Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1687

7 tehokasta keinoa lopettaa tupakointi – lääkitys tuplaa onnistumisen mahdollisuuden

$
0
0

Yksi haluaa säästää rahaa, toinen päästä eroon yskästä. Kolmas kaipaa arkeen ja ajatuksiin lisää aikaa. Kaikki syyt lopettaa tupakointi ovat hyviä, jos syy on itselle tärkeä ja henkilökohtainen, terveyden edistämisen päällikkö Jenni Tuomela Hengitysliitosta painottaa.

”Itselle merkityksellinen syy auttaa pysymään lopettamispäätöksessä silloin, kun päätös syystä tai toisesta horjuu.”

Kannattaa valmistella tupakasta luopumista ja miettiä, millaisiin tilanteisiin tupakointi liittyy ja mitä se antaa itselle. Helpottaako tupakka pahaa mieltä, onko se palkkio puurtamisesta tai toimiiko se pääsylippuna mukavaan porukkaan?

”Lopettaminen on usein helpompaa, kun alkaa hyvissä ajoin ennen viimeisiä sauhuja etsiä tupakoinnin tilalle muita keinoja saman hyödyn saavuttamiseksi.”

Tupakoinnin lopettamiseen on monenlaisia tukikeinoja, jotka helpottavat lopettamispäätöksessä pysymistä.

Lue myös: Näin Elsa Vilen säästää nyt 800 euroa vuodessa – ”Tuntuu käsittämättömältä, että minulla on ollut niin pakottava tarve polttaa”

1. Nikotiinikorvaushoito­

Nikotiinikorvaushoitovalmisteet parantavat lopettajan onnistumismahdollisuuksia, sillä ne helpottavat tupakoinnin lopettamiseen liittyviä vieroitusoireita, kuten päänsärkyä ja ärtyisyyttä. Niitä suositellaan, jos polttaa päivässä enemmän kuin kymmenen savuketta.

Valmisteita on monenlaisia, kuten purukumi, imeskelytabletti, laastari, suusuihke ja inhalaattori. Ne auttavat, kun annos on oikea, hoitoa käytetään ainakin kaksi kuukautta, käyttöohjeita noudatetaan ja valmisteen käyttöön saadaan esimerkiksi apteekista ohjaus­ta. Oman nikotiiniriippuvuuden vahvuutta voi arvioida netistä löytyvällä nikotiiniriippuvuustestillä.

2. Lääkkeet tupakoinnin lopettamiseen

Lääkehoito kaksinkertaistaa mahdollisuuden päästä tupakasta eroon, ja siitä kannattaa kysyä lääkäriltä.

Lääkkeinä käytetään varenikliiniä, bupropionia tai nor­triptyliiniä sisältäviä valmisteita. Nämä reseptilääkkeet helpottavat vieroitusoireita, vähentävät tupakasta tulevaa mielihyvää ja kohottavat mielialaa – vaikuttavasta lääkeaineesta riippuen.

Lääke ei ainoana lopeta tupakointia. Tupakointiin liittyvä riippuvuus ei ole vain nikotiiniriippuvuutta. Tupakointiin liittyy tapoja ja tottumuksia, joihin lääkkeet ja nikotiinikorvaushoitovalmisteet eivät auta.

3. Tupakoinnin lopetus toisen ihmisen tuella

Terveydenhuollon ammattilaisen tuki parantaa tutkitusti tupakoinnin lopettamisessa onnistumista. Tuki voi olla neuvontapuhelimessa annettavaa tukea tai yksilöllistä valmennusta. Sitä voi saada esimerkiksi työterveyshuollosta, terveysasemilta ja netistä löytyvistä 28 päivää ilman– ja Stumppi-tukipalveluista.

Vertaistuki kannustaa, tuo toivoa ja antaa konkreettisia vinkkejä hankaliin tilanteisiin. Lähimmät tupakoinnin lopettajien vertaisryhmät löytyvät Facebookista. Kasvokkaisia ryhmiä voi kysyä terveysasemilta, työterveyshuollosta ja järjestöistä.

Vaikka oma tupakointi loppuu, tupakoivista kavereista ei tarvitse luopua – ainakaan pysyvästi. Kaveriporukka voi tukea lopettajaa muuttamalla tapojaan: yhdessä hengaillaan savuttomasti, mutta porukan tupakannälkäiset vetäytyvät vuorollaan sivummalle sauhuttelemaan.

4. Akupunktio ja hypnoterapia

Osa lopettajista on kokenut saaneensa apua hypnoterapiasta tai akupunktiosta. Hypnoterapiasta voi tutkitusti olla hyötyä tupakoinnin lopettamisessa, mutta akupunktion hyödyistä riittävä tutkimusnäyttö puuttuu. Kumpaakin voi kokeilla, mutta niitä harkitsevan kannattaa huomata, että vain osa hypnoterapian ja akupunktion tarjoajista on laillistettuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

Tupakoinnin lopetus. Nainen jumppaa kotona vastuskuminauhan kanssa.
Tupakoinnin lopetus käy helpommaksi, kun sauhuttelulle miettii korvaavaa tekemistä. Liikkuminen lievittää akuuttia tupakanhimoa. © iStock

5. Tupakoinnin korvaava tekeminen

Tupakointiin liittyy automatisoituneita tapoja, kuten savukeaskin näpertely tai jälkiruokasavuke. Tupakointi voi olla tapa hoitaa tunteita tai hillitä stressiä.

Kun tupakanhimo iskee, automatisoituneiden tapojen tilalle tarvitaan uusia. Niillä voi ostaa itselleen aikaa antaa pahimman tupakkahimon laantua.

Jos sormet kaipaavat tekemistä, voi kokeilla kännykkäpeliä tai napata sormiin kynän pyöriteltäväksi. Tyhjään suuhun voi sujauttaa ksylitolipastillin tai napata jääkaapista valmiiksi pilkottuja porkkanatikkuja.

Liike helpottaa hermostunutta oloa. Muutama kyykky, naruhyppely tai kävelylenkki pihapiirissä helpottavat yleensä nopeasti tupakantuskaa, eivätkä jalat suuntaa niin helposti tupakkaostoksille.

6. Liikkuminen

Liikkuminen lievittää akuuttia tupakanhimoa. Lajilla ei ole väliä, mutta liikunnan hyötyjä tupakasta vieroittautumisessa on selvitetty lähinnä kestävyystyyppisellä liikkeellä. Jo viiden minuutin pyrähdys portaissa helpottaa vieroitusoireita.

Vaikka tupakka jää pois, suun ja käden yhteispeli on sitkeässä. Suuhun voi solahtaa entistä enemmän herkkuja, mikä näkyy painossa. Säännöllinen liikkuminen auttaa painonhallinnassa. Se kohottaa myös mielialaa ja auttaa jaksamaan elintapamuutoksessa.

Lue myös: Liikunta voi hoitaa mieltä jopa tehokkaammin kuin lääke tai terapia – parantaa psyykeä 4 tavalla

7. Kahvilakko

Jos kahvi ja tupakka ovat tiivis pari, voi olla järkevä pitää kahvista taukoa ja miettiä kahvipausseille muuta tekemistä. Ehtisikö tuolloin vaikka piipahtaa lähipuistossa?

Liika kofeiini pahentaa vieroitusoireita, ja siksi osa vaihtaa kahvin teehen. Herkimpien kannattaa valita kuppiinsa muuta kuin mustaa teetä, joka sisältää eri teelaaduista eniten kofeiinia.

Lue myös Kotiliesi.fi: Haiseeko asunto tupakalta? Näillä keinoilla eliminoit hankalan hajun – usein pelkkä tuuletus ei riitä


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 3/2025.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1687

Trending Articles