkyy lähisuhteissa negatiivisesti. Ystäväpiirin illanvietoissa voi puolestaan löytyä täysin uusi, aito ulottuvuus keskusteluille, kun alkoholi ei näyttele niissä osaa.
Lue myös: Raitistunut menestyskirjailija Marian Keyes: ”Alkoholin avulla uskoin selviytyväni elämästäni”
Rahat säästyvät
Tosiasia on, että kun juominen vähenee tai loppuu vaikkapa kuukaudeksi kokonaan, rahat säästyvät. Alkoholittomat, herkulliset mocktailit ovat huomattavasti cocktaileja halvempia, puhumattakaan kuplavedestä!
Alkoholin houkutus vähenee
Tipattoman kuukauden hyödyt näkyvät myös pitkällä aikavälillä: Alkoholinkäytön lopettaminen edes kuukaudeksi voi saada aikaan sen, että alkoholin houkutus myös tipattoman jälkeen vähenee. Tipaton kuukausi onkin hyvä mietinnän paikka – onko elämä ilman alkoholia vaikuttanut valoisammalta, terveellisemmältä ja paremmalta?
Tipattoman jälkeen monet myös vähentävät kuluttamiensa alkoholiannosten määrää. Alkoholinkäyttö siis muuttuu entistä kohtuullisemmaksi ja tietoisemmaksi tauon jälkeen. Suurin muutos tapahtuukin usein pään sisällä: Missä tilanteissa haluan juoda ja miksi? Tarvitsenko alkoholia pitääkseni hauskaa tai rentoutuakseni?
Omat tottumukset kyseenalaistamalla voi huomata, ettei alkoholia aina tarvita: Grillimakkaran voi syödä ilman olutta, saunassa voi käydä ilman saunasiideriä, viikonloppuja ei tarvitse kruunata lasillisella kuohuvaa ja ystävien kanssa ei tarvitse aina avata viinipulloa.
Alkoholin käytöllä ei ole turvarajoja
Mitä useammin ja enemmän alkoholia käyttää, sitä enemmän elimistö altistuu sen haittavaikutuksille, muistuttaa päihdelääkäri Jarmo Kantonen.
– Alkoholille ei ole mahdollista sanoa turvarajoja. Emme siis voi sanoa, että alkoholin käyttö olisi tietyissä määrin turvallista, Kantonen toteaa.
Kohtuullinenkin alkoholinkäyttö voi olla riskitekijä erilaisille syöville, maksan ja aivojen sairauksille sekä sydän- ja verisuonitaudeille.
– Suurin alkoholin haittavaikutus on se, että elimistö tottuu päihteeseen. Alkoholia on terveellistä välttää, mutta jos sitä haluaa käyttää, niin mahdollisimman pieniä määriä.
Lähde: Medical News Today