Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all 1682 articles
Browse latest View live

Tiesitkö, että kurkuma on todellinen terveyspommi? 10 tutkittua terveyshyötyä

$
0
0

Kurkuma on paitsi mauste, joka värjää curryn keltaiseksi, myös lääkekasvi, jota on käytetty intialaisessa ayurveda-lääkintäperinteessä jo tuhansien vuosien ajan hoitamaan tulehdusta, laskemaan kuumetta, parantamaan ruoansulatusta ja puhdistamaan elimistöä.

Kurkuman terveysvaikutuksia on tutkittu myös tieteellisesti. The Journal of the American Chemical Societytiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kurkumalla on muun muassa antioksidanttisia, antibakteerisia ja tulehdusta torjuvia ominaisuuksia.

Listasimme 10 terveyshyötyä, jotka kurkumaan on tutkimusten perusteella liitetty.

1. Kurkuma torjuu hiljaista tulehdusta

Kurkuma saattaa torjua kehon matala-asteista eli hiljaista tulehdusta, jonka nähdään olevan monien sairausten, kuten diabeteksen ja masennuksen takana. Kurkuma sisältää kurkumiinia, jonka on lukuisissa tutkimuksissa osoitettu hillitsevän elimistön tulehdustilaa.

2. Vähentää suolistokaasuja

Kurkumaa voidaan käyttää suolistokaasujen ja vatsan turvotuksen poistamiseen. Kurkuman sisältämän kurkumiinin on todettu vähentävän kaasun muodostumista suolistossa.

3. Toimii flunssalääkkeenä

Kurkumassa on ainesosisa, jotka auttavat vahvistamaan elimistön puolustusärjestelmää. Vahva puolustusjärjestelmä puolestaan vähentää riskiä sairaustua esimerkiksi flunssaan.

Jos kärsit flunssasta tai vilustumisesta, kokeile lääkkeeksi lämmintä kurkumateetä.

4. Lievittää kipuja

Kurkumaa pidetään luonnollisena tulehduskipulääkkeenä. Joidenkin tutkimusten mukaan kurkuman on todettu vähentävän nivelsairauksista johtuvia kipuja jopa yhtä hyvin kuin ibuprofeiinin.

5. Hoitaa haavoja

Kukuma on luonnollinen antiseptinen ja antibakteerinen aine, jota voidaan käyttää haavojen puhdistukseen.

Jos iholla on haava tai palovamma, kurkumaa voi ripotella vahingoittuneelle alueelle parantumisen nopeuttamiseksi.

6. Ehkäisee sydänkohtausta?

Kurkumiinin on tutkimuksen mukaan todettu alentavan ohitusleikkauspotilaiden sydänkohtausriskiä. Tutkijat epäilevät, että taustalla ovat kurkumiinin antioksidanttiset ja tulehdusta torjuvat ominaisuudet.

7. Ehkäisee syöpää?

Kurkumalla on antikarsinogeenisia ominaisuuksia. Vaikka lisätutkimusta vielä tarvitaan, laboratoriokokeiden mukaan kurkumiinilla on havaittu olevan syöpää vastustavia ja heikentäviä ominaisuuksia. Kurkumiini voi laukaista syöpäsoluissa solukuolemaa, joten elimistö voi päästä kurkumiinin avulla eroon syöpäsoluista.

8. Alentaa kolesterolia

Kurkuma voi alentaa veren kolesterolitasoa. Koska korkea kolesteroli voi esimerkiksi aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksia, ruoan maustaminen kurkumalla ei ole lainkaan huono ajatus.

9. Taltuttaa närästystä

Kurkuma edistää ruoansulatusta ja torjuu närästystä. Toisaalta runsaasti käytettynä kurkuma voi aiheuttaa vatsavaivoja.

10. Tehoaa Alzheimeriin ja masennukseen?

Kurkumiinilla on vaikutusta myös aivojen toimintaan. Tutkimuksen mukaan se saattaa hidastaa ja jopa estää Alzheimerin tautia. Lisätutkimuksia aiheesta kuitenkin tarvitaan. Kurkuma voi myös ehkäistä masennusta ja lievittää stressiä.

Huomioi!

Sopiva annosmäärä kurkumaa on noin 2 teelusikallista jauhettua kurkumaa päivässä. Liian suurina annoksina kurkuma voi aiheuttaa pahoinvointia.

Miten kurkumaa käytetään?

Kurkuman terveelliset ominaisuudet aktivoituvat tutkimusten mukaan parhaiten rasvan ja mustapippurin kanssa. Käytä kurkumaa ruoanlaitossa esimerkiksi seuraavasti:

  • Mausta: Lisää kurkumaa tai kurkumaa sisältävää currya ruoan joukkoon. Kurkuma sopii hyvin esimerkiksi kasvissosekeittoon, kanakeittoon, curryruokiin ja linssipataan.
  • Smoothien joukkoon: Sekoita tehosekoittimella keskenään mangokuutioita, banaania, 1/2 rkl kookosöljyä, 1 tl kurkumaa ja tilkka kookosmaitoa.
  • Valmista golden milk -juomaa: Sekoita keskenään kurkumaa, mustapippuria, inkivääriä, kanelia ja kaardemummaa. Lisää joukkoon tilkka kuumaa vettä, jotta seoksesta tulee tahnamaista. Lisää tahnaan vielä lopuksi kookosöljyä ja halutessasi hieman hunajaa. Jäähdytä tahna jääkaapissa, sekoita maidon joukkoon, ja superjuoma on valmis.
  • Tee kurkumateetä: Tarvitset tuoretta kurkumaa (muistutta ulkonäöltään inkivääriä, myynnissä vihannesosastolla), mustapippuria, kookosöljyä ja vettä. Pilko sormenpään kokoinen pala kurkumaa teekupin pohjalle. Lisää joukkoon ripaus mustapippuria ja teelusikallinen kookosöljyä. Kaada lopuksi päälle kuuma vesi ja anna hautua muutaman minuutin ajan.

Lähteet: Authority Nutrition, BBC, GreenMedInfoRavintolisäWiki, Top10 Home RemediesWebMd, Women’s Health

Lue myös:

Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla – 13 tulehdusta ehkäisevää ruoka-ainetta

Inkivääri auttaa flunssaan, nivelvaivoihin, ummetukseen… Pitävätkö uskomukset paikkansa?

Ruokavalio ja syöpä – Syövän ehkäisy ravinnon avulla

The post Tiesitkö, että kurkuma on todellinen terveyspommi? 10 tutkittua terveyshyötyä appeared first on Anna.fi.


Alaselän ja pakaran kipujen syynä piriformis? 4 helpottavaa venytystä

$
0
0

Jos pakarassa sijaitseva piriformis-lihas pääsee painamaan iskiashermoa, seurauksena voi olla kipua, tunnottomuutta ja pistelyä pakaran ja ala-selän alueella. Kipu voi säteillä iskiashermoa pitkin jopa jalkaterään saakka.

Piriformis-syndrooma johtuu usein liiallisesta istumisesta, sillä istuminen aiheuttaa painetta reisien takaosiin ja lantion alueelle. Myös raju urheilu, kuten juokseminen tai jokin onnettomuus, kuten kaatuminen, voivat saada piriformis-lihaksen jumiin.

Piriformis-syndroomaa voi lievittää venyttelemällä parin viikon ajan. Jos kipu on lamauttavaa eikä poistu, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Kokosimme neljä tehokasta venytystä piriformis-kipujen helpottamiseksi. Pysy jokaisessa venytyksessä puoli minuuttia ja toista venytykset kolme kertaa.

1. Lonkan avaus

Asetu makaamaan selällesi lattialle. Vedä kipeä jalka koukkuun rintaa vasten niin, että polvi kiertyy ulospäin vartalosta. Pidä toinen jalka suorana lattiassa. Aseta kipeän jalan puoleinen käsi polven päälle ja tartu toisella kädellä nilkasta. Vedä jalkaa kevyesti nilkasta ja työnnä polvesta, jotta venytys tuntuu pakarassa. Älä kuitenkaan pakota jalkaa yliasentoon.

2. Selkärangan kierto

Asetu selinmakuulle. Nosta kipeä jalka koukkuun lantiosi yläpuolelle ja aseta vastakkainen käsi polven päälle. Vie jalka toisen jalan yli niin pitkälle, että venytys tuntuu. Jalan ei tarvitse osua lattiaan saakka. Pidä toinen käsi suorana lattialla ja käännä halutessasi katse käden suuntaan. Liike voi tuntua sekä pakarassa että selässä.

3. Pakaravenytys selinmakuulla

Asetu selinmakuulle. Koukista molemmat jalat ja aseta venytettävän jalan nilkka toisen jalan polven päälle. Tartu kiinni taaimmaisen jalan polvitaipeesta ja vedä jalkoja kevyesti rintaa kohti, kunnes venytys tuntuu pakarassa.

4. Pakaravenytys jalka edessä

Asetu konttausasentoon. Tuo kipeä jalka vartalon eteen koukkuun niin, että polvi osoittaa ulospäin vartalosta ja suorista toinen jalka taakse. Kallista ylävartaloa kevyesti eteenpäin koukussa olevan jalan päälle. Pidä lantio mahdollisimman suorassa asennossa.

Mikä ihmeen piriformis?istock_70916881_medium

Piriformis on yksi pakaran syvistä lihaksista. Se auttaa jalkaa kiertymään ulospäin ja vakauttaa lonkkaniveltä.

Piriformis-lihas mahdollista painonsiirron jalalta toiselle ilman, että tasapaino horjuu, mikä tekee kävelystä mahdollista.

Alaraajaa hermottava iskiashermo kulkee piriformiksen alta tai välistä. Jos piriformis on kireä ja jumissa, se voi painaa iskiashermoa aiheuttaen sietämätöntä kipua pakaroiden alueelle. Kipu voi säteillä alaselkään ja alas jalkoihin. Tällaista kiputilaa kutsutaan piriformis-syndroomaksi.

Lähteet: Healthline, Klinik.fi, Runner’s World, Spine-Health, WebMD

Lue myös:

Ryhti on huono, selkää särkee, pakaratreeni ei tuota tulosta – Onko sinullakin kireät lonkankoukistajat?

Kehonhuolto putkirullalla – Pakarat, reidet ja alaselkä rennoksi!

Vaivaako selkäkipu? Selkä ja niska kuntoon helpoilla keinoilla

The post Alaselän ja pakaran kipujen syynä piriformis? 4 helpottavaa venytystä appeared first on Anna.fi.

Parhaat keinot flunssan ehkäisyyn ja hoitoon – Kuuma flunssajuoma ja 7 muuta tehokasta troppia

$
0
0

1. Valkosipuli

Valkosipulilla on antibakteerisia ja viruksia torjuvia ominaisuuksia, jotka pitävät flunssan poissa. Se sisältää muun muassa allisiinia, joka lisää vastustuskykyä ja helpottaa flunssan oireita.

Jos vain uskallat, nauti valkosipulia raakana, sillä keittäminen tuhoaa valkosipulin terveellisiä ainesosia. Pilko yksi valkosipulinkynsi ja sekoita se lusikalliseen hunajaa, ja flunssalääke on valmis.

2. Mustaherukkamehu

Mustaherukkamehu on perinteinen suomalainen flunssalääke.

Mustaherukassa on runsaasti C-vitamiinia, joka edistää elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa. Tutkimusten mukaan C-vitamiini sekä lyhentää flunssan kestoa että lieventää flunssan oireita.

Valitse laadukas, kylmäpuristettu mustaherukkamehu, johon ei ole lisätty sokeria, ja lämmitä kuumaksi juomaksi.

3. Hunaja

Hunaja antaa lisäpotkua vastustuskyvylle ja auttaa helpottamaan flunssan oireita. Hunaja lievittää esimerkiksi kurkun kutinaa. Sillä on myös antibakteerisia ominaisuuksia, jotka voivat nopeuttaa parantumista.

Nauti päivittäin yksi lusikallinen hunajaa raakana tai lisää hunajaa teen joukkoon.

4. Vihreä tee

Vihreässä teessä on teaniinia, joka antaa lisäpotkua vastustuskyvylle ja rentouttaa. Siinä on myös runsaasti C-vitamiinia, flavonoideja ja antioksidantteja, jotka ovat tärkeitä immuunijärjestelmälle.

Nauti kupillinen vihreää teetä päivittäin.

5. Inkivääri

Inkivääriä on kautta aikain käytetty hoitokeinona erilaisiin sairauksiin, kuten flunssaan. Inkivääri lisää vastustuskykyä, siinä on tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia ja se auttaa helpottamaan flunssan oireita.

Inkiväärissä on runsaasti C-vitamiinia ja magnesiumia. Tee kuuma flunssajuoma pilkkomalla pala tuoretta inkivääriä kattilaan, lisää päälle vettä ja keitä noin 15 minuuttia. Nauti inkivääritee hunajan kera.

6. Kurkuma

Kurkumaa on käytetty perinteisesti lääkkeenä esimerkiksi vilustumisen, päänsäryn ja kurkkukivun hoitoon. Kurkuma sisältää kurkumiinia, jolla on lukuisia terveysvaikutuksia. Se esimerkiksi torjuu tulehdusta ja vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää. Kurkuma on todellinen terveyspommi, jossa on 10 tutkittua terveyshyötyä.

Voit valmistaa kurkumasta esimerkiksi golden milk -juomaa tai teetä.

7. Jogurtti

Jogurtissa on probiootteja eli hyviä bakteereja, jotka voivat vahvistaa immuunijärjestelmää ja torjua tulehdusta.

Aamuinen jogurttiannos voi siis auttaa pitämään kehon puolustuskyvyn vahvana. Valitse maustamaton jogurtti ja lisää joukkoon annos vitamiineja marjojen muodossa.

8. D3-vitamiini

D3-vitamiini lisää vastustuskykyä ja torjuu flunssaa. Sitä saadaan runsaasti erityisesti auringosta ja kalasta. Pimeänä vuodenaikana on suositeltavaa käyttää D-vitamiinilisää, jotta elimistö varmasti saa D-vitamiinia tarpeeksi.

Lähteet: Daily Mail, Huffington Post, Prevention, Prevent DiseaseTop 10 Home Remedies

Lue myös:

Voiko kurkkukivussa mennä lenkille? Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, saako flunssassa treenata

Näillä nikseillä pysyt terveenä – 10 vinkkiä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon

Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla – 13 tulehdusta ehkäisevää ruoka-ainetta

The post Parhaat keinot flunssan ehkäisyyn ja hoitoon – Kuuma flunssajuoma ja 7 muuta tehokasta troppia appeared first on Anna.fi.

Teetkö aina tämän tyypillisen virheen käsiä pestessäsi?

$
0
0

Huolellinen käsien peseminen voi ehkäistä sairastumista flunssaan ja moniin muihin tartuntatauteihin. Flunssa tarttuu myös ilmateitse pisaratartuntana, joten on vaikeaa sanoa tarkasti, kuinka hyvin käsien pesu ehkäisee flunssia, sanoo Diacorin johtava lääkäri Sari Anthoni.

– Käsienpesu ja desinfiointi ovat kuitenkin tehokkain yksittäinen keino ehkäistä flunssan tarttumista, Anthoni sanoo.

Anthonin mukaan ihmiset tekevät tyypillisesti käsienpesussa sen virheen, että jättävät sormien välit pesemättä ja kuivaamatta kunnolla. Moni jättää myös sormukset sormeen käsienpesun ajaksi, jolloin niiden alle jää paljon mikrobeja.

Vesi huuhtelee likaa pois, mutta huolelliseen käsipesuun kuuluu saippua. Saippuan käyttö myös vähentää mekaanisen hankaamisen tarvetta ja suojelee näin ihoa rikkoontumiselta. Tehokkaimmin ylimääräiset mikrobit käsistä tuhoaa käsidesi. Kotioloissa pesu vedellä ja saippualla on kuitenkin riittävää.

Näin peset kädet oikein

Saippuoi huolellisesti

Aloita käsien peseminen kostuttamalla kädet haalealla vedellä. Sen jälkeen käsiin hierotaan saippuaa, mieluiten nestemäistä.

Käsistä tulee saippuoida huolellisesti kämmenet, kämmenselät, sormien välit ja ranteiden alueet. Huuhtele kädet lopuksi juoksevan veden alla. Sulje hana koskematta siihen käsin esimerkiksi kyynärpäällä tai paperin avulla.

Kuivaa kertakäyttöpyyhkeellä

Pelkkä käsienpesu ei koskaan yksinään poista kaikkia bakteereita, joten kuivaaminen on tärkeä osa käsien puhdistamista. Kuivaa kädet mieluiten kertakäyttöpyyhkeellä. Kotioloissa kädet voi kuivata normaaliin kankaiseen käsipyyhkeeseen. Käsipyyhkeet tulee vaihtaa ja pestä riittävän usein.

Käytä käsidesiä

Jos haluat tuhota tehokkaasti ylimääräistä mikrobistoa, käytä käsien pesun ja kuivaamisen jälkeen käsidesiä. Saippuapesu poistaa käsistä ennen kaikkea näkyvää likaa. Kotioloissa käsidesiä ei tarvitse käyttää.

Pese tarpeeksi usein

Kädet tulisi pestä jokaisen WC-käynnin jälkeen ja aina ennen ateriaa tai ruoanlaittoa. Ruoanlaiton välillä kädet tulisi pestä, jos käsittelee esimerkiksi raakaa lihaa ja sen jälkeen kasviksia. Myös kotiin tultaessa kannattaa pestä kädet. Näin voidaan vähentää mikrobien siirtymistä kotiin.

Käsiä on turha lotrata jatkuvasti. Liika pesu voi kuivattaa ihoa ja aiheuttaa jopa ihorikkoja. Käsidesin käyttö on vesipesua ystävällisempää kuivalle iholle. Käsienpesun jälkeen iholle kannattaa levittää kosteusvoidetta ihon kuivumisen välttämiseksi.

Huomioi riskiryhmät

Niiden, joiden immuunipuolustus on tavanomaista heikompi, on pidettävä erityistä huolta käsihygieniasta. Tällaiseen riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi vanhukset ja pienet lapset. Myös joidenkin sairauksien ja lääkehoitojen aikana elimistön puolustuskyky saattaa laskea, jolloin kädet on syytä pestä erityisen huolellisesti.

Käsienpesun tarve on täysin erilainen terveydenhuollossa kuin tavallisessa arjessa. Esimerkiksi lääkäriasemalla kädet pestään saippualla, kun ne ovat näkyvästi likaantuneet. Muutoin käytetään riittävästi ja riittävän usein käsidesiä. Lääkärit voivat kätellä potilaita, kunhan kädet desinfioidaan aina ennen ja jälkeen kättelyn.

Lue myös:

Pesetkö kainalot yleensä suihkugeelillä? Ei ehkä kannattaisi

Näin vältät flunssan – 10 vinkkiä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon

Näin saat keittiön rosteripinnat kiiltämään – 5 helppoa ja edullista ratkaisua

The post Teetkö aina tämän tyypillisen virheen käsiä pestessäsi? appeared first on Anna.fi.

Kuumeeton keuhkokuume – Tunnista salakavala tauti

$
0
0

Keuhkokuumeen yleisiä ensioireita on korkean kuumeen nousu, hengitysoireet, yskä, kellertävän ja vihertävän liman nousu, yleisvoinnin lasku ja väsymys. Tavalliseen nuhakuumeeseen verrattuna keuhkokuumeen oireet ovat siis yleensä rajumpia.

– Muutamassa tunnissa saattaa nousta korkea, horkkamainen kuume, joka voi kohota jopa 40 asteen pintaan. Tyypillistä on myös, että yleiskunto laskee nopeassa ajassa. Tällöin kannattaa lähteä päivystykseen, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Harri Stark Terveystalo Kampista kertoo.

Korkea kuume liittyy yleensä keuhkokuumeeseen, jonka aiheuttajana on pneumokokki-bakteeri.

– Aiheuttajabakteerista riippuen on olemassa myös lievempioireisia keuhkokuumeita, jotka muistuttavat tavallista virusflunssaa.

Tietynlaisista oireista on kuitenkin mahdollista epäillä, että kyseessä on tavallisen flunssan sijaan keuhkokuume.

Kuumeeton keuhkokuume on mahdollinen

Myös täysin kuumeeton keuhkokuume on mahdollinen.

– Etenkin vanhuksilla eli yli 65-vuotiailla voi esiintyä keuhkokuumetta ilman kuumetta. Vanhuksilla keuhkokuumeen mahdollisuus täytyy siis ottaa huomioon, vaikkei kuumetta ei olisi lainkaan.

Toisaalta myöskään aina se, mikä vaikuttaa keuhkokuumeelta, ei välttämättä ole sitä. Diagnoosiin tarvitaan lääkärin tutkimuksia.

– Keuhkokuume todetaan keuhkoröntgenkuvauksella ja lisäksi tulehdusarvot tarkistetaan.

Tavallinen nuhakuume voi kestää 3–5 päivää, mutta jos sairaus junnaa paikallaan eikä millään tunnu lähtevän pois, Stark suosittelee käymään lääkärissä. Tällöin kyseessä voi esimerkiksi olla mykoplasman aiheuttama keuhkokuume.

– Mykoplasman aiheutumassa keuhkokuumeessa oirekuva on kaikin puolin lievempi kuin pneumokokista johtuvassa keuhkokuumeessa.

Mykoplasmaan liittyvä keuhkokuume on melko yleinen varsinkin alle 40-vuotiailla. Tällöin yskää ja kuumeilua on, mutta kuume ei välttämättä nouse kovin korkealle. Lämpöä voi olla vain 37–38 astetta.

Mistä keuhkokuume johtuu?

Jos kyseessä on perusterve aikuinen, keuhkokuumeeseen sairastuminen voi olla vain huonoa tuuria.

– Keuhkokuumetta edeltää usein tavallinen virusflunssa, joka on heikentänyt ihmisen immuunijärjestelmää. Flunssan jälkeen osa ihmisistä sitten sairastuu keuhkokuumeeseen.

Tupakointi, astma ja tietty ikä lisäävät keuhkokuumeen riskiä. Erityisesti alle 5-vuotiaat ja yli 64-vuotiaat ovat alttiita keuhkokuumeelle.

Koska keuhkokuumetta edeltää usein tavallinen flunssa, keuhkokuumeen ehkäisemiseksi pitäisi välttää flunssaan sairastumista. Huolellinen käsienpesu ja käsidesin käyttö ovat tässä suhteessa tärkeitä.

Pneumokokkia eli yleisintä keuhkokuumeen aiheuttajaa vastaan on olemassa myös rokote.

– Rokote ei anna suojaa muita keuhkokuumetta aiheuttavia bakteereita vastaan, mutta pneumokokki on bakteereista se, joka aiheuttaa vakavimmat keuhkokuumeet.

Lue myös:

Keuhkokuume – 10 kysymystä

Voiko kurkkukivussa mennä lenkille? Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, saako flunssassa treenata

Näillä nikseillä pysyt terveenä – 10 vinkkiä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon

The post Kuumeeton keuhkokuume – Tunnista salakavala tauti appeared first on Anna.fi.

Jäykkyyden ja selkä- tai lihaskipujen syynä kireät faskiat? 5 avaavaa venytystä

$
0
0

Faskiat eli lihaskalvot muodostavat lihasten päälle suojakerroksen, joka esimerkiksi estää lihasten venähdyksiä ja revähdyksiä. Kun faskiat ovat kunnossa, ne ovat kuin kimmoisa ja notkea verkko, joka antaa lihasten toimia kunnolla ja tehokkaasti.

Jumissa ollessaan faskiat puolestaan ovat tiukkoja ja jähmeitä, mikä voi johtaa erilaisiin venähdyksiin, revähdyksiin, jännityksiin ja paineen tunteeseen lihaksissa. Kireiden faskioiden on todettu olevan yhteydessä myös kehon asentoon liittyviin ongelmiin ja alaselkäkipuihin.

Kipeät lihakset eivät myöskään pääse vetreytymään, jos faskiat ovat jumissa. Jos lihaksia ympäröivä verkko ei veny, eivät myöskään lihakset veny. Joidenkin tutkimusten mukaan kireät lihaskalvot voivat estää jopa lihaskasvua.

Faskioiden kireys voi johtua esimerkiksi liiallisesta istumisesta, joka on aiheuttanut lihasten ja sidekudoksen lyhenemistä ja jumittumista. Myös kehonhuollon laiminlyönti, jatkuva stressi ja vääränlaiset liikeradat voivat saada lihaskalvot kireiksi.

Venyttele faskiat auki

Kireitä lihaskalvoja voi avata fysioterapeutilla tai hierojalla, mutta myös omatoiminen venyttely ja putkirullailu auttaa.

Voit venytellä lihaskalvoja ennen treeniä, jolloin liikeratasi laajenevat, ja voit päästä esimerkiksi kyykyissä syvemmälle kuin normaalisti. Toinen vaihtoehto on tehdä venyttelyt treenin jälkeen, jolloin voit välttää treeniä seuraavat lihasjumit.

Kireät faskiat eivät luovuta helpolla, joten tee venytykset hitaasti ja huolellisesti. Pidä venytykset dynaamisina eli vaihtele asentoa jatkuvasti. Muista myös rauhallinen hengitys, joka rentouttaa kehoa.

1. Lämmittely jalkojen heilautuksilla

Kun ihmisen ruumiinlämpö on matalalla, faskiat ovat jähmeitä ja jäykkiä. Kevyt lämmittely on siis paikallaan, jotta faskioista tulee notkeampia ja elastisempia.

Tee näin: Lämmittele lihakset jalan heilautuksilla. Ota toisella kädellä tukea seinästä tai tuolin selkänojasta ja heilauttele jalkaasi kevyesti eteen ja taakse. Pidä polvet koukussa ja heilautettava jalka melko rentoa.

Voit pitää heilautukset ensin melko matalina ja kasvattaa liikettä vähitellen, kun lihakset alkavat lämmetä. Pyri pitämään keskivartalossasi hyvä tuki, älä anna selän lähteä mukaan liikkeeseen. Tee heilautukset molemmille jaloille.

Kuinka kauan? Noin minuutti per jalka.

2. Eteentaivutus tuolille

Eteentaivutus seisten venyttää sekä jalkojen takaosia että selän lihaksia.

Eteentaivutus tuolille

Tee näin: Nouse seisomaan ja aseta tuoli noin metrin päähän eteesi. Kallista ylävartaloasi eteenpäin niin, että kämmenesi asettuvat tuolin reunalle. Käsivarret on tarkoitus pitää suorina ja pään olla käsien välissä. Pidä jalat kohtisuorassa lantion alla. Polvet voit pitää kevyesti koukussa.

Venytyksessä peppu osoittaa kohti kattoa ja selkä on suorana. Kuvittele, että häntäluusi ikään kuin kohoaa ylöspäin. Pidä liike dynaamisena eli muuta asentoa tasaisin väliajoin. Jousta rintarankaa alaspäin, vie lantiota puolelta toiselle polvista joustaen ja kierrä ylävartaloa sivulta ja sivulle.

Kuinka kauan? 3–5 minuuttia.

3. Lonkankoukistajat

Jos lonkan alueen lihakset ovat jumissa, seurauksena voi olla polviongelmia, selkäkipuja ja ryhtiongelmia. Kireät lonkankoukistajat voivat myös kääntää lantion epäterveelliseen asentoon. Lonkankoukistajia ja niitä ympäröiviä lihaskalvoja on mahdollista avata dynaamisella venytyksellä.

Lonkankoukistajat

Tee näin: Laskeudu lattialle polviseisontaan. Vie toinen jalka eteen niin, että polvikulma on 90 astetta. Suorista toinen jalka taakse ja nosta polvi ylös lattiasta. Aseta molemmat kämmenesi edessä olevan jalan sisäpuolelle. Älä kuitenkaan aseta kaikkea painoasi käsivarsiesi varaan vaan pidä etummaisen jalan jalkapohja tukevasti lattiassa.

Pumppaa kevyesti ja hitaasti taaimmasta jalkaa ylös ja alas. Pysy välillä noin 10 sekunnin ajan paikoillaan, kunnes vaihdat taas asentoa.

Kuinka kauan? 2–3 minuuttia per jalka.

4. Pakaravenytys eteentaivutuksella

Tämän pakaravenytyksen on tarkoitus kohdistua monipuolisesti pakaran eri osiin.

Pakaravenytys eteentaivutuksella

Tee näin: Istu lattialle ja koukista toinen jalka eteen, toinen taakse. Edessä olevan jalan jalkapohjan on tarkoitus levätä takana olevan jalan polven päällä. Vie paino etummaisen jalan päälle ja nojaa eteenpäin. Voit viedä ylävartaloasi välillä enemmän toiselle ja välillä toiselle sivulle.

Jos asento tuntuu vaikealta, voit venytellä pakaralihakset myös selinmakuulta. Koukista molemmat jalat ja aseta venytettävän jalan nilkka toisen jalan polven päälle. Tartu kiinni taaimmaisen jalan polvitaipeesta ja vedä jalkoja kevyesti rintaa kohti.

Kuinka kauan? 2–3 minuuttia per jalka.

5. Takareisivenytys selinmakuulla

Takareidet ovat paljon istuvilla usein jumissa. Takareisiä ja niitä ympäröiviä lihaskalvoja on helppo venyttää selinmakuulta.

Takareisivenytys selinmakuulla

Tee näin: Asetu makaamaan selällesi lattialle ja vedä jalat koukkuun niin, että jalkapohjat pysyvät lattiassa. Nosta sitten toinen jalka kohti kattoa. Pidä pää ja hartiat lattiassa, hengitä syvään ja vedä kevyesti käsillä jalkaa kohti rintaa. Voit pitää polven joko pienessä koukussa tai suoristaa jalan kokonaan.

Kuinka kauan? 2–3 minuuttia per jalka.

+ Hiero putkirullalla tai tennispallolla

Jos käytössäsi on foam roller eli putkirulla, voit rullailla lihaskalvoja auki. Tee esimerkiksi helppo foam roller -treeni.

Rullaa läpi ainakin pakarat, etureidet ja takareidet. Pidä rullaus lempeänä ja hitaana. Kun löydät kohdan, joka tuntuu oikein kipeältä, pysy paikallasi noin minuutin ajan. Kipu helpottuu vähitellen, kun faskiat pehmenevät ja lihakset rentoutuvat.

Myös tennispallot toimivat hierontavälineenä. Laita kaksi tennispalloa sukkaan ja käytössäsi on mini-putkirulla.

+ Huolehdi nesteytyksestä

Huolehdi siitä, että juot päivittäin tarpeeksi vettä. Kuten kaikki muutkin kudokset kehossa, myös faskiat tarvitsevat nestettä. Kuiva faskia on kuin kuiva pesusieni: hauras ja kova. Kun pesusieni – tai faskia– saa vettä, siitä puolestaan tulee joustava ja kimmoisa. Kuinka paljon vettä pitää juoda päivässä, ja miten se onnistuu? Jutta Gustafsberg kertoo.

Mikä on faskia?

Faskiat eli lihaskalvot sijaitsevat ihon alla. Ne muodostavat kehossa päästä varpaisiin ulottuvan kerroksellisen verkoston, joka yhdistää kehon eri osat toisiinsa.

Päällimmäinen faskiakerros eli pinnallinen faskia sijaitsee välittömästi ihon alapuolella. Se sisältää veri- ja imusuonia ja varastoi itseensä rasvaa ja vettä. Syvä faskiakerros puolestaan ympäröi lihaksia ja suojaa hermoja ja verisuonia.

Lähteet: Alive, Breaking MuscleJournal of Multidisciplinary HealthcarePilatesTonic, Runner’s World, Women’s Health

Lue myös:

Alaselän ja pakaran kipujen syynä piriformis? 4 helpottavaa venytystä

Helppo foam roller -treeni – Tehokasta hierontaa omassa olohuoneessa

Ryhti on huono, selkää särkee, pakaratreeni ei tuota tulosta – Onko sinullakin kireät lonkankoukistajat?

The post Jäykkyyden ja selkä- tai lihaskipujen syynä kireät faskiat? 5 avaavaa venytystä appeared first on Anna.fi.

Hunaja on terveellisyydessään lähes ihmeaine – 9 tehokasta terveysvaikutusta

$
0
0

1. Rauhoittaa kurkkukipua ja helpottaa yskää

Hunaja rauhoittaa kipeää kurkkua ja irrottaa limaa kurkusta. Teelusikallinen hunajaa toimii hyvänä flunssalääkkeenä.

2. Hunaja on luonnon oma antibiootti

Hunajalla on antibakteerisia vaikutuksia ainakin 60 eri bakteerilajia kohtaan. Hunaja tehoaa muun muassa hengitystieinfektioita, ruokamyrkytystä, kurkunpäätulehdusta ja haavainfektioita aiheuttavia bakteereita vastaan.

Hunaja estää myös hiivojen ja sienten kasvua.

3. Hunaja parantaa haavoja

Hunajaa on käytetty ihovaurioiden hoitoon kautta aikain. Se sisältää muun muassa C-vitamiinia ja sinkkiä, jotka edistävät haavojen paranemista.

Hunajaa voi käyttää esimerkiksi auringon polttamalle iholle, tulehtuneisiin haavoihin ja palovammoihin. Hunaja steriloi haavat, imee nesteitä haavasta, lieventää tulehdusta ja edistää ihon uusiutumista.

4. Rentouttaa ja edistää unta

Hunajaa on perinteisesti käytetty unilääkkeenä. Hunaja on lisää serotoniin erittymistä, mikä puolestaan auttaa ihmistä rentoumaan.

Nauti illalla nukahtamista edistääksesi kupillinen teetä tai lämmintä maitoa, johon on lisätty teelusikallinen hunajaa.

5. Ehkäisee sairastumista

Hunajan säännöllinen käyttö voi ehkäistä flunssaan sairastumista. Hunaja sisältää C-vitamiinia, joka tukee vastustuskykyä.

6. Vähäkalorisempi kuin sokeri

Hunaja maistuu makeammalta kuin tavallinen sokeri, mutta siinä on huomattavasti vähemmän kaloreita. Saman makeuden, jonka sokerilla saisi, saa hunajalla jopa 40 prosenttia pienemmällä kalorimäärällä.

Hunaja on myös keinotekoisia makeutusaineita parempi makeuttaja. Se ei rasita ruoansulatusta eikä sillä ole häiritseviä sivu- tai jälkimakuja.

7. Siedätyshoitoa siitepölyallergiaan

Siitepölyä sisältävä hunaja voi ehkäistä siitepölyallergian oireita. Siedätyshoito toimii, kun hunajaa nautitaan päivittäin ennen kuin siitepölykausi käynnistyy. Suositeltavaa on käyttää kotimaista hunajaa, jotta hunajan sisältämä siitepöly olisi peräisin suomalaisista kasveista.

Siedätyshoito hunajalla kannattaa aloittaa varovaisesti, sillä joskus hunaja voi aiheuttaa siitepölyallergiselle oireita.

8. Tekee hyvää vatsalle

Hunaja vaikuttaa positiivisesti vatsan toimintaan. Se edistää hyvien bifidobakteerien kasvua, alentaa suoliston pH-arvoa, helpottaa ruoansulatusta ja edistää kalsiumin imeytymistä.

Lisäksi hunaja torjuu helikobakteeria, joka on yleinen vatsahaavojen aiheuttaja, sekä kampylobakteeria ja salmonellaa, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksiä.

9. Kirkastaa ihoa

Hunajasta on iloa myös kauneudelle. Se sisältää antioksidantteja, jotka suojaavat ja hoitavat ihoa.

Ravitseva ja ihoa kirkastava hunajakuorinta kasvoille syntyy hunajasta ja tavallisesta sokerista. Sekoita 2 ruokalusikallista hunajaa ja 1 teelusikallinen sokeria keskenään. Levitä puhdistetulle iholle ja hiero pyörivin liikkein, kunnes sokeri on sulanut iholle. Huuhdo kasvot lopuksi vedellä.

Huomioi!

Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille botulismiriskin vuoksi.

Lähteet: HealthlineHunaja.net, Kaisa Kähärä: Hunajan terveellisyys ja turvallisuus, MindBodyGreenRuralia-instituutti

Lue myös:

Luonnollinen apu syysflunssaan! Lue, mitä kaikkea muutakin hunaja parantaa

Tiesitkö, että kurkuma on todellinen terveyspommi? 10 tutkittua terveyshyötyä

Inkivääri auttaa flunssaan, nivelvaivoihin, ummetukseen… Pitävätkö uskomukset paikkansa?

The post Hunaja on terveellisyydessään lähes ihmeaine – 9 tehokasta terveysvaikutusta appeared first on Anna.fi.

Kärsitkö selkäkivusta? 5 helpotuksen tuovaa joogavenytystä

$
0
0

Kun selkäkipu vaivaa, jooga auttaa. Asiaa on tutkittu jopa tieteellisesti. Monien tutkimusten mukaan jooga on yksi tehokkaimista itsehoitokeinoista selkäkipujen selättämisessä.

Jooga parantaa selän toimintaa ja auttaa sekä ehkäisemään että poistamaan selästä satunnaisia jumeja ja kroonisia kipuja.

Koostimme viidestä jooga-asanasta koostuvan venyttelyohjelman, joka pidentää selkärankaa, vahvistaa ja venyttää selän lihaksia ja palauttaa rangan takaisin oikeaan asentoon.

1. Eteentaivutus seisten

Takareisen jäykkyys voi johtaa selkäkipuihin. Eteentaivutus seisten, sanskriitiksi uttanasana, venyttää sekä takareisiä, selkälihaksia että hartioita. Venytys pidentää takareisiä ja vapauttaa alaselän jumeja.

Tee näin: Asetu seisomaan lantionlevyiseen haara-asentoon ja pidä polvet kevyesti koukussa. Taivuta ylävartalosi eteenpäin sen verran kuin taivut. Anna käsiesi roikkua vapaana ja sormien koskea lattiaa, jos takareidet antavat myöten. Voit myös tarttua kiinni kyynärpäistäsi.

Kuinka kauan? Pysy asenossa noin minuutin ajan. Voit kurottaa välillä enemmän toiselle ja välillä toiselle sivulle.

2. Selän pyöristys ja notkistus kissa–lehmä-asennossa

Kissa–lehmä-asento, marjaryasana-bitilasana, vetreyttää ihanasti kipeää selkää.

Tee näin: Asetu konttausasentoon. Tarkista, että kämmenet ovat kohtisuoraan hartioidesi alla ja polvet suoraan lantion alla. Ala sisäänhengityksellä hitaasti notkistaa selkääsi notkolle nikama nikamalta. Häntäluu nousee ylös ja katse kääntyy ylöspäin. Pysy asennossa pari sekuntia ja ala sitten pyöristää selkääsi uloshengityksellä. Kuvittele, että vedät napaa kohti selkärankaasi. Anna niskan seurata liikettä ja leuan pudota kohti rintaa.

Kuinka kauan? Toista liikesarja rauhallisesti hengittäen yhteensä 10 kertaa.

3. Lapsen lepoasento kurkistuksella

Parsva balasana eli lapsen lepoasento yläselän kierrolla vapauttaa yläselän, niskan ja olkapäiden jännityksiä.

Tee näin: Asetu konttausasentoon. Irrota vasen kätesi lattiasta ja vie se rauhallisesti oikean käden alitse niin, että lopulta koko käsivarsi olkapäästä sormenpäihin asettuu suoraksi lattialle. Oikea käsivarsi voi olla joko koukussa vartalon etupuolella tai suoristua pään yli. Pää asettuu lattialle lepäämään ja peppu on kohti kattoa.

Kuinka kauan? Pysy asennossa noin puoli minuuttia, palaa takaisin konttausasentoon ja toista asento toiselle puolelle.

4. Rangan kierto selinmakuulla

Selän kierto maaten, supta matsyendrasana, rentouttaa alaselkää ja lisää koko selän notkeutta.

Tee näin: Asetu lattialle selinmakuulle. Aseta kädet t-asentoon ja nosta oikea jalkasi koukkuun lantion yläpuolelle. Vasen jalka pysyy suorana lattialla. Vie sitten oikeaa jalkaa hitaasti vartalon yli vasemmalle, kohti lattiaa. Voit asettaa vasemman kätesi oikean polven päälle ja painaa jalkaa kevyesti kädellä. Pidä katse käännettynä oikean käden suuntaan.

Kuinka kauan? Pysy asennossa noin minuutin ajan. Palaa sitten hitaasi selinmakuulle ja toista venytys toiselle puolelle.

5. Leveä lapsen lepoasento eteentaivutuksella

Lapsen lepoasento, balasana, rentouttaa ja auttaa pidentämään selkää. Leveässä asennossa tehty balasana eteentaivutuksella venyttää ihanasti erityisesti alaselkää ja avaa rintarankaa.

Tee näin: Asetu konttausasentoon lattialle. Avaa polvia ulospäin pitäen kuitenkin isovarpaat yhdessä. Liu’uta lantiota taakse ja anna ylävartalon asettua lepäämään jalkojen päälle. Kädet jäävat pitkälle eteen ja otsa koskettaa lattiaa.

Kuinka kauan? Pysy asennossa noin minuutin ajan rauhallisesti hengittäen.

+ Loppurentoutus: Jalkojen halaus ja selinmakuu

Rentouta lopuksi selkäsi apasana-asennolla eli polvien halauksella ja selinmakuulla eli savasana-asennolla.

Tee näin: Asetu lattialle selinmakuulle. Vedä polvet kohti rintaa ja halaa niitä kevyesti. Voit heijata itseäsi puolelta toiselle ja eteenpäin ja taaksepäin.

Suorista lopuksi vartalosi lattialle, sulje silmäsi ja rentoudu.

Kuinka kauan? Loppurentoututus voi kestää yhteensä esimerkiksi neljä minuuttia.

Mistä selkäkipu johtuu?

Selkäkipu voi johtua muun muassa liiasta istumisesta, liikkumattomuudesta tai liian rajusta urheilusta. Epäergonominen työasento, ylipaino ja tupakointi lisäävät selkäkivun riskiä.

Alle 10 prosenttia selkäkiputapauksista johtuu selkäsairaudesta, kuten selkärankareumasta tai hermojuuriongelmasta, kuten iskiaksesta. Suurin osa alaselkäkivuista on seurausta pienistä venähdyksistä.

Liikkuminen tekee kipeälle selälle hyvää, jos selkäkipuun ei liity vammaa tai vaikeaa hermojuuripuristusta. 

Jos selkäkipu jatkuu pitkään eikä osoita elpymisen merkkejä, käänny lääkärin puoleen.

Lähde: Selkäkanava

Lue myös:

Alaselän ja pakaran kipujen syynä piriformis? 4 helpottavaa venytystä

Jäykkyyden ja selkä- tai lihaskipujen syynä kireät faskiat? 5 avaavaa venytystä

Vaivaako selkäkipu? Selkä ja niska kuntoon helpoilla keinoilla

The post Kärsitkö selkäkivusta? 5 helpotuksen tuovaa joogavenytystä appeared first on Anna.fi.


Itsensä voi istua sairaaksi – 3 tehokasta vinkkiä, joiden avulla vähennät haitallista istumista

$
0
0

Liika istuminen altistaa tutkimusten mukaan ylipainolle, aikuistyypin (eli tyypin 2) diabetekselle ja sydän- ja verisuonisairauksille. Haitat ilmenivät tutkimuksissa silloinkin, kun otettiin huomioon sellaisten muiden huonojen tapojen vaikutus, jotka esiintyivät samoilla ihmisillä, jotka istuivat paljon.

Runsas istuminen lisää myös kuolleisuutta. Monia tutkimuksia analysoivassa meta-analyysissa istuminen selitti seuranta-aikana 5,9 prosenttia kuolemantapauksista. Tupakoinnin vastaava luku on 8,7.

Istuminen on uusi tupakka paitsi vaarallisuutensa takia myös siinä mielessä, että siitäkin on vaikeaa päästä eroon.

Näin vähennät istumista huomaamattasi

1. Juo paljon vettä työpäivän aikana

Sen lisäksi, että se poistaa nestehukkaa, joudut käymään usein vessassa, mikä tauottaa istumista.

Ihanteellinen kaava työpäivään olisi: 20 minuuttia istumista, 8 minuuttia seisomista ja 2 minuuttia liikettä. Sen jälkeen kaava aloitetaan alusta.

2. Lähde töihin korkokenkien sijaan lenkkareissa

Kun imagosi on sporttinen, arkiaktiivisuus on sinulle normaalimpaa ja helpompaa.

3. Kokeile järjestää kotona olohuoneesi kalusteet niin, että televisio ei ole kaiken keskipiste

Ehkä olet näin enemmän perheenjäsentesi kanssa tai lähdet vaikka ulos television houkutusten sijaan.

Vinkit antoi liikuntafysiologi Arto Pesola.

Lue myös:

Jäykkyyden ja selkä- tai lihaskipujen syynä liian kireät faskiat? 5 avaavaa venytystä

Alaselän ja pakaran kipujen syynä piriformis? 4 helpottavaa venytystä

The post Itsensä voi istua sairaaksi – 3 tehokasta vinkkiä, joiden avulla vähennät haitallista istumista appeared first on Anna.fi.

Iltaihminen, kärsitkö väsymyksestä tai unettomuudesta? 8 vinkkiä parempaan uneen

$
0
0

Suurin osa suomalaisista on aamuvirkkuja. Mutta 10–15 prosenttia meistä on iltaihmisiä, kertoo unihäiriöihin perehtynyt korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Henri Tuomilehto uniklinikka Oivaunesta.

– Iltavirkkuus tarkoittaa sitä, että ihmisen vireystila on luontaisesti korkeampi illalla, hän sanoo.

Tuomilehdon mukaan aamut ovat iltaihmiselle raskaita ja päivän aikana vireystilassa tapahtuu voimakkaita heilahduksia. Alkuillasta, kello 18-20 välillä, vireys laskee ja nousee jälleen yhdeksän jälkeen. Nukkumaan iltavirkku menee yleensä vasta kello 23 jälkeen.

Yhteiskunta toimii aamuvirkkujen rytmissä, mikä voi usein tuottaa iltaihmisille hankaluuksia. Iltaihmisille kertyy helposti univajetta, mikä puolestaan altistaa epäterveellisille elämäntavoille ja painonnousulle. Tutkimusten mukaan iltavirkuilla on todettu muun muassa muita enemmän oppimisvaikeuksia, ja keskivertoa runsaampaa päihteiden käyttöä.

– Uni auttaa elimistön puolustusjärjestelmää pysymään kunnossa ja vaikuttaa siten ruumiilliseen ja henkiseen hyvinvointiin. Se, miten nukut, määrittelee seuraavan päiväsi, Tuomilehto sanoo.

8 vinkkiä parempaan uneen

1. Tunnista, oletko aamu- vai iltaihminen

Kun tunnet nukkumistyyppisi, osaat toimia oikein paremman unen saavuttamiseksi.

2. Lisää liikunnan määrää päivällä

Rauhoita ilta vähintään pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

3. Syö säännöllisesti

Vältä raskaita aterioita ja alkoholia illalla. Yksikin annos alkoholia heikentää unen laatua.

4. Rauhoitu iltaa kohti

Tee selkeä ero työpäivän ja vapaan illan välille.

5. Käytä aamuisin kirkasvalolamppua

Kirkasvalolamppu auttaa heräämisessä.

6. Älä tuijota telkkaria tai älylaitteita sängyssä

Kännyköistä, tableteista ja televisiosta heijastuva sininen valo virkistää. Lue mieluummin kirjaa, se rauhoittaa.

7. Kun alkaa väsyttää, mene sänkyyn

Älä sinnittele hereillä, sillä silloin nukkumisen kannalta otollinen aikaikkuna menee ohi ja palaa uudelleen vasta 90 minuutin kuluttua.

8. Rakenna päivälle selkeä rytmi

Pyri noudattamaan sitä myös viikonloppuisin. Muuten iltavirkkuus ottaa taas vallan.

Testaa, nukutko riittävästi

Henri Tuomilehto kehottaa testaamaan oman unimäärän riittävyyttä yksinkertaisen kokeen avulla:

– Nuku puoli tuntia tai tunti normaalia enemmän. Jos olosi on tavallista virkeämpi, unentarpeesi on suurempi kuin kuvittelit.

Iltaihmisiä ei onneksi ole tuomittu vaikeisiin aamuihin. Vuorokausirytmiä on mahdollista siirtää varhaisemmaksi, jolloin unikin tulee jo aikaisemmin illalla.

– Kysymys on siitä, hallitseeko iltaihmisyys sinua ja läheisiäsi vai sinä iltaihmisyyttäsi ja siten omaa elämääsi, Tuomilehto muistuttaa.

Lue myös:

Milloin jatkuvasta väsymyksestä on mentävä lääkäriin? Tunnista 10 hälytysmerkkiä

Näin selätät unettomuuden – 6 uutta vinkkiä huippuasiantuntijalta

Stressi sairastuttaa – Katkaise unettomuuden kierre

The post Iltaihminen, kärsitkö väsymyksestä tai unettomuudesta? 8 vinkkiä parempaan uneen appeared first on Anna.fi.

Ratkaise iho-ongelmat vitamiineilla: rypyt, akne, atopia ja ihon rasvaisuus kuriin!

$
0
0

Vitamiinit A, C ja E ovat aineita, joita ihomme tarvitsee voidakseen hyvin.

Esimerkiksi otsonikato ja ilmansaasteet rasittavat ihoa, jolloin vitamiinien tarve lisääntyy. Siksi kannattaa huolehtia siitä, että näitä kolmea vitamiinia löytyy lautaselta.

C:tä on tietenkin sitrushedelmissä ja marjoissa. A-vitamiinia saa syömällä oransseja ja tummanvihreitä kasviksia sekä maksaa ja keltuaista. E-vitamiinia on muun muassa kasviöljyissä ja pähkinöissä.

E-vitamiinin puute saa rypistymään

Vitamiineja voi myös voidella suoraan iholle.

Rasvaliukoista E-vitamiinia puuttuu etenkin kuivasta ihosta, ja sen puute saa ihon rypistymään ennenaikaisesti. Siksi kuivaihoinen löytää ensimmäiset ryppynsä usein alle kolmikymppisenä – ja voi saada ne siliämään kuivan ihon tehovoiteilla, joihin on usein lisätty E-vitamiinia.

Rasvainen iho nauttii C-vitamiinista

Rasvaisessa ihossa E-vitamiinia saattaa olla liikaakin, mikä ei sekään ole hyvä. Sinänsä hyödyllinen E kun muuttuu iholle haitalliseksi vapaaksi radikaaliksi, jos sitä tasapainottamassa ei ole tarpeeksi C-vitamiinia. Siksi öljyinen iho hyötyy erityisen paljon tehokkaista C-vitamiinituotteista.

C myös kirkastaa ihoa. Sen puute voi saada öljyisen ihon veltostumaan ennenaikaisesti.

A-vitamiini tehoaa akneen ja atopiaan

A-vitamiini taas uudistaa ja vahvistaa ihoa, ja sillä on parantavia vaikutuksia moniin iho-ongelmiin, kuten akneen ja atopiaan. Sen yleisesti käytetyin muoto on retinoli, jota käytetään suurina pitoisuuksina vain yöaikaan.

A-vitamiini on niin tehokasta tavaraa, että iho tulee totuttaa siihen vähitellen.

Lue myös:

Uskomaton kauneuskikka: täydelliset hiukset koirasampoolla? Testasimme!

Kuinka paljon D-vitamiinia pitäisi syödä?

Syö itsesi kauniiksi – Näin vitamiinit vaikuttavat ihon kuntoon

Vanhentuneet meikit ovat terveysriski – Näin tunnistat pilaantuneen kosmetiikan

The post Ratkaise iho-ongelmat vitamiineilla: rypyt, akne, atopia ja ihon rasvaisuus kuriin! appeared first on Anna.fi.

Vältä näitä ruokia flunssassa – 6 ruoka-ainetta, joita ei kannata syödä kipeänä

$
0
0

Ihminen voi omilla toimillaan hidastaa flunssasta paranemistaan. Riittämättömän levon lisäksi tietynlainen ravinto voi heikentää elimistön vastustuskykyä ja pidentää flunssan oireiden kestoa.

Listasimme kuusi ruokaa ja juomaa, joita flunssapotilaan ei välttämättä kannata pistää suuhunsa, jos sairaudesta haluaa parantua mahdollisimman nopeasti.

1. Karkit

Flunssaisena ei kannata napostella karkkia tai muita sokerisia herkkuja, sillä sokeri voi hidastaa toipumista. Tutkimusten mukaan sokeri estää kehoa taistelemasta flunssan taudinaiheuttajia vastaan. Suuri sokerin saanti voi myös tukahduttaa kehon puolustusjärjestelmää ja aiheuttaa hiljaista tulehdusta.

2. Rasvainen pikaruoka

Sokerin tavoin myös rasvainen ruoka, kuten hampurilaiset ja ranskalaiset, voi tehdä flunssapotilaalle hallaa. Ruoat, jotka sisältävät paljon epäterveellisiä rasvoja, voivat aiheuttaa hiljaista tulehdusta ja heikentää kehon vastustuskykyä. Rasvainen ruoka saattaa myös aiheuttaa vatsakipuja.

3. Maito

Flunssassa kannattaa olla tarkkana maitotuotteiden kansssa, sillä tutkimusten mukaan maidon käyttö voi lisätä liman eritystä. Maidon juonti voi siis pahentaa flunssassa jo valmiiksi tukkoista oloa.

Hapanmaitotuotteista, kuten jogurtista, voi kuitenkin olla hyötyä, sillä probiootit voivat parantaa vastustuskykyä.

4. Punainen liha

Lihan sisältämät eläinperäiset rasvat voivat heikentää elimistön kykyä päästä eroon flunssaa aiheuttavista pöpöistä. Kasvisruokavalion suosiminen flunssassa, ja vielä muutama päivä flunssan jälkeen, voi nopeuttaa paranemista ja vähentää flunssan oireita. Kasviksista saa terveyttä edistäviä vitamiineja ja antioksidantteja, jotka voivat nopeuttaa toipumista.

Proteiinia on kuitenkin tärkeää saada sairaana riittävästi, sillä proteiini vahvistaa kehoa ja edistää toipumista. Valitse ruokavalioosi proteiineja, jotka sulavat helposti. Syö esimerkiksi kananmunia, linssikeittoa tai kanakeittoa.

5. Alkoholi

Alkoholi heikentää vastustuskykyä ja poistaa elimistöstä nesteitä. Alkoholin juominen voi pahentaa flunssan oireita, joten sitä kannattaa välttää kokonaan sekä flunssan aikana että muutama päivä flunssan jälkeen.

6. Kofeiinituotteet

Kofeiini poistaa kehosta nesteitä ja voi heikentää unensaantia. Koska riittävä nesteytys ja lepo ovat flunssapotilaalle tärkeitä, kipeänä voi olla hyvä välttää kahvia ja muita kofeiinituotteita – erityisesti sokeripitoisia energiajuomia.

Lähteet: Greatist, Livestrong, Natural Society, Popsugar, Safkatutka: Opas ruokaviidakkoon (Like)

Lue myös:

Parhaat keinot flunssan ehkäisyyn ja hoitoon – Kuuma flunssajuoma ja 7 muuta tehokasta troppia

Tiesitkö, että kurkuma on todellinen terveyspommi? 10 tutkittua terveyshyötyä

Näillä nikseillä pysyt terveenä – 10 vinkkiä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon

The post Vältä näitä ruokia flunssassa – 6 ruoka-ainetta, joita ei kannata syödä kipeänä appeared first on Anna.fi.

Jatkuvan uupumuksen syynä krooninen väsymysoireyhtymä? Näistä oireista tunnistat

$
0
0

Väsymys helpottuu yleensä levolla, mutta jos joka aamu väsyttää, eikä uupumus tunnu kaikkoavan millään, kyseessä saattaa olla krooninen väsymysoireyhtymä.

Kroonisen väsymyksen tarkkaa syytä ei vielä tiedetä, ja oireyhtymää on usein hankala diagnosoida. Pääoireita ovat:

  • yli kuusi kuukautta kestänyt väsymys, energian puute ja loppuunpalanut olo
  • voimakas uupumus fyysisen tai psyykkisen rasituksen jälkeen
  • lyhytmuistin ongelmat, keskittymisvaikeudet, aivosumu.

Lisäksi monilla esiintyy ärtyneisyyttä, unettomuutta ja unen katkonaisuutta sekä päänsärkyä. Joillain imusolmukkeet suurentuvat kaulan tai kainaloiden alueella, ja jotkut kärsivät epämääräisistä lihaskivuista tai nivelkivuista, joissa ei esiinny turvotusta.

Krooninen väsymysoireyhtymä voi haitata huomattavasti ihmisen tavallista elämää. Arvion mukaan Suomessa väsymysoireyhtymästä voi kärsiä 10 000–40 000 ihmistä. Oireyhtymä on tyypillisempi naisilla kuin miehillä, ja se alkaa usein 20–40 vuoden iässä.

Miten kroonista väsymystä hoidetaan?

Krooniselle väsymysoireyhtymälle ei ole Suomessa toistaiseksi annettu Käypä hoito -suositusta, sillä asiantuntijoiden mukaan tutkimustieto oireyhtymästä ei vielä ole riittävää. Kroonisen väsymyksen hoitona on käytetty esimeriksi erilaisia terapioita, lääkärin ohjaamaa fyysistä harjoittelua ja masennuslääkkeitä.

Myös tietynlaiset muutokset omassa arkipäivässä voivat vähentää kroonisen väsymyksen oireita. Apua voi olla muun muassa seuraavista asioista:

  • kofeiinin, alkoholin ja nikotiinin välttämäminen
  • säännöllinen unirytmi: nukkumaanmeno ja herääminen joka päivä samaan aikaan, päiväunien välttäminen
  • kevyt liikunta ja venyttely – liikunnan ei tule olla kovinkaan raskasta, jotta se ei lisää väsymystä, jos olo on liikunnan jälkeisenä päivänä uupunut, liikunta on ollut liian voimakasta
  • stressin välttäminen
  • rentoutumishetket, hieronta, jooga, jotkut voivat hyötyä myös akupunktiosta
  • terveellinen ruokavalio ja riittävä raudan, D-vitamiinin, B12-vitamiinin ja folaatin saanti, puhtaiden raaka-aineiden ja terveellisten rasvojen suosiminen.

Mikäli kärsit pitkään jatkuneesta väsymyksestä, ota yhteys lääkäriisi. Väsymyksen taustalla voi olla krooninen väsymysoireyhtymä tai jokin muu syy tai sairaus.

Lähteet: Duodecim, Health Line, MindBodyGreen, Terveyskirjasto 

Lue myös:

Milloin jatkuvasta väsymyksestä on mentävä lääkäriin? Tunnista 10 hälytysmerkkiä

Alakulo ja moni muu yllättävä asia saattavat kertoa siitä, että kärsit anemiasta

Kun ei jaksa edes rakastaa – Tunne-elämän burnout uuvuttaa ja turruttaa

The post Jatkuvan uupumuksen syynä krooninen väsymysoireyhtymä? Näistä oireista tunnistat appeared first on Anna.fi.

Kuivakuppauksella eroon selluliitista? Testasimme ja yllätyimme näkyvistä tuloksista!

$
0
0

Kuivakuppaus on vanha kiinalainen hoitomuoto, jonka on kehuttu muun muassa poistavan selluliittia tehokkaasti.

Kuppien taika perustuu siihen, että ne muodostavat alipaineen ja imaisevat ihon pehmytkudosta sisäänsä. Kun kuppeja liikutellaan ihon pinnalla, verenkierto vilkastuu ja aineenvaihdunta paranee.

Silikonista valmistetut kupit maksavat vain muutaman kympin, joten kynnys kokeilla ei ole suuri. Paketissa on neljä eri kokoista kuppia — jokaiselle kehon osa-alueelle omansa.

Miten kuivakuppaus toimii?

  • Rasvaa hoidettava iho hyvin, tai jos teet suihkussa, saippuoi iho liukkaaksi.
  • Paina kuppia kasaan, jotta ilma se sisältä lähtee pois ja aseta kuppi ihoa vasten. Kuppi liimautuu ihoon ja sen alle muodostuu alipaine. Se saa tuntua napakalta.
  • Nosta kuppia hieman ylöspäin (se pysyy ihossa kiinni koko ajan) ja ala liu’uttaa sitä iholla pystysuorassa tai hiero sillä ihoa pyörivin liikkein.
  • Ensimmäisillä kerroilla hierominen saattaa tuntua kipeältä ja ihoon voi jäädä jopa mustelmia.
  • Alkuun riittää noin 15 minuutin hieronta. Kun iho punoittaa vahvasti, on aika lopettaa.
  • Lopettaessasi paina sormella kevyesti ihoa kupin vierellä, jolloin kupin sisään pääsee ilmaa ja imu lakkaa.
  • Kupeilla voi hoitaa myös lihasjännityksiä pitämällä niitä paikallaan kipupisteiden päällä.
  • Juo hoidon jälkeen runsaasti vettä, sillä aineenvaihdunta ja imunestekierto vilkastuvat.

Kuivakuppaus todella poistaa selluliittia

Suhtaudun skeptisesti silikonikuppeihin, sillä olen koko aikuisikäni testannut erilaisia selluliittia häätäviä rasvoja ja kapseleita — tuloksetta. Takareisiini on laskimosairauden seurauksena muodostunut sitkeää selluliittia, joka ei ole hävinnyt liikunnan, ruokavalion eikä vedenjuonnin mukana.

Ensimmäiset kaksi viikkoa hieron reisiäni aamuin illoin noin vartin kerrallaan. Sen jälkeen siirryn hieromaan kerran päivässä. Hieronta on helppo oppia. Suoritan hieronnan usein suihkussa, sillä saan kupit pysymään parhaiten ihossa kiinni saippuan avulla.

Ensimmäisillä kerroilla hieronta sattuu ja ihosta tulee hetkeksi kosketusarka. Muutama mustelmakin ilmaantuu, mutta ne lähtevät nopeasti pois.

Noin kuukauden kuluttua huomaan, että selluliitti on alkanut vähentyä. Mahtavaa!

Jatkan hieromista, ja selluliitti vähenee entisestään. Parin kuukauden jälkeen siirryn ylläpitovaiheeseen ja hieron takareisiäni muutaman kerran viikossa.

Olen todella yllättynyt kuppien vaikutuksesta, sillä luulin, ettei selluliittia saa pois millään konstilla.

Selluliitin vähenemisen lisäksi huomasin, että hoidosta oli hyötyä myös lihasten palautumiselle urheilusuoritusten jälkeen.

Älä kokeile kuivakuppausta, jos sinulla on:

  • kumi/silikoniallergia
  • raskaus
  • ihosairaudet, luomet, ihorikkoumat
  • syöpä
  • suonikohjut (myös leikatut)
  • sydänsairaus tai sydämen vajaatoiminta
  • veritaudit, anemia, verenvuototauti
  • verenohennuslääkkeet (myös aspiriini ja disperiini)
  • kortisonilääkkeet
  • tuoreet vammat
  • vaikea diabetes
  • kuume ja tulehdussairaudet

Lähde: Nordic Health Systems Oyn Imukuppihieronta DVD

Lue myös:

Uskomaton kauneuskikka: täydelliset hiukset koirasampoolla? Testasimme

Tuuheammat ja pidemmät ripset viikossa kotikonstein? Testasimme!

Markettien parhaat kasvorasvat – Testasimme alle 10 euron kasvovoiteet

The post Kuivakuppauksella eroon selluliitista? Testasimme ja yllätyimme näkyvistä tuloksista! appeared first on Anna.fi.

Vatsavaivojen ja niveloireiden syynä rikin puute? Näin tunnistat ja hoidat

$
0
0

Rikistä tulee todennäköisesti monille lähinnä mieleen keltainen väri ja pilaantuneen kananmunan haju. Rikki on kuitenkin myös yksi ihmiselle välttämättömistä kivennäisaineista.

Rikkiä esiintyy ihmisen elimistössä luontaisesti. Sitä on esimerkiksi lihaksissa, ihossa, hiuksissa ja kynsissä. Keratiini, joka on hiusten, kynsien ja ihon rakennusaine, sisältää myös rikkiä.

Elimistö tarvitsee orgaanista rikkiä eli metyylisulfonyylimetaania (MSM) muun muassa kollageenin tuotantoon. MSM auttaa soluja kasvamaan ja tukee sidekudoksia, jänteitä, verisuonistoa sekä energiantuotantoa. Se vaikuttaa lisäksi kehon happo-emästasapainoon ja hormonitasapainoon ja edistää ravinteiden kulkua elimistössä.

Saanko tarpeeksi rikkiä?

Ihminen saa rikkiä pieniä määriä ravintonsa mukana. MSM:ää on tietyissä elintarvikkeista, kuten raaoissa vihanneksissa, kalassa, siipikarjassa, maidossa, kananmunan keltuaisissa, linsseissä, kahvissa ja teessä.

Vauvat saavat MSM:ää äidinmaidon mukana, jossa MSM:n pitoisuus on luonnostaan korkea.

Joidenkin näkemysten mukaan ihmisen keho tarvitsee enemmän rikkiä kuin modernista ruokavaliosta tällä hetkellä saa. Ruoan prosessointi, varastointi ja säilöntä ovat vähentäneet ravinnon rikkipitoisuuksia. Asiasta ei kuitenkaan ole yksimielistä näkemystä.

Vegaanit ja he, joiden ruokavalioon esimerkiksi kanamunat tai maito eivät kuulu, eivät välttämättä saa ravinnosta tarpeeksi rikkiä. Rikkivajetta on kuitenkin hankala diagnosoida ja erottaa esimerkiksi proteiinivajeesta.

Rikkivaje ei aiheuta minkäänlaisia erityisiä näkyviä oireita. Rikin puutos saattaa kuitenkin liittyä hauraisiin kynsiin ja hiuksiin, niveltulehduksiin, akneen ja muihin iho-oireisiin sekä ruoansulatusongelmiin.

Rikkiä voidaan käyttää lisäravinteena

Perinnelääketieteessä kylpyhoitoja, jotka sisältävät rikkiä, on jo vuosien ajan käytetty helpottamaan iho-oireita ja niveltulehdusta. Rikkiä on viime vuosina alettu käyttää myös lisäravinteena erilaisten terveysongelmien hoidossa.

Lisäravinteena MSM-rikkiä käytetään puhtaassa muodossaan. Se on tuoksutonta ja valkoista kidemäistä jauhetta, joka maistuu lievästi karvaalta ja kirpeältä. Sitä käytetään nivel- ja lihaskipuihin, kramppeihin, akneen ja allergioihin. Se voi myös edistää kynsien ja hiusten hyvinvointia ja auttaa palautumaan urheilun aiheuttamasta rasituksesta.

Tutkimusten mukaan MSM saattaa myös estää tulehdusta sekä vähentää kipuja, sillä se voi hidastaa kipua välittäviä hermoimpulsseja. Joidenkin tutkimusten mukaan MSM estää jopa syöpää. Lisätutkimusta MSM-rikin vaikutuksesta terveyteen kuitenkin vielä tarvitaan.

Lähteet: FinnMSMHealthy.net, Luontainen terveysRavintolisäWikiUniversity of MarylandWebMD

Lue myös:

Outoja oireita? Jodin puutos voi häiritä kilpirauhasen toimintaa

Kuivat limakalvot, väsymystä, kiillottomat hiukset? Elimistösi tarvitsee näitä vitamiineja

Kynsien kuntokuuri – 7 vinkkiä, joiden avulla saat kauniit kynnet

The post Vatsavaivojen ja niveloireiden syynä rikin puute? Näin tunnistat ja hoidat appeared first on Anna.fi.


Oletko ekstrovertti, huolehtija vai tunnollinen? Näin persoonallisuutesi vaikuttaa terveyteesi

$
0
0

Persoonallisuuden piirteet eivät vaikuta ainoastaan siihen, miten ihmisellä on tapana reagoida erilaisiin asioihin ja toimia erilaisissa tilanteissa. Persoonallisuus on tutkimusten mukaan myös yhteydessä terveysriskeihin.

Suomalaisen tutkimuksen mukaan persoonallisuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon ihminen yleensä stressaa. Nottinghamin ja Californian yliopistoissa tehdyt tutkimukset puolestaan kertovat, että persoonallisuus voi jopa muokata immuunijärjestelmäämme ja vaikuttaa siihen, millaisille sairauksille ihminen on altis.

Tarkista, millaisia terveysriskejä sinun persoonallisuustyyppiäsi uhkaavat ja kuinka voit vähentää riskejä.

Ulospäinsuuntautunut voi kärsiä verenpaineesta

Jos olet ulospäinsuuntautunut ekstrovertti, olet seurallinen, menevä ja sosiaalinen tyyppi. Todennäköisesti ilmaiset itseäsi mutkattomasti ja avoimesti.

Ekstroverteillä on tutkimusten mukaan hyvä vastustuskyky. Sillä, että elimistön puolutusjärjestelmä toimii tehokkaasti, on tietysti edullisia vaikutuksia terveyden kannalta.

Ulospäinsuuntautuneeseen persoonallisuustyyppiin liittyviä terveysriskejä ovat korkea verenpaine ja syöpä. Ekstroverttien kannattaa muistaa riittävä lepo, roskaruoan ja sokerin vähentäminen ja riittävä vitamiinien saanti. Ekstroverteille suositellaan erityisesti vihreitä kasviksia ja vihreää teetä.

Sovinnollisella on riski ylipainoon

Jos vältät konflikteja ja olet usein helposti taivuteltavissa, olet todennäköisesti luonteeltasi sovinnollinen ja miellyttämiseen taipuva.

Tutkimusten mukaan sovinnollinen on altis stressille. Hän saattaa suostua helposti pyyntöihin, joihin ei olisi sittenkään kannattanut. Toisaalta korkea sovinnollisuus  on tutkimuksissa yhdistetty myös vähäisempään koettuun työkuormitukseen. Stressin lisäksi sovinnollisia uhkaavia terveysriskejä ovat ylipaino ja diabetes.

Sairaana olleessaan muiden miellyttäminen on syytä unohtaa. Vaikka sovinnollinen ihminen haluaa myötäillä läheisiään, kannattaa sairauden iskiessä kuunnella ennemmin lääkärin kuin sukulaistesi tai ystäviesi neuvoja.

Sovinnollisen ihmisen on terveytensä kannalta tärkeää oppia sanomaan ei. Omaan hyvinvointiin ja omaan aikaan kannattaa panostaa. Sovinnollisille suositellaan viikottaisia rentoutumishetkiä esimerkiksi joogan parissa.

Neuroottinen huolehtija saattaa masentua

Huolehtivaisuutta on kahdenlaista: pakkomielteistä ja terveellistä. Terveellisissä rajoissa pysyvä huolehtiminen ei ole riski terveydelle, mutta jos huolehtiminen on neuroottista, terveysriskit kasvavat.

Korkea neuroottisuus on tutkimusten mukaan yhteydessä  korkeampaan työkuormituksen kokemiseen. Korkeaksi koettu työkuormitus ennustaa kyynisyyttä, joka puolestaan ennustaa masentuneisuutta. Muita huolehtimiseen liittyviä terveysriskejä ovat ylensyönti, runsas alkoholinkäyttö ja muut epäterveelliset elintavat.

Huolehtimiseen taipuvan kannattaa pitää huolta siitä, että hänellä on riittävästi aikaa rauhoittua ja hiljentyä. Rauhallinen liikunta, kuten kävely tai jooga, tekee hyvää sekä keholle että mielelle. Huonot elintavat on myös syytä pysäyttää ajoissa. Jos mieli on maassa, kannattaa herkuttelun sijaan ryhtyä tekemään jotain itselle mieluista asiaa.

Tunnolliset ovat alttiita stressille

Tunnollisuus on terveyden kannalta yleensä hyvä piirre. Tunnolliset ihmiset ovat usein keskittyneitä elämäänsä ja työskentelevät sinnikkäästi tavoitteidensa eteen. Jos olet tunnollinen ihminen, on todennäköistä, että pidät terveydestäsi hyvää huolta.

Joskus tunnollisuus voi saada ihmisen tekemään liikaa töitä, stressamaan ja laiminlyömään samalla oman hyvinvointinsa. Tunnolliset ovat tutkimusten mukaan alttiita kroonisille sairauksille ja ruoansulatukseen liittyville ongelmille.

Tunnollisen persoonallisuustyypin on syytä muistaa priorisoida oma terveytensä. Terveellinen ruokavalio, riittävä lepo ja liikunta ovat hyvinvoinnin avainsanoja. Tunnollisia ihmisiä muistutetaan syömään riittävästi terveellisiä rasvoja, kalaa ja vihreitä kasviksia. Päivittäinen meditaatiotuokio puolestaan voi auttaa vähentämään työhön liittyvää stressiä.

Lähteet: DuodecimHelsingin Yliopisto, LifeHack

Lue myös:

Oletko introvertin ja ekstrovertin välimaastoon sijoittuva joustava ambivertti?

Oletko arktinen luonne – Testaa, kuinka suomalainen olet

Terveyshoroskooppi – Näin ehkäiset tähtimerkillesi tyypillisiä sairauksia

The post Oletko ekstrovertti, huolehtija vai tunnollinen? Näin persoonallisuutesi vaikuttaa terveyteesi appeared first on Anna.fi.

Nämä flunssan oireet kertovat, että on aika mennä lääkäriin

$
0
0

Diacorin johtavan lääkärin Sari Anthonin mukaan flunssa alkaa yleensä nenän tukkoisuudella ja kurkkukivulla. Sen jälkeen nenä alkaa vuotaa, ja muutaman päivän päästä yskittää.

Mutta missä vaiheessa oireilua kannattaa hakeutua lääkäriin?

– Nuhan, yskän ja kurkkukivun takia ei kannata vielä mennä lääkäriin. Poskissa tuntuva painon tunne ja päänsärky voivat kertoa poskiontelon tulehduksesta. Tällöin on syytä käydä lääkärissä tarkistuttamassa tilanne. Samoin silloin, jos nousee sahaava kuume, Anthoni sanoo.

Nämä oireet kertovat, että kannattaa mennä lääkäriin

Monen päivän kuume

Aikuiselle on vaikeaa asettaa ehdotonta takarajaa, jolloin flunssaisena tulisi hakeutua lääkäriin. Flunssan oireita ja kuumetta voi seurata kotona joitakin päiviä. Jos kuume jatkuu aikuisella useita päiviä tai olossa ilmenee äkillinen huononeminen, kannattaa käydä lääkärissä.

Huono olo ja väsymys

Jos flunssan oireet ovat voimakkaat ja yleiskunto huono, kannattaa hakeutua lääkäriin, vaikka kuume ei olisi korkea. Oma vointi ratkaisee, sillä jokainen reagoi eri tavalla. Yhdelle nousee kuume pienestäkin flunssasta, toinen ei saa kuumetta lainkaan. Jaksaminen ylähengitystieoireilun suhteen on myös yksilöllistä, samoin kuin taudin aiheuttama väsymys.

Pitkittyvät oireet

Flunssa kestää usein yli viikon. Mikäli oireilu pitkittyy tai kunto tuntuu muuten kovin huonolta, kannattaa käydä lääkärissä mittauttamassa CRP eli ”tulehdusproteiini” ja tarvittaessa ottaa pieni verenkuva. Tutkimukset antavat viitteitä siitä, onko kyseessä bakteeri- vai virustauti.

Jos sairastat monta flunssaa vuodessa

Aikuinen ihminen sairastaa normaalisti muutaman flunssan vuodessa. Pienten lasten vanhemmat ja pienten lasten kanssa työskentelevät sairastavat useammin kuin toimistotöissä käyvät aikuiset.

Jos flunssaan sairastuu useita kertoja vuodessa, eikä tartunnanlähteille ole selkeää syytä, kannattaa käydä juttelemassa lääkärin kanssa. On hyvä selvittää, onko omassa vastustuskyvyssä heikkoutta tai onko jatkuvan sairastelun syynä esimerkiksi kodin tai työpaikan sisäilmaongelmat. Sisäilmaongelmat voivat herkistää limakalvoja, jolloin flunssiin sairastuu helpommin.

Jos epäilet lapsella korvatulehdusta

Lapsen kohdalla pätevät periaatteessa samat säännöt kuin aikuisellakin: oloa voi seurata kotona joitakin päiviä. Tosin lapsen kohdalla yöheräily, poikkeava väsymys tai voimakas ärtyisyys edellyttävät nopeampaa lääkärin arviota kuin aikuisella. Mikäli epäilee korvatulehdusta, on lapsi syytä viedä lääkäriin.

Vanhuksen yleiskunnon heikkeneminen

Vanhuksen yleiskuntoa on seurattava tarkemmin kuin terveen aikuisen. Jos yleiskunto laskee selvästi, lääkärin arvio on paikallaan. Vanhukset ovat muita herkempiä saamaan flunssan yhteydessä jälkitauteja, kuten keuhkokuumeen.

Lue myös:

Älä ole enää koskaan kipeä – Näin parannat vastustuskykyäsi

Parhaat keinot flunssan ehkäisyyn ja hoitoon – Kuuma flunssajuoma ja 7 muuta tehokasta troppia

Vältä näitä ruokia flunssassa – 6 ruoka-ainetta, joita ei kannata syödä kipeänä

The post Nämä flunssan oireet kertovat, että on aika mennä lääkäriin appeared first on Anna.fi.

Varo, nämä päivittäiset tavat hidastavat aineenvaihduntaa

$
0
0

Ikä, sukupuoli ja geenit vaikuttavat siihen, millaisella vauhdilla ihmisen aineenvaihdunta toimii, mutta myös omilla valinnoilla on merkitystä. Moni saattaa epähuomiossa tulla hidastaneeksi omaa luonnollista aineenvaihduntaansa tietyillä päivittäisillä ratkaisuillaan.

Jos haluat pitää aineenvaihduntasi toimivana, seuraavia asioita ei kannata ottaa tavaksi.

1. Jätät aamiaisen tai muita aterioita väliin

Aamiainen tunnin sisällä heräämisestä laittaa aineenvaihdunnan liikkeelle. Kupillinen kahvia ei riitä aamupalaksi. Älä jätä aterioita väliin, jos et halua aineenvaihduntasi hidastuvan.

Syö säännöllisesti, 3–4 tunnin välein, jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä.

2. Olet tiukalla dieetillä

Liian tiukka dieetti tai vähäkalorinen ruokavalio eivät ole järkeviä tapoja laihduttaa. Jos ihminen ei syö tarpeeksi, hänen kehonsa alkaa käydä säästöliekillä. Aineenvaihdunta hidastuu, kun elimistö yrittää pitää kiinni energiavarastoistaan.

Painonpudotuksessa maltti on valttia. Slow-dieetillä katoaa läski, ei lihas – 10 vinkkiä kestäviin tuloksiin

3. Unohdat hyvät rasvat

Elimistö tarvitsee hyviä rasvoja toimiakseen kunnolla. Rasvat eivät ole tärkeitä ainoastaan aineenvaihdunnan kannalta, vaan ne auttavat myös vähentämään hiljaista tulehdusta sekä pitämään energiatasot kohdillaan ja hormonitasapainon kunnossa.

Hyviä eli tyydyttymättömiä, pehmeitä rasvoja saadaan esimerkiksi kasviöljyistä, manteleista, pähkinöistä, siemenistä, kalasta ja avokadosta.

4. Nukut liian vähän

Liian vähäinen uni sabotoi aineenvaihduntaa. Kun elimistö kärsii univajeesta, sen kyky säädellä verensokeria alentuu. Liian vähäinen uni voi myös saada ihmisen napostelemaan paljon energiaa sisältäviä ruokia, kuten rasvaisia ja sokerisia herkkuja.

Älä tingi unesta, vaan nuku joka yö 7–9 tunnin unet.

5. Vältät hiilihydraatteja

Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta saattaa olla painonpudottajalle hyötyä, mutta hiilareita ei välttämättä kannata täysin unohtaa. Jos säännöllinen liikunta on osa elämää, hiilihydraattien saanti on tärkeää. Mikäli keho ei saa riittävästi hiilihydraatteja, ihminen ei jaksa harjoitella tehokkaasti ja elimistö kuluttaa sekä treenin että palautumisen aikana vähemmän kaloreita.

Hyviä ja terveellisiä hiilihydraatin lähteitä ovat esimerkiksi kaurapuuro, bataatti ja tumma riisi.

6. Unohdat kalsiumin

Kalsium ei ole tärkeää ainoastaan luustolle: se on välttämätöntä myös toimivalle aineenvaihdunnalle. Kalsium on mukana säätelemässä esimerkiksi sitä, polttaako elimistö kaloreita vai pitääkö se niistä kiinni.

Kalsiumia saa maitotuotteista, lehtivihanneksista ja kalasta. Kiinnitä huomiota myös riittävään D-vitamiinin saantiin, jotta kalsium pääsee imeytymään kunnolla.

7. Syöt huonoja välipaloja

Sen sijaan että popsisit välipalaksi vähäkalorisia riisikakkuja, nauti mielummin kourallinen pähkinöitä.

Tutkimusten mukaan pähkinät, erityisesti saksanpähkinät, voivat tehostaa sellaisten geenien vaikutusta, jotka liittyvät rasvanpolttoon.

8. Istut liikaa

Runsas istuminen hidastaa aineenvaihduntaa, sillä istuessa keho on lepotilassa.

Mikäli teet istumatyötä, nouse puolen tunnin välein ylös jalottelemaan.

9. Juot liian vähän vettä

Aineenvaihdunta tarvitsee toimakseen vettä. Riittämätön vedenjuonti ja nestehukka saavat aineenvaihdunnan hidastumaan.

Juo päivittäin pari litraa vettä. Jutta Gustafsberg neuvoo juomaan jopa enemmän.

10. Kärsit stressistä

Kun ihminen on stressaantunut, hänen kortisolitasonsa nousee. Mikäli kortisoliarvot ovat pitkään koholla, elimistön rasva-aineenvaihdunta muuttuu. Keskivartaloon alkaa tällöin kertyä helposti rasvaa. Stressaantuneena ihminen myös tulee helposti syöneeksi sokeri- ja rasvapitoisia ruokia.

Jotta välttäisit kroonisen stressin, huolehdi riittävästä levosta ja palautumisesta. Harrasta myös lempeää liikuntaa, kuten joogaa tai kävelyä.

Lähteet: Bustle, MindBodyGreen, Prevention, WebMD

Lue myös:

Fitness-tähti Mari Valosaari: Näin kiihdytät aineenvaihduntaa – 5 vinkkiä

Jenkkakahvojen, jumahtaneen painon ja herkkuhimon syynä leptiiniresistenssi? 9 ratkaisua

Eikö paino putoa? Näin estät kehoasi menemästä laihduttaessa säästöliekille

The post Varo, nämä päivittäiset tavat hidastavat aineenvaihduntaa appeared first on Anna.fi.

Pidetäänkö sinua outona ja aloitekyvyttömänä? Näin ilmenee aikuisiän tarkkaavaisuushäiriö ADD

$
0
0

Fia oli lapsena sellainen heräteltävä. Hän oli usein omissa maailmoissaan, kuvasi entinen Miss Suomi Marja Kinnunen tytärtään Anna-Sofia ”Fia” Toivosta Annan haastattelussa.

Fiaa kiusattiin koulussa sen takia, että hän oli erilainen kuin muut. Luokkatoverit pitivät outona sitä, että Fia saattoi pysytellä syrjässä ja yhtäkkiä päästää suustaan jonkin erikoisen kommentin. Hänet suljettiin ulkopuolelle, eikä opettajakaan osannut auttaa. Oppiminen ei sujunut, koska Fia jaksoi kiinnostua vain niistä aineista, joista hän piti. Usein hän sai kuulla olevansa laiska.

ADD voi jäädä huomaamatta

Vasta aikuisena äiti ja tytär ymmärsivät, mistä oli kyse. Fialla on ADD eli tarkkaavaisuuteen liittyvä häiriö ilman sellaista ylivilkkautta, joka taas liittyy ADHD:hen. Juuri ylivilkkauden puuttuminen aiheuttaa sen, että ADD (Attention Deficit Disorder) on vaikeasti diagnosoitavissa ja saattaa jäädä huomaamatta.

7 oiretta, jotka viittaavat aikuisiän ADD:hen

Kun aikuisiällä lähtee selvittämään sitä, kärsiikö mahdollisesti tarkkaavaisuushäiriöstä, kannattaa tarkastella toimintatapojaan pitkällä aikavälillä, koko aikuisiällä. Huomiota kannattaa kiinnittää muun muassa tämäntyyppisiin seikkoihin:

1. Alisuoriutumisen tunne. Menestyksestä huolimatta voi olla tunne siitä, ettei pysty hyödyntämään luontaisia kykyjään.

2. Jatkuva vitkastelu ja aloittamisen vaikeus. Uuden tehtävän aloittaminen aiheuttaa ahdistusta, ja aloittamista pitää lykätä. Lykkääminen taas lisää ahdistusta. Tekemisen aloittaminen on vaikeaa, etenkin jos se liittyy epämieluisaan aiheeseen.

3. Taipumus vaipua omiin ajatuksiin kesken kaiken. Ajatusten harhailu ei ole tahallista ja liittyy myös taipumukseen ylikeskittyä niihin asioihin, jotka taas kiinnostavat.

4. Taipumus sanoa, mitä mieleen juolahtaa riippumatta siitä, onko hetki oikea.

5. Puutteellinen kyky arvioida omaa toimintaa. ADD-ihmiset eivät hahmota tarkasti, miten heidän käytöksensä vaikuttaa muihin ihmisiin.

6. Loputon huolestuneisuus. Taipumus etsimällä etsiä huolen aiheita ja toisaalta olla piittaamatta todellisista vaaroista.

7. Vaikeus toimia arjessa järjestelmällisesti. Jokapäiväiset asiat voivat kaatua päälle, kun kukaan muu, kuten koulu tai vanhemmat, ei ole hoitamassa niitä.

Lähteet: Päivi Tasalan ADHD-blogi ja adhdtutuksi.fi

Masennusta ja itsetunto-ongelmia

On tavallista, että lapsuudessa diagnosoitu ADHD muuttuu aikuisiällä ADD:ksi. Tällöin voidaan puhua lapsuuden ADHD:n jälkitilasta, jossa ylivilkkaus on vähentynyt.

Tarkkaavaisuushäiriöön liittyy myös alttius masentua sekä itsetunto-ongelmia. Itsetunto-ongelmat juontavat juurensa siihen, että ihminen on vuosien ajan kuullut olevansa kömpelö tai laiska, tyhmä tai omituinen.

ADD-diagnoosin tekee lääkäri yksilöllisten oireiden perusteella. Jos lääkehoito aloitetaan, se on usein pitkäaikainen.

Fia Toivosen elämää helpotti jo pelkästään se, että hän tiedosti tilanteensa.

– On helpompi antaa itselle anteeksi vaikkapa se, ettei saa jotain aikaiseksi, kun tietää, mistä se johtuu.

Lue myös:

Ex-missi Marja Kinnunen tyttärensä koulukiusaamisesta: ”En osannut tarttua Fian pahaan oloon”

Tiedätkö, miten empatia ja sympatia eroavat toisistaan? Näin kehität myötätuntoa

Testaa, kuinka rehellisesti näet itsesi ja maailman

The post Pidetäänkö sinua outona ja aloitekyvyttömänä? Näin ilmenee aikuisiän tarkkaavaisuushäiriö ADD appeared first on Anna.fi.

Mistä mykoplasman tunnistaa? Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo

$
0
0

Mykoplasmaa voi olla vaikea tunnistaa oireiden perusteella, sillä oireet ovat hyvin vaihtelevia.

– Mykoplasma voi aiheuttaa voimakkaita hengitystietulehduksen oireita, jotka voivat kehittyä keuhkokuumeeseen asti tai sitten taudinkuva voi olla lievä, jolloin mykoplasma voi mennä ohi pikkunuhana, urheilulääkäri Pippa Laukka Mehiläisestä kertoo.

Tuoreen mykoplasman oireet muistuttavat flunssan oireita: lämpöä, kuumeilua, limaisuutta ja yskää. Tyypillistä on myös oireiden pitkittyminen, mikä tekee mykoplasmasta ikävän riesan.

– Monet kuvailevat, että eivät ole kunnossa tai eivät ole tulleet kuntoon, vaikka ovat saaneet oireisiinsa hoitoa ja lääkitystä.

Hengitystieoireet eivät ole ainoa merkki mykoplasmasta. Kroonistuneessa mykoplasmassa niitä ei välttämättä enää juurikaan ole.

– Kroonistuneen mykoplasman voi tunnistaa puolikuntoisesta tai alikuntoisesta olosta, eli siitä, että väsyy tavallista herkemmin, ei palaudu arkipäivästä ja tarvitsee normaalia enemmän unta.

Mikäli epäilee kärsivänsä mykoplasmasta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Mykoplasman todentaminen voi kuitenkin olla lääkärillekin vaikeaa.

Mykoplasmaa tulkitaan vasta-aineista

Mykoplasman diagnosointi tekee taudista kimurantin. Mykoplasma-tartuntaa selvitetään vasta-ainetesteillä, mutta bakteerin vasta-ainearvot voivat olla koholla senkin vuoksi, että ihmisellä on hyvä vastustuskyky ja vasta-aineet tautia kohtaan ovat kehittyneet jo lapsena.

– Verikokeilla ei välttämättä saada yhtä, absoluuttista vastausta. Testit tehdään kahteen kertaan, kahden viikon välein, ja jos mykoplasma on ehtinyt kroonistua, vasta-ainetaso on voinut jo kääntyä negatiiviseksi.

Kahden viikon odottelu on myös sairaana ikävää. Laukka kertoo, että mykoplasman vasta-aineiden mittaukseen on kuitenkin kehitetty pikatesti, joka on tuoreen mykoplasman suhteen tarkka ja luotettava.

– Pikatestin aikaikkuna ei kuitenkaan kestä loputtomiin. IgM-vasta-aine, jota testi mittaa, häviää kehosta noin 6 kuukauden kuluttua akuutista infektiosta.

Purevatko antibiootit mykoplasmaan?

Mykoplasmat poikkeavat tavallisista bakteereista siten, että niistä puuttuu soluseinä. Vain tietyt antibiootit läpäisevät mykoplasmamikrobin kalvon ja tehoavat mykoplasmaan.

– Esimerkiksi antibioottikuurit, joita käytetään tavallisesti hengitystietulehduksiin, eivät tehoa mykoplasmaan.

Antibioottikuurit ovat myös usein liian lyhyitä. Mykoplasman hoidossa toimivimmiksi ovat osoittautuneet kahden viikon kuurit.

– Lisäksi on huomattu, että antibiootit purevat nimenomaan mykoplaman aiheuttamiin vakavampiin tautimuotoihin, kuten alahengitystietulehdukseen. Lievempioireinen mykoplasma ei välttämättä edes vaadi antibioottihoitoa.

Nuoret ja paljon liikkuvat ovat riskiryhmää

Moni aikuinen on elämänsä aikana jossain vaiheessa ollut tekemisissä mykoplasma-bakteerin kanssa. Jos mykoplasmasta on kärsinyt lapsena, elimistössä on vasta-aineita bakteeria vastaan.

Mykoplasman riskiryhmää ovat erityisesti nuoret ihmiset, jotka viettävät aikaa isoissa ihmisryhmissä esimerkiksi kouluissa. Mykoplasma tulee usein esiin myös kilpaurheilijoiden sairautena.

– Urheilijat ovat riskiryhmää sen vuoksi, koska infektioalttius nousee, kun kehoa kuormitetaan rajusti ja ihminen on äärirajoilla.

Toisaalta riskiryhmää ovat myös erittäin vähän liikkuvat. Kohtuuliikunta sen sijaan suojaa tulehdusalttiudelta ja myös mykoplasmalta.

– Tulehduksia voi välttää huolehtimalla hyvästä yleiskunnosta ja elintavoista. Uni, terveellinen ruokavalio ja liikunta ovat tärkeitä.

Myös perushygienia kannattaa, sillä mykoplasma kulkeutuu elimistöön pisara- tai kosketustartuntana hengitystie-eritteistä. Huolellisella käsienpesulla voi siis välttää mykoplasma-tartuntaa.

Lue myös:

Kuumeeton keuhkokuume – Tunnista salakavala tauti

Nämä flunssan oireet kertovat, että on aika mennä lääkäriin

Voiko kurkkukivussa mennä lenkille? Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, saako flunssassa treenata

The post Mistä mykoplasman tunnistaa? Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo appeared first on Anna.fi.

Viewing all 1682 articles
Browse latest View live