Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all 1682 articles
Browse latest View live

Syötkö liikaa suolaa? Nämä oireet kertovat

$
0
0

Tiesitkö, että suolalla on muitakin tehtäviä kuin saada ruoka maistumaan herkullisemmalta? Suolan sisältämä natrium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine. Elimistömme tarvitsee natriumia muun muassa pitääkseen aineenvaihdunnan käynnissä ja hermoston ja lihakset toiminnassa.

Suolaa ei kuitenkaan tule käyttää liikaa, sillä runsaasti saatuna siitä tulee terveydelle haitallista. Liika suola rasittaa sydäntä ja häiritsee verenkiertoelimistön toimintaa. Myös aivohalvauksen, mahasyövän, sepelvaltimotaudin ja osteoporoosin riski kasvaa, jos ihminen saa jatkuvasti liikaa suolaa.

Vaikka ihminen ei itse ripottelisi lisäsuolaa ruoka-annostensa päälle, hän saattaa silti kuormittaa kehoaan liialla suolamäärällä. Esimerkiksi monet leivät, makkarat, leikkeleet, valmisruoat, juustot ja maustekastikkeet voivat sisältää runsaasti suolaa.

Mutta mistä tietää, onko oma suolansaanti sopivalla tasolla? Tarkkaile kehoasi! Listasimme 5 oiretta, joita liiasta suolan käytöstä voi seurata.

1. Sinua janottaa usein

Vaikka joisit riittävästi vettä, sinulla voi olla sammumaton jano liian suolan vuoksi. Olet varmasti huomannut, että paljon suolaa sisältävät ruoat, kuten pizzat, ranskanperunat ja makkarat, tekevät olon janoiseksi. Runsas natriumin määrä sekoittaa kehon neste- ja suolatasapainoa ja elimistö yrittää korjata tilannetta huutamalla itselleen vettä.

2. Olosi on turvonnut

Suola vetää nestettä puoleensa kuin magneetti. Liika suola saa nesteen kertymään elimistöön, mikä näkyy usein turvotuksena esimerkiksi käsissä, jaloissa ja vatsassa.

3. Monet ruoat ovat mielestäsi mauttomia

Toivotko usein, että ruoissa olisi enemmän makua? Liika suolansaanti on voinut turruttaa makunystyräsi niin, ettei mikään ruoka maistu miltään ilman runsasta suolamäärää.

4. Käyt jatkuvasti pissalla

Koska liika suola on saanut sinut juomaan runsaasti vettä, joudut juoksemaan usein vessassa. Samalla osteoporoosin riski nousee, sillä runsas suolansaanti lisää kalsiumin erittymistä virtsaan.

5. Verenpaineesi on kohonnut

Verenpaine on normaali, kun se on noin 120/80 mmHg. Korkeammat lukemat voivat olla merkki siitä, että saat liikaa suolaa. Runsas suolan saanti kohottaa verenpainetta ja altistaa samalla monille sairauksille.

Kuinka paljon suolaa on sopivasti?

  • Aikuisen tulisi saada päivittäin korkeintaan 5 grammaa eli noin teelusikallisen verran suolaa.
  • Suuri osa suomalaisista saa suosituksiin nähden ravinnostaan liikaa suolaa.
  • Valitsemalla tuotteen, jossa on Sydänmerkki tai teksti ”vähäsuolainen”, ”vähemmän suolaa” tai ”vähennetty suolaa”, voit vähentää suolakuormaasi.
  • Mausta ruokasi yrteillä ja muilla mausteilla. Makuaisti tottuu vähempään suolamäärään parissa viikossa.

Lähteet: Kuluttajaliitto, Popular science, Reader’s Digest, Self

Lue myös:

Iskikö makean, suolaisen tai hiilareiden himo? Näitä asioita kehosi oikeasti huutaa

Puristavatko kenkäsi? Näin ehkäiset ja poistat turvotuksen jaloista

Näin saat alennettua verenpainettasi – 10 tehokasta kotikonstia

Vatsa pömpöttää ja turvottaa? Näin vyötäröltä voi kadottaa jopa 5 senttiä!


Kesäturvotus kuriin! Lääkäri neuvoo, miten turvotuksesta pääsee eroon

$
0
0

Turvotus on nesteen kertymistä pehmytkudokseen. Mutta miksi turvotus vaivaa juuri kesäpäivinä? Kysymykseen vastaa Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni.

Turvottaako? Katso, mitä pistät suuhusi

Kesäturvotuksen ylivoimaisesti yleisin syy on elintavat. Kesäisin suolainen grilliruoka maistuu, mikä kerää kehoon nestettä. Samoin maistuvat myös makeat herkut, jotka puolestaan janottavat. Kierre on valmis.

Kesällä monilla tulee istuttua terassilla, ja juotu alkoholimäärä voi nousta huomaamatta suureksi. Vaikka alkoholi kuivattaa elimistöä eikä siis itsessään turvota, humalassa tulee usein syötyä epäterveellisesti eli suolaista ja rasvaista ruokaa.

Kesällä aurinkoa tulee myös ottaa kohtuudella: ihon polttaminen saa kasvot ahavoituneiksi, jolloin ne myös näyttävät turpeammilta.

Kuinka nopeasti turvotuksesta pääsee eroon?

Lomaturvotus lähtee parissa päivässä, kun palataan normaaleihin elintapoihin. Jos turvotuksesta haluaa eroon, grilliherkut voi unohtaa hetkeksi ja ostaa kaupasta vaikkapa ananasta ja selleriä. Niiden sanotaan poistavan nestettä kehosta.

Naisilla turvotus on yleisempää kuin miehillä. Naisten turvotuksen syynä voi myös olla kuukautiskierron tietty vaihe.

Milloin turvotuksesta pitää huolestua?

Jos turvotus on toispuoleista, äkillistä, kivuliasta eikä siihen löydy selvää syytä, kannattaa hakeutua lääkäriin. Toispuoleinen turvotus viittaa yleensä infektioon tai laskimotukokseen.

Kannattaa muistaa, että myös jotkut lääkkeet, kuten kortisoni ja tulehduskipulääkkeet, voivat turvottaa.

Lue lisää:

Kehokuurilla eroon turvotuksesta ja makeanhimosta? Testasimme!

Lähtevätkö nesteet liikkeelle lymfalla? Testasimme 5 turvotushoitoa

Kamala PMS – Näin helpotat turvotusta ruokavaliolla

Näin hoidat turvotusta kotikonstein!

Kärsitkö vatsan turvotuksesta tai kivuista? Nämä joogaliikkeet parantavat ruoansulatusta

Aurinkoihottuma, turvotus, hiertymät ja rakot – Hoida tyypillisimmät kesävaivat

Äänestä Annan nro 31 paras juttu ja voita Terveyskaistan tuotepaketti

$
0
0

Äänestä ja voita Terveyskaistan tuotepaketti. Palkintoon kuuluu Terveyskaistan Karnosiini + E-vit. + Sinkki, 60 kaps. Karnosiini-valmiste hidastaa ikääntymistä ja suojaa soluja hapetusstressiltä. Sillä on suotuisa vaikutus ihon hyvinvointiin. Terveyskaistan Aurinko D 50 g, 
300 kaps. D-vitamiini pitää luuston lujana ja vastustuskyvyn valppaana. Lisäksi palkintoon kuuluu Terveyskaistan MagnesiumSitraatti, 120 tabl. Magnesium on tärkeä lihasten, hermojen ja sydänlihaksen toiminnalle.

Äänestä ja voita!

Yhden palkinnon arvo on 80 euroa, arvomme yhteensä viisi palkintoa. Vastausaikaa on keskiviikkoon 9.8. klo 24.00 saakka.

Sisällysluettelo

6   Pääkirjoitus
8   Viivi Pumpanen: ”Isän henkinen romahtaminen opetti paljon”
12  Lukijalta
13  Viikon Anna: Anne-Mari Hyryläinen
18  Erika ja Saija Vikman: ”Äiti ei ole koskaan tuominnut valintojani”
22  Oletko sinäkin keskiluokkaa? Tällainen on keskiluokkainen suomalainen.
24  Pirjo Lonka: ”Olen varsinainen hoivaajaluonne”
26  Taas meni tunteisiin: Toimittaja kyllästyi riitelemään kuin kolmivuotias ja kysyi neuvoa muun muassa Tuomas Enbuskelta.
30  Eva Frantz: ”Sairastuminen teki minusta rohkeamman”
36  Kevyesti koko viikko: Seitsemän herkullista ohjetta kasviksista, kalasta ja broilerista.
40  Anna Kontula: ”Liikun, jotta voin syödä enemmän pullaa”
44  Sitruunan avulla hoikemmaksi? Väitetään, että aineenvaihduntaan saa vipinää juomalla sitruunavettä. Totta vai tarua?
46  Luksusta hiuksille: Testissä hieman kalliimmat sampoot ja hoitoaineet
48  Sama tyyli, kaksi hintaa: Rennot sporttivaatteet kahdelle kukkarolle
43  Ensi numerossa
50  Tv-viikko
60  Matka naiseksi
62  Ristikko
63  Lukupiirissä Orhan Pamukin Kummallinen mieleni
66  Horoskooppi
67  Annakka
73  Rosa Meriläisen kolumni
74  Ihanuudet

  • Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Paniikkihäiriö hallintaan – näin voit nauttia elämästä paniikkihäiriöstä huolimatta

$
0
0

Usein toistuvat, voimakkaat ja arkea häiritsevät paniikkikohtaukset voivat olla merkki paniikkihäiriöstä. Paniikkihäiriö on ahdistuneisuushäiriö, joka puhkeaa useimmiten varhaisella aikuisiällä ja on yleisempi naisilla kuin miehillä.

Paniikkihäiriö on terveydelle vaaraton, vaikka paniikkikohtausten aikana ihminen voi kokea hyvin ikäviä fyysisiä tuntemuksia: sydämentykytyksiä, tukehtumisen tunnetta ja huimausta. Kohtaukset voivat aiheuttaa voimakasta pelkoa ja koska niiden ei halua toistuvan, ihminen voi alkaa vältellä tilanteita, joissa paniikki yleensä iskee.

Paniikkihäiriöön kannattaa puuttua, jotta se ei ala rajoittaa elämää. Seuraavat keinot auttavat saamaan paniikkihäiriön hallintaan ja nauttimaan elämästä ilman paniikin pelkoa.

1. Harjoittele rauhoittavaa hengitystä

Paniikkikohtauksen iskiessä hengitys muuttuu usein pinnalliseksi ja nopeaksi, mikä lisää ahdistuksen tunnetta entisestään. Sen sijaan rauhallinen ja syvä palleahengitys auttaa pysäyttämään paniikkikohtauksen. Palleahengitys tarkoittaa sitä, että hengitys kohdistuu vatsaan saakka ja rintakehän yläosa pysyy rentona.

Harjoittele rauhoittumista hengityksen avulla esimerkiksi kundaliinijoogan hengitysharjoituksilla. Myös rebirthing-hengitys auttaa paniikkihäiriöön.

2. Älä välttele

Elämä alkaa helposti kaventua, jos ihminen alkaa paniikin pelossa jättää asioita tekemättä. Samalla paniikkihäiriöstä tulee jatkuvasti omaan arkeen vaikuttava ongelma. Välttely voi myös tehdä jostain tilanteesta omassa mielessä pelottavamman kuin se todellisuudessa on.

Altista ja siedätä itseäsi tilanteille, jotka ovat aiheuttaneet paniikin tuntemuksia. Kun huomaat, ettei esimerkiksi bussimatka aina aiheutakaan kohtausta, saat tilanteesta positiivisia kokemuksia ja ahdistus lievittyy. Kokeile altistumista maltillisesti ja yksi askel kerrallaan.

3. Kiinnitä huomiota elintapoihin

Terveelliset elintavat, kuten riittävä uni ja liikunnan harrastaminen, auttavat vähentämään paniikkikohtauksia. Kokeile esimerkiksi ahdistusta helpottavaa joogaa.

Kahvi, kofeiinipitoiset juomat ja alkoholi sen sijaan lisäävät alttiutta paniikkikohtaukselle ja voivat tehdä kohtauksista entistä voimakkaampia.

4. Suhtaudu itseesi lempeämmin

Sekä perimä että ympäristö vaikuttavat siihen, että paniikkihäiriö puhkeaa. Lisäksi omien ajattelutapojen, kuten virheettömyyteen pyrkimisen tai tunteiden jatkuvan tarkkailun, tiedetään vaikuttavan häiriön syntyyn.

Aina ei tarvitse olla täydellinen eikä virheiden tekeminen kaada maailmaa. Suhtaudu itseesi armollisemmin.

5. Hyväksy ajoittainen ahdistuksen tunne

Kaikkia ahdistaa joskus. Ahdistuksen tunne ei välttämättä ole merkki alkavasta paniikkikohtauksesta, joten sitä ei kannata pelästyä.

Kun ahdistus iskee, hellitä hetkeksi ja kokeile rauhoittavaa hengitystä. Tunne, kuinka ahdistus lievittyy ja vähitellen katoaa.

6. Minimoi stressi

Stressi lisää merkittävästi paniikkikohtauksen riskiä. Pidä siis huolta omasta jaksamisestasi ja riittävästä levosta.

7. Käänny ammattilaisen puoleen

Mikäli et saa omin konstein paniikkihäiriötäsi haltuun, älä epäröi hakea apua ammattilaiselta. Käänny esimerkiksi psykologin, psykiatrin tai psykoterapeutin puoleen. Paniikkihäiriöstä kärsiville järjestetään monilla paikkakunnilla myös erilaisia tukiryhmiä.

Lähteet: Mielenterveysseura, Mielenterveystalo, Psych Central, Terveyskirjasto

Lue myös:

Mistä paniikkikohtaus johtuu? Tunnista paniikkikohtauksen oireet ja laukaisijat

Paniikkihäiriöstä kärsivä huippukokki Henri Alén: ”Paniikkikohtauksia tulee, jos niitä miettii”

Milloin ahdistus ei ole enää normaalia? 6 paljastavaa oiretta

Stressiä, paniikkihäiriö, masennusta – Rebirthing-hengitys auttaa moneen ongelmaan

Radiotoimittaja Njassa kertoo uutuuskirjassa sairastuneensa syöpään: ”Se kuvitelma hävisi, että eläisin ikuisesti”

$
0
0

Radiotoimittaja ja DJ Njassa (Jyrki Jantunen), 55, kertoo sairastuneensa syöpään Elina Järven ja Olga Poppiuksen tuoreessa kirjassa Elämäni ennen kuolemaa.

Njassa hakeutui lääkäriin helmikuussa 2015 kovien vatsakipujen vuoksi. Tuloksista ilmeni, että Njassalla oli syöpä. Syöpäpesäke oli paksusuolessa.

– Kun kuulin diagnoosin, hävisi kuvitelma, että eläisin ikuisesti. Pohdin, mitä minusta jää jäljelle ja mitä sille kaikelle tehdään, Njassa kertoo teoksessa.

Njassa kävi lyhyessä ajassa läpi valtavan ajatustulvan. Hän alkoi muun muassa miettiä, miten alkaisi valmistella kuolemaansa. Hän pohti myös, olisiko voinut tehdä jotain terveytensä edistämiseksi.

– Olisi pitänyt kuunnella itseään tarkemmin siinä, mistä ruoasta oikeasti pidän ja mistä ei tule ruoansulatusvaiheessa hirveä olo, Njassa kuvailee.

Syöpä ei kuitenkaan ollut ehtinyt levitä ja lääkäri ilmoitti, ettei Njassa kuole siihen. Siksi sairaudesta kertominen läheisille ei ollut vaikeaa. Njassalla on parikymppinen tytär.

Syöpä leikattiin kaksi viikkoa diagnoosin saamisen jälkeen. Leikkaus pelotti, mutta sairautta oli helpompi käsitellä, kun sen näki haasteena.

– Olin täynnä taistelufiilistä ja energiaa, Njassa kertoo kirjassa.

– Oli rankkaa todeta, että kaikki nämä hengenvaarallista sairautta kantavat naiset ja miehet odottivat samassa salissa tulevaa leikkaustaan. Mutta ennen kaikkea silloin ajattelin, että tässä on nyt tämä mun juttu ja haluan päästä tästä eroon.

Njassan syöpään sairastuminen opetti nöyryyttä

Syyskuussa 2015 Njassa sai tiedon, ettei syöpään viittaavia löydöksiä enää ole.

Seuraava kontrollikäynti oli helmikuussa 2016. Käyntien välillä Njassa heräili yöllä miettimään elämäänsä.

– Pohdin, olenko elänyt riittävän hyvin voidakseni sanoa, että tänään on hyvä päivä kuolla. Iloitsin siitä, että olen kokenut kaikenlaista, en ole pantannut elämääni.

Kontrollikäyntien jälkeen kaikki tulokset on todettu puhtaiksi, mutta terveen paperit Njassa voi saada vasta vuonna 2020.

Sairauden kanssa eläminen on opettanut nöyryyttä. Tulevaisuuden näkymiä on vaikea olla miettimättä.

– Välillä on hyvä pysähtyä tekemään todellisuuskartoitus, mikä on omassa elämässään hyvin. Elämä itsessään on ihan parasta. Tärkeintä ei ole, miksi mä sairastuin syöpään vaan se, miksi mä tervehdyin. Asioiden kanssa pitää päästä sinuiksi. Jos et osaa elää, et sä osaa kuollakaan, Njassa kuvailee kirjassa.

Lähde: Elämäni ennen kuolemaa (Like, 2017)

Lue myös:

Kohdunkaulan syöpä vaikuttaa edelleen Riina-Maija Palanderin elämään: ”Käyn kontrolleissa puolen vuoden välein”

Katrin tyttärellä on kasvanut riski sairastua syöpään: ”En halua, että hänen elämänsä kuluu huolehtimiseen”

Syöpää sairastava Sanna, 43: ”Sairastunutta ei saa kohdella kuin kuolemaantuomittua”

Ruskea rasva laihduttaa, valkoinen rasva varastoi energiaa – 5 kiehtovaa faktaa kehon rasvasta

$
0
0

Listasimme viisi kiinnostavaa faktaa kehon rasvaan liittyen. Tiesitkö esimerkiksi, että hormonit vaikuttavat rasvan varastoitumiseen?

1. Rasvan sijainnilla on merkitystä

On parempi olla päärynä- kuin omenavartaloinen. Vyötärölle kertynyt rasva on terveydelle haitallisempaa kuin rasva pakaroissa ja reisissä.

Keskivartalolihavuudessa rasvaa kertyy vatsaonteloon ja sisäelinten ympärille, mikä tekee siitä ongelmallista. Runsas viskeraalirasvan määrä aiheuttaa aineenvaihdunnan häiriöitä, pitää yllä hiljaista tulehdusta ja lisää monien sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen ja sepelvaltimotaudin, riskiä.

Jos vyötärönympärys ylittää naisella 90 senttimetriä ja miehellä 100 senttimetriä, kyseessä on vyötärölihavuus. Liikunta, kuten reipas kävely, on tehokas tapa vähentää vyötärörasvaa.

2. Rasvaa voi kertyä kehoon muistakin syistä kuin laiskuudesta ja herkuttelusta

Ylensyönti ja liikkumattomuus ovat epäilemättä suurimmat syyt siihen, että kehoon kertyy ylimääräistä rasvaa, mutta myös muilla asioilla on merkitystä.

Ensinnäkin hormonit vaikuttavat rasvan varastoitumiseen. Jos ihminen syö jatkuvasti joko liian vähän tai liian paljon, kylläisyyshormoni leptiinin toiminta häiriintyy. Ruoka ei tee oloa kylläiseksi ja keho luulee olevansa vaarassa nälkiintyä. Aineenvaihdunta hidastuu ja keho alkaa varastoida yhä tehokkaammin rasvaa itseensä.

Myös stressi voi kerryttää kehoon rasvaa. Jos ihminen kärsii jatkuvasti stressistä, hänen kortisolitasonsa ovat jatkuvasti koholla. Tämä lisää rasvan varastoitumista etenkin vatsan seudulle. Liiallinen kortisoli myös estää rasvan polttamista energiaksi.

Hormonien lisäksi ikä vaikuttaa rasvan kertymiseen. Iän myötä aineenvaihdunta hidastuu ja ylimääräistä rasvaa varastoituu kehoon helpommin kuin ennen.

3. Rasvasoluja on kahdenlaisia: hyviä ja huonoja

Tiesitkö, että ihmisillä voi olla sekä valkoista, beigeä että ruskeaa rasvaa? Valkoinen rasva varastoi energiaa. Sen määrä lisääntyy ihmisen syödessä enemmän kuin mitä hän kuluttaa.

Ruskea rasva puolestaan tuottaa ihmiselle lämpöä. Ruskea rasva on aktiivista rasvaa, joka kuluttaa energiaa polttaen elimistöstä glukoosia ja rasvoja. Se auttaa sokeriaineenvaihdunnassa ja painonhallinnassa. Sitä sijaitsee kehossa solisluiden ylä­puo­lella, kau­lassa ja selkä­rangan vie­ressä.

Tutkimusten mukaan ruskeaa rasvaa on todennäköisemmin normaalipainoisilla ja epätodennäköisemmin ylipainoisilla henkilöillä. On mahdollista, että ruskean rasvan aktivointi auttaa ylipainoisia pudottamaan painoaan. Tiedetään, että ruskean rasvan toiminta moninkertaistuu kylmässä, joten kylmäaltistus voi olla potentiaalinen keino lisätä ruskean rasvan energiankulutusta.

Valkoisen ja ruskean rasvan lisäksi on olemassa myös beigeä rasvaa. Se voi erikoistua joko ruskeiksi rasvasoluiksi tai valkoisiksi rasvasoluiksi.

4. Liikunta voi muuttaa rasvasolujen käyttäymistä

Geenit määrittävät osittain sitä, kuinka helposti keho varastoi itseensä rasvaa. Lundin yliopiston tutkimuksen mukaan liikunta voi kuitenkin muuttaa rasvasoluihin liittyvien geenien käyttäytymistä.

Tutkimukseen osallistujat kävivät kuuden kuukauden ajan kaksi kertaa viikossa joko spinning- tai aerobic-tunneilla. Tutkimusjakson jälkeen osallistujat olivat pudottaneet painoaan ja olivat terveempiä. Lisäksi heidän rasvasolujensa käyttäyminen oli muuttunut niin, että riski ylipainon kehittymiseen oli pienentynyt.

5. Rasvasta on myös hyötyä

Pidätkö rasvaa vain rumina muhkuroina kehossasi ja ajatteletko, että siitä pitää päästä eroon hinnalla millä hyvänsä? Näin ei aivan ole. Liika rasvan määrä ei tietystikään ole terveydelle hyväksi, mutta on elintärkeää, etttä ihmisen kehosta löytyy sopivasti rasvaa. Rasva on tärkeää muun muassa hormonitoiminnalle, luustolle, aivoille ja vastustuskyvylle.

Lähteet: DuodecimEveryday Health, Huffington Post, Mind Body Green, Shape, Terveyskirjasto, The New York Times

Lue myös:

Onko aineenvaihduntasi hidastunut? 3 oiretta, jotka kertovat kehon olevan säästöliekillä

Hormonien epätasapaino voi ajaa kehon säästöliekille ja vaikeuttaa painonhallintaa – hoida näin

Jenkkakahvojen, jumahtaneen painon ja herkkuhimon syynä leptiiniresistenssi? 9 ratkaisua

Rasvat vaikuttavat hormonitoimintaan – 5 hormonitasapainoa tukevaa ruoka-ainetta

Treenaaja, näin lepäät oikein – 7 keinoa kuntoa kohottavaan ja rasvaa polttavaan palautumiseen

Sympatikotoniassa keho käy jatkuvasti ylikierroksilla – 5 keinoa rauhoittaa yliaktiivinen hermosto

$
0
0

Monen ihmisen arki on täynnä stressaavia tilanteita. Onneksi elimistömme on kuitenkin luotu selviämään tiukoista paikoista. Saamme kiittää tahdosta riippumatonta eli autonomista hermostoamme siitä, että kykenemme toimimaan tarvittaessa nopeasti mutta pystymme myös palautumaan ja keräämään voimia työlään suorituksen jälkeen.

Autonominen hermosto jakautuu kahteen haaraan: sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon. Sympaattinen hermosto aktivoituu, kun ihmisen pitää olla valmis toimimaan, ja parasympaattinen hermosto puolestaan on aktiivinen levossa.

Kun autonominen hermosto toimii tasapainoisesti, ihmisen keho kykenee sekä nopeaan toimintaan että palautumiseen ja rentoutumiseen. Ongelmia syntyy, jos sympaattinen hermosto on hallitsevassa asemassa. Tällöin elimistö on koko ajan virittynyt ”taistele tai pakene” -valmiuteen eikä ihminen saa levättyä kunnolla. Tilaa kutsutaan sympatikotoniaksi eli sympaattisen hermoston yliaktiivisuudeksi.

Sympatikotonian oireet ovat kehon viestejä

Sympatikotonia johtuu usein pitkään jatkuneesta stressistä. Sympaattinen hermosto on tällöin ikään kuin jäänyt päälle ja parasympaattinen hermosto ajettu alas. Stressin lisäksi esimerkiksi kilpirauhasen ylitoiminta voi aiheuttaa sympatikotoniaa, joten asian selvittäminen voi vaatia tarkempia tutkimuksia.

Keho hälyttää sympatikotoniasta monenlaisin merkein. Sympaattisen hermoston yliaktiivisuuden oireita ovat muun muassa:

  • tiheä pulssi
  • kohonnut verenpaine
  • rytmihäiriöt ja sydämentykytykset
  • mielen rauhattomuus, levottomuus ja keskittymisvaikeudet
  • ärtyneisyys
  • ruoansulatusongelmat
  • päänsärky
  • kananlihalle meno
  • väsymys ja uniongelmat
  • raajojen kylmyys
  • yöhikoilu
  • jatkuva sairastelu
  • seksuaalisen halukkuuden väheneminen.

Mikäli kärsit useammasta yllämainitusta oireesta, tilanteeseen kannattaa reagoida. Jos keho käy koko ajan ylikierroksilla, seurauksena voi olla burnout tai sairastuminen. Sympatikotonia lisää muun muassa sydäntautien, masennuksen ja kroonisen väsymyksen riskiä.

Tasapainoita autonominen hermosto elintavoillasi

Sympatikotonia ei ole sairaus vaan elimistön epätasapainotila, jota on mahdollista hoitaa. Sympaattisen ja parasympaattisen hermoston tasapainon palauttaminen vaatii usein arjen hidastamista, riittävää lepoa ja elämäntapamuutoksia.

Muun muassa seuraavat keinot voivat auttaa pääsemään sympatikotoniasta eroon:

1. Hengitä syvään

Syvään hengittäminen on yksi nopeimmista tavoista saada hermostonsa rauhoittumaan. Lisää päivääsi hetkiä, jolloin vain keskityt hengittämään rauhallisesti sisään ja ulos. Kokeile esimerkiksi kolmea yksinkertaista hengitysharjoitusta.

2. Harrasta matalatehoista liikuntaa

Kun elimistö on stressitilassa, kovatehoinen liikunta kuormittaa sitä entisestään. Sen sijaan jooga, luonnossa käveleminen tai puutarhanhoito ovat hyviä aktiviteetteja sympatikotoniasta kärsivälle keholle.

Muista keskittyä vain siihen, mitä teet, ja vähennä ylimääräiset ärsykkeet minimiin. Älä siis selaa puhelinta harrastushetkesi aikana ja kuuntele mielummin luonnon ääniä kuin nopeatempoista musiikkia.

3. Pidä unirytmi säännöllisenä

Sympatikotonian vuoksi keho käy ylikierroksilla myös yöllä, mistä voi seurata unettomuutta ja nukahtamisvaikeuksia. Säännöllinen unirytmi niin arkena kuin viikonloppunakin auttaa kehoa rauhoittumaan iltaisin.

Varaa unelle myös riittävästi aikaa ja malta mennä nukkumaan silloin, kun väsyttää.

4. Varo kofeiinia ja alkoholia

Kofeiini ja alkoholi stimuloivat sympaattista hermostoa ja lisäävät sen aktiivisuutta. Niitä siis kannattaa välttää, kun hermosto on jo ennestään yliaktiivinen.

Vaihda kahvi yrttiteehen tai kofeiinittomaan kahviin ja vältä alkoholia kokonaan.

5. Syö runsaasti kasviksia ja riittävästi proteiinia

Kavikset sisältävät monia ainesosia, kuten A-, B- ja C-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa, joita elimistö tarvitsee rauhoittaakseen yliaktiivisen sympaattisen hermoston. Syö runsaasti esimerkiksi porkkanoita, punajuuria, bataattia ja perunaa.

Muista myös riittävä proteiininsaanti, sillä elimistö saa proteiinista aminohappoja, joita tarvitaan hermoston rauhoittamiseen. Syö esimerkiksi kananmunia, pähkinöitä, kalaa ja kanaa.

Muista pureskella ruoka kunnolla ja rauhallisesti, koska sympatikotonian vuoksi ruoansulatus ei usein toimi niin kuin sen pitäisi. Helpotat ruoansulatuksesi toimintaa, kun pureskelet ruoan hyvin.

Lähteet: Jyrki Korkeila: Stressi, tunteiden säätely ja immuniteetti, Natural solutions, Chad Oler: Symptoms of an Overactive Sympathetic Nervous SystemSydänliitto

Lue myös:

Johtuuko ihottumasi tai vatsavaivat stressistä? Tunnista ja hoida 12 psykosomaattista oiretta

Taltuta stressi ruokavaliolla – 6 vatsaa ja kehoa rentouttavaa ruoka-ainetta

Syke kuriin joogan avulla – 5 sykettä ja verenpainetta laskevaa jooga-asentoa

Näin kehosi viestii stressistä – 8 hälytysmerkkiä ja paljastava hengitystesti

Estä ja hoida flunssa kotikonstein – onko nenäkannusta tai inkivääristä apua? Erikoislääkäri vastaa

$
0
0

Kun jokin ylähengitystieinfektio eli esimerkiksi flunssa tai nuhakuume iskee, tekee mieli kokeilla kaikki mahdolliset konstit, joilla lyhentää ja helpottaa oloa. Mutta mikä oikeasti toimii ja missä rahat sekä vaiva menevät hukkaan? Kysyimme asiaa Terveystalossa työskentelevältä työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri Tanja Vuorelalta.

Hänellä on lohdutuksen sanoja: flunssaista oloa voi helpottaa ja flunssan kestoa voi jopa hieman lyhentää.

Mutta aika monesta yleisesti tehokkaaksi uskotun hoitokeinon vaikutuksista ei lääkärin mukaan ole tutkittuja todisteita.

Nämä eivät ehkäise tai lyhennä flunssaa:

nuha, miten siitä pääsee eroon?

Valkosipuli ja hunaja eivät ehkäise flunssaa.

Valkosipuli.

Esimerkiksi valkosipulimaidon teho perustuu lähinnä kuuman juoman höyryyn. Valkosipuli sinänsä ei paranna tai ehkäise flunssaa.

Hunaja.

Hunaja kuuluu samaan kategoriaan valkosipulin kanssa. Se tuntuu miellyttävältä, kun kurkku on kipeänä. Siitä saa myös energiaa, mikä on tärkeätä, kun sairaana ei ruoka oikein maistu.

Auringonhattu-uute.

Tehokkuudesta ei ole tutkimustietoa.

Inkivääri.

Etenkin kuumeessa pitää juoda paljon, ja inkivääritee maistuu hyvältä, joten sitä voi sen vuoksi ihan hyvin juoda. Flunssan kestoon inkivääri ei vaikuta.

Nämä keinot ehkäisevät flunssaan sairastumista:

Hyvä yleiskunto ja terveellinen ruokavalio.

Kun ihmisellä on hyvä yleiskunto, hän sairastaa vähemmän flunssia kuin huonompi kuntoisena. Terveellinen ruokavalio pitää nykytietämyksen mukaan sisällään paljon kasviksia ja hedelmiä.

Nukkuminen.

Nukkuminen on asia, jonka merkityksestä ei voi puhua nykyihmisille liikaa. 30 prosenttia työikäisestä nukkuu liian vähän tai heidän yöunensa on syystä tai toisesta häiriintynyttä. Nukkumattomuus heikentää vastuskykyä.

Käsien peseminen.

Säännöllinen käsien peseminen vedellä ja tavallisella saippualla aina ennen ruokailua, kotiin tultaessa, isoissa ihmisryhmissä oleskelun jälkeen ja tiestysti wc-käynnin jälkeen ehkäisee virustartuntoja.

nenäkannu

Nenähuuhtelukannu on monille suomalaisille tuttu.

Nenäkannu.

Jos sinulla on taipumusta poskiontelotulehduksiin, nenäkannulla tehty huuhtelu heti oireiden ilmaannuttua saattaa ehkäistä taudin puhkeamisen. Muutoin nenäkannun käytöllä on sama nuhaista oloa helpottava vaikutus kuin höyryhengityksellä. Sairauden kestoa se ei lyhennä.

Nämä keinot saattavat lyhentää flunssan kestoa:

Vuodelepo.

Lepotilassa ihmisen kehon omat solut aktivoituvat ja pystyvät paremmin toimimaan taudinaiheuttajia vastaan.

C-vitamiini.

1000 milligrammaa C-vitamiinia päivässä saattaa hieman lyhentää flunssan kestoa.

Sinkki.

75 milligramman imeskelytabletti päivässä saattaa hieman lyhentää flunssan kestoa.

Lue lisää:

Moni pesee kätensä väärin – jos haluat välttää noroviruksen ja flunssan, pese kädet näin

Tuntuuko siltä, että flunssa tulee yhä useammin? Tästä se johtuu

Voiko kurkkukivussa mennä lenkille? Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, saako flunssassa treenata

Flunssakierre, masennus ja perheriidat – univajeen yllättävät oireet

Nenä jatkuvasti tukossa? Tunnista 9 eri syytä, joista pitkäaikainen tukkoisuus voi johtua


Saatko ravinnosta tarpeeksi magnesiumia? Nämä oireet kertovat magnesiumin puutoksesta

$
0
0

Ihmiskeho tarvitsee magnesiumia pysyäkseen terveenä ja toimivana. Magnesium on tärkeä mineraali niin aineenvaihdunnan, hermoston, DNA-synteesin, luuston kuin lihastenkin kannalta.

Koska magnesium osallistuu niin moniin elimistön toimintoihin, sen puute saa kehon oireilemaan. Magnesiumin puutoksen oireita ovat muun muassa:

  • väsymys ja uniongelmat
  • pahoinvointi
  • ruokahaluttomuus
  • heikotus
  • levottomat jalat
  • rytmihäiriöt
  • lihasten puutuminen ja pistely
  • lihaskrampit

Magnesiumin puutos todetaan verikokeella, mutta diagnoosin tekeminen on hankalaa. Elimistön magnesiumista alle prosentti on veressä, sillä suurin osa magnesiumista on sitoutunut lihaksiin ja luustoon. Puutos ei siis välttämättä aina näy verikokeessa.

Mistä magnesiumin puute johtuu?

Magnesiumin puutoksen taustalla on usein jokin sairaus tai ongelma, kuten keliakia, suolistosairaus, imeytymishäiriö, kilpirauhasen liikatoiminta, pitkäaikainen vatsatauti, munuaissairaus, diabetes, nesteenpoistolääkkeet tai jatkuva runsas alkoholinkäyttö.

Terve ihminen, joka syö monipuolisesti ja terveellisesti, kärsii vain harvoin magnesiumin puutteesta. Finravinto-tutkimuksen perusteella suomalaiset saavat keskimäärin riittävästi magnesiumia ravinnostaan.

Mistä magnesiumia saadaan?

Noin kolmasosa suomalaisten saamasta magnesiumista tulee viljatuotteista ja loput maitovalmisteista, kasviksista, hedelmistä ja lihasta. Magnesiumin päivittäinen saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 milligrammaa.

Jos oma ruokavalio on yksipuolinen, magnesiumin saanti voi kuitenkin jäädä suosituksia alhaisemmaksi. Esimerkiksi kasvisten vähäinen käyttö ja vaalean leivän syöminen täysjyväleivän sijaan voivat jättää magnesiumin saannin matalalle tasolle.

Hyviä magnesiumin lähteitä ovat muun muassa seuraavat ruoka-aineet:

  • Kasvikset, kuten vihreät lehtivihannekset, parsakaali ja kesäkurpitsa
  • Täysjyvävilja
  • Palkokasvit
  • Linssit
  • Pähkinät, kuten mantelit ja cashew-pähkinät
  • Siemenet, kuten kurpitsan-, pellavan- ja seesaminsiemenet
  • Kvinoa
  • Avokado
  • Marjat, kuten lakka, vadelma ja mustaherukka
  • Banaani
  • Tummasuklaa
  • Kahvi

Nainen voi saada päivittäisen magnesiumannoksensa täyteen esimerkiksi seuraavista ruoka-annoksista:

  • Annos kaurapuuroa (noin 50 mg magnesiumia)
  • Kaksi siivua ruisleipää (yhteensä noin 50 mg magnesiumia)
  • Kourallinen manteleita (noin 70 mg magnesiumia)
  • Banaani (noin 30 mg magnesiumia)
  • Salaattiannos, joka sisältää pinaattia, parsakaalia ja linssejä (yhteensä noin 80 mg magnesiumia)

Lähteet: Fineli, Health, Ravintolisäwiki, TerveyskirjastoTHL: Finravinto 2012

Lue myös:

Kannattaako ravintolisiä käyttää? Lue 10 vinkkiä!

Heikentyneen makuaistin syynä sinkin puute? Nämä oireet kertovat elimistösi tarvitsevan sinkkiä

Vatsavaivojen ja niveloireiden syynä rikin puute? Näin tunnistat ja hoidat

Saako luustosi riittävästi K-vitamiinia? Vitamiinivaje voi aiheuttaa osteoporoosia – 21 tärkeää ruoka-ainetta

Äitiyslomalla alopeciaan sairastunut kirjailija Eva Frantz: ”Elämäni oli täynnä vain tummia irtonaisia hiuksia”

$
0
0

Taas harja täynnä hiuksia! Oli joulunalus vuonna 2009, ja Eva Frantz oli miehensä, kahden pikkutyttönsä ja vanhempiensa kanssa New Yorkissa. Sen piti olla unelmamatka ihanaan kaupunkiin, mutta Evaa huolestuttivat tyynyyn ja harjaan jääneet hiustupot.

Hiuksia oli lähtenyt paljon jo ennen matkaa, mutta koska Eva oli äitiyslomalla, hän oli arvellut sen johtuvan hormonitoiminnasta. Matkalla tilanne alkoi valjeta hänelle koko kaameudessaan. Hän keräili hiustuppoja, itki ja tajusi, että kyse ei ollut mistään normaalista hiusten uusiutumisesta – ne kerta kaikkiaan tippuivat pois.

”Elämäni oli täynnä tummia irtonaisia hiuksia”

Matkan jälkeen hän kirjoitti kotona blogiinsa, että hiustenlähtö ei lopu, se ei voi olla enää normaalia: ”Hiustenpesu on painajaismaista, tummia hiuksia tarttuu käsiin ja niitä on joka puolella. Tämä on ollut kauheaa. Yritän jo ajatella elämää kaljuna naisena. Eiväthän hiukset ole koko maailma. Kävin lääkärillä ja odotan jännittyneenä tutkimustuloksia. Toivottavasti taustalla ei ole mitään vakavampaa.”

Kun tuli joulu, Evan päässä oli isoja paljaita läikkiä. Miehensä avustuksella hän ajeli koko päänsä kaljuksi.

– Se oli nuorimman tyttäreni ensimmäinen joulu, mutta minun elämäni oli täynnä vain tummia irtonaisia hiuksia, jotka tuntuivat täyttävän koko kodin, Eva muistelee nyt.

Eva Frantz kaljuna

Blogissaan Eva kertoi sairaudestaan avoimesti ja julkaisi myös kuvia.

Vaikeuksia tottua peilikuvaan

Kalju äiti. Sellainen Evasta vähitellen tuli. Jo se oli itsessään rankkaa, mutta vielä karmeammalta tuntui, kun hiusten lisäksi lähtivät ripset ja kulmakarvat.

– Lapset tottuivat uuteen ulkonäkööni heti, ja vaikka mies oli huolissaan, hän oli yhtä kannustava ja rakastava kuin ennenkin. Minulla itselläni oli kuitenkin vaikeuksia tottua peilikuvaani. Tunsin, etten ole lainkaan naisellinen. Itketti ja masensi, Eva muistelee.

Myös diagnoosin saaminen kesti aikansa, ja epätietoisuus oli ahdistavaa.

Lopulta Eva sai kuulla sairastavansa alopeciaa eli pälvikaljua. Kyseessä on hiuksettomuutta ja karvattomuutta aiheuttava ihotauti, joka luokitellaan autoimmuunisairaudeksi.

Evan taudin nimi on alopecia universalis – siinä katoavat paitsi kaikki hiukset myös kehon ihokarvat.

Tautiin ei liity kipuja eikä tuntemuksia, eikä sen syytä tiedetä, mutta stressi voi sysätä sen liikkeelle. Eva muistaa, että diagnoosin saamisen jälkeen hänen oli vaikea tunnustaa, että hän olisi ollut erityisen stressaantunut.

– Minulla oli kaksi tyttöä sekä ihana aviomies ja rakennutimme taloa Espooseen, jonne olimme muuttamassa. Olin mielestäni onnellinen – kaikki oli kunnossa. Nyt myönnän, että tosiasiassa minua varmaankin lapsiarjen keskellä huolestutti, riittävätkö rahat ja saavatko lapset hoitopaikan uuden kodin läheltä.

Eva valitsi avoimuuden

Kerron heti kaikille. Niin Eva päätti jo kaljun elämänsä ensi viikkoina, heti alkusokista selvittyään. Hän jatkoi blogipäivityksiään, otti itsestään kuvia ja julkaisi ne. Tältä näytän nyt ja syy on tämä, hän halusi kertoa. Avoimuus oli hänelle luonnollinen valinta. Eva sai bloginsa lukijoilta paljon kannustavaa palautetta ja kiitosta positiivisesta asenteestaan.

Eräs lukija kertoi, että sairasti samaa tautia mutta oli halunnut salata sen ja että Evan avoimuus antoi hänelle lohtua ja rohkeutta. Oli helpottavaa, kun asiasta saattoi puhua suoraan.

Kirjoittaminen ja palaute auttoivat Evaa omassa sopeutumisessa, joka ei suinkaan sujunut ongelmattomasti myönteisestä asenteesta huolimatta.

Eva yritti sinnikkäästi totutella uuteen ulkonäköönsä ja ajatella, että ehkä hänellä ei enää koskaan olisi hiuksia. Hän ei kuitenkaan heti hankkinut peruukkia, koska se olisi tuntunut tilanteen liialliselta hyväksymiseltä. Ensimmäiset kuukaudet hän käytti kodin ulkopuolella pipoja ja huiveja. Asia painoi häntä koko ajan, vaikka hän yritti keskittyä muihin asioihin.

– Äitiyslomani loppui samana talvena, ja ennen töihin paluuta lähetin työtovereille sähköpostiviestin, jossa kerroin tilanteestani. Vakuutin, että vaikka näytän tältä, minulla ei ole hengenvaarallista sairautta, ja että olen alopeciasta huolimatta täysin terve ja normaali.

Töihin lähtiessä piti piirtää kulmakarvat

Sitten Eva kävi myös peruukkikaupassa ja hankki mahdollisimman kauniin varatukan.

– Oikeastaan peruukissa oli puolensa. Illalla valitsin hiukseni ja kampasin ne valmiiksi, ja sen kuin vain aamulla laitoin tukan päähäni, olihan se vaivatonta, hän muistelee ja naurahtaa.

Töihin lähtiessään hän myös piirsi kulmakarvat, ja joskus, esimerkiksi juhlameikissä, hän käytti ripsinauhoja.

– Noin puolessa vuodessa totuin omaan uuteen kuvaani. Päätin, että minulla on sentään moni asia hyvin, miksi murehtisin ulkonäköäni. Sitä paitsi kaikki ystäväni ja kaverini suhtautuivat minuun tosi ihanasti. Heidän silmissään tunsin edelleen olevani kaunis ja naisellinen, Eva kertoo.

– Kiinnostavaa oli myös se, että kun menettää jotain, tajuaa menetettyjen asioiden todellisen merkityksen. Nyt ymmärrän esimerkiksi sen, miksi ihmisellä on mitäkin karvoja: paljasta päätä palelee, ilman kulmakarvoja vesi valuu silmiin kasvoja pestessä ja nenäkarvojen puuttuminen saa kaikki hajut ja tuoksut tuntumaan tosi voimakkailta, hän listaa.

Huvittaviakin hetkiä Eva muistaa: Kerran hän esimerkiksi huomasi päiväkodin ilmoitustaululla varoituksen täivaarasta. Ei ole minun ongelmani, hän ajatteli.

Eva Frantz peruukki

Eva huomasi myös peruukin hyvät puolet.

”Opin hyväksymään itseni paremmin”

Mikä on tärkeää? Alopecian puhkeamisen jälkeen Eva joutui pohtimaan, millä asioilla lopultakin oli hänelle merkitystä:

– Sairastuttuani opin hyväksymään itseni paremmin. Tukattomuuden hyväksyminen teki minusta entistä rohkeamman.

Hän keskittyi bloginsa kirjoittamiseen yhä tarmokkaammin ja aloitti uuden tilanteensa innostamana myös juoksuharrastuksen.

– En voinut vaikuttaa hiustenlähtöön mutta omaan kuntooni pystyin vaikuttamaan. Halusin todistaa itselleni, että olen terve nainen ja haluan olla hyväkuntoinen, hän sanoo.

Euroviisukommentaattoriksi ja kirjailijaksi

Eva oli ollut aina euroviisufani, mutta vasta sairauden jälkeen hän uskaltautui hyödyntämään harrastustaan työssään.

– Ensin minua pyydettiin euroviisukommentaattoriksi, sitten syntyi ajatus, että tehtäisiin ennakkokatselu, jossa minä olisin juontajana. Olin radiotoimittaja, enkä olisi uskonut, että minusta voisi tulla tv-juontaja. Ilman alopeciaa olisin tuskin uskaltautunut projektiin mukaan.

Niin syntyi tv-ohjelma, Euroviisaat, joka on sittemmin saanut palkintojakin.

– Siitäkään en ole varma, olisiko minusta koskaan tullut kirjailijaa ilman alopeciaa, Eva pohtii.

Hän päätti nimittäin neljä vuotta sitten mennä kirjoittajakurssille. Siellä hän sai mentorikseen Monika Fagerholmin, joka muuten on myös euroviisufani, ja niinpä mestari ja oppilas ymmärsivät heti toisiaan.

Viime vuonna Eva julkaisi ensimmäisen dekkarinsa Sommarön, ja elokuussa ilmestyy toinen kirja Blå villan, joka käännetään saman tien myös suomeksi nimellä Sininen huvila (suom. Ulla Lempinen).

”On tärkeää myöntää, että kyseessä on rankka juttu”

Saa olla itsekäs ja saa olla surullinen hiusten menetyksestä. Näin Eva sanoisi, jos hän yrittäisi lohduttaa hiuksensa menettänyttä kohtalotoveria.

– On tärkeää myöntää itselleen, että kyseessä on rankka juttu. Ja jos tuntuu, ettei jaksa yksin, niin kannattaa hakeutua terapiaan tai vertaisryhmään purkamaan tunteitaan.

Hänen kohdallaan auttoi avoimuus ja läheisten ihmisten ystävällisyys ja tuki. Eva muistuttaa, että tukattomuuteen ei pidä jumiutua. Kun kohtuullinen suruaika on ohi, elämän täytyy jatkua.

– Keksi jotain uutta kivaa elämääsi, aloita harrastus, toteuta vaikka pienikin haave, Eva neuvoo.

Hän arvelee nyt, että ehti itse sopeutua tukattomuuteen melko hyvin parissa vuodessa.

Lääkärit ennustivat hänelle, että koska kaikki karvat olivat lähteneet, ne eivät todennäköisesti koskaan kasva takaisin.

– Hyväksyin sen, että tämä on nyt minun elämääni. Minulla on sentään ihana perhe ja kiinnostava työ. Koin, että monet asiani ovat todella hyvin.

Parin vuoden kaljuuden jälkeen sänki tuntui ihmeelliseltä.

Hiukset kasvoivat takaisin

Omat, kauniit hiukset. Sellaiset Evalla on nyt ollut päässään yli viisi vuotta.

Pari vuotta alopecian toteamisen jälkeen tapahtui nimittäin ihme – tai ainakin jotain, minkä piti olla erittäin epätodennäköistä.

– Hiukseni alkoivat kasvaa reilut pari vuotta sairastumiseni jälkeen. Siinä vaiheessa olin jo tottunut uuteen ulkomuotooni enkä haaveillut uudesta uljaasta tukasta. Mutta sitten huomasin päälaellani pientä läikittäistä sänkeä, joka tuntui ensin vain hankalalta peruukin alla. Tukan alkua tuli ja meni, enkä edes osannut oikein iloita siitä.

Vähitellen päässä oli kuitenkin yhä selvempää ja tasaisempaa tukkaa. Sitten hiukset kasvoivat entistä nopeammin. Uusi tukka oli Evan entisiä hiuksia tummempi.

– Muistan, kuinka töissäni otettiin mainoskuvia uutta radio-ohjelmaa varten. Riisuin peruukkini ja katselin itseäni. Tajusin, että tämä lyhyt tukkahan näyttää jo ihan tukalta. Niinpä menin kameran eteen ilman peruukkia, ja kuvat onnistuivat hyvin. Minulla oli taas tukka – se oli mahtava tunne!

Sittemmin Evan hiukset ovat kasvaneet täysin normaalisti.

– Minulla on harvoin huonoja hiuspäiviä. Enimmäkseen katselen peilikuvaani aika tyytyväisenä. Ja kun tukka oikein kiiltää ja on nätisti kammattu, niin ajattelen, että ah tätä onnea.

Hiusten jälkeen kasvoivat takaisin myös nenäkarvat, kulmakarvat ja ripset. Niistäkin on riittänyt paljon iloa ja hyvää mieltä.

– Ainoastaan säärikarvat eivät koskaan kasvaneet – enkä pane sitä mitenkään pahakseni, Eva sanoo.

Eva Frantz

Jonain päivänä tauti voi uusia

Tauti voi uusia. Niin Evalle on kerrottu, ja tavallaan hän on varautunut siihen, vaikka yrittääkin olla ajattelematta asiaa.

– Näen yhä silloin tällöin unta siitä, että olen hotellihuoneessa ja huomaan aamulla hiustuppoja tyynylläni. Sitten herään ja rauhoitun, kun tajuan, että se on vain unta. Joitain pelkoja minulla ilmeisesti vieläkin on.

Todennäköisesti hiusten menetys olisi hänelle yhtä rankka juttu toisellakin kerralla.

– Toisaalta alkujärkytyksen ja sokin jälkeen tietäisin, kuinka toimia. Ehkä osaisin sittenkin sopeutua tilanteeseen vähintään yhtä hyvin, Eva pohtii.

– Elämäni jatkui silloin seitsemän vuotta sitten, ja se jatkuisi varmasti taudin mahdollisen uusimisen jälkeenkin. Nauttisin niistä asioista, jotka ovat hyvin.

Eva Frantz, 36

Työ: Radiotoimittaja, kirjailija.

Koti: Omakotitalossa Espoossa.

Perhe: Mies ja 11- ja 8-vuotiaat tyttäret.

Ajankohtaista: Dekkari Sininen huvila (Blå villan, suom. Ulla Lempinen) avaa Anna Glad -nimisestä rikoskomisariosta kertovien romaanien sarjan.

Blogi: evafrantz.com

Julkaistu Annassa 31/2017.

Lue myös:

Miksi hiuksia lähtee paljon? 9 syytä, joista hiustenlähtö voi johtua

Selitys hiusongelmiin: kehon hiljainen tulehdus?

10 oiretta, jotka viittaavat, että hormonitasapainosi ei ole kunnossa

Suuri osa ei tiedä värinäköviastaan – kokeile värinäkötestillä, erotatko sinä punaisen ja vihreän

$
0
0

Kaikki eivät näe värejä samalla tavalla. Jos yksi tai useampi silmän kolmesta tappisolutyypistä toimii puuttellisesti, värien erottaminen on vaikeaa. Tappisolut ovat erikoistuneet havaitsemaan punaista, vihreää ja sinistä valoa, ja ne tekevät mahdolliseksi kaikkien värien ja värisävyjen erottamisen toisistaan.

Yleisin värinäön häiriö on se, että punaisen ja/tai vihreän ja näiden sävyjen erottaminen on vaikeaa tai mahdotonta. Puna–viher-häiriöistä kärsii noin kahdeksan prosenttia miehistä ja alle yksi prosentti naisista. Häiriöt ovat periytyviä. Etenkin, jos omalla veljellä tai äidin suvussa miespuolisilla henkilöillä on värinäkövikaa, on todennäköisyys värinäköhäiriöstä suurentunut.

Moni ei tiedä, näkeekö värit normaalisti

Ihmiset eivät aina ole oman värinäkönsä tilasta tietoisia. On tutkittu, että jopa 40 prosenttia puna-viherheikkoudesta kärsivistä miehistä ei tiedä puutteellisesta värinäöstään.

Koska puuttellinen värinäkö aiheuttaa jossain määrin hankaluuksia tavallisessa arjessa – esimerkiksi lii­kenteen järjes­telmien perus­tuessa puna-vi­her-koo­deihin – olisi kuitenkin hyvä tietää, erottaako itse värit oikein.

Joissakin töissä, kuten lentäjän ja rautatietyöläisen ammateissa, myös vaaditaan normaalia värinäköä.

Testaa värinäkösi Ishiara-testillä

Värinäkötestit auttavat kertomaan, toimiiko oma värinäkö normaalisti vai onko värinäössä jotain vialla. Testejä on erilaisia, mutta niistä tunnetuin on Ishiara-testi, jossa pyritään erottamaan numerot värikkäitä palloja sisältävistä kuvioista.

Testaa oma värinäkösi yrittämällä tunnistaa numerot alla olevista kuvista. Oikeat vastaukset löydät viimeisen kuvan alta.

Mikäli et erota kaikkia numeroita oikein, värinäkösi voi olla puutteellinen. Tällöin kannattaa kääntyä silmälääkärin puoleen. Huomioi kuitenkin, että näytön resoluutio ja kirkkaus voivat vaikuttaa tulokseen.

värinäkötesti: 7
värinäkötesti: 2
värinäkötesti: 3 värinäkötesti: 8 värinäkötesti: 12

Oikeat vastaukset ylhäältä alas: 7, 2, 3, 8 ja 12.

Lähteet: Näkövammaisten liitto, Suomen työnäköseura, Terveyskirjasto

Lue myös:

Kuivat silmät vaikuttavat jopa näkökykyyn – näin tunnistat oireet ja hoidat oikein

Älylaitteiden sinivalo aiheuttaa kuivasilmäisyyttä – 5 keinoa estää silmien kuivuminen

Silmätulehdus voi olla reuman oire – Nämä sairaudet paljastuvat silmistäsi

Mikä on INCI? Kosmetiikkatuotteiden ainesosalistaa kannattaa oppia lukemaan

$
0
0

Jos haluaa esimerkiksi vältellä jotain tiettyä kosmetiikan raaka-ainetta, täytyy osata lukea kosmetiikkatuotteiden ainesosalistoja. Ainesosalista eli INCI tulee EU:n lainsääkdännön mukaan olla jokaisessa kosmetiikkatuotteessa. INCI tulee sanoista International Nomenclature of Cosmetic Ingredients.

Miten ainesosat ilmoitetaan?

INCI-termistö on luotu niin, että sitä voidaan lukea koko EU:ssa kielestä riippumatta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kasvien nimet on kirjattu ainesosalistaan latinankielisillä kasvitieteellisillä nimillä, mutta niistä jatkojalostetut raaka-aineet ovat englanniksi.

Kosmetiikkatuotteissa ainesosat luetellaan järjestyksessä suurimmasta pienimpään pitoisuuteen, kuten elintarvikkeissakin. Aineet, joita tuotteessa on alle prosentti, voidaan kuitenkin luetella satunnaisessa järjestyksessä.

Myös väriaineet hiusväriaineita lukuun ottamatta voidaan luetella missä tahansa järjestyksessä. Hajusteaineet tarvitsee eritellä vain silloin, jos ne sisältävät aineita EU:n allergeenilistalta. Näitä yleisemmin allergisoivia hajusteita on 26.

Miksi INCI-listaa kannattaa opetella lukemaaan?

INCI-listasta siis selviää, mitä ainesosia tuote sisältää, mutta se ei kerro reseptiä sen tarkemmin. Se ei siis esimerkiksi paljasta, kuinka paljon mitäkin ainetta on tuotteessa tai miten tuote on valmistettu.

Ainesosalistasta on kuitenkin hyötyä kaikille, jotka haluavat vältellä tiettyjä raaka-aineita allergian tai muun syyn vuoksi. Toisaalta INCI-listan avulla voi myös helpommin valita tuotteita, jotka sisältävät sellaisia ainesosia, joita itse haluaa suosia.

Onko luonnonkosmetiikka muuta kosmetiikkaa terveellisempää?

Luonnonkosmetiikalle on olemassa sertifikaatteja, jotka takaavat ostajalle niiden luonnonmukaisuuden. Kaikki luonnonmukaiset kosmetiikkamerkit eivät kuitenkaan ole hakeneet sertifiointia, koska se on kallista. On siis olemassa merkkejä, jotka ovat täysin luonnonmukaisia, mutta niillä ei ole sertifikaatteja.

Lisäksi monet valmistajat tuovat markkinoille luonnollisina markkinoitavia tuotteita, vaikka niissä on käytetty myös synteettisiä ainesosia. Luonnonmukaisempaa kosmetiikkaa suosivalle ainesosalistan lukeminen on siis tärkeä taito, koska siitä löytyy tieto siitä, onko tuote aidosti luonnollinen vai ei.

Moni suosii nykyään luonnonkosmetiikkaa, koska haluaa välttää turhia kemikaaleja. Luonnonkosmetiikka ei ole kuitenkaan itsestään selvästi paras vaihtoehto, sillä monet kasvit ja luonnollisetkin hajusteet ovat yleisesti allergisoivia.

Jos siis haluat tietää, mitä käyttämäsi kosmetiikka sisältää, INCI-listan lukeminen on hyödyllinen taito.

Lähteet: Teknokemia.fi, Flow-kosmetiikan blogi

Lue myös:

Näin vähennät kemikaalikuormaasi – 10 helppoa vinkkiä

7 kasvonaamiota, jotka voit tehdä itse – ilman turhia lisäaineita

Ympäristöaktivisti Phyllis Omido elää jatkuvassa vaarassa: ”Jos nyt luovutan, hinnan maksavat lapset”

Nenä jatkuvasti tukossa? Tunnista 9 eri syytä, joista pitkäaikainen tukkoisuus voi johtua

8 kehon varoitusmerkkiä, joista tiedät syöväsi liikaa sokeria

$
0
0

Liiallinen sokerin saanti on haitallista terveydelle: se vaurioittaa hampaita, lihottaa, rasvoittaa maksaa ja lisää tyypin-2-diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä. Vaikka sokeri voi olla herkullista, se sisältää vain turhaa energiaa eikä lainkaan ravintoaineita kuten vitamiineja, hivenaineita ja kuituja.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee, että lisättyä sokeria tuli saada korkeintaan 25 grammaa eli 10 sokeripalan verran päivässä. Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan sekä ruokiin tai juomiin itse lisättyä sokeria että elintarvikkeiden sisältämää sokeria. Luontaista sokeria, jota on esimerkiksi hedelmissä ja marjoissa, ei lasketa rajoitukseen mukaan.

Koska esimerkiksi yhdessä maustetussa jogurttipurkissa voi olla 9 palan, mehulasissa 8 palan ja makuviilissä 10 palan verran sokeria, moni tulee helposti ylittäneeksi WHO:n suositteleman sokerimäärän joka päivä. Mikäli nauttii erityisen sokerisia herkkuja, kuten 0,5 litraa limua (20 palaa sokeria) ja 300 grammaa karkkia (70 palaa sokeria), suositus ylittyy reilusti.

Liika sokerin syöminen voi näkyä kehossa erilaisin oirein. Listasimme kahdeksan varoitusmerkkiä, jotka kertovat, että sokerin käyttöä voi olla viisasta rajoittaa.

1. Sinun tekee jatkuvasti mieli jotain makeaa

Mitä enemmän sokeria syö, sitä enemmän sitä himoaa. Sokerin syöminen aiheuttaa hormonaalisen reaktion, joka ensin nostaa energitasot ylös mutta pudottaa ne pian alas. Siksi keho janoaa nopeasti lisää sokeria.

2. Tunnet olosi päivällä laiskaksi

Ihmisen energiatasot pysyvät vakaina, kun ruokarytmi on säännöllinen eikä liika sokeri sekoita tilannetta. Sokeri aiheuttaa energiatasoissa sekä jyrkkiä nousuja että rajuja laskuja, jotka saavat olon vetämättömäksi.

Laiska olo voi johtua myös liian sokeripitoisesta aamiaisesta. Jos aamupala sisältää kylläisyyttä ylläpitävien proteiinien ja kuitujen sijaan runsaasti nopeita hiilihydraatteja, iskee päivähorros sitä todennäköisemmin.

3. Ihosi on huonossa kunnossa

Sokeri voi aiheuttaa vahinkoa myös iholle. Sokeri saa aikaan insuliinipiikkejä, joille jotkut ihmiset ovat tavallista herkempiä. Seurauksena voi olla aknen tai ruusufinnin kehittyminen. Lisäksi sokeri vanhentaa ja veltostuttaa ihoa.

4. Olet kärttyinen

Sokeripiikkiä seuraa aina verensokerin raju lasku. Se voi näkyä mielialojen vaihteluna ja ärtymyksenä.

5. Olet liikunnan jälkeen aivan voimaton

Kunnollinen polttoaine on keholle tärkeää, jotta se jaksaa toimia kovallakin teholla. Jos ennen intensiivistä treeniä tulee syötyä vain sokeripitoisia välipaloja, olo voi olla liikunnan jälkeen hyvin uupunut ja kurja. Väsymys voi iskeä rajusti jopa harjoituksen puolivälissä, kun sokeripiikki on ohi ja energiatasot romahtavat alas.

6. Sinulla on univaikeuksia

Etenkin iltaisin nautittu sokeri voi aiheuttaa univaikeuksia. Sokeri sekoittaa hormonitasapainoa ja vaikuttaa nukahtamiseen. Seurauksena voi olla ikävä kierre, sillä vähäinen uni saa kehon kaipaamaan päivällä piristystä eli lisää sokeria.

7. Kärsit ”sokerikrapulasta”

Sokerihumalaa voi seurata sokerikrapula: päänsärky, väsymys ja turvonnnut olo.

8. Vatsa pömpöttää

Runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio tekee hallaa sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnalle, mikä voi aiheuttaa vyötärölihavuutta.

Lähteet: BustleKuluttajaliitto, Reader’s Digest, Self, TerveyskirjastoTHL

Lue myös:

Jopa yhtä paljon sokeria kuin 100 grammassa karkkia – Varo näitä sokeriansoja

Ryppyjä, juonteita ja sellulliittia – Näin sokeri vanhentaa ihoasi

Nämä makeutusaineet sopivat laihduttajalle – 5 vaihtoehtoa sokerille

Eroon makeanhimosta jo 2 viikossa – Näin onnistut!

Riitta Väisäsen vinkeillä virtsankarkailu hallintaan: ”Ongelma on yleisempi kuin luulemmekaan”

$
0
0

Joka toinen nainen kärsii jossakin vaiheessa elämäänsä virtsankarkailusta eli virtsainkontinenssista, ja yli 70-vuotiaista ongelma on tuttu 60 prosentille. Riskiä voi pienentää välttämällä ylipainoa ja suosimalla liikuntaa, mutta kaikkiin taustasyihin emme voi vaikuttaa. Esimerkiksi raskaus tuo painetta virtsarakkoon, eikä ikääntymistä voi pysäyttää – ja hyvä niin.

Vaikka virtsankarkailu on yleinen vaiva, siitä ei juuri puhuta. Riitta Väisänen haluaa tarjota vertaistukea asian kanssa painiville. Hän kertoo kuusi omaa suosikkivinkkiään.

1) Ennakoi vessareissut

Yllättävään vessahätään kannattaa varautua etukäteen. Ennakointi ei Riitta Väisäsen mukaan kuitenkaan saa tarkoittaa sitä, että yrittäisit välttää vessahätää kokonaan:

– Käy pissalla ennakkoon. Juo vaikka vähän väkisin vettä niin, että vessahätä tulee silloin kun vessa on lähellä, hän neuvoo.

Reissun päällä taas helpottaa, kun tiedät, missä lähin vessa on ja kuinka sinne pääsee. Näin yllättävälle pissahätäkohtaukselle on apu lähellä.

– Tee reissussa ja kaupassa wc-reittikartta. Ennen monet vessat olivat maksullisia, joten kannattaa pitää myös kolikoita taskussa, Väisänen vinkkaa.

2) Rentoudu – inkontinenssi on kausittaista

Väisänen muistuttaa, että virtsankarkailu on kausittaista – ja kuuluu tiettyyn elämänvaiheeseen. Esimerkiksi raskauden aikana tai vaihdevuosina virtsankarkailu yleistyy, mutta oireet saattavat helpottaa ajan kanssa.

Väisäsen mukaan virtsankarkailu on yleisempää kuin luulemmekaan.

– Kuten muutkin vaihdevuosioireet, inkontinenssi on ollut tabu. Todellisuudessa se on yleisempää kuin luulemmekaan, siitä ei vain ole kehdattu puhua. Ja miesten on turha naureskella naisille, ei se ole vain naisten juttu, Väisänen muistuttaa.

– Ehkä oireet joskus häviävät, tai ainakin vähenevät. Se kuuluu tähän elämävaiheeseen, ja on vain yksi oireista.

3) Pidä olo raikkaana

– Vessatarve tulee kuin puskista, ja pitäisi päästä heti puskiin. Mutta eihän esimerkiksi hevoskärryiltä voi loikata noin vain ja laittaa hevosta puuhun kiinni niin kuin villin lännen elokuvissa, Väisänen pohtii.

– Siinä ei auta muu kuin paksummat TENAt kehiin.

Mukaan pakatut suojat ja vaihtoalusvaatteet toimivat Väisäsen mukaan myös psykologisesti. Kun huoli virtsankarkailusta vähenee, myös virtsankarkailu saattaa vähentyä.

4) Liiku lantio vahvaksi

Lantinpohjan lihaksia vahvistava liikunta voi vähentää virtsankarkailuoireita. Liikunnan avulla myös paino on helpompi pitää kurissa.

Väisäsen vanhat suosikkilajit ovat olleet allasjuoksu ja hevosurheilu.

– Myös pyöräily voisi olla hyvä, siinä pyörän satulan avulla on hyvä pidätellä, ja pyörän selästä pääsee nopeasti vaikka metsäpolulle.

5) Hae tarvittaessa apua

Virtsankarkailuun kannattaa opetella suhtautumaan rennosti, jos mahdollista. Vaikka vaiva on kiusallinen, se on tilannekohtaista. Väisänen on esimerkiksi huomannut, että ongelma liittyy stressiin.

– Eihän tässä ”kuset housussa” koko ajan tuolla mennä, Väisänen muistuttaa.

– Älä anna valtaa ajatukselle, että taas kohta ollaan taas pulassa. Sitä paitsi ihmisillä on paljon vaikeampiakin juttuja kuin virtsankarkailu.

Mutta jos virtsankarkailu on todella iso ongelma, kannattaa mennä gynekologille tutkittavaksi, sillä taustalla saattaa olla kohdunlaskeuma.

– Laskeumasta pääsee eroon erilaisilla hoidoilla, tarvittaessa pientä operointia voidaan tehdä.

6) Istu pissahätä pois

– Onhan se ihan hirveää, jos olet jossain yleisötilaisuudessa, ja vessaan on jono. Se ei anna yhtään armoa. Mutta monesti sekin auttaa, että pääsee istumaan, Väisänen lisää.

Istuessa pissahätäkohtaus saattaa mennä itsestään ohi, mutta palata seuraavassa hetkessä pahempana.

– Vessassa harvoin on tuolia. Voisi olla kätevää kantaa mukana kokoon taitettavaa jakkaraa. Sellaista omaa inkontinenssijakkaraa. Täytyy kehitellä.

Riitta Väisänen Tena vaihtoehdot

TENA Lady Discreet 

Uudet TENA Lady Discreet -suojat ovat nyt 20 prosenttia ohuemmat, mutta aivan yhtä varmat uuden MicroPROTEX™-teknologian ansiosta. Teknologia sitoo tiukasti yhteen erittäin imukykyisiä materiaaleja, jotka takaavat imukyvyn siellä, missä sitä tarvitaan, jotta voit tuntea olosi varmaksi. TENA Lady Discreet antaa sinulle varman tunteen.

Lue lisää TENA Lady Discreet -tuotteistamme täältä.

Teksti: Selja Tiilikainen

Osallistu kilpailuun!

Vastaa kyselyyn ja voita hyvinvointilahjakortti! Vastaamalla kyselyymme voit voittaa itsellesi korkeintaan 100 euron arvoisen hyvinvointilahjakortin valitsemaasi kylpylään. Arvomme palkinnon kaikkien yhteystietonsa jättäneiden kesken. Kampanja on voimassa 16.8.–4.10.2017.

Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.

Niskakivun syy kaularangassa? Erota lihasjumin ja pahimmillaan leikkausta vaativan kaularankaongelman oireet

$
0
0

Mikäli kärsit niskakivusta, joka säteilee olkavarresta sormiin saakka, kyseessä saattaa olla kaularankaongelma.

– Säteilevä kipu on tyypillinen kaularankavaivaan viittaava oire. Kipu voi olla kovaakin ja lisäksi kädessä voi esiintyä lihasheikkoutta, HYKSin yksityissairaalan neurokirurgi Mika Niemelä kertoo.

Kivun kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä mitä aiemmin ongelma todetaan, sitä helpommin se saadaan hoidettua kuntoon.

Tietyt nikamat säteilevät kipua tiettyihin sormiin

Kaularankaongelmat ovat melko yleisiä vaivoja ja niistä kärsivät potilaat ovat useimmiten keski-ikäisiä. Tavallisimpia ongelmia ovat välilevyluiskahdukset ja nikamien kulumat.

– Kaularangassa on seitsemän nikamaa, joiden välille voi muodostua kulumaa, mikä ärsyttää hermojuuria. Luiset kulumapiikit voivat myös ahtauttaa hermojuurikanavia.

Kaularankaongelmat diagnosoidaan oireiden ja magneettikuvan perusteella, joiden pitää vastata toisiaan.

– Jos kipu säteilee niskasta peukaloon, viidennen ja kuudennen nikaman välistä pitäisi löytyä ongelma. Jos kipu taas säteilee keskisormeen, kuudennen ja seitsemännen nikaman välistä pitäisi löytyä syy. Alimman kaulanikaman ja ylimmän rintanikaman vaiva puolestaan säteilee pikkurilliin.

Mikäli magneettikuvassa ei näy merkkejä kaularankaongelmasta, sormien puutuminen voi johtua esimerkiksi hermopinteestä ranteessa tai kyynärvarressa.

Jos kaularankavaiva ei parane itsestään, leikkaus on tarpeen

Kaularankaongelma ei välttämättä vaadi toimenpiteitä, sillä se voi parantua myös itsestään. Jos kipu ei ole kovaa, tilannetta voidaan seurata parin kuukauden ajan.

– Lepo on tärkeää. Jos ihmisellä on fyysisesti raskas työ, sairausloma edesauttaa toipumista. Myös tauko raskaasta urheiluharrastuksesta on usein tarpeen.

Kiputilan ei kuitenkaan kannata antaa jatkua yli puolta vuotta, sillä käteen voi kehittyä halvaus ja toipumisesta voi tulla vaikeaa. Leikkaushoito on hyvä ratkaisu, jos kipu on sietämätöntä eikä rauhoitu ja kädessä esiintyy lihasheikkoutta.

– Kaularankaleikkaus on turvallinen leikkaus, josta noin 80–90 prosenttia potilaista hyötyy. Leikkaus voidaan tehdä aamulla, jolloin potilas pääsee jo yöksi kotiin.

Leikkauksen jälkeen ihmisen täytyy pitää 4–6 viikon sairausloma työn fyysisyydestä riippuen.

Terveet elintavat ehkäisevät ongelmia

Kaularankaongelman kehittymiseen on vaikeaa itse vaikuttaa, mutta omilla elintavoillaan voi kuitenkin edistää välilevyjensä terveyttä.

– Tupakointi vaikuttaa haitallisesti välilevyihin, joten tupakoini kannattaa lopettaa. Lisäksi, kuten selkävaivoissa yleensäkin, painonhallinta ja liikunta ovat eduksi.

Lue myös:

Suomalaiset kärsivät muita eurooppalaisia enemmän niska- ja selkäkivuista – miksi?

Niska-hartiaseutu jumissa? 6 rentouttavaa venytystä

Pään virheasento aiheuttaa kipuja ja ärtyneisyyttä – 5 helpottavaa korjausliikettä

Pistelyn, puutumisten ja kipujen syynä hermopinne? Näin tunnistat ja hoidat

Kohonneen verenpaineen syy voi löytyä niskasta – kiropraktiikasta apua?


Anoreksiasta selvinnyt Laura Tuomarila: 5 asiaa, jotka auttoivat paranemaan syömishäiriöstä

$
0
0

Vyöhyketerapeutti Laura Tuomarila, 46, on kertonut avoimesti vuosia jatkuneista syömishäiriöstään ja kirjoittanut aiheesta myös Kaunis minä – Kun laihuudesta tulee pakkomielle -kirjan.

Laura sairastui parikymppisenä ensin anoreksiaan, sitten bulimiaan, ja pahimpina hetkinä hän haki lievitystä ahdistukselleen jopa viiltelystä.

Laura sanoo, että hän sai apua syömishäiriöklinikalta sekä terapiasta, mutta ratkaisevaa parantumisessa oli myös äidin ja aviomiehen Samuli Edelmannin tuki.

Näin Laura neuvoo niitä, jotka – tai joiden läheiset – kamppailevat syömishäiriöiden kanssa:

1. Myönnä että tarvitset apua

”Kun sairastuin, asuin jo poissa kotoa, joten pystyin salaamaan ongelman läheisiltäni melko pitkään. Lopulta kuitenkin ahdistus ja kipu tulivat niin sietämättömäksi, ettei ollut muuta tietä kuin itsetuho tai apu. Silloin kerroin asiasta äidilleni ja hakeuduin hänen tukemanaan hoitoon. Ensimmäinen askel paranemiseeni oli, että myönsin tarvitsevani apua.”

2. Hakeudu terapiaan

”Hoito vaatii sinnikkyyttä. Minulla oli hyvien jaksojen välissä pahoja takapakkeja. Minulle terapiasta oli selkeästi hyötyä. Jouduin kohtaamaan siellä sen itseni, jota olin yrittänyt paeta syömättömyyteen. Samalla kun opin tuntemaan itseäni, ahdistukseni väheni.”

3. Mieti mikä on tärkeintä elämässä

”Tuskin olisin parantunut ilman hyvää parisuhdetta ja lapsia. Ymmärsin, että elämässä on muutakin kuin syöminen. Olin onnellinen perheestäni ja tajusin, että haluan heille vain hyvää. Vähitellen opin arvostamaan myös itseäni sellaisena kuin olen.”

4. Läheisten tuki on korvaamatonta

”Läheiset voivat ilman muuta auttaa, ja mitä varhaisemmassa vaiheessa apua saa, sen parempi. Syömishäiriöisen ajattelumalli on sairas. Sitä voi olla vaikea ymmärtää, mutta toivon, että läheiset yrittäisivät ymmärtää eivätkä luovuttaisi.

Läheiselle on tärkeintä työntää oma syyllisyys syrjään ja vain yrittää olla läsnä. Sairastunut vaistoaa läheisten syyllisyyden herkästi, mikä voi entisestään pahentaa syömishäiriöisen ahdistuneisuutta ja lisätä huonoa oloa.”

5. Muista, että paraneminen ei tapahdu hetkessä

”Syömishäiriöstä selviytymisen tie on pitkä – minun kohdallani se kesti kymmenen vuotta – ja arvostan sitä, että läheiseni antoivat minulle aikaa parantua.”

Lue myös:

Laura Tuomarila: ”Anoreksia ja bulimia hallitsivat elämääni”

Voiko syömishäiriöistä parantua?

Lena Meriläinen: ”Selvisin bulimiasta, mutta ruoka hallitsee yhä helposti ajatuksiani”

Perheonnea syömishäiriön jälkeen – Linda Lampenius: ”Joudun vakuuttamaan ihmisille, etten ole enää sairas”

Hiivatulehduksen aikana kannattaa välttää ja suosia näitä 10 ruoka-ainetta

$
0
0

Suurin osa naisista saa jossain vaiheessa elämäänsä hiivatulehduksen. Yhdysvaltalaisen Centers For Disease Control and Prevention -terveysjärjestön mukaan lähes 75 prosenttia aikuisista naisista kärsii vähintään yhdestä hiivatulehduksesta elämänsä aikana.

Hiivatulehdus johtuu tavallisimmin Candida albicans -hiivasienen liikakasvusta ja oireilee kutinana, kirvelynä ja kokkareisena valkovuotona. Tulehdus rauhoittuu emätinpuikoilla usein jo parissa päivässä.

Vaikka lääkehoito on toimiva apu, hiivasta kärsivän kannattaa myös kiinnittää huomiota elintapoihinsa, jotta hoito onnistuu eikä hiivatulehdus heti uusiudu.

Ruokavaliolla voi joko ruokkia tai karkottaa hiivaa. Selvitimme, millaista ravintoa hiivatulehduksen aikana kannattaa välttää ja suosia.

Vältä näitä hiivatulehduksen vuoksi:

1. Sokeri sokeri ja hiivatulehdus

Hiiva käyttää ravinnokseen sokeria, joten sokerinsyönti voi auttaa hiivaa lisääntymään. Vältä hiivatulehduksen aikana paljon sokeria sisältäviä elintarvikkeita, kuten makeisia ja leivonnaisia.

2. Vaalea vilja leipä ja hiivatulehdus

Nopeat hiilihydraatit, kuten valkoiset jauhot, pasta ja riisi antavat hiivalle energiaa. Vaaleaa viljaa sisältävien tuotteiden välttäminen voi olla hiivatulehduksen aikana kannattavaa.

3. Alkoholi alkoholi ja hiivatulehdus

Alkoholijuomat sisältävät usein runsaasti sokereita. Lisäksi alkoholi myös laskee elimistön vastustuskykyä. Alkoholinkäyttö ei ainakaan edistä asiaa hiivatulehduksesta eroon pääsemistä.

4. Maito maito ja hiivatulehdus

Lehmänmaidon välttäminen voi auttaa hiivan häätämisessä. Maito sisältää laktoosia, joka kuuluu hiivaa ruokkiviin sokereihin.

5. Hedelmät ja hedelmämehut

Vaikka hedelmät sisältävät paljon terveellisiä vitamiineja, ne sisältävät myös paljon sokeria ja saattavat pahentaa hiivatulehdusta. Runsasta hedelmien syöntiä ja hedelmämehujen juontia voikin olla syytä välttää hiivatulehduksen aikana.

Syö näitä hiivatulehduksen aikana:

1. Probiootit jogurtti ja hiivatulehdus

Hyvät bakteerit auttavat elimistöä saamaan hiivan kuriin. Nauti hiivatulehduksen aikana probiootteja, kuten asidofilus- ja bifidobakteereja sisältävää maustamatonta jogurttia, piimää tai viiliä. Maitohappobakteereita voi käyttää myös kapseleina.

2. Omenaviinietikka omenaviinietikka ja hiivatulehdus

Omenaviinietikka sisältää happoja ja entsyymejä, jotka auttavat karkottamaan hiivatulehdusta. Omenaviinietikkaa voi nauttia esimerkiksi veden joukkoon sekoitettuna.

3. C-vitamiini karpalot ja hiivatulehdus

C-vitamiinipitoinen ravinto hillitsee hiivan kasvua. Napsi esimerkiksi karpaloita, joissa on paljon C-vitamiinia. Lisäksi karpalot ovat happamia, ja hiiva viihtyy huonosti happamassa ympäristössä.

4. Valkosipulivalkosipuli ja hiivatulehdus

Valkosipuli sisältää allisiini-nimistä yhdistettä, jolla on hiivasientä vastustavia ominaisuuksia. Raa’alla valkosipulilla on tehokkain vaikutus hiivaa vastaan. Kokeile esimerkiksi marinoituja valkosipulinkynsiä salaatin joukossa.

5. Inkivääri ja kurkuma inkivääri, kurkuma ja hiivatulehdus

Terveyspommit inkivääri ja kurkuma voivat auttaa tulehdusta hillitsevien ja sienten kasvua estävien ominaisuuksiensa vuoksi. Käytä inkivääriä ja kurkumaa mausteina ja lisää niitä esimerkiksi smoothien joukkoon.

Lähteet: Dr. Axe, Everyday Health, Mind Body Green, Terveyskirjasto

Lue myös:

Hiivatulehdus vaivaa – Kutinat kuriin luonnollisesti

Millainen valkovuoto on normaalia? – Valkovuoto paljastaa esimerkiksi hiivataudin tai herpeksen

Gluteenittomalla ja sokerittomalla BE-ruokavaliolla eroon vatsavaivoista, väsymyksestä ja hiivasta?

Kutina alapäässä voi johtua muustakin kuin hiivasta – bakteerivaginoosi ja muut salakavalat intiimivaivat

Hiivatulehdus – Apua apteekista

Sympatikotoniassa keho käy jatkuvasti ylikierroksilla – 5 keinoa rauhoittaa yliaktiivinen hermosto

$
0
0

Monen ihmisen arki on täynnä stressaavia tilanteita. Onneksi elimistömme on kuitenkin luotu selviämään tiukoista paikoista. Saamme kiittää tahdosta riippumatonta eli autonomista hermostoamme siitä, että kykenemme toimimaan tarvittaessa nopeasti mutta pystymme myös palautumaan ja keräämään voimia työlään suorituksen jälkeen.

Autonominen hermosto jakautuu kahteen haaraan: sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon. Sympaattinen hermosto aktivoituu, kun ihmisen pitää olla valmis toimimaan, ja parasympaattinen hermosto puolestaan on aktiivinen levossa.

Kun autonominen hermosto toimii tasapainoisesti, ihmisen keho kykenee sekä nopeaan toimintaan että palautumiseen ja rentoutumiseen. Ongelmia syntyy, jos sympaattinen hermosto on hallitsevassa asemassa. Tällöin elimistö on koko ajan virittynyt ”taistele tai pakene” -valmiuteen eikä ihminen saa levättyä kunnolla. Tilaa kutsutaan sympatikotoniaksi eli sympaattisen hermoston yliaktiivisuudeksi.

Sympatikotonian oireet ovat kehon viestejä

Sympatikotonia johtuu usein pitkään jatkuneesta stressistä. Sympaattinen hermosto on tällöin ikään kuin jäänyt päälle ja parasympaattinen hermosto ajettu alas. Stressin lisäksi esimerkiksi kilpirauhasen ylitoiminta voi aiheuttaa sympatikotoniaa, joten asian selvittäminen voi vaatia tarkempia tutkimuksia.

Keho hälyttää sympatikotoniasta monenlaisin merkein. Sympaattisen hermoston yliaktiivisuuden oireita ovat muun muassa:

  • tiheä pulssi
  • kohonnut verenpaine
  • rytmihäiriöt ja sydämentykytykset
  • mielen rauhattomuus, levottomuus ja keskittymisvaikeudet
  • ärtyneisyys
  • ruoansulatusongelmat
  • päänsärky
  • kananlihalle meno
  • väsymys ja uniongelmat
  • raajojen kylmyys
  • yöhikoilu
  • jatkuva sairastelu
  • seksuaalisen halukkuuden väheneminen.

Mikäli kärsit useammasta yllämainitusta oireesta, tilanteeseen kannattaa reagoida. Jos keho käy koko ajan ylikierroksilla, seurauksena voi olla burnout tai sairastuminen. Sympatikotonia lisää muun muassa sydäntautien, masennuksen ja kroonisen väsymyksen riskiä.

Tasapainoita autonominen hermosto elintavoillasi

Sympatikotonia ei ole sairaus vaan elimistön epätasapainotila, jota on mahdollista hoitaa. Sympaattisen ja parasympaattisen hermoston tasapainon palauttaminen vaatii usein arjen hidastamista, riittävää lepoa ja elämäntapamuutoksia.

Muun muassa seuraavat keinot voivat auttaa pääsemään sympatikotoniasta eroon:

1. Hengitä syvään

Syvään hengittäminen on yksi nopeimmista tavoista saada hermostonsa rauhoittumaan. Lisää päivääsi hetkiä, jolloin vain keskityt hengittämään rauhallisesti sisään ja ulos. Kokeile esimerkiksi kolmea yksinkertaista hengitysharjoitusta.

2. Harrasta matalatehoista liikuntaa

Kun elimistö on stressitilassa, kovatehoinen liikunta kuormittaa sitä entisestään. Sen sijaan jooga, luonnossa käveleminen tai puutarhanhoito ovat hyviä aktiviteetteja sympatikotoniasta kärsivälle keholle.

Muista keskittyä vain siihen, mitä teet, ja vähennä ylimääräiset ärsykkeet minimiin. Älä siis selaa puhelinta harrastushetkesi aikana ja kuuntele mielummin luonnon ääniä kuin nopeatempoista musiikkia.

3. Pidä unirytmi säännöllisenä

Sympatikotonian vuoksi keho käy ylikierroksilla myös yöllä, mistä voi seurata unettomuutta ja nukahtamisvaikeuksia. Säännöllinen unirytmi niin arkena kuin viikonloppunakin auttaa kehoa rauhoittumaan iltaisin.

Varaa unelle myös riittävästi aikaa ja malta mennä nukkumaan silloin, kun väsyttää.

4. Varo kofeiinia ja alkoholia

Kofeiini ja alkoholi stimuloivat sympaattista hermostoa ja lisäävät sen aktiivisuutta. Niitä siis kannattaa välttää, kun hermosto on jo ennestään yliaktiivinen.

Vaihda kahvi yrttiteehen tai kofeiinittomaan kahviin ja vältä alkoholia kokonaan.

5. Syö runsaasti kasviksia ja riittävästi proteiinia

Kavikset sisältävät monia ainesosia, kuten A-, B- ja C-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa, joita elimistö tarvitsee rauhoittaakseen yliaktiivisen sympaattisen hermoston. Syö runsaasti esimerkiksi porkkanoita, punajuuria, bataattia ja perunaa.

Muista myös riittävä proteiininsaanti, sillä elimistö saa proteiinista aminohappoja, joita tarvitaan hermoston rauhoittamiseen. Syö esimerkiksi kananmunia, pähkinöitä, kalaa ja kanaa.

Muista pureskella ruoka kunnolla ja rauhallisesti, koska sympatikotonian vuoksi ruoansulatus ei usein toimi niin kuin sen pitäisi. Helpotat ruoansulatuksesi toimintaa, kun pureskelet ruoan hyvin.

Lähteet: Jyrki Korkeila: Stressi, tunteiden säätely ja immuniteetti, Natural solutions, Chad Oler: Symptoms of an Overactive Sympathetic Nervous SystemSydänliitto

Lue myös:

Johtuuko ihottumasi tai vatsavaivat stressistä? Tunnista ja hoida 12 psykosomaattista oiretta

Taltuta stressi ruokavaliolla – 6 vatsaa ja kehoa rentouttavaa ruoka-ainetta

Syke kuriin joogan avulla – 5 sykettä ja verenpainetta laskevaa jooga-asentoa

Näin kehosi viestii stressistä – 8 hälytysmerkkiä ja paljastava hengitystesti

Poistaako peseminen bakteerit pyyhkeestä? Lääkäri kertoo, kuinka usein pyyhkeet tulisi uusia

$
0
0

Hurjimpien väitteiden mukaan pyykeet pitäisi vaihtaa kokonaan uusiin 1–3 vuoden välein, jotta ne pysyisivät tarpeeksi hygieenisinä.

Märkä pyyhe on oivallinen kasvualusta bakteereille. Mutta kertyykö pyyhkeisiin todella bakteereja, jotka eivät poistu säännöllisessä pesussakaan?

Ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo lääkärikeskus Mehiläisestä ei pidä pyyhkeiden uusimista 1–3 vuoden välein välttämättömänä.

– Ihmisen ei tarvitse elää steriilissä ympäristössä. Joka puolella on bakteereja ja mikro-organismeja, eikä niistä kaikista ole haittaa, Vaalamo sanoo.

Vaalamon mukaan pyyhkeiden säännöllinen peseminen riittää ja ne voi uusia siinä vaiheessa, kun sen itse näkee tarpeelliseksi, esimerkiksi jos pyyhkeet ovat kuluneet käyttökelvottomiksi.

Pyyhe kannattaa kuitenkin aina kuivata ilmavasti levitettynä. Jos märän pyyhkeen jättää myttyyn lattialle tai kassiin, siihen alkaa erityisesti lämpimässä herkästi kasvaa bakteereja ja jopa hometta.

Tarvitseeko pyyhkeitä pestä 90 asteessa?

Maarit Vaalamon mielestä pyyhkeiden normaalipesuun riittää 60 asteen lämpötila. Välillä pyyhkeet voi pyörittää 95 asteessa.

Sopiva pesutiheys riippuu siitä, kuinka usein pyyhettä käyttää ja onko iho terve ja ehjä. Päivittäisessä käytössä olevan vartalopyyhe kannattaa vaihtaa kerran viikossa ja kasvopyyhe 2–3 päivän välein. Yhteiskäytössä olevan käsipyyhkeen voi vaihtaa vaikka joka päivä.

Jos iholla on infektioita, kuten märkärupea, tulehtuneita haavoja, herpestä tai muuta, mikä voi tarttua pyyhkeen kautta, pyyhkeitä kannattaa vaihtaa ja pestä tiheämmin kuin normaalisti.

Saako pyyhettä lainata?

Toisinaan kuulee suositeltavan, että omaa pyyhettä ei pitäisi lainata kenellekään toiselle.

– Jos perheen sisällä käyttää vahingossa toisen pyyhettä, ei siitä tavallisesti seuraa mitään haitallista, sanoo Vaalamo.

Tarttuvat taudit kuten vatsatauti, kihomadot tai huuli- ja genitaaliherpes voivat kuitenkin tarttua pyyhkeestä. Tämän vuoksi on suositeltavaa käyttää henkilökohtaisia pyyhkeitä.

Monessa perheessä on käytössä yhteinen käsipyyhe. Vaalamon mukaan käsipyyhe voi aivan hyvin olla yhteinen, mutta sitä kannattaa vaihtaa ja pestä usein. Jos perheessä jyllää vatsatauteja tai muita tarttuvia tauteja, on fiksua käyttää omia käsipyyhkeitä.

Lue lisää:

Miten usein pyyhkeet pitäisi vaihtaa? Ihotautilääkäri vastaa

Hierotko sinäkin tietämättäsi suihkussa itseesi bakteereja?

Moni pesee kätensä väärin – jos haluat välttää noroviruksen ja flunssan, pese kädet näin

Voiko hiivatulehduksen aikana harrastaa seksiä? 5 kysymystä ja vastausta hiivatulehduksesta

$
0
0

Kutinaa, kirvelyä ja paakkuista valkovuotoa. Hiivatulehdus on epämiellyttävä, mutta melko yleinen vaiva.

Hiivatulehduksen aiheuttaa emättimessä muutenkin tavattava Candida albicans -niminen hiivasieni. Kun sen kasvu yltyy, oireena on hiivatulehdus. Hiivatulehduksen riskiä lisäävät raskaus, antibioottikuuri, ehkäisypillerit, diabetes tai immuunitoiminnan vajaustila. Tiukkat vaatteet tai jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö voivat hautoa ja ärsyttää limakalvoja ja aiheuttaa niille vaippaihottumaa, mikä saattaa altistaa hiivatulehduksen puhkeamiselle. Aina hiivatulehdukselle ei löydy selvää syytä.

Kysyimme gynekologi Merja Metsä-Heikkilältä 5 intiimiä kysymystä hiivatulehduksesta.

1. Voiko hiivatulehduksen aikana harrastaa seksiä?

Hiivatulehduksen aikana yhdyntä voi sattua. Ulkosynnyttimien limakalvoilla voi olla pieniä haavaumia tai punoitusta. Hiivatulehduksen muita oireita ovat voimakas kutina, kirvely ja paakkuuntuva valkovuoto. Hiivatulehduksen aikana monenkaan ei tee mieli seksiä.

2. Voiko hiivatulehdus tarttua kumppaniin?

Hiivatulehdus ei ole tarttuva tauti. Se ei myöskään sukupuolitautien tavoin leviä kohtuun tai munajohtimiin vaan on puhtaasti paikallinen. Jos partneri saa oireita, se johtuu yleensä siitä, että hänellä on iholla esimerkiksi haava tai joku muu sairaus.

3. Tulisiko intiimihygieniaan kiinnittää jotain erityistä huomiota hiivatulehduksen aikana?

Hiivatulehdus ei parane eikä pahene pesemällä. Noudata hyvää henkilökohtaista hygieniaa, mutta älä peseydy liian usein. Älä käytä saippuaa tai suihkuta vettä suoraan emättimeen. Pesuaineiden pH:n tulee olla alle 7.

4. Miten hiivatulehduskierteen voi estää?

Sokerin syöntiin kannattaa kiinnittää huomiota ja välttää sokeripitoisia juomia ja ruokia. Ruokavaliostakin voi saada apua esimerkiksi syömällä maitohappobakteereita sisältävää maustamatonta jogurttia. Vessassa käydessä tulee alapää pyyhkiä aina edestä taaksepäin. Hiiva voi nimittäin levitä myös peräsuolesta emättimen puolelle.

5. Auttavatko apteekin itsehoitolääkkeet hiivatulehdukseen?

Kyllä. Apteekista löytyy niin emätinpuikkoja kuin suun kautta otettavia lääkkeitä. Ulkosynnyttimille voidaan käyttää emulsiovoiteita. Jos yhdestä lääkekuurista ei ole apua, on syytä mennä lääkäriin, sillä silloin kyseessä on todennäköisesti joku muu sairaus tai tulehdus kuin hiivatulehdus. Esimerkiksi myös klamydia saattaa oireilla kirvelyllä ja kutinalla.

Joskus limakalvot voivat myös ärtyä, mistä aiheutuu hiivatulehduksen kaltaisia oireita. Esimerkiksi tiheät yhdynnät varsinkin tuoreessa parisuhteessa aiheuttavat tavallista enemmän hankausta limakalvoille, mikä voi aiheuttaa pieniä haavaumia ja siten kirvelyä ja kutinaa. Tällaista vaivaa voi hoitaa perusvoiteilla.

Lähteet: terveyskirjasto.fi

Lue myös:

Kannattaako nukkua alushousut jalassa vai ilman alushousuja? Asiantuntijalta yksiselitteinen vastaus

Kutina alapäässä voi johtua muustakin kuin hiivasta – bakteerivaginoosi ja muut salakavalat intiimivaivat

Huolehditko oikein alapääsi terveydestä? Vältä nämä 8 yleistä virhettä

Millainen valkovuoto on normaalia? Valkovuoto voi paljastaa hiivan tai herpeksen

Onko valkovuotosi normaalia? Runsas valkovuoto ja tympeä haju voivat olla merkki tulehduksesta

Viewing all 1682 articles
Browse latest View live