Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all 1682 articles
Browse latest View live

Johanna Kukkanen-Hartikainen oli raskaana, kun hän kuuli sairastavansa rintasyöpää: ”Ajattelin, etten halua synnyttää”

$
0
0

Keittiö näyttää kadehdittavan siistiltä. Pastellisävyisten peltipurkkien kokoelma reunustaa työtasoa, ruokapöydällä palaa kynttilä. Johanna Kukkanen-Hartikainen, 41, vilkaisee ikkunasta. Piha metsän laidassa on iso.

– Oli virhe muuttaa tänne, Johanna paukauttaa ja napsauttaa kahvinkeittimen päälle.

Uudehko omakotitalo ostettiin Porvoon läheltä pari vuotta sitten. Johanna näkee ympärillään vain tekemättömiä töitä. Puutarhanhoitoon pitäisi käyttää tunteja päivässä.

– Enkä tiedä, minkä väriseksi seinä pitäisi maalata. Pelkään valitsevani väärin.

Johanna ei halua hukata enää yhtään aikaa, ei virheellisiin päätöksiin eikä turhalta tuntuvaan puurtamiseen.

– Haluan perheelleni sellaisen elämän, jossa meillä on aikaa tehdä tavallisia asioita yhdessä. Haluan, että ehdimme syödä yhdessä ja lojua sohvalla katsomassa telkkaria.

Olohuoneen sohvalla Johanna vetää jalat syliinsä, laskee kahvikupin pöydälle ja alkaa kertoa, mitä tapahtui hänen odottaessaan kolmatta lastaan.

”Elämäni muuttui huojuvaksi”

Minä kuolen, Johanna ajatteli. Oli perjantai, 8. joulukuuta 2017, kun hän istui kotipihallaan autossa ja itki. Raskaus oli edennyt 36. viikolle. Mies puhdisti lumia auton päältä ja radiossa soi Ed Sheeranin kappale Perfect – rakkauslaulu vahvalle ja upealle naiselle. Johanna oli varma, että hän lähtisi nyt viimeistä kertaa kotoaan sinä naisena, joka hän tähän saakka oli ollut.

Hän oli menossa lääkäriin. Kaksi päivää aiemmin hän oli huomannut rintaliiveissään maitotippojen seassa verta. Monena yönä hän oli herännyt siihen, että tunsi pistävää kipua vasemmassa rinnassaan kainalon puolella.
Rintasyöpään ei liity kipua. Niin sanottiin artikkeleissa, jotka Johanna oli netistä löytänyt.

Koko raskauden ajan häntä oli vaivannut äärimmäinen väsymys. Aamut alkoivat viideltä, kun kaksivuotias Erin heräsi. Johannalle oli tullut tavaksi ottaa ensimmäiset päiväunensa alakerran sohvalla siinä vaiheessa, kun hänen miehensä Anssi tuli alakertaan ja poika Luka, 10, lähti kouluun. Toiset päiväunet hän otti iltapäivällä. Ja nukahti silti iltaisin ilman ongelmia.

– Ihmettelin, miten voin olla niin väsynyt koko ajan. Minusta tuntui, ettei se ollut normaalia raskausajan väsymystä, toisin kuin muut vakuuttelivat.

Olo oli myös rauhaton. Mielessä pyöri ajatuksia kuolemasta. Se ei ollut masennusta vaan pelkoa, kuolemanpelkoa.

Mammografia tehtiin aluksi vain vasempaan rintaan, mutta nähtyään kuvat lääkäri ilmoitti haluavansa sittenkin tutkia myös oikean rinnan.

Silloin Johanna tiesi, että hänen pelkonsa oli toteutumassa. Johannan mies oli hänen vierellään. Säikähtäneenä Anssi kyseli lääkäriltä, onko hänen vaimollaan syöpä. Lääkäri vastasi vain, että huolestuttavalta näyttää.

Mammografian lisäksi lääkäri teki ultraäänitutkimuksen ja otti kolme paksuneulanäytettä, jotka lähetettiin kiireellisinä analysoitaviksi.

– Elämäni muuttui huojuvaksi. Kaikki pienetkin tulevaisuudensuunnitelmat katosivat sumuun. Mitä nyt tapahtuu? Mitä vauvalle tehdään? Minä kuolen, enkä ole siihen valmis. Tässä ei ole mitään järkeä, Johanna muistaa ajatelleensa.

Johanna Kukkanen-Hartikainen


Johanna arvostaa rintasyöpätutkimusta ja Roosa nauha -kampanjaa, joka kerää sille varoja.

Johannan kasvattiäidillä oli ollut rintasyöpä kymmenen vuotta aiemmin. Puhelimessa Tuula lohdutti tytärtään: rintasyöpä ei ole niin paha asia kuin miltä se tuntuu. Se on sairaus muiden joukossa, sitä voidaan hoitaa.

– Tuolloin en ymmärtänyt, mitä hän tarkoitti. Minä näin vain kuoleman.

Kotona Johanna etsi netistä tietoa diagnoosistaan. Lääkäri oli puhunut jotain mikrokalkista. Mitä ihmettä se tarkoitti? Se vaivasi mieltä.

Johanna itki ja ulvoi. Tai vain istui ja vaipui omiin ajatuksiinsa. Mies ja ystävät vakuuttelivat, ettei rintasyöpään kuole.

– Vähättely loukkasi minua. Olisin halunnut puhua kuolemasta, mutta kukaan ei suostunut siihen.

Paitsi appivanhemmat.

– Anoppini jaksoi puhua kanssani koko päivän siitä, miltä kuolema mahdollisesti tuntuu ja mitä tapahtuu sitten, kun minua ei enää ole. Mitä minulta tänne jää? Miten kestän sen, kun minun pitää jättää rakkaani tänne? Miten mieheni pärjää?

Anneli-anopin kanssa etsittiin Syöpäsäätiön auttavan puhelimen numero. Ensin Johanna ei pystynyt sanomaan mitään. Langan toisessa päässä lohdutettiin, että itke pois vain, mitään kiirettä ei ole. Kun Johanna lopulta sai asiansa kerrottua, hänelle sanottiin, että yksi asia on varma. Ainakaan tänään hän ei kuole, eikä huomennakaan.

Ja sitten alettiin selvittää, mitä ne mikrokalkit tarkoittivat. Entä mitä tarkoittaa se, ettei yhtä solidia pesäkettä ollut? Kävi ilmi, että kyse oli eräänlaisesta syövän esiasteesta.

– Minulla oli ollut hengenahdistusta, mutta silloin tuntui taas helpommalta hengittää. En silti uskaltanut luottaa siihen, että minulla olisikin nyt vain jokin pikkuinen syöpä.

Diagnoosi olisi epävarma leikkaukseen saakka.

Sairaalakassin pakkaaminen tuntui ylivoimaiselta

Synnytys lähestyi, mutta sairaalakassin pakkaaminen tuntui ylivoimaiselta.

– Ajattelin, etten halua synnyttää. Miten voisin iloita siitä, että lapsi syntyy? En ymmärtänyt, mitä järkeä siinä kaikessa oli.

Onneksi vauva saisi syntyä ennen kuin Johanna joutuisi leikkaukseen. Varovasti hän alkoi iloita tulevasta vauvasta.

Aiemmat kaksi synnytystä olivat olleet hyvin vaikeita. Tämä kolmas oli Johannalle ensimmäinen, jonka jälkeen hän sai lapsensa heti rinnalleen. Onni ja helpotus vyöryivät päälle aiemmista epäilyksistä huolimatta.

Ensimmäiset maitonsa vauva imi ahnaasti rinnasta, mutta hylkäsi sen auliisti, kun hänelle tarjottiin pulloa. Johanna oli päättänyt, ettei alkaisi imettää, koska hänen vasen rintansa tultaisiin leikkaamaan kokonaan pois.

Parin sairaalapäivän jälkeen vauva ja äiti pääsivät kotiin viettämään joulua. Juhlapyhät kuluivat apeissa tunnelmissa. Läheiset auttoivat ihan vain olemalla läsnä.

– Pelkäsin päiviä enkä saanut niitä kulumaan. En uskaltanut olla yksin. Jaksoin vain istua, Johanna muistelee.

”Minulle rinta ei ole vain uloke vaan todella iso osa naisellisuuttani ja seksuaalisuuttani, iso osa minua. Illat ennen leikkausta vain itkin ja istuin tässä sohvalla.”

Sohvalta hän katseli muiden hääräämistä keittiössä. Kun mies lähti yläkertaan viemään pikkuisia nukkumaan, Johanna kuvitteli ajan, jolloin häntä ei enää olisi. Lasten nukahdettua mies tulisi alakertaan ja istuutuisi sohvalle.

Aivan yksin. Jossain vaiheessa hänellä olisi ehkä uusi naisystävä.

– Joku toinen nainen tulisi minun tilalleni. Joku muu saisi viedä lapseni nukkumaan ja lukea heille iltasadun. Ajatus tuntui sietämättömältä.

Johanna Kukkanen-Hartikainen

Erin, Anssi, Luka ja Johanna Linnanmäellä vuosi sitten.

”Tuntui, että minussa ei ole mitään kaunista”

Tammikuun puoliväliin määrätty leikkaus kauhistutti.

– Surin rintaani ihan hirveästi. Suihkussa en pystynyt koskemaan siihen. Sen pois leikkaaminen tuntui julmalta ja väkivaltaiselta.

Johanna ei pystynyt kuvittelemaan, miltä hän näyttäisi leikkauksen jälkeen tai miten ylipäätään pystyisi elämään sen jälkeen.

– Minulle rinta ei ole vain uloke vaan todella iso osa naisellisuuttani ja seksuaalisuuttani, iso osa minua. Illat ennen leikkausta vain itkin ja istuin tässä sohvalla.

Johanna oli myös ymmärtänyt, ettei ole vain yhtä sairautta nimeltä rintasyöpä vaan rintasyöpä on jokaisella sairastuneella erilainen. Vielä hän ei tiennyt, millainen hänen syöpänsä olisi.

Leikkaukseen mennessään hän jätti vastasyntyneen kotiin parhaan ystävättärensä hoiviin. Matka Porvoosta Helsinkiin Anssin kanssa kului hiljaisuuden vallitessa. Johannasta tuntui mahdottomalta, että heillä voisi enää olla minkäänlaista seksielämää. Mies taas ei nähnyt asiaa lainkaan samoin. Hänen mielestään millään muulla ei ollut väliä kuin sillä, että Johanna edelleenkin oli siinä vierellä.

– Kun laahauduin leikkaussaliin, tuntui kuin olisin vetänyt jalkojani hiekkapaperissa. Pelkäsin ihan hirveästi. Maatessani leikkauspöydällä minua pyydettiin vielä sanomaan ääneen, mikä minulta leikataan. Vastasin ”vasen rintani. Vaikken haluaisi”, Johanna muistelee.

Leikkauksen jälkeen olo oli surullinen ja väsynyt mutta samalla helpottunut. Se oli ohi.

Rinta ja kolme imusolmuketta oli poistettu, ihosta roikkui dreeni eli laskuputki, jonka kautta veri ja kudoserite poistuivat kehosta.

– Kotona menin suihkuun silmät kiinni, koska en halunnut nähdä peilikuvaani.

Oma ulkomuoto hävetti. Raskauden aikana Johanna oli lihonut 30 kiloa, hän oli juuri synnyttänyt ja lisäksi hänen ruumistaan oli leikelty.

– Olo oli rikkinäinen ja kamala. Tuntui, että minussa ei ole mitään kaunista. Jäljellä oli vain säälittävä läntti.

Johanna ei halunnut poistua kotoa eikä puhua kenenkään kanssa. Hän ei halunnut selitellä kenellekään, mitä oli tapahtunut. Varsinkaan hän ei halunnut esittää, ettei mitään olisi tapahtunut.

Vihdoin hyviä uutisia

Sairaalasta Johanna sai lähetteen psykiatrille, jonka kanssa hän olisi halunnut käydä läpi yhä uudelleen sitä hetkeä, jolloin hän sai kuulla sairastavansa syöpää.

– Minua ei kiinnostanut puhua tukiverkoista tai jaksamisesta vaan olisin vain halunnut kelata sitä päivää, kun tunsin, että kaikki entinen katosi. En päässyt alkuvaiheen ahdistavasta tunnelmasta millään yli.

Psykiatri ei kuitenkaan nähnyt tilannetta samoin. Johanna lopetti terapian, koska ei halunnut tuhlata aikaansa. Hän lainasi kirjastosta pinon kirjoja, joissa syöpään sairastuneet kertovat tarinansa.

Kaikissa oli kuvattuna se hetki, kun ihminen ymmärtää sairastavansa syöpää – mitä tapahtui sitä ennen ja mitä sen jälkeen. Johannan analysoitua asiaa tarpeeksi hänen tunnetilansa muuttui.

– Huomasin pieniä, hyviä asioita. Eräänä pakkasaamuna näin, miten takapihalla aurinko värjäsi puut timantinhohtoisiksi. En ollut ikinä tajunnut, että jotain niin kaunista voi olla.

”Kun sinä päivänä tulin kotiin, 
otin Edithin syliin. Hellin ja pitelin vauvaa kuin ensimmäistä kertaa.”

Jälkitarkastus oli helmikuun alussa.

– Menin kädet korvilla huoneeseen, mutta lääkäri sanoi, että voin rentoutua. Hänellä olisi vain hyviä uutisia.

Leikkauksen lisäksi muita hoitoja ei tarvittaisi.

– Kun sinä päivänä tulin kotiin, otin Edithin syliin. Hellin ja pitelin vauvaa kuin ensimmäistä kertaa. Hän oli sen oloinen kuin ei olisi koskaan ollut sylissäni.

Johanna Kukkanen-Hartikainen

Vastasyntynyt Edith toi tullessaan onnen ja helpotuksen.

”Tulevaisuus on olemassa”

Rinnankorjausleikkausta Johanna ei ole vielä kovin paljon uskaltanut ajatella, vaikka se onkin edessä jonain päivänä. Vaatekauppojen alusvaateosastoja Johanna välttelee. Aiemmin hän rakasti kauniita alusvaatteita, nyt niiden näkeminen ärsyttää häntä. Miehelleen Johanna haluaisi olla sama nainen kuin ennenkin.

– Sanoin hänelle, että en tiedä, tuletko ikinä näkemään minua tällaisena. Haluan pitää kiinni illuusiosta.

Vieläkin suihkuun meneminen ja oman vartalon näkeminen tuntuu pahalta. Arpea ei ole koskettanut kukaan muu kuin hänen pienet tyttönsä. Kaksivuotias Erin on saanut pestä sen omalla Muumi-saippuallaan.

Ja välillä käy niinkin, että Johanna unohtaa, että hänellä on vain yksi rinta. Hän elää ihan tavallista arkea, nauraa ja hulluttelee.

Kuoleman kanssa Johanna on sinut.

– Olen antanut kuolemalle hiljaisen hyväksyntäni. En kuole vielä mutta joudun lähtemään täältä joskus, Johanna sanoo ja alkaa muistella päivää, jolloin hän oli menossa Lukan kanssa kaupungille.

Äiti ja poika näkivät taivaalla lentokoneen. Silloin Johanna lupasi pojalleen, että kunhan hän palaa hoitovapaalta töihin, ei mene kauan kun hekin ovat matkalla jonnekin.

– Tulevaisuus on olemassa. Viime vuodenvaihteessa en uskaltanut ajatella, mitä teemme seuraavana päivänä ruoaksi. Nyt pystyn jo ajattelemaan sitä, että Luka menee armeijaan kahdeksan vuoden päästä. Ja minä olen siellä näkemässä sen.

Juttu on julkaistu alun perin Annassa 43/2018.


Iskikö norovirus? Oksennustauti alkaa ärhäkästi oksentelulla, kouristavilla vatsakivuilla ja ripulilla – näin ehkäiset ja hoidat norovirustartuntaa

$
0
0

Vatsatauti on viheliäinen, usein viruksen aiheuttama tarttuva suolistotulehdus. Noroviruksen aiheuttama ripuli- ja oksennustauti voi olla erittäin rajuoireinen, ja se on pääasiassa aikuisten tauti. Suurin osa lasten oksennustaudeista ovat rotavirusinfektioiden aiheuttamia.

Norovirusinfektioita esiintyy eniten joulukuun ja toukokuun välisenä aikana, etenkin tammikuussa. Herkästi leviävä norovirus aiheuttaa usein isompia vatsatautiepidemioita esimerkiksi sairaaloissa, kouluissa, hotelleissa, risteilylaivoissa, uimahalleissa ja kylpylöissä.

1. Oksennustaudin oireet 

Noroviruksen itämisaika on lyhyt, vain 12–48 tuntia, eli oireilu alkaa parin päivän kuluessa itse tartunnasta. Oireet alkavat äkillisesti.

Oireita ovat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, joita seuraa oksentelu. Moni sairastunut kärsii myös ripulista jossain vaiheessa tautia. Osalla voi esiintyä myös särkyä ja lämpöilyä, joka voi erottaa taudin ruokamyrkytyksestä.

Yleensä oireet loppuvat yhtä äkillisesti kuin ovat alkaneetkin. Tavallisesti norovirustauti kestää 1–3 vuorokautta.

Norovirustautiin ei ole lääkitystä. Kun suolisto tyhjentyy,  myös virukset poistuvat elimistöstä. Yleensä sairaus paranee nopeasti, mutta joskus oireet voivat olla erittäin rajut. Kuivumisvaaran vuoksi lapsien ja vanhusten on hakeuduttava lääkäriin herkemmin, jos nesteiden nauttiminen ei onnistu. Jos oksennuksessa tai ulosteessa esiintyy verta tai oireiluun liittyy kovaa päänsärkyä, on hyvä hakeutua tutkimuksiin välittömästi.

Lue myös: Onko vatsakipu vaarallista? Nämä oireet kertovat, milloin on syytä mennä lääkäriin

2. Oksennustaudin kotihoito

Norovirus leviää helposti.

Oksennustaudin aikana nesteytys on tärkeää. Joskin vedenkin juominen voi aiheuttaa oksentelua, kun norovirus iskee.

Tärkeintä oksennustataudin hoidossa on nesteytyksestä huolehtiminen. Ripulitaudissa aikuinen tarvitsee useita litroja nestettä vuorokaudessa, mutta voi olla ilman kiinteää ruokaa useita päiviä.

Tärkeintä on nauttia nestettä pieniä määriä kerrallaan, esimerkiksi lusikallinen kylmää vettä 5–10 minuutin välein. Suositeltavimpia nesteitä ovat veden lisäksi esimerkiksi laimennettu tuoremehu, suoloja sisältävä kivennäisvesi ja laimea tee.

Kahvia, maitoa ja ylimakeita juomia kannattaa sen sijaan välttää. Voimakkaan sokeripitoiset juomat voivat suurina määrinä tai pelkästään nautittuna pahentaa ripulia. Neutraalia ruokaa, kuten velliä, sosekeittoja, sokeroimattomia mehukeittoja tai banaania voi yrittää syödä, kun oireet helpottavat.

Lue myös: Kotitekoinen ”ripulijuoma”: sekoita litraan vettä ruokalusikallinen sokeria ja teelusikallinen suolaa.

3. Miten estät noroviruksen tartunnan?

Noroviruksen tartunta tapahtuu usein pisaratartuntana. Sen voi myös saada viruksella saastuneiden kosketuspintojen kautta tai saastuneen ruoan tai juoman välittämänä. Virus säilyy pinnoilla useita vuorokausia tarttumiskykyisenä, ellei pintoja siivota ja desinfioida huolellisesti. Huolellinen käsihygienia on äärimmäisen tärkeää.

  • Pese kädet huolellisesti, erityisesti WC-käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen.
  • Pese kädet aina ennen ruokailua tai ruoanlaittoa.
  • Pese vihannekset ja hedelmät hyvin.
  • Vältä kypsentämättömien simpukoiden ja ostereiden syömistä.
  • Kuumenna ulkomaiset pakastemarjat kauttaaltaan, esim. keittämällä marjoja 2 minuuttia.
  • Puhdista ja desinfioi mahdollisesti viruksella likaantuneet pinnat huolellisesti käyttäen klooripitoista puhdistusainetta. Ovenkahvat, tasot, puhelimet, valokatkaisimet…
  • Vaihda likaantuneet vaatteet ja vuodevaatteet välittömästi ja pese ne kuumalla vedellä, vähintään 60 asteessa.

4. Milloin tietää olevansa oksennustaudin jälkeen terve?

Yleensä äkillisesti alkanut ripuli- tai oksennustauti paranee itsestään 1–3 vuorokaudessa.

Tiesitkö? Norovirus voi säilyä huoneenlämmössä, esimerkiksi oksennuksen tahraamassa matossa, jopa 12 vuorokautta.

Vaikka potilas olisi parantunut norovirustaudista, hän erittää virusta vielä useita päiviä. Suolen toiminta voi olla varsinaisten oireiden loppumisen jälkeenkin epäsäännöllistä vielä usean viikon ajan. Suolen toimintaa voi yrittää tasapainottaa maitohappobakteereilla.

Sairastuneen tulee olla kaksi oireetonta päivää kotona ennen kuin hän voi esimerkiksi palata töihin tai kouluun.

Lue myös: Johtuvatko vatsavaivat ruokavaliosta vai jostain muusta? 10 paljastavaa kysymystä

Lähteet: Thl.fi,Tays.fi, Seura.fi,Terveyskirjasto.fi, Klinik.fi

Vaivaako sinuakin laiska pakara? Helppo pakarajumppa voi ehkäistä myös selkäkipuja

$
0
0

Pakaroita tarvitaan moneen arkiseen asiaan, kuten kävelyyn, juoksuun, kyykistymiseen ja tuolilta ylös nousemiseen. Monia kuitenkin vaivaa laiska pakara. Takapuolen lihakset laiskistuvat, kun ne ovat käyttämättöminä eli paljon istuttaessa tai paikallaan oltaessa. Myös paikallaan seisominen varsinkin korkokengillä on pakaralle pahasta. Kireät ja heikot pakaralihakset vaikeuttavat kehonhallintaa ja voivat johtaa erilaisiin selkä- ja alaraajaongelmiin.

Pakaroille pitää antaa erilaisia, monipuolisia ärsykkeitä. Hyvä treeni sisältää riittävän kuormittavia lihaskuntoliikkeitä erilaisin vastuksin, loikkia, hyppyjä, kyykkyjä ja vaikka mäkivetoja.

Treeniin riittää 2–3 harjoitusta viikossa. Tätä jumppaa varten tarvitset pienen pyyhkeen, kotijakkaran sekä liukkaan lattian.

Treenin suunnitteli FM, FAF personal trainer Päivi Pelkonen.

 1. Hyvää huomenta -liike yhdellä jalalla

Ota käsien väliin rullattu pyyhe ja seiso noin lantionlevyisessä haara-asennossa. Vie lantio taaksepäin, jolloin selkä kallistuu eteenpäin. Nosta toinen jalka ilmaan. Tuo samalla kädet vartalon jatkoksi eteen. Venytä vartaloon pituutta samaan aikaan, kun puristat pakarat tiukalle. Muista vahva tukijalka ja keskivartalo. Nouse takaisin lähtöasentoon. Pidä polvissa pieni jousto. Tee yksi puoli kerrallaan, 3 x 10-15 toistoa.

Pakarajumppa, Hyvää huomenta -liike

2. Korokkeelle nousu

Seiso korokkeen takana kädet vartalon vierellä. Ota rullaava askel korokkeelle kantapää edellä ja ponnista yhdellä jalalla suoraan ylös. Työnnä samaan aikaan vastakkainen käsi ylös. Hae tasapaino. Säilytä lantion ja lannerangan keskiasento sekä nilkan ja jalkaterän kontrolli. Astu askel takaisin alas ja toista liike toisella jalalla. Astu vuorotellen oikealla ja vasemmalla jalalla. Tee 3 x 10–15 toistoa kummallekin puolelle.

Pakarajumppa, korokkeelle nousu

3. Askelkyykky liu’uttaen taakse

Aseta pieni pyyhe jalan alle. Purista pakarat yhteen jo ennen liikkeellelähtöä. Liu’uta jalka taakse siten, että paino on etujalalla, taakse liikkuvan jalan kantapää on ilmassa ja keskivartalo tiukkana. Vedä itsesi ylös. Työnnä lantio eteen ja ylös vahvoilla pakaroilla ja keskivartalolla. Pidä huoli, että polvi pysyy varpaiden kanssa samaan suuntaan koko liikkeen ajan. Tee yksi puoli kerrallaan, 3 x 10–15 toistoa kummallekin puolelle.

Pakarajumppa, askelkyykky taakse

4. Sivukyykky liu’uttaen

Aseta pyyhe jalan alle. Liuta itsesi kyykkyyn niin, että painopiste siirtyy toisen jalan mukana sivulle. Jätä toinen jalka suoraksi. Pakarat tulevat lähelle koukistuvan jalan kantapäätä. Pidä polvi varpaiden kanssa samaan suuntaan koko liikkeen ajan ja lantio suoraan eteenpäin. Työnnä itsesi ylös keskivartalo vahvana. Myös suora jalka vetää vartaloa ylös. Tee yksi puoli kerrallaan. Tee 3 x 10–15 toistoa kummallekin puolelle.

Pakarajumppa, askelkyykky sivulle

 

5. Lantion nosto

Asetu selinmakuulle jalat koukussa. Tiivistä keskivartalo ja pakarat tiukaksi. Käännä häntäluu pakaroiden väliin ja paina alaselkä lattiaan. Rullaa lantio ylös nikama kerrallaan. Pysäytä ylhäällä hetkeksi. Paina jalkapohjat alustaan ja nouse sen jälkeen varpaille. Pidä lantio ylhäällä, tunne erityisesti isoimmat varpaat alustaa vasten. Laske kantapäät lattiaan ja rullaa nikama kerrallaan lähtöasentoon. Tee 3 x 10 – 15 toistoa.

Pakarajumppa, lantion nosto

6. Jalkojen loitonnus vatsamakuulla

Asetu vatsamakuulle alustalle. Laita rullattu pyyhe sekä kädet otsan alle. Rentouta hartiat. Venytä niska pitkäksi ja paina leukaa sisäänpäin kevyesti. Koukista jalat ja paina jalkaterät yhteen. Jännitä keskivartalo ja pakarat tiukaksi työntämällä lantiota kohti lattiaa. Nosta jalat irti alustasta. Avaa polvet sivuille, mutta pidä kantapäät yhdessä. Palauta polvet yhteen ja laske reidet sen jälkeen lattialle. Toista 3 x 10-15 toistoa.

Pakarajumppa, jalkojen loitonnut vatsamakuulla

7. Seinää vasten pito

Asetu lantionlevyiseen haara-asentoon lähelle seinää. Kyykisty 90 asteen kulmaan pakaroita puristaen. Liimaa ylävartalo ja kädet seinää vasten. Muista rentouttaa hartiat. Paina vahvasti koko jalkapohjaa alustaan ja tarkista polven ja varpaan linja samaan suuntaan. Ajattele puristavasi kolikkoa pakaroiden välissä. Pidä aluksi noin 30 sekuntia ja pidennä aikaa kunnon kehittyessä. Hengitä rauhallisesti syvään.

Pakarajumppa, seinää vasten pito

 

Kärsitkö matala-asteisesta tulehduksesta? Tee testi ja selvitä, onko kehossasi salakavalaa tulehduskuormitusta ja oksidatiivista stressiä

$
0
0

Tiesitkö, että kehossasi saattaa piileskellä aktiivinen tulehduspommi? Näin kirjoittaa ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia uutuuskirjassaan Syö oikein, sammuta tulehdus.

Hiljainen eli matala-asteinen tulehdus on salakavala vaiva, joka sotkee elimistön toimintaa monin tavoin: se vaikuttaa hormonitoimintaan, sydän- ja verisuoniterveyteen, hermostoon ja kehon välittäjäaineisiin häiriten niiden normaalia toimintaa. Tulehdus saattaa jyllätä elimistössäsi siitä huolimatta, että syöt ja elät omasta mielestäsi terveellisesti, Saarnia kirjoittaa.

Moni tekijä, kuten vääränlainen ruoka, vähäinen liikunta, tupakointi, pitkäaikainen stressi ja univaje, lisää kehon tulehduskuormaa ja oksidatiivista stressiä sekä terveyttä edistävien tärkeiden antioksidanttivarastojen hupenemista.

Mutta mistä sitten tiedät, kärsitkö matala-asteisesta tulehduksesta? Tee nämä kaksi Saarnian kirjassaan esittelemää testiä, jotka voivat antaa siitä osviittaa.

TESTI 1: Onko kehossasi tulehduskuormitusta? Tee suppea testi

Hiljainen tulehdus eli matala-asteinen tulehdus

Matala-asteinen tulehdus, inflammaatio, kytee kehossa hiljaa lisäten pikkuhiljaa kehon tulehduskuormitusta tuhojaan tehden. Yleisimmin hiljainen tulehdus saa alkunsa keskivartalon rasvakudoksesta, suusta tai suolistosta.

Vastaa alla oleviin kysymyksiin joko kyllä tai ei.

  1. Onko sinulla huomattavasti keskivartaloylipainoa?
  2. Onko sinulla kroonisia kiputiloja?
  3. Onko sinulla diabetes, metabolinen oireyhtymä, reuma tai jokin muu krooninen sairaus tai aineenvaihduntasairaus?
  4. Poltatko päivittäin enemmän kuin 10 tupakkaa?
  5. Oletko viimeisten vuosien aikana syönyt useita laajakirjoisia antibioottikuureja?

Jos vastasit ”kyllä” vähintään kahteen kysymykseen, se voi kertoa suuntaa-antavasti siitä, että kehossasi on paljon tulehduskuormitusta ja oksidatiivista stressiä.

Jos sait vähintään kaksi ”kyllä”-vastausta, lue tämä: Selätä matala-asteinen tulehdus: 3 hiljaista tulehdusta ehkäisevää elintapaa

TESTI 2: Jyllääko kehossasi hiljainen tulehdus? Tee laaja testi

Tällä  ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnian laatimalla testillä voit arvioida, aiheutuuko ruokailutavoistasi tai elintavoistasi kehoosi voimakasta aterian jälkeistä tulehdusta tai kroonista tulehduskuormitusta.

Vastaa 21 kysymykseen valitsemalla yksi vaihtoehto. Kirjaa ylös, kuinka monta A:ta, B:tä tai C:tä saat.

Matala-asteinen tulehdus voi johtua muun muassa ruokavaliosta.

Matala-asteinen tulehdus voi johtua muun muassa ruokavaliosta.

1. Kuinka usein syöt marjoja (vähintään 1 dl kerrallaan)?

A. Päivittäin tai lähes joka päivä ympäri vuoden.
B. Satunnaisesti tai melko harvoin.

2. Onko sinulla diagnosoitu jokin krooninen sairaus kuten metabolinen oireyhtymä, diabetes, astma, reuma tai krooninen suolistotulehdus?

A. Ei.
B. Kyllä.

3. Onko sinulla kohonnut veren sokeri-, kolesteroli- tai verenpainearvo?

A. Ei.
B. Kyllä.

4. Tupakoitko?

A. En.
B. Kyllä, yli 10 tupakkaa päivässä.
C. Kyllä, korkeintaan 10 tupakkaa päivässä.

5. Onko sinulla ollut useita antibioottikuureja viimeisen vuoden aikana tai oletko joutunut menneinä vuosina syömään paljon antibioottikuureja?

A. Ei.
B. Kyllä.

6. Onko sinulla kroonisia kiputiloja?

A. Ei.
B. Kyllä.

7. Noudatko ruokavaliota, jossa syödään täysjyväviljaa hyvin vähän tai ei lainkaan?

A. En.
B. Kyllä.

8. Onko sinulla vyötärölihavuutta (vyötärön ympärysmitta naisilla yli 90 cm, miehillä yli 100 cm)?

A. Ei.
B. Kyllä.

9. Kuinka usein syöt rasvaista kalaa tai käytät kalaöljyvalmistetta?

A. Vähintään 2–3 kertaa viikossa.
B. Melko harvoin.

10. Kuinka paljon käytät alkoholia?

A. Hyvin vähän tai korkeintaan muutaman annoksen viikossa.
B. Yli 6 annosta* viikossa.
C. 3–6 annosta* viikossa.

*Yksi ravintola-annos on esimerkiksi 12 cl viiniä, 4 cl kirkasta viinaa tai 1 pieni tölkki/pullo olutta, siideriä tai lonkeroa.

11. Kun paistat ruokaa, valmistatko ruoan yleensä nopeasti ja kuumalla lämpötilalla eli käytätkö mieluummin lieden lämpötilaa 4–6 (vanha liesi) / 7–9 (uudenaikainen liesi) mieluummin kuin 2–4 / 4–6?

A. En, käytän pääosin mietoja lämpötiloja.
B. Kyllä, paistan nopeasti ja kuumalla lämmöllä.

12. Kuinka monta väriannosta (kasvikset, marjat, hedelmät) syöt joka päivä? Yksi väriannos on noin oman kämmenellisen kokoinen annos.

A. Vähintään 4–6 annosta.
B. Vain vähän, vähemmän kuin 2 annosta päivässä.
C. 2–4 annosta päivässä.

13. Syötkö säännöllisesti sokeroimattomia hapatettuja tuotteita kuten hapankaalia tai hapatettuja kasviksia, maustamatonta jogurttia tai viiliä, piimää tai laajakirjoisia maitohappobakteerivalmisteita?

A. Kyllä, päivittäin tai lähes päivittäin.
B. Harvoin.

14. Kuinka usein syöt runsassokerisia, vähäkuituisia herkkuja kuten makeita leivonnaisia, jäätelöä tai reiluja annoksia karamelleja?

A. Harvoin, korkeintaan 1–2 päivänä viikossa.
B. Lähes joka päivä tai päivittäin.

15. Oletko omasta mielestäsi hyvin stressaantunut?

A. En.
B. Kyllä.

16. Nukutko yleensä hyvin tai melko hyvin, ja vähintään 7 tuntia yössä?

A. Kyllä.
B. En.

17. Kuinka usein syöt isoja annoksia pikaruokaa tai runsasrasvaista ja tuhtia ruokaa?

A. Hyvin harvoin.
B. Vähintään kerran viikossa.

18. Käytätkö ruoan valmistamiseen hyvin kuumuutta kestävää oliiviöljyä tai avokadoöljyä?

A. Kyllä, pääsääntöisesti.
B. En.

19. Kuinka paljon liikut?

A. Päivittäin tai lähes päivittäin, kohtuutehoista tai kevyttä liikuntaa.
B. Liikun harvoin.
C. Liikun erittäin paljon, pääasiassa kovatehoista, hyvin raskasta liikuntaa.

20. Käytkö hammastarkastuksessa harvoin, tai onko sinulla todettu paljon hammaskiveä, ientulehduksia tai paradontiittia?

A. Ei, käyn hammaslääkärissä säännöllisesti, tai minulla ei ole todettu ym. asioita.
B. Käyn hammaslääkärissä epäsäännöllisesti, tai minulla on usein paljon hammaskiveä, ientulehdusta tai paradontiittia.

21. Käytätkö viikoittain tulehdusta hillitseviä tuotteita kuten valkosipulia, tuoretta inkivääriä tai laadukasta kurkumiinivalmistetta?

A. Kyllä.
B. En.

TULOSTEN LASKENTA:

Laske yhteen jokaisesta vastauksestasi saamasi pisteet.

Vastaus A = 0 pistettä

Vastaus B = 2 pistettä

Vastaus C = 1 piste

TULOKSET:

Pistemäärä 0–9 = Kehossasi on mitä todennäköisemmin hyvin vähän matala-asteista tulehdusta.

Pistemäärä 10–15 = Tämän suuntaa-antavan testin perusteella on todennäköistä, että kehossasi on jonkin verran matala-asteista tulehdusta. Tulehdustilaa kannattaa lähteä sammuttamaan ravinto- ja elintapatekijöillä.

Pistemäärä 16 tai enemmän = Elintavoistasi, mahdollisista sairauksista ja/tai ylipainosta johtuen kehossasi on paljon matala-asteita tulehdusta. Tulehduksen sammuttaminen on tärkeää. Mieti omaa tilannettasi: mitä ravinto- tai elintapaasi voisit parantaa ja mistä voisit aloittaa matala-asteisen tulehduksen sammuttamisen?

Lähde: Pirjo Saarnia – Syö oikein, sammuta tulehdus (WSOY)

Miten eroon hiljaisesta tulehduksesta? Lue lisää aiheesta:

Elimistössäsi voi jyllätä tälläkin hetkellä hiljainen tulehdus – näin tunnistat ja hoidat

Selätä matala-asteinen tulehdus: 3 hiljaista tulehdusta ehkäisevää elintapaa

Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla – 13 tulehdusta ehkäisevää ruoka-ainetta

Lähde: Pirjo Saarnia: Syö oikein, sammuta tulehdus (WSOY)

Löytyisikö väsymyksen syy verikokeella? Tiedä nämä asiat veriarvoista

$
0
0

Mitä verestä tutkitaan, jos jatkuvasti väsyttää?

Kun potilas tulee lääkäriin pitkään kestäneen väsymyksen vuoksi, hemoglobiini eli Hb kuuluu ensimmäisinä tarkistettaviin asioihin. Hemoglobiini on veren punasoluissa oleva, rautamolekyylejä sisältävä valkuaisaine.

Alhainen hemoglobiini eli anemia paljastuu perusverenkuvasta, jonka selvittämiseen riittää yksi putki verta. Normaalin hemoglobiinin alaraja on naisilla 117 g/l. Perusverenkuvasta selviää myös veren punasolujen koko, joka antaa anemiasta tarkempaa tietoa. Tämän MCV-arvon tulisi sijoittua 82:n ja 98:n femtolitran välille.

Lääkäri voi mittauttaa verestä myös foolihappo- ja B12-vitamiinipitoisuudet. Molempia tarvitaan punasolujen muodostukseen, joten niiden puute aiheuttaa anemiaa. Raskaus lisää foolihapon tarvetta. B12 -vitamiinin puute voi liittyä suoliston imeytymishäiriöihin.

Potilaan muista oireista riippuu, mitä muuta lääkäri haluaa selvittää verikokeesta. Väsymys on erittäin yleinen oire, ja sen takana voivat olla esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöt ja koholla oleva verensokeri.

Mikä anemiassa vie voimat?

Hemoglobiinin tehtävänä on kuljettaa happi keuhkoista kudoksiin ja vastavuoroisesti soluhengityksen tuotoksena syntyvä hiilidioksidi kudoksista keuhkoihin uloshengitettäväksi.

Kun hemoglobiini on alhainen, kudoksiin ei kulje riittävästi happea. Se tuntuu epämääräisen väsymyksen ja heikotuksen tunteen lisäksi alentuneena suorituskykynä: jumpassa ei jaksa ja juoksu vaihtuu mieluummin kävelyksi. Päätä voi särkeä, keskittyminen olla huonoa, ja iho ja huulet saattavat kuivua.

Väsynyt, keskittymiskyvytön nuori pitäisi varmuuden vuoksi lähettää kouluterveydenhoitajalle sormenpääverinäytteeseen.

Lievä anemia ei tunnu miltään, ja siksi se paljastuu monesti muun syyn vuoksi otetuissa verikokeissa.

Mikä laskee hemoglobiinia?

Matala hemoglobiini eli anemia ei ole sairaus vaan oire. Tavallisin syy siihen on raudanpuute: länsimaissa joka kymmenes kärsii raudanpuutteesta.

Rauta varastoituu elimistöön, lähinnä maksaan, varastoraudaksi. Raudasta tulee pulaa, jos sitä poistuu elimistöstä tavallista runsaammin verenvuodon mukana, kuten runsaissa kuukautisissa. Raudasta tulee pulaa myös, jos se ei imeydy tai jos sitä saadaan ravinnosta liian vähän, kuten kasvisruokavaliossa voi tapahtua. Raudan imeytymistä voi haitata esimerkiksi keliakia tai lääkitys, kuten närästyksen hoitoon käytetyt happosalpaajat.

Aikuisen naisen tulisi saada rautaa päivittäin 15 milligrammaa. Yli 60-vuotiailla sen saantisuositus on sama kuin miehillä eli 9 milligrammaa päivässä.

Rankka kestävyysliikunta lisää elimistön raudantarvetta. Lisääntyneestä raudan tarpeesta ei välttämättä seuraa raudan puute, sillä elimistö tehostaa tarpeen mukaan raudan imeytymistä. Mutta jos kovaan treeniin yhdistyvät runsaat kuukautiset ja yksipuolinen ruokavalio, raudanpuutteen riski kasvaa – ja näin käy usein nuorille tytöille.

Näkyykö raudanpuute aina verikokeissa?

Raudanpuute voi olla piilevää, sillä rautavarastot voivat huveta ilman, että hemoglobiini on vielä ehtinyt laskea. Tämän vuoksi väsymystä valittavan potilaan verestä pitäisi tutkia myös varastoraudasta kertova arvo eli ferritiini. Rautavarastoja kuvaavan ferritiini-arvon tulisi olla naisilla 10–150 ja miehillä 28–370 mikrogrammaa litrassa.

Ferritiini-arvon tulkinnassa on paljon huomioitavaa. Alakanttinen taso eli alle 30 ug/l voi viitata rautavajeeseen. Arvo voi olla koholla, vaikka ihmisellä olisi raudanpuute, sillä esimerkiksi tulehdukset kohottavat sitä.

Miten rauta-arvot saa nousemaan?

Todettua anemiaa hoidetaan suun kautta otettavalla rautalisällä. Se alkaa tuntua voinnissa jo muutamassa viikossa ja näkyä veriarvoissa noin kuukauden kuluttua. Jotta rautavarastot täyttyvät, rautalisää pitäisi käyttää vähintään kolmesta kuuteen kuukautta.

Runsaiden kuukautisten hoito gynekologin kanssa on anemian hoitoa. Ellei kuukautisvuotoa saada tasaantumaan hormoneilla, rautalisää kannattaa käyttää yleensä muutama kuuri vuodessa. Verenvuodon muut syyt, kuten suolistovuodon mahdollisuus, tulee myös tutkia.

Osalle käyttäjistä rautavalmisteet aiheuttavat vatsavaivoja. Tällöin kannattaa vaihtaa valmistetta. Niiden siedettävyydessä on eroja.

Eikö ruoka riitä kohottamaan rauta-arvoja?

Suomalaiset naiset saavat ravinnostaan keskimääräisesti liian vähän rautaa. Terveellinenkin ruokavalio voi johtaa raudanpuutteeseen. Rautaa on sekä kasvikunnan että eläinkunnan tuotteissa, mutta kasviksista peräisin oleva rauta imeytyy huonommin. Hyvin imeytyvää on punaisen lihan, kalan ja verituotteiden rauta. Hyviä kasvisperäisiä raudanlähteitä ovat esimerkiksi palkokasvit, linssit, herneet, täysjyvätuotteet ja pinaatti.

Raudan imeytymistä tehostaa C-vitamiini ja haittaavat tee, kahvi ja maitotuotteiden sisältämä kalsium. Liha-aterian päälle juotu maitokahvi voi estää jopa 80-prosenttisesti lihan raudan imeytymisen.

Jos anemia on jo todettu, pelkkä ruokavalio ei riitä rautavarastojen täydentämiseen, vaan tarvitaan rautalääkitystä.

Miksi rautalisää ei saa syödä varmuuden vuoksi?

Elimistö ei pysty poistamaan liikaa rautaa, kuten se poistaa vaikkapa ylimääräistä C-vitamiinia. Rauta kertyy elimistöön, ja liiallisena se vaurioittaa sydäntä, maksaa ja munuaisia.

Vuosia jatkunut rautalisien liikakäyttö altistaa sydän- ja verisuonisairauksille ja diabetekselle. Terve ihminen ei voi saada ruoasta liikaa rautaa.

Nestemäisen kasvirautavalmisteen satunnaisesta käytöstä tuskin on haittaa.

Kuinka usein veriarvoja pitää seurata?

Laboratoriokokeet ovat sairauksien diagnoosin ja seurannan tärkeitä työvälineitä. Kokeiden määrääminen, tulosten tulkinta ja jatkohoidosta päättäminen kuuluu lääkärille. Tämän vuoksi ei ole järkevää hakeutua verikokeisiin omin päin.

Yleensä veriarvot tarkistetaan esimerkiksi työterveyshuollon tekemissä määräaikaistarkastuksissa. Jos on oireita, kannattaa olla yhteydessä omaan terveyskeskukseen tai nuoren ollessa kyseessä kouluterveydenhoitajaan.

Asiantuntijana hematologian dosentti Elina Lehtinen, HUS

Tee verenpainetesti – testaa terveystietosi ja katso, tiedätkö tarpeeksi verenpaineen vaaroista

$
0
0

Anna.fi:n verenpainetestin avulla voit selvittää, miten paljon tiedät verenpaineesta ja samalla saat päivitettyä tietosi. Kohonnut verenpaine on nimittäin hengenvaarallinen aikapommi.

Pitkittyessään kohonnut verenpaine alkaa horjuttaa verisuoniston ja sydämen terveyttä, joten viimeistään keski-ikäisenä kannattaa olla tietoinen verenpaineesta ja sen terveysriskeistä.

Verenpainetestin asiantuntijana on Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

Verenpainetesti:



Koska verenpaine kannattaa mitata?

  1. Verenpaine kannattaa mitata vuorokauden aikana aamuisin ja iltaisin, jotta saadaan kuva verenpaineen vaihtelusta vuorokauden aikana.
  2. Jos epäilee työperäistä verenpaineen nousua, mittaus kannattaa tehdä myös työpäivän aikana tai pian töistä kotiin tultua.
  3. Muistathan, että pääsääntöisesti, ilman lääketieteellistä erityissyytä, verenpainetta ei kannata mitata liian usein. Parin päivän seurantajaksot muutaman viikon välein riittävät.

Painavat luut ja yhdeksän muuta myyttiä painoindeksistä – tiedätkö, mikä on totta ja mikä tarua?

$
0
0

Professori, lihavuustutkija ja lääkäri Aila Rissanen ottaa kantaa kymmeneen myyttiin painoindeksistä.

1. Korkea painoindeksi voi johtua siitä, että luut painavat paljon eli henkilö on raskasluinen.

– Luiden osuus painoindeksissä on sillä tavalla rajallinen, että korkeaa painoindeksiä harvoin voi selittää luuston perusteella.

2. Painoindeksistä voi päätellä, millainen riski on sairastua elintapasairauksiin.

– On olemassa vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että kaikkien kroonisten sairauksien ja painoindeksin välillä on olemassa tilastollinen yhteys. Riskit ovat sitä suuremmat, mitä korkeampi painoindeksi on normaalialueen yli mentäessä. Lihavilla diabetesriski voi olla jopa 20-kertainen normaalipainoisiin verrattuna. Myös esimerkiksi syöpien, sydän- ja verisuonitautien, astman, uniapnean ja kantavien nivelten sairauksien riskit kasvavat.

Mikä on painoindeksi?

Kehon painoindeksi on paino jaettuna pituuden neliöllä.
Painoindeksin avulla voit arvioida pituuden ja painon välistä suhdetta.
Painoindeksin rajat:

  • 18-24,9 normaali paino
  • 25-29,9 ylipaino
  • 30-34,9 lihavuus
  • 35-39,0 vaikea lihavuus
  • 40 tai yli sairaalloinen lihavuus

Lähde: kaypahoito.fi

3. Painoindeksi sorsii urheilunharrastajia, koska lihaskudos painaa enemmän kuin rasvakudos.

– Voimalajien harrastajilla painoindeksi voi viitata ylipainoon siitä huolimatta, että heillä ei ole liikaa rasvaa. Mutta harvinaista se on ja koskee erityisiä urheilulajeja. Siinä mielessä painoindeksi on huono mittari, että se ei kerro, missä suhteessa kehossa on rasvaa ja lihasta. Jos painoa tulee lihaksista, se on vain hyödyksi. Lihasmassasta tulevat kilot eivät aiheuta esimerkiksi kulumavaivoja, vaan ne tukevat elimistöä.

4. Mittanauhan lukema on tärkeämpi mittari kuin painoindeksi.

– Pitää paikkansa painoindeksilukemilla, jotka ovat lähellä normaalipainoa. Jos painoindeksi on alle 30, mittanauhalla vyötärön seuraaminen kertoo enemmän terveysriskeistä ja siitä mihin rasva on kertynyt. Vyötärönmitta kertoo, onko kehossa haitallista sisäelinrasvaa. Jos naisilla vyötärönympärys on yli 90 senttimetriä ja miehillä yli 100 senttimetriä, kasvavat esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä muiden lihavuuden liitännäissairauksien, kuten diabeteksen ja rasvamaksan, riskit.

5. Vaikka olisi painoindeksiltään normaalipainoinen, rasvaprosentti voi silti olla liian korkea.

– Kyllä, jos on vyötärö- eli sisäelinrasvaa (katso edellinen vastaus).

6. Painoindeksi ei kerro, miten keho voi oikeasti.

Painoindeksi on vain viitteellinen, karkea mitta siinä suhteessa. Se kertoo painon ja pituuden suhteesta ja jotain elämänhallinnasta, jos normaalipainossa pysyminen on elämänhallinnan mitta. Ihmisen kokonaishyvinvointi ei ole painoindeksistä kiinni.

7. Painoindeksin normaalipainon raja on liian tiukka, koska sen perusteella suurin osa suomalaisista on ylipainoisia.

– Suurimmalla osalla suomalaisista on elimistössään enemmän rasvaa kuin olisi tilastollisesti suotavaa parhaan terveyden kannalta. Keskimääräinen suomalainen on ylipainoinen, ja siitä voi olla haittaa. Geeneistä ja muista olosuhteista riippuu, kuinka paljon haittaa on. Painon saattaminen takaisin normaaliksi pitäisi tapahtua pysyvällä elintapamuutoksella, ei rajulla laihdutuskuurilla. Sellaisia kutsun sisäsyntyiseksi kannibalismiksi.

8. Painoindeksin mittaaminen voi laukaista syömishäiriön.

– Painoindeksin mittaaminen ei varmasti sinänsä laukaise syömishäiriötä, mutta ylimääräistä ahdistusta painoindeksiin tuijottaminen kyllä voi aiheuttaa.

9. Tärkeintä on se, millaiseksi tuntee olonsa omassa kehossaan.

– On tärkeää kokea olevansa sinut oman kehonsa kanssa. Jos tuntee olevansa sinut kehon kanssa, jonka terveysriskit ovat suuret, niin täytyy hyväksyä myös se, että sairastumisen riskikin voi olla suuri.

10. Painoindeksi on täysin turha väline kehon koon määrittelemiksi.

– Painoindeksi on kohtuullisen hyvä apuväline, mutta sitä käytetään myös väärin ja siihen tuijotetaan tavalla, joka johtaa virheellisiin tulkintoihin. Painoindeksi perustuu pituuden ja painon suhteeseen. Se on riippuvainen ihmisen pituudesta ja painosta, ja paino taas koostuu eri komponenteista. Painoindeksi kertoo terveydestä epäsuorasti, mutta se ei ole suoranainen terveyden mittari.

Toimittaja testasi meditointia ja hämmästyi: ”Meditoin kuukauden joka päivä – uniongelmat väistyivät”

$
0
0

Nykypäivän hektinen ja kuluttava elämäntyyli on saanut yhä useammat innostumaan erilaisista tavoista rauhoittua ja rentoutua. Siinä missä vielä joitakin vuosia sitten joka toinen haikaili bikini fitness -kisoihin tai ainakin crossfit-saleille, nyt trendinä näyttäisivät olevan erilaiset tietoisuustaidot.

Mindfulness-meditaation hyötyjä tukee tieteellinen tutkimuskin. Tutkimusnäyttöä löytyy erityisesti meditaation hyödyistä krooniseen kipuun, ahdistukseen ja masennusoireisiin. Läsnäoloharjoitusten tiedetään vähentävän stressiä ja murehtimista.

Vaikka suosituksia erilaisiin läsnäoloharjoituksiin puski ovista ja ikkunoista, en silti osannut  innostua niistä aiemmin. Jankkasin kaikille, ettei meditaatio yksinkertaisesti ole minun juttuni, olen aivan liian kärsimätön sellaiseen. Olen kyllä joogannut, mutta käyttänyt aina loppurentoutuksen hyödykseni ajankohtaisten työasioiden ja to do -listojen läpikäyntiin. En nähnyt itseäni istumassa tuntikausia risti-istunnassa mieltäni tyhjentämässä.

Silmäni avasi kuitenkin lehtijuttu, jossa nainen kertoi, ettei meditointia voikaan osata heti vaan vasta, kun on harjoitellut. Ymmärrän, että erilaisia läsnäoloharjoituksia on lukuisia ja että meditointiin on olemassa myös apuvälineitä. Kiinnostun heti, kun käsitän, että uutta teknologiaa voi käyttää hyödykseen meditoimisessa.

Hus, huoliajatuksille! Aika kokeilla meditointia käytännössä

Päätän kokeilla, millaisia vaikutuksia meditaatiolla on, jos meditoin kuukauden ajan joka päivä. Lataan puhelimeeni meditointisovelluksen, mutta opin pian, että YouTube on täynnä erilaisia, eripituisia ja erilaisiin tarkoituksiin soveltuvia meditaatioharjoituksia – aivan ilmaiseksi tietenkin. YouTubesta löydän kanavia, joille niiden ylläpitäjät ovat ladanneet esimerkiksi nukahtamiseen, rentoutumiseen, virkistymiseen ja paremman itsetunnon löytämiseen soveltuvia harjoituksia.

Toivon ensisijaisesti saavani apua nukahtamisongelmiin, jotka ovat vaivanneet minua lapsuudesta asti. Kärsin myös helposti voimakkaasta stressistä, joka aiheuttaa ahdistuneisuutta – ja niitä uniongelmia.

Kuuntelen erilaisia suomenkielisiä harjoituksia ja suosikit valikoituvat nopeasti. Teen harjoituksen aina sängyssä ennen nukkumaan menoa. Kovalla alustalla istuminen ei houkuttele, joten päätän, että sängyssä meditoiminen on minun juttuni.

Ohjatuista harjoituksista on ehdottomasti hyötyä etenkin aloittelijalle. Ajatukset lähtevät epätodennäköisemmin harhailemaan, kun joku toinen pitää ne ruodussa. Harjoituksissa saatetaan esimerkiksi pyytää hengittämään tietyllä tavalla tai keskittymään vuorotellen eri ruumiinosiin. Keskittyminen tiettyyn asiaan pitää mielen poukkoilun loitolla, ja samalla sekä keho että mieli rentoutuvat. Olo on harjoituksen jälkeen kevyempi.

Välillä huomaan vaipuvani todella rentoutuneeseen tilaan. Koska uniongelmieni pääasiallinen syy on huoliajatusten tuominen sänkyyn, nukahtamisvaikeudet alkavat pian väistyä uuden meditointiharrastuksen myötä. Jo kymmenen minuutin meditointi tyhjentää niin tehokkaasti mielen murheilta, että uni tulee selvästi nopeammin.

”Meditointia ei ole tarkoitus suorittaa hampaat irvessä”

Aluksi en malta meditoida kymmentä minuuttia pidempään, mutta kuukauden kokeilujakson edetessä aika pitenee koko ajan.

Tajuan yhä selvemmin, että tietoisuustaitojen karttuminen vaatii aikaa ja harjoitusta. Ymmärrän, ettei kannata antaa periksi, jos jonain iltana meditointi ei huvita ja pää täyttyy aivan muista asioista. Tämä ei tarkoita, etten osaisi meditoida, vaan että päivän tapahtumat vaikuttavat minuun eri tavalla. Välillä ei huvita ja ajatukset poukkoilevat, välillä on helpompi rentoutua. Kaikki harjoitukset eivät sovi minulle: kun erään YouTube-harjoituksen nainen pyytää kuvittelemaan, että makaisin heinikossa, en pysty rentoutumaan, sillä mieleni valtaavat kutittavat korret ja hiuksiin kiipeilevät punkit.

Harjoitusten tarkoituksena onkin suhtautua itseensä lempeämmin  ja antaa itselleen armoa. Meditointia ei ole tarkoitus suorittaa hampaat irvessä.

Päätän jatkaa säännöllistä meditointia ja hyväksyä sen, ettei se ole aina helppoa.

Lähteet: Duodecim, Mielenterveysseura


Maria Lund hurahti HIIT-treeniin: ”Minä lankutan ja lapset ovat selässä”

$
0
0

”Rakkain arkirutiinini on ulkoilu koiran kanssa. Ulos pitää lähteä kelillä kuin kelillä. Sekarotuinen 20-kiloinen lemmikkimme on omalta kylältä hankittu rakkaudenlapsi, aina valmis juoksemaan ja leikkimään.

Olen innostunut viljelystä. Jo tammikuussa alan katsella siemeniä ja joka kevät päätän, että laitan vain muutaman siemenen. Mutta yhtäkkiä huomaan, että koko olohuone on täynnä taimia, joita pitää koulia ja istutella. Asun perheeni kanssa omakotitalossa Hankasalmella ja kasvatan pihalla muun muassa kukkia, porkkanaa ja tomaattia.

”Paras nautintoni on kun saan nukkua pitkään”

Raha-asioissa olen aina ollut tarkka, sillä minulla ei ole koskaan ollut säännöllisiä tuloja. Joskus on tullut ostettua kalliimpi käsilaukku, mutta nykyään hankin paljon käytettynä. Jos tarvitsen esimerkiksi tietyn värisen puseron, löydän sen UFF:sta: siellä vaatteet ovat siististi värikoodin mukaan järjestettyinä.

En millään keksi ainuttakaan ärsyttävää asiaa juuri nyt enkä edes lähipäiviltä. Periaat­teessa olen ärsyyntyvää tyyppiä, joten taidan olla oudosti rauhoittunut. Rentoudun ottamalla omaa aikaa ja tapaamalla ystäviäni. Paras nautintoni näin pienten lasten äidille on se, ettei tarvitse tehdä mitään ja saan nukkua pitkään.

Työtoverini houkuttelivat minut pitkästä aikaa lenkille. Kun hankin kunnon kengät, tajusin, kuinka kivaa juokseminen voi olla. Toinen liikuntahittini ovat HIIT-treenit. Harjoitus voi olla vain kymmenen minuuttia, mutta se tehdään kovalla sykkeellä.  Hiki nousee pintaan, ja teho jatkuu harjoittelun jälkeenkin. Joskus treenini on varsinainen perhesessio: minä lankutan, koira on vatsan alla ja lapset selässä, joten vaikutus on tosi tehokas.

Minulla on useita hyviä kavereita ja muutama tosi ihana ystävä. Menneenä jouluna en lähettänyt kortteja lainkaan, vaan satsasin lasten kanssa koristeluihin ja jouluvaloihin. Emme ehtineet askarrella kortteja, joten soitin ystävilleni joulutervehdykset.

Iltasadut ovat tärkeitä. Olen lukenut kahdeksanvuotiaalle pojalleni kaikki Harry Potterit sekä Taru sormusten herrasta -sarjan. Ideana oli, että ensin luetaan kirja, sitten katsotaan elokuva ja jutellaan. Kolmevuotias tyttäreni on kova laulamaan, ja äskettäin hän pyysi, että laulaisin hänelle Maija Ruuskasen Mahagonny-laulun numero 3. Se on Bertolt Brechtin aika rajuun tekstiin tehty laulu, jota tytär oli kuullut minun harjoittelevan.

Kauneutta en hoida juuri lainkaan. Joskus muistan laittaa kosteusvoidetta ja jos illalla pesen hampaat, niin ollaan jo voiton puolella. Olen suunnitellut varaavani ajan hierojalle.

Leivon mielelläni suklaaherkkuja

Nukahdan helposti ja tarvitsisin lepoa yhdeksän tuntia yössä, mutta ehdin yleensä nukkua vain kuutisen tuntia. Hiljattain näin unta, jossa oli hirvittävästi toukkia ja matoja, joita yritin tappaa. Googlasin aamulla, että ne viittaavat materialismiin. Jos onnistuu unessa hävittämään niistä muutamankin, on jo hyvällä tiellä pois turhan tavaran keräämisestä.

Olen kasvissyöjä, mutta käytän maitotuotteita ja joskus kalaa. Tykkään testailla myös vegevaihtoehtoja. Lihaton ja maidoton makaronilaatikko onnistui hyvin, mutta kuivasta härkäpapurouheesta tehty pöperö muistutti lion­neita koiran nappuloita. Leivon myös mielelläni, mieluiten suklaaherkkuja.

Somessa olen semiaktiivinen. Rakastan lyhyitä hupsuja stooreja ja katselen hauskoja eläinvideoita.

Odotan helmikuuta, jolloin pääsen Kouvolan teatteriin My Fair Lady -musikaalin Elisaksi. Nautin siitä, sillä se saattaa olla viimeisiä prinsessaroolejani. Olen jo 35-vuotias, joten kypsemmän naisen roolit odottavat.”

Kuvia Marian arjesta

”Aamuvirkun selfie. Minulla on poikani sormivirkkaama hieno hiuspanta.”

”Rakas liikuttajani. Kohta kaksivuotias kultainen border kelpie.”

”Yksi työvälineistäni. Silitän muuten myös lakanat enkä näe siinä mitään vastenmielistä.”

Laske oma painoindeksisi – laskurimme kertoo, onko sinulla ylipainoa ja mitä tuloksesi tarkoittaa

$
0
0

Painoindeksin avulla voit arvioida pituuden ja painon välistä suhdetta.

Aikuisella ihmisellä, jonka pituus ei enää muutu, painoindeksi kuvaa painon muutosta. Jos painoa tulee lisää, siitä on yleensä vähintään kaksi kolmasosaa rasvaa ja parhaimmillaan yksi kolmasosaa lihasta.

Painoindeksillä on vahva yhteys kehon rasvakudoksen määrään, mutta painoindeksi ei ole elimistön rasvan mittari. Ihmisen paino koostuu muun muassa luusta, lihaksesta ja rasvasta. Painoindeksi on näiden kolmen kudoksen summan mittari, eli se ei kuvasta esimerkiksi sitä, paljonko kehossa on rasvaa suhteessa lihaksiin.

Painoindeksi on jatkumo, jonka vuoksi tulokset ovat suuntaa antavia.

Painoindeksin rajat

18-24,9 normaali paino

25-29,9 ylipaino

30-34,9 lihavuus

35-39,0 vaikea lihavuus

40 tai yli sairaalloinen lihavuus

Laske oma painoindeksisi



5 faktaa painoindeksistä

  1. Kehon painoindeksi on paino jaettuna pituuden neliöllä.
  2. Painoindeksi 25 on kansainvälisesti sovittu ylipainon raja-arvo, koska sen ylittyminen lisää tutkimusten mukaan useiden sairauksien vaaraa. Painoindeksi 30 on kansainvälisesti hyväksytty lihavuuden raja-arvo, jonka yläpuolella sairastuvuusriski on selvästi suurentunut.
  3. Painoindeksiä on kritisoitu siitä, että se ei sovi lihavuuden arviointiin esimerkiksi lihaksikkailla henkilöillä tai että sen mukaan henkilö voi olla normaalipainoinen, vaikka hänellä olisi vyötärölihavuutta ja suuri rasvaprosentti.
  4. Painoindeksin kehitti belgialainen Adolphe Quételet 1800-luvulla.
  5. Huom! Painoindeksilaskurimme kartoittaa liikapainoa. Painoindeksi voi myös viitata normaalia alhaisempaan painoon tai alipainoon.
Lähteet: Professori, lihavuustutkija ja lääkäri Aila Rissanen, Käypähoito, Terveyskirjasto, Wikipedia

Liike on lääke! Näin taltutat niska- ja hartiajumit lääkkeettömästi – 4 liikkeen tehokas niska-hartiajumppa

$
0
0

Tehokas niska-hartiajumppa on usein paras apu sellaisiin niska-hartiaseudun vaivoihin, jotka liittyvät huonoihin, yksipuolisiin ja staattisiin työasentoihin, kuten kädet koholla työskentelyyn tai näyttöpäätetyöhön.

– Jatkuva lihasten jännittäminen voi heikentää verenkiertoa paikallisesti. Kun lihasten käyttöön ei siirrykään riittävästi happea ja energiaa, lihakset väsyvät nopeammin. Niska-hartiaseudun lihaskireydet saattavat aiheuttaa myös päänsärkyä, toteaa Selkäliiton fysioterapeutti Maria Sihvola.

Ongelmat eivät korjaannu lääkityksellä. Tarvitaan lihaksia vahvistavia harjoitteita sekä puuttumista vaivojen aiheuttajiin ja omien asentotottumusten muuttamista. Vanhat ohjeet, joissa varoitettiin liikkumasta voi siis heittää romukoppaan. Aktiivinen elämäntyyli arjessa ja liikunta kivusta huolimatta auttavat toipumaan niskaoireista nopeammin.

Kokosimme yhdessä Selkäliiton kanssa niska-hartiajumpan, jonka avulla vilkastutat kohdelihasten verenkiertoa ja parannat lihaskestävyyttä. Voit käyttää liikkeissä 1–3 kilon käsipainoja tai esimerkiksi puolen litran vesipulloja, joista on helppo saada ote. Tämä niska-hartiajumppa sopii myös taukojumpaksi.

1. Pystypunnerrus vuorokäsin

Pystypunnerrus vuorokäsin

Pidä kädet koukistettuina vartalon edessä painot käsissä. Ojenna käsivarret vuorotellen suoraksi ylös reippaaseen tahtiin. Toista molemmilla käsillä 10–15 kertaa, pidä tauko ja toista sarja uudelleen 2–3 kertaa.

2. Hartioiden kohotus

Hartioiden kohotus

Nosta hartiat ylös kohti korvia ja takaisin alas, painot koko ajan käsissä. Tee liike reippaaseen tahtiin pumpaten. Toista 10–15 kertaa, pidä välillä tauko ja toista sarjaa uudelleen 2–3 kertaa.

3. Yhden käden kulmasoutu

Yhden käden kulmasoutu

Nojaa saman puolen kädellä etummaiseen jalkaan ja kallista ylävartaloa lonkista eteenpäin. Pidä käsipaino vastakkaisessa kädessä. Vedä kyynärpäätä vartaloa hipoen taakse- ja ylöspäin ja lähennä lapaluuta kohti selkärankaa. Palauta käsi hallitusti suoraksi alas ja toista uudelleen. Toista 10–15 kertaa per puoli.

4. Hartialihasvenytys

Hartiavenytys

Laita kädet selän taakse ja ota toisella kädellä kiinni venytettävän puolen ranteesta. Kallista päätä toiselle puolelle kohti kainaloa ja venytä 30 sekuntia. Toista venytys toiselle puolelle.

Lue myös: Niska-hartiaseutu jumissa? 6 rentouttavaa venytystä

Lähteet: Selkäkanava.fiUKK-instituuttiTerveyskirjastoKäypä hoito

25 kiloa pudottanut Hanna Maaria antaa vinkit elämäntapamuutokseen: ”Aloin ajatella, että olen kaunis nainen”

$
0
0

Aviomiehen yllättävä kuolema vuonna 2010 vei Hanna Maaria Ikosen tilanteeseen, jossa hän joutui surun keskellä rakentamaan minäkuvansa uudelleen. Hän ja Kimmo olivat olleet yhdessä siitä saakka, kun Hanna Maaria oli 16. Nyt hän joutui katsomaan itseään yksin.

Surun peittäessä kaiken alleen Hanna Maaria aluksi laihtui, mutta alkoi sitten syödä huonoon oloonsa. Nykyisen miehensä, Jarmon, tapaaminen viisi vuotta sitten vahvisti itsetuntoa, mutta painonnousu ei pysähtynyt siihen.

Kesällä 2017 Hanna Maarian paino alkoi lähennellä sataa kiloa, eikä hän juurikaan liikkunut. Yllättävä kohtaaminen kahden maratonjuoksijan kanssa kuitenkin muutti kaiken, ja kesällä 2018 Hanna Maaria juoksi jo itse maratonin.

96 kilosta on lähtenyt nyt 25, ja Hanna Maaria harjoittelee parhaillaan maaliskuussa hiihdettävään Oulun Tervahiihtoon. Elämäntapamuutoksestaan hän kirjoitti kirjan Matka minuksi. Tässä jutussa Hanna Maaria kertoo vinkkinsä siihen, miten muutos onnistuu.

1. Valitse tavoitteeksi jotakin liikunnallista

”Älä tuijota kiloja, vaan ota itsellesi tavoite liikunnan puolelta. Sen ei tarvitse olla maraton tai 80 kilometrin hiihto. Riittää, että liikut tavoitteellisesti ja saat ruokavalion kuntoon. Paino putoaa siinä sivussa.

Minä tein elokuussa 2017 kädenpuristuksen: juoksen maratonin. Olen inhonnut juoksua koko elämäni, mutta silloin tuli sellainen olo, että tässä on mahdollisuuteni. Ammattilainen oli luvannut tehdä minulle juoksuohjelman.

Ensimmäiset pari kuukautta lenkkeilin kävellen. Olin aivan rapakunnossa, painoin 96 kiloa. En ollut liikkunut pitkään aikaan. Kävelylenkillä syke hakkasi 169:ssa, vaikka sen olisi tarkoitus pysyä alle 125:n.

Kun kunto oli vähän kohonnut, otin juoksun kuvioihin. Se oli aivan järkyttävää! Tömistelin menemään selkä hölskyen. Tein kuitenkin orjallisesti ne treenit, jotka oli sovittu.

Kolmen kuukauden jälkeen huomasin, että säännöllinen liikunta oli jäänyt tavaksi, enkä enää halunnut luopua siitä.

Ensimmäiset pari kuukautta lenkkeilin kävellen. Olin aivan rapakunnossa, painoin 96 kiloa

Joulun jälkeen aloin tehdä varsinaista treeniohjelmaa, jossa oli juoksua ja kuntosaliharjoittelua. Silloin muistin ne alkutaipaleen raskaat askeleet ja ajattelin, että eihän tämä ole oikeasti totta. Juoksen ihan omilla jaloillani! Se innosti jatkamaan.

Hanna Maaria elokuussa 2017

Elämäntapamuutoksen alussa elokuussa 2017 tehtiin voimamittaus.

2. Syö säännöllisesti

Opettele syömään niin, että jaksat liikkua. Minun kohdallani se tarkoitti sitä, että aloin syödä tarpeeksi usein ja kokata terveellistä ruokaa.

Jo elämänmuutoksen alussa elokuussa 2017 sain ruokaohjeita ja noudatin perinteistä lautasmallia, mutta paino ei laskenut niin paljon kuin se olisi voinut. Olin aivan hukassa ruokavalion kanssa.

Syksyllä kokeilin ravintovalmennusta. Vasta sen avulla opin syömään säännöllisesti ja ihan oikeasti tekemään ruokaa. Se pelasti minut.

Sain oman ruokaohjelman, joka sisälsi ohjeet viiteen ateriaan päivässä. Sain myös ostoslistan, joten kaupassa pystyin helposti lappamaan ostoskärryyn kaiken tarvittavan.

Aiemmin en syönyt aamiaista lainkaan ja pihistelin kaloreista. Ravinto-ohjelmaa noudattamalla jouduin syömään säännöllisesti. Silloin minulla riitti myös energiaa liikkua.

Hanna Maaria marraskuussa 2017

Kuntotestissä marraskuussa 2017.

3. Syö kasviksia

Tee pieniä hyviä muutoksia, jotka sopivat arkeesi. Kasvisten lisääminen ruokavalioon oli minulle sellainen.

Aiemmin kasvikset eivät kuuluneet elämääni, inhosin kukkakaalia ja porkkanaa. Hedelmiäkään en pitänyt kotona esillä.

Kun olin lapsi, meillä kotona syötiin ihan tavallista arkiruokaa, kuten voi-pottumuusia ja lihakastiketta. Siihen kokonaisuuteen eivät kasvikset kuuluneet, joten en ikinä oppinut syömään niitä.

Viime keväänä opettelin tekemään maukasta ruokaa kasviksista. Nykyään lempiruokiani ovat kukkakaalimuusi ja kananrinta.

Syön kasviksia runsaasti ja popsin hedelmiä. Voileivän päällä en käytä margariinia, vaan laitan siihen kurkkua, tomaattia ja leikkelettä. Hotelliaamiaisella kerään lautaselleni kaiken vihreän, minkä buffetista löydän.

Hyviä valintoja tulee tehtyä automaattisesti. Esimerkiksi kahvin join aiemmin maidon kanssa, nykyään mustana.

Olen myös löytänyt uusia lemppareita: uunissa paahdetut, maustetut kikherneet ovat parempia kuin sipsit ja niitä voi ripotella myös keittoihin.

4. Syö hyvällä mielellä

Kun herkuttelet, älä soimaa siitä itseäsi, vaan nauti!

Viime kesänä söin ensimmäistä kertaa jäätelön hyvällä fiiliksellä. Tunsin jäätelön pehmeyden suussani, haistoin sen makeuden. Aiemmin se olisi vain mennyt sekunnissa alas. Silloin söin herkkuja pahaan oloon – ja sitten olo oli vielä huonompi, kun omatuntokin oli huono.

Sallin itselleni pieniä lepohetkiä tai herkkuja. Otan vaikkapa keksin päiväkahvin kanssa. Ai, että nautin siitä!

Kun aloin syödä terveellisesti ja liikkua, päässä tapahtui asioita. Nykyään en pitkin päivää haikaile kotiin, vaikka tiedän, että kaapissa on suklaalevy. Muistan ajat, jolloin oikein suunnittelin sitä, että illalla sitten syön suklaata.

Minun ei enää tarvitse harrastaa sitä lappamista. Suklaalevy tai keksipurkki voi olla kaapissa koskematta koko viikon.

5. Opettele katsomaan peiliin

Kun tavoitteet ovat realistiset, paino alkaa tippua pikkuhiljaa. Keho muuttuu. Tarkastele sitä sallivalla mielellä, äläkä vertaile itseäsi muihin.

Minulla oli raskausarpia ja olin isokokoinen. Ympärilläni näin vain kauniita ihmisiä. Useimmat laihdutuskuurit alkoivat siitä, että katsoin jonkin mallin kuvaa ja toivoin, että näyttäisin samalta. Päätin laihtua kolme kiloa viikossa. Kun se ei sitten onnistunut, lihoin lisää ja mieli oli musertunut.

Aiemmin näin peilistä vain viat. Nyt en enää muista, mitä arpia olen stressannut.

Tämän projektin aloitin eri tavalla. Pyrin hyväksymään kehoni sellaisena kuin se on, arpineen kaikkineen. Aloin ajatella, että olen kaunis nainen. Opettelin hyväksymään itseäni.

Projektin edetessä hyvä olo ja kehossa tapahtuneet muutokset vahvistivat sitä, että tunsin itseni kauniiksi.

Aiemmin näin peilistä vain viat. Nyt en enää muista, mitä arpia oikein olen stressannut.

Jos ihminen kokee olevansa lihava, tietenkin painon putoaminen vaikuttaa hyvällä tavalla itsetuntoon. Siksi on erityisen tärkeää, että muutos on pysyvä.

Hanna Maaria Ikonen

Hanna Maaria Ikonen työskentelee ensiapukouluttajana. Vapaa-aikana hän liikkuu tavoitteellisesti.

+ Ennen kaikkea: Lopeta laihduttaminen

Älä aloita laihdutuskuureja. Aloita muutos.

Vuosien aikana yritin pudottaa painoani erilaisilla dieeteillä. Aina kun epäonnistuin, kiloja tuli lisää.

Puolitoista vuotta sitten aloitin muutoksen, joka koski monia osa-alueita. Siksi onnistuin.

Kun tavoitteet ovat oikeat, onnistumisen mahdollisuudet ovat aivan toisenlaiset. Ei kannata tuijottaa vain ruokaa ja vaa’an näyttöä.

Ennen muutosta mietin vain syömistä aamuin illoin. Energiani meni siihen. Tänä päivänä olen paljon parempi vaimo ja ystävä.”

Opettele syömään siten, että jaksat liikkua

Lautasmallin sisäistäminen ei aina riitä, kun sohvalla löhöily vaihtuu säännölliseen liikuntaan. Hanna Maariaa auttoi ravintovalmennus, jota hän sai nettipalvelun kautta. Hänen käyttämänsä palvelu kertoi, mitä kannattaa syödä ja milloin. Lisäksi sovelluksesta sai myös reseptit ja ostoslistat kauppareissua varten. Jos nettipalvelut eivät innosta, voi ravintovalmennusta tiedustella esimerkiksi eri kuntokeskuksista.

Mikäli elämäntapamuutoksesta haluaa kestävän, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei kyseessä ole pelkästään laihtumiseen tähtäävä valmennus, vaan että tavoitteena on kokonaisvaltainen hyvä olo ja liikunnallisen elämäntavan tukeminen.

Lue myös: Suunnitteletko terveellisempää elämäntapaa? Aloita muutos ostoskärryistäsi

Lue myös: Mitä vyötärönympärys kertoo terveydestä? Kysyimme asiantuntijalta

Kun flunssa kiusaa ja yskä valvottaa – lääkäri kertoo 6 vinkkiä, miten helpottaa flunssaista oloa

$
0
0

Flunssakausi on jokavuotinen kiusa, ja pitkittyneenä tauti voi kestää jopa useita viikkoja. Verkko ja kotilääkärikirjat pursuavat hoitovinkkejä, mutta mikä flunssaan todella auttaa? Kysyimme työterveys- ja yleislääkäri Toni Vänniltä parhaat kotikonstit flunssan selättämiseen.

1. Limainen yskä kuriin riittävällä vedenjuonnilla

Yskää on monenlaista sorttia. Kuivassa yskässä kurkkuun ei muodostu limaa, kun taas sitkeä yskä tekee olon tukalaksi liman tukkiessa hengitysteitä.

Lääkäri Vänni neuvookin flunssasta kärsiviä juomaan tarpeeksi vettä.

– Neste on tärkein, sillä ihmiset juovat yleensä liian vähän flunssassa. Tukkoisena hengitämme usein myös suun kautta, joka kuivattaa kurkkua entisestään.

Tarvittaessa Vänni ohjeistaa hakemaan apteekista limaa irrottavia yskänlääkkeitä.

2. Tukkoiseen oloon auttaa särkylääke

Tukkoinen olo on vaikea hoidettava. Toimivaksi konstiksi Vänni listaa esimerkiksi apteekista saatavat verisuonia supistavat ja nuhaisuutta vähentävät lääkkeet.

– Tukkoisuudelle ei kauheasti pysty tekemään mitään. Kannattaa juoda hyvin ja käyttää oireenmukaisia lääkkeitä. Särkylääkettä voi ottaa myös olon helpottamiseksi.

Sarvikuonona tunnettu nenähuutelukannu on Vännin mukaan myös tehokas väline liman poistamiseen.

– Kannu puhdistaa limakalvoa ja pitää sen kosteana.

Pulloon puhallus avaa keuhkoja

Pulloon puhaltaminen toimii erityisesti keuhkosairauksien, kuten keuhkoputkentulehduksen hoidossa. Menetelmän teho perustuu vastapaineeseen, joka syntyy pulloon puhallettaessa. Paine avaa kasaan painuneita keuhkoputken haaroja ja yskiminen helpottuu, kun ilma pääsee keuhoputkissa sijaitsevan liman taakse.

Välineet

Pullopuhaltaminen onnistuu parhaiten sormenpaksuisella putkella. Tämän lisäksi tarvitset noin litran pullon, jonka pohjalla on 10–15 senttimetriä vettä.

Tee näin:

1. Istu rennosti ja laita pullo eteesi pöydälle tai ota se syliisi.
2. Laita putki pulloon sitten, että pillin pää koskettaa pullon pohjaa.
3. Vedä nenän kautta keuhkot täyteen ilmaa ja puhalla melko voimakkaasti pulloon. Vesi on tarkoitus saada kuplimaan.
4. Toista edellinen kohta 10–15 kertaa. Liman irtoamiseksi muista yskäistä muutamia kertoja.
5. Pidä puhaltamisen jälkeen muutaman minuutin tauko ja toista vielä pari kertaa.
6. Toista puhallus useamman kerran päivässä.

Lähde: Terveyskirjasto

3. Nauti nestettä ainakin pari litraa päivässä

Päivittäin tarvittava nestemäärä riippuu pitkälti ihmisen koosta, iästä ja syötävän ruuan määrästä. Flunssassa Vännin suosittelema määrä on noin kolmisen litraa.

– Kuumeessa nestettä kannattaa hörppiä jatkuvasti. Suurin osa juo kiepeänä liian vähän.

Lämpöä kannattaa laskea Vännin mukaan särkylääkkeellä. Vaatetusta voi lisätä myös tarpeen mukaan.

4. Lepää ylävartalo kohotettuna

Flunssassa lepo on parantumisen kannalta erittäin tärkeää. Lääkärin mukaan toimivin lepoasento riippuu taudin oireista.

Hengityksen kannalta helpoin asento voi olla puoli-istuva, etenkin jos flunssaan liittyy keuhkoputkentulehdusta. Nivel- ja lihassärky sekä korvakipu voivat helpottua paremmin taas makuuasennossa.

– Asennolla ei loppujen lopuksi ole sinällään merkitystä. Levon kannalta yläkroppa hieman kohotettuna on yleensä miellyttävä asento.

5. Sano ei raskaalle tai vaikeasti syötävälle ruoalle

Ravinnolla ei ole Vännin toteaman mukaan merkitystä taudin hoidossa, sillä flunssa on yleensä lyhytkestoinen. Tärkeintä on huolehtia, että ravinnosta saa tarpeeksi energiaa ja nesteitä.

– Kipeänä en välttämättä söisi pihviä tai salaattia, vaan jotain helppoa ruokaa, kuten keittoa, josta saa saa samalla nestettä ja joka kostuttaa limakalvoja. Myös tee ja hunaja auttavat.

Lääkäri kehottaa heti flunssan alkaessa hankimaan sinkkiasetaattia imeskelytabletteina.

– Sinkkiasetaatti on todetusti ainoa ravintolisä, jolla on vaikutusta flunssan kestoon. Tabletit helpottavat flunssan oireita ja lyhentävät taudin kestoa.

6. Lämmintä vai kylmää juotavaa kurkkukipuun?

Toiset uskovan lämmön tehoon, toiset vannovat kylmän nimeen.Vännin mukaan lämpötilalla ei kuitenkaan ole lääketieteellistä merkitystä.

– Jonkun mielestä on helpompi nauttia lämmintä, ja joku toinen taas tykkää hoittaa kurkkua kylmällä. Lämpö lisää todistetusti verenkiertoa.

Vulvodynia aiheuttaa polttavaa ja viiltävää tunnetta alapäässä – näin hoidat emättimen alueen kipua

$
0
0

Vulvodynialla tarkoitetaan yli kolme kuukautta kestänyttä emättimen alueen kipua, jolle ei löydy muuta selitystä.

Kipu voi olla polttava, viiltävä tai aristava tunne emättimen eteisen alueella. Kipu ilmaantuu tyypillisimmin tamponia asetettaessa tai pois otettaessa sekä yhdynnässä.

Koska pitkään jatkunut kipu muokkaa aivojen kipuratoja, on tärkeää saada apua mahdollisimman nopeasti.

Vulvodynia on yleisempää nuorilla naisilla

Vulvodynia ei ole mikään uusi asia – A.J.C. Skene on kuvannut sen oireita ensimmäisen kerran jo yli 100 vuotta sitten. Tällä hetkellä tiedetään, että yli kaksi vuotta jatkunut tai alle 15-vuotiaana aloitettu yhdistelmäehkäisypillereiden käyttö, emättimen alueen toistuvat infektiot, kuten hiiva tai virtsatieinfektio, mielialahäiriöt ja krooniset stressitekijät voivat laukaista vulvodynian.

Vaikka vulvodynian taustalla voivat vaikuttaa myös psykologiset tekijät on koettu kipu aina todellista.

Vulvodyniaa esiintyy kaiken ikäisillä, vaikka se onkin yleisempää nuorilla naisilla. Nuorilla vulvodynia on oireillut yleensä jo ensimmäisestä tamponin asettamisesta tai yhdynnästä lähtien. Tällaisessa tapauksessa kipu on yleensä helposti paikannettavissa tiettyihin pisteisiin emättimen alueella. On kuitenkin olemassa myös yleistynyttä vulvodyniaa, jossa kipu on heikosti paikannettavaa polttelua, joka ei häiritse nukkumista, mutta voi voimistua iltaa kohti.

Näiden lisäksi vulvodynia voi olla myös sekamuotoista, jossa oirekuva vastaa niin paikallista kuin yleistynyttäkin vulvodyniaa.

Apua vulvodyniaan on saatavissa

Jos epäilet, että saatat kärsiä vulvodyniasta, ota asia esille terveydenhuoltohenkilöstön kanssa. He osaavat ohjata sinut esimerkiksi asiasta enemmän tietävälle lääkärille, jossa suunnitellaan oireiden perusteella yksilöllinen hoitopolku.

Diagnoosi tehdään haastattelun ja vanupuikkotestin avulla. Vanupuikolla painetaan kevyesti klassisia vulvodynian kipukohtia ja katsotaan, onko kiputuntemus suhteettoman suuri toimenpiteeseen nähden.

Normaalisti hoito muodostuu lääkkeellisestä, fysioterapeuttisesta ja seksuaalisesta kuntoutuksesta. Tehokkaan hoidon avulla oireet on mahdollista saada hallintaan ja joskus ne voivat jopa kadota kokonaan.

Jätä alushousut yöksi pois

Myös omilla valinnoillaan voi kokeilla helpottaa oireita. Alushousuiksi kannattaa valita luonnonmateriaaleista valmistettuja tuotteita. Nukkuessa alushousuja ei kannata käyttää, jotta intiimialue saa hengittää ja olla aivan rauhassa.

Intiimialueita pestessä  saippua kannattaa unohtaa. Sen sijaan pesun jälkeen ihoalueita voi ajoittain suojata neutraalilla öljyllä, kuten esimerkiksi kookosöljyllä.

Seksiä voi vulvodyniasta huolimatta harrastaa, jos se tuntuu itsestä hyvältä. Apuna kannattaa käyttää hellävaraista liukuvoidetta tai öljyä, joka vähentää hankaamista ja voi vähentää myös kipua. Pahimpia polttoja voi hillitä pitämällä alueella kylmägeelipakkausta.

Kroonisten kiputilojen omahoidossa myös laadukkaalla unella ja terveellisillä elämäntavoilla on kiistattomasti osoitettu olevan suotuisa vaikutus koettuun kipuun.

Tämä artikkeli on osa opinnäytetyötä Vulvodynia fysioterapiassa. Artikkelin on kommentoinut ja tarkistanut Sari Liikka (ohjaavaopettaja) ja Niini Leppänen (työeämänedustaja).

Mitä tehdä, jos korvavaikku haisee pahalle tai on nestemäistä? Korvalääkäri vastaa

$
0
0

Korvavahan tehtävänä on suojata korvakäytävän ihoa ja pitää korvakäytävät puhtaina. Normaalisti korvavaha kulkeutuu korvakäytävän suulle ja poistuu itsekseen.

Yleensä korvavaha on hieman kellertävää ja tahmaista vaikkua. Tahmea koostumus kerää tehokkaasti bakteereja ja epäpuhtauksia. Pidempään korvakäytävässä ollut vaikku on yleensä tummempaa.

Mutta mistä on kyse, jos korvavaikku haisee pahalle tai on hieman nestemäistä ja valuvaa? Millaista korvavahan kuuluisi olla?

– Se, millaista korvavaha on, on itse asiassa ominaisuus: osalla korvavaha on hilseilevää, osalla se on toffeemaista, savimaista, muovailuvahamaista, ja sitten se voi olla  myös löysää vahaa. Se, millaista korvavahan koostumus on, on monen tekijän summa. Se on yksilöllistä, erikoislääkäri Niklas Lindblad kertoo.

Entä jos korvavaikku haisee pahalle?

– Terveellä korvavahalla on oma ominaishajunsa, Lindblad muistuttaa.

– Haju ei absoluuttisesti merkitse mitään: se voi olla talirauhasen rasvainen haju.

Vahva haju voi olla merkki tulehduksesta.

– Tai se voi olla myös merkki huonosta tuuletuksesta, eli korvassa ei ilma kierrä ja korvavahaa on siellä niin sanotusti liikaa, ja siitä tulee ummehtunut haju. Kun lämpötila nousee, siitähän pöpöt tykkää.

Esimerkiksi korvatulppien tai nappikuulokkeiden säännöllinen käyttö voivat aiheuttaa sen, että ulospäin menevä korvavaha työntyy takaisin syvälle korvakäytävään, eikä korvakäytävä pääse tuulettumaan.

Korvakäytävää ei saa puhdistaa pumpulipuikolla.

Auts! Älä missään nimessä puhdista korvakäytävää pumpulipuikolla. Jos korvavaikku haisee pahalle, ja korvissa tuntuu kipua tai paineen tunnetta, käy lääkärissä.

Liikaa korvavahaa?

Ongelmia korvavahasta aiheutuu, jos sitä muodostuu normaalia enemmän tai se alkaa muusta syystä kertyä korvakäytävään vahatulpaksi ja aiheuttaa ärsytystä ja tukoksia korvakäytävässä.

Vahatulpan muodostuminen voi johtua muun muassa liian ahtaista korvakäytävistä, korvatulppien tai kuulokojeen käytöstä tai liian huolettomasta tai säännöllisestä vanupuikon käytöstä. Korvia ei kannattaisikaan putsata vanupuikolla lainkaan.

Korvavahan liuottamiseen ja vahatulppien ennaltaehkäisyyn on apteekista saatavilla korvatippoja ja -suihkeita.

Milloin korvavahan vuoksi pitää mennä korvalääkärille?

Jos korvavaikku on vetistä ja vihertävää, saattaa se olla merkki tulehduksesta.

– Kipu on aina merkki siitä, että pitää kääntyä lääkärin puoleen, samoin kuulon heikkous. Jos korvasta valuu märkäistä, vaaleankeltaista tai vaaleanvihreää eritettä, silloin kysymyksessä on todennäköisesti korvakäytävän ihotulehdus, mikä pitää käydä näyttämässä lääkärissä, Lindblad sanoo.

Jos olet työntänyt korvakäytävään jonkin esineen – kuten vaikkapa pumpulipuikon – ja korvasta tulee verta, kannattaa korva käydä näyttämässä lääkärillä vaurion laajuuden arvioimiseksi.

Hakeudu lääkäriin, jos:

  • Korva tukkeutuu äkillisesti.
  • Tukkeutumiseen liittyy huimausta, korvan kipua tai vuotoa.
  • Vahatulppa on ehtinyt aiheuttaa korvakäytävän tulehduksen: tulehduksen hoitoon tarvitaan reseptillä saatavia antibioottitippoja.

Lähteet: Womens Health,  Yliopistonverkkoapteekki.fi, Terveystalon korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad


Näin vältät kipeäksi tulemisen – lihastohtori Juha Hulmin 16 vinkkiä treenaajalle

$
0
0

Huippusuositusta Lihastohtori-blogistaan tunnettu akatemiatutkija ja liikuntafysiologian dosentti Juha Hulmi käsittelee uusimmassa kirjassaan muun muassa sitä, miten treenaaja voi yrittää parhaansa mukaan välttää kipeäksi tulemisen.

Poimimme Hulmin Lihastohtori 2 – Hautaa humpuuki, tutkitulla tiedolla tavoitteisiin -kirjasta 16 vinkkiä terveenä pysymiseen. Suurin osa vinkeistä sopii ihan jokaiselle.

Hulmi kertoo, että hänen kirjaan valitsemansa ohjeet perustuvat pääosin liikuntalääketieteen huippulehti British Journal of Sports Medicinen vuonna 2016 julkaisemaan konsensukseen.

1. Vältä niiden ihmisten läheisyyttä, joilta voit saada tartunnan

Vältä kontaktia kipeiden ja kipeäksi tulossa olevien ihmisten kanssa.

2. Panosta hyvään hygieniaan

Pese kädet säännöllisesti ja tehokkaasti saippualla. Pese kädet aina, kun vaihdat paikkaa: kotiin tullessasi, työpaikalle tullessasi ja vierailulle mennessäsi.

3. Vältä nenän, silmien ja suun turhaa koskettelua

Esimerkiksi flunssan yleisin tartuttamistie on käsiemme välityksellä tapahtuva leviäminen. Vältä nenän, silmien ja suun turhaa koskettelua varsinkin, jos olet ollut kipeinä olevien ihmisten lähellä.

4. Vältä influenssa-aikaan isoja ihmisjoukkoja ja ruuhkaisia paikkoja, jos mahdollista

Influenssakausi alkaa useimmiten vuodenvaihteen aikoihin ja kestää muutaman kuukauden.

5. Panosta hyvään uneen sekä yritä välttää ja hallita liiallista stressiä

Pitkittynyt stressi kasaa rasitusta elimistöön. Riittämätön uni heikentää terveyttä ja monia kehon toimintoja. Kirjassa Hulmi pureutuukin laajemmin unen vaikutuksiin ja keinoihin parantaa unen laatua.

6. Seuraa terveyttäsi ja käy säännöllisesti terveydenhuollon ammattilaisten tarkastuksessa

Hanki myös influenssarokotus tarvittaessa.

7. Pidä tietyt tavarat henkilökohtaisina

Älä jaa juomamukeja ja -pulloja tai pyyhkeitä muiden ihmisten kanssa.

8. Matkustele maltillisesti ja syö kotimaista

Vältä liiallista ja tarpeetonta matkustelua ja tuontiravinnon syömistä kotimaisen sijaan.

9. Kiinnitä syömisiin erityistä huomiota ulkomailla

Vältä ulkomailla raakoja vihanneksia ja epäilyttäviä ruokia.

10. Syö hyvin, riittävästi, monipuolisesti, laadukkaasti ja terveellisesti

Varmista myös, että saat riittävästi D-vitamiinia ja harkitse probioottien käyttöä.

11. Noudata terveitä elintapoja

Tupakointi, alkoholi ja muut päihteet eivät edistä terveenä pysymistä. Kirjassa paneudutaan laajemmin päihteiden vaikutuksiin.

12. Seuraa harjoittelun kuormittavuutta

Lisäksi muokkaa harjoittelua riittävän joustavasti.

13. Vältä ylipitkiä harjoituksia

Jaa ylipitkä harjoitus mieluummin kahteen harjoitukseen.

14. Vältä kovaa treeniä, jos koet olevasi tulossa kipeäksi

Omaa kehoa on tärkeää kuunnella. Jos sinusta tuntuu, että olet tulossa kipeäksi, on treenaamisessa hyvä olla maltillinen.

15. Pidä kevyempiä viikkoja riittävän usein

Kevyempiä viikkoja on hyvä pitää esimerkiksi 3–5 viikon välein, jos treenaat todella kovaa ja paljon.

16. Panosta hyvään vaatetukseen ja tarvittaessa suojaa myös kasvot

Kasvot on hyvä suojata, jos treenaat kylmässä ja kuivassa ilmassa. Vältä myös kylmettymistä ja märissä vaatteissa olemista.

Yllä olevien ohjeiden lisäksi Hulmi suosittelee lukemaan uunituoreet Tampereen Urheilulääkäriaseman ylilääkäri Jari Parkkarin ja Olympiakomitean vastuulääkäri Maarit Valtosen ohjeet Terve Urheilija -sivustolta.

Kipeäksi tullessa treenit kannattaa jättää väliin

Jos ennaltaehkäisevistä toimista huolimatta tulet kipeäksi, Hulmi suosittelee kirjassaan nauttimaan välittömästi imeskeltävää sinkkiasetaattia noin 80–90 mg päivässä muutaman päivän ajan ja mahdollisesti myös 4–5 g päivässä C-vitamiinia tasaisina annoksina. Hyvin äkillisessä, poikkeuksellisessa tai muutoin vakavassa tilanteessa tulee Hulmin mukaan hakeutua lääkärin pakeille.

Kuumeessa ei saa harrastaa liikuntaa, ja Hulmi kehottaa muutenkin karttamaan liikuntaa kipeänä. Erityisesti kehittävät, rankat treenit on hyvä unohtaa kokonaan. Parantumisen jälkeen harjoittelua aloittaessa tulisi noudattaa ainakin kolmen päivän ajan varovaisuutta ja seurata tilannetta.

– Kipeänä treenaamiseen voi liittyä jopa vakavia terveydellisiä riskejä, kun taas hetken tauko ei pitkään treenanneelle aiheuta suurta takapakkia. Lohdutuksen sanana voin sanoa, että meillä ihmisillä on hyvin monella tavalla toimiva lihasmuisti, joka auttaa kehittymään nopeasti samaan pisteeseen, missä on ollut ennen kipeäksi tulemista, Hulmi sanoo.

Lähde: Juha Hulmi: Lihastohtori 2 – Hautaa humpuuki, tutkitulla tiedolla tavoitteisiin (Fitra, 2018)

Kuulutko matala-asteisen tulehduksen riskiryhmään? Näillä keinoilla taltutat hiljaisen tulehduksen

$
0
0

Mikä on matala-asteinen tulehdus?

Matala-asteinen eli hiljainen tulehdus on kudostason tulehdus. Siinä elimistöön kertyy runsaasti tulehdussoluja, jotka erittävät tulehdusreaktiota ylläpitäviä välittäjäaineita.

Tulehdussolut ja tulehduksen välittäjäaineet kulkeutuvat helposti laajemmalle elimistöön, jossa ne vaikuttavat haitallisesti esimerkiksi hormonitoimintaan, sydän- ja verisuoniterveyteen sekä hermostoon. Tulehdus altistaa sydän- ja verisuonisairauksille, tyypin 2 diabetekselle, syövälle ja muistisairauksille. Se on liitetty astmaan, reumaan ja masennukseen.

Hiljainen tulehdus kehittyy vähitellen eikä välttämättä anna itsestään merkkejä, ennen kuin se on jo pitkällä. Perimä ja tulehduksen voimakkuus vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti tulehdus näkyy esimerkiksi kohonneina veren kolesteroli- tai sokeriarvoina, rasvamaksana tai verenpaineessa.

Mistä tietää, onko itsellä hiljainen tulehdus?

Tulehdus saa tyypillisimmin alkunsa keskivartalon rasvakudoksesta, suusta tai suolistosta. Epäilyn herättävät vyötärölihavuus, ientulehdukset ja suoliston kuntoon vaikuttavat lukuisat antibioottikuurit.

Kaikilla ylipainoisilla ei ole hiljaista tulehdusta. Yksilöllinen alttius vaikuttaa siihen, kuinka herkästi elimistön rasvasolut tulehtuvat. Myös hoikalla, liikkuvalla ihmisellä voi olla hiljainen tulehdus. Raskas tai hyvin pitkäkestoinen liikunta, kuten maratonjuoksu, kuluttaa elimistön antioksidantti- ja vitamiinivarastoja ja aiheuttaa voimakkaan tulehdustilan elimistöön.

Tupakointi, pitkäaikainen stressi ja univaje, vähäinen liikunta, piilevä ruoka-aineallergia ja vääränlainen ruoka kasvattavat kehon tulehduskuormaa.

Piilevä tulehdus voi näkyä verikokeessa koholla olevana herkkä-CRP-arvona (hs-CRP). Se on eri kuin normaali CRP, jota käytetään akuutin bakteeritulehduksen osoittamiseen.

Lue myös: Kärsitkö matala-asteisesta tulehduksesta? Tee testi ja selvitä, onko kehossasi salakavalaa tulehduskuormitusta ja oksidatiivista stressiä

Millainen ruoka ylläpitää tulehdusta?

Tulehdusta voimistavat pitkälle prosessoidut ruoat, kuten pikaruoka. Ne sisältävät paljon muuntuneita rasvoja ja proteiineja, jotka aktivoivat elimistön tulehdussoluja. Niitä löytyy myös transrasvoja sisältävistä ruoka-aineista, esimerkiksi pitkään säilyvistä leivonnaisista ja kekseistä.

Tulehdusruokaa voi valmistua myös kotikeittiössä, jos ruokaa kuumennetaan kovassa lämpötilassa tai kypsennyksessä käytetään huonosti kuumennusta kestävää rasvaa. Oliivi- ja avokadoöljy kestävät kuumennusta hyvin, mutta niitäkään ei saa kuumentaa liikaa. Mustaksi kärvennetty pinta on grilliruoassa vaaran merkki. Jos ruoka vaatii uunissa pitkän kypsennysajan, lämpötila ei saisi nousta yli 200 asteen.

Satunnainen tulehdusruoan syöminen ei ole vaaraksi. On eri asia grillata muutaman kerran kesässä kuin käydä joka viikko hampurilaisella tai kärventää kotiruokaa päivittäin paistinpannulla.

Voiko ruoan haittoja vähentää?

Mitä enemmän ruoassa on luontaista väriä, sitä paremmin se puree tulehdukseen. Tulehdusruoan haittoja ja tulehdussolujen aktivoitumista voi vähentää, kun syö samalla aterialla värejä eli kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Esimerkiksi aasialaisessa ruoassa liha ja kala kypsennetään usein kovissa rasvoissa. Annoksissa on kuitenkin paljon kasviksia, jotka lieventävät kovan rasvan haittaa.

Runsasrasvainen ja -kalorinen ateria pitää yllä kohonneita tulehdusarvoja peräti kahdeksan tunnin ajan, eli annoskoko kannattaa pitää maltillisena. Säännöllinen ateriarytmi ja sitä kautta tasainen verensokeritaso hillitsee tulehdusta.

Jos on ylipainoa, pienikin painonpudotus nujertaa tehokkaasti kehon tulehdusta.

Miksi kuidut ovat tärkeitä?

Monipuolinen, kuituja sisältävä ruokavalio tukee suolistomikrobiston hyvinvointia.

Jokaisella on suolistossaan satoja eri bakteerilajeja. Osa näistä on hyödyllisiä, osa haitallisia. Haitalliset bakteerit muodostavat hajotessaan tulehdusta lisäävää lipopolysakkaridia eli LPS:ää. Hyvät, tulehdusta hillitsevät bakteerit käyttävät ravintonaan kuituja, joten runsas kuitujen saanti sammuttaa ja ehkäisee tulehdusta. Kuituja saa täysjyväviljasta, marjoista, kasviksista, hedelmistä, pähkinöistä ja siemenistä.

matala-asteinen tulehdus

Hiljainen tulehdus on salakavala. Sitä voi yrittää ehkäistä esimerkiksi syömällä joka päivä runsaasti erivärisiä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.

Mitä ruokaa kannattaa välttää?

Maidosta, viljoista ja rasvahapoista on tehty syypäitä tulehdukseen. Maito aiheuttaa tulehdusta, jos on sille allerginen. Muille voi suositella päivittäin pienen määrän hapanmaitotuotteita, kuten viiliä ja jogurttia. Hapatetut tuotteet ruokkivat suoliston hyvää bakteerikantaa.

Liian hiilihydraattipitoinen ruoka ei ole hyväksi kenellekään, muttei myöskään viljojen karsiminen kokonaan. Tällöin ruokavalion rasvan laatu kääntyy usein huonompaan suuntaan ja proteiinia syödään liikaa. Vehnä ei sovi kaikille, mutta gluteeniton kaura käy useimmille. Se alentaa tehokkaasti veren kolesterolia, jonka korkea arvo voi kieliä matala-asteisesta tulehduksesta.

Omega-6-sarjan rasvoista voi syntyä tulehdusta kiihdyttäviä yhdisteitä, mutta vain jos niitä saa liikaa. Omega-6-rasvahappoja ei saa karsia kokonaan, sillä ne ovat elimistölle välttämättömiä. Niitä on esimerkiksi kananmunissa, lihassa ja siipikarjassa.

Mitä kannattaa lisätä?

Hiljaista tulehdusta ehkäisee monipuolinen, värikäs, hyvälaatuista rasvaa, hapatettuja elintarvikkeita ja kuituja sisältävä ruokavalio.

Värin lähteinä erilaiset marjat ovat ylivoimaisia. Niissä on satoja yhdisteitä, jotka hillitsevät tulehdusta. Niin tekevät myös monet maustekasvit, kuten kurkuma ja inkivääri.

Omega-6-rasvahappojen osuus ruokavaliossa pienenee, kun suosii pari kertaa viikossa lihan tilalla kalaa ja syö usein saksanpähkinöitä.

Sammuta tulehdus syömällä

Aamupala: Kaura- tai hirssipuuroa, muutama saksanpähkinä, 1 dl marjoja, kahvia tai teetä.

Lounas: Liha-, kala- tai kasvissosekeittoa, kuituinen leipäviipale ja öljypohjainen levite, salaattiannos, jossa muutama pähkinä. Juomaksi vettä.

Välipala: Marjasmoothie.

Päivällinen: Uunilohta ja kasviksia, juomaksi piimää.

Iltapala: Tee ja 1 tl hunajaa sekä 1–2 palaa täysjyväleipää, levitettä, juustoa ja kasviksia tai maustamaton jogurtti ja marjoja.

Lähde: Pirjo Saarnia, Syö oikein, sammuta tulehdus (WSOY)

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia. Taustahaastattelu painonhallintalääkäri André Heikius (Mehiläinen NEO Painonhallintaklinikka).

Lue myös:

Selätä matala-asteinen tulehdus: 3 hiljaista tulehdusta ehkäisevää elintapaa
Syö matala-asteinen tulehdus hiljaiseksi – listasimme 5 reseptiä, jotka sopivat matala-asteisesta tulehduksesta kärsiville

Nämä asiat sinunkin kannattaa tietää glykemiaindeksistä – laillistettu ravitsemusterapeutti kertoo

$
0
0

Monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen syöminen hillitsevät verensokerin voimakasta heittelyä.

Tähän periaatteeseen nojautuu myös glykemiaindeksi ja sen ympärille koostettu ruokavalio. Kysyimme laillistetulta ravitsemusterapeutilta Merja Kiviranta-Mölsältä viisi tärkeää kysymystä glykeemisestä indeksistä ja sen hyödyllisyydestä.

1. Mistä glykeeminen indeksi kertoo?

Glykemiaindeksissä on kyse Kiviranta-Mölsän mukaan luvusta, joka kertoo, kuinka nopeasti yksittäinen ruoka-aine nostaa verensokeria.

Glykeemisessä kuormassa huomioidaan sen sijaan yksittäisen ruoan glykemiaindeksi ja kyseisen ruoka-aineen määrä aterialla.

– Glykeeminen kuorma on suuri, jos ateriakokonaisuus koostuu suurimmaksi osaksi korkean glykemiaindeksin tuotteista.

2. Mitä haittaa korkean GI-indeksin omaavista ruoka-aineista on?

Ihanteellisesti verensokeri pysyy tasaisena päivän mittaan. Jos ihminen syö paljon korkean glykeemisen indeksin ruokia, se voi johtaa verensokerin voimakkaaseen heittelyyn.

Kiviranta-Mölsä selventää kyseessä olevan syömisen seurauksensa tapahtuva verensokerin nopea nouseminen. Kun insuliinin tuotanto lisääntyy, verensokeri laskee pian romahtaen alas.

– Verensokeri on kuin vuoristorata. Sen voimakas heittelehtiminen saattaa laukaista kierteen, jossa verensokeria pyritään korjaamaan nopeilla, korkean glykeemisen indeksin ruoilla.

3. Miten glykeeminen indeksi vaikuttaa?

Glykeemisen indeksin vaikutusten huomioiminen ei ole yksinään autuaaksi tekevä asia. Kiviranta-Mölsä toteaa, että tärkeämpi seikka on, millainen kokonaisuus päivittäisestä ruokavaliosta muodostuu.

Ravitsemusterapeutin mukaan lautasmallin mukaan kootussa ateriassa on mukana myös matalan glykeemisen indeksin ruoka-aineita, kuten kasviksia, proteiinipitoista lihaa tai kalaa, sekä hyviä rasvoja, kuten esimerkiksi öljyä salaatin päällä.

– Proteiinien ja rasvojen ansiosta esimerkiksi perunan nopeasti verensokeria nostattava vaikutus lieventyy.

Täten glykeemisen indeksin tilalla puhutaan usein glykeemisestä vasteesta. Toisin sanoen, lautasmallin mukaisessa ateriassa verensokeri ei nouse erityisen paljoa, vaikka mukana olisikin esimerkiksi perunaa tai riisiä.

– Verensokerin nousu olisi voimakasta, jos ateriaksi söisi pelkästään kattilantäydeltä perunaa.

4. Onko glykeemisen indeksin tarkkailusta hyötyä?

Korkean GI-indeksiluvun omaavia ruokia ovat muun muassa vaalea leipä, valkoinen riisi sekä paljon sokeria sisältävät karkit ja mehut. Ravitsemusterapeutti toteaa, että tämänkaltaisten ruoka-aineiden välttäminen ohjaa ruokavaliota oikeaan suuntaan ja auttaa painonhallinnassa.

Glykeemisen indeksiin kannattaa tosin suhtautua Kiviranta-Mölsän mukaan varauksella.

– Indeksin tarkkaileminen on hyvä asia, mutta se voi johtaa myös harhaan. Keitetyillä porkkanoilla on esimerkiksi yllättävän korkea glykeeminen indeksi, mutta totta kai ihminen saa syödä keitettyjä porkkanoita osana ruokavaliotaan.

5. Kannattaako glykemiaindeksiä loppupeleissä huomioida?

Glykemiaindeksin ohella puhutaan myös nopeista ja hitaista hiilihydraateista, jotka käytännön tasolla tarkoittavat samaa asiaa indeksin kanssa. Hiilihydraattien laatu on Kiviranta-Mölsän mukaan eräs tärkeimpiä terveyteen vaikuttavia tekijöitä.

– Se, että vältetään käyttämästä nopeita, yleensä korkean glykemiaindeksin omaavia ruoka-aineita, on ilman muuta terveysteko. Tärkeintä on kuitenkin,  ettei luota vain indeksin osoittamaan lukuun, vaan kiinnittää kokonaisvaltaisesti huomiota omiin ruokailutapoihinsa.

Onko kehosi jumissa? Löydä kehosi jumikohdat 6 testiliikkeen avulla

$
0
0

Alaselkä jumissa. Hartiat jumissa. Kenties koko keho jumissa. Urheiluhieroja Joel Hakala esittele uutuuskirjassaan Eroon jumeista itsehieronnalla kuusi testiliikettä, joiden avulla voit selvittää kehosi erilaiset jumikohdat.

”Monesti löydät jumikohtasi tuntemuksiesi perusteella. Testaa jokin liikerata tai -ketju ja tunnet varmasti, missä on kireintä”, Hakala kehottaa kirjassaan.

Kiinnitä huomiota siihen, miten hyvin ja helposti testiliikkeet onnistuvat

”Asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ovat, kuinka pitkälle pääset testiliikkeessä, kuinka helpolta asento tuntuu, missä kiristää ja kuinka paljon sekä minkälainen tuntuma tarkalleen on”, Hakala neuvoo kirjassa.

Katso alta video kuudesta testiliikkeestä ja testaa Hakalan opastamien liikkeiden avulla, missä sinun kehosi jumit sijaitsevat.

Kokeile myös muita testiliikkeitä

Hakala kannustaa kirjassa kokeilemaan myös muita testiliikkeitä ennakkoluulottomasti.

”Voit hyvin soveltaa testiliikkeeksi mitä vain. Voit imitoida liikkeellä esimerkiksi lajissasi tarvittavaa liikerataa ja tunnustella sen rentoutta sekä mahdollisia kiristyksiä. Tässä muutama idea sinulle kokeiltavaksi: juoksulajeihin askelkyykky, heittolajeihin käsien kierto selän taakse ylä- ja alakautta, mailapeleihin kehon kiertoliikkeet jne.”

Toispuoleiset jumit hoidettava ensimmäisenä

Huomasitko kehossasi jumeja? Reagoi löydöksiisi. Keho jumissa elämiselle on olemassa myös vaihtoehto: varaa esimerkiksi aika hierojalta, ota venyttelypaussi kesken työpäivän osaksi arkirutiineitasi tai kokeile esimerkiksi putkirullausta.

”Tärkeää on hoitaa etenkin kehosi epätasapainoa. Jos löydät toispuoleisuuksia, hoida ne aina ennen molemminpuolisia jumeja. Mitä tasapainoisemmassa tilassa kehosi on, sen parempi”, Hakala toteaa kirjassa.

Korjaa pelkän oireen eli jumin sijaan myös oireen juurisyy. Johtuuko jumisi pohjimmiltaan kenties liikkumattomuudesta, stressistä tai puutteellisesta kehonhuollosta? Onko heikko lihaskuntosi syy jumeihin? Kun hoidat pelkän oireen sijaan myös jumin juurisyytä, ennaltaehkäiset jumeja pitkällä tähtäimellä.

Lähde: Joel Hakala: Eroon jumeista itsehieronnalla (Fitra, 2019)

Tällainen on tavallinen päivä lastensairaalassa – pääsimme Vilho-vauvan, Valman, 5, ja Lindan, 6, mukaan osastolle

$
0
0

Klo 8.00

Ulkona on sysipimeää, mutta Uuden lastensairaalan ensimmäisen kerroksen aula kylpee valossa. Siivooja pyyhkäisee liinalla ilmoittautumispisteen tietokoneruutuja, ja infotiskin takana aamuvuorolainen päästää yövuorolaisen kotiin.

Helsingissä sijaitsevaa Uutta lastensairaalaa odotettiin hartaasti ja pitkään. Siellä alettiin ottaa vastaan potilaita tänä syksynä. Sairaala on erikoistunut vaativaan erikoissairaanhoitoon, ja siellä hoidetaan alle 16-vuotiaita potilaita pääkaupunkiseudulta ja eri puolelta Suomea.

Uudessa lastensairaalassa on kahdeksan kerrosta, ja jokaisella kerroksella on nimi. Nyt olemme Rannalla.

Mennään katsomaan, mitä ylemmissä kerroksissa tapahtuu. Ensimmäiseksi mars Viidakkoon eli toiseen kerrokseen. Siellä on vastaanottohuoneita.

Uusi Lastensairaala

Uusi lastensairaala on maan suurin lastenpäivystys: potilaita on vuodessa arviolta 40 000.

Klo 9.00

– Helou! diabetekseen erikoistunut lasten endokrinologi Anna-Kaisa Tuomaala tervehtii, kun Linda Peura, 6, astelee vastaanottohuoneeseen äitinsä Henna-Kaisa Wigrenin kanssa.

Lindalla todettiin tyypin 1 diabetes yksivuotiaana, ja Anna-Kaisa on hoitanut häntä siitä lähtien.

Tänään Linda on tullut tavalliselle tarkistuskäynnille. Hän riisuu villapiponsa ja napittaa auki ulkoiluhaalarinsa. Vaatteiden alla hänellä on diabetespumppu, josta menee letku ihon alla olevaan kanyyliin. Pumppu säätelee insuliinia ihonalaiskudokseen.

Linda Peura

Linda Peura jutteli diabeteshoitaja Elina Peltosen (vas.) ja lääkäri Anna-Kaisa Tuomaalan kanssa.

Diabeteshoitaja Elina Peltonen pyytää tytön viereensä, ja tietokone alkaa lukea pumppua langattomasti. Samalla kun tietokoneohjelma analysoi pumpussa olevia tietoja, Elina ja Anna-Kaisa jutustelevat Lindan kanssa esikoulusta, harrastuksista ja koirista.

Linda kertoo, että perheessä on Halla-niminen hypokoira. Se haistaa, jos Lindan veren sokeriarvot putoavat liian alas.

– Silloin se menee näykkimään äidin polvia, Linda kertoo.

Tosin sitä tapahtuu enää harvoin.

– Pumppu on nykyisin niin hyvä, että Halla on joutunut työttömäksi. Mutta Halla on meidän superhyvä varasysteemi, äiti sanoo.

Jutustelun lomassa Elina ja Anna-Kaisa kyselevät Lindalta, mitä mieltä tämä on diabeteksen hoidostaan. He käyvät läpi hiilihydraattien laskemiset ja pumpun kiinnittämiset. Nuoresta iästään huolimatta Linda osaa laskea hienosti jo itse.

– Meidän lapset neuvovat välillä aikuisiakin, Anna-Kaisa kehaisee.

Linda Peura

Lindaa alkoi väsyttää.

Nuoruusiän diabetes on Suomessa poikkeuksellisen yleistä: vuosittain siihen sairastuu noin 500 alle 15-vuotiasta. Eniten se yleistyy alle kouluikäisillä. Diabetesta ei osata parantaa, eikä sen syytä tiedetä.

Anna-Kaisan mukaan diabeetikon hoitaminen on kanssakulkemista potilaan vierellä. Lääkäri ei vain kerro, mitä tehdään, vaan opettelee tuntemaan potilaan arkea. Vaikuttavathan ruokavalion lisäksi sokeriarvojen heilahteluihin myös liikunta, stressi ja tunteet ylipäätään.

Anna-Kaisa tietää sen omasta kokemuksesta, koska hänelläkin on tyypin 1 diabetes.

– Diabeetikon elämä on jatkuvaa tasapainottelua ja ennakointia ja aika vaikeaa. Koko ajan täytyy miettiä, että istunko tänään autossa vai lähdenkö lenkille, onko tulossa palaveri tai kokeet. Sen takia on hämmästyttävää, miten hyviin tuloksiin olemme päässeet.

Sanojensa vakuudeksi hän näyttää tietokoneen ruudulta HUSin lasten ja nuorten tulosyksikön tilaston. Sen mukaan alle 16-vuotiaiden pitkän aikavälin keskimääräiset verensokeriarvot ovat laskeneet reippaasti vuodesta 2017 lähtien. Toisin sanoen yhä useammalle potilaalle on löytynyt hyvä hoitotasapaino.

Lindan tiedot on nyt tyhjennetty tietokoneelle. Elina printtaa ne paperille, ja aikuiset alkavat käydä niitä läpi.

Äiti kertoo, että Lindan sokeriarvot ovat olleet kohollaan öisin. Hän arvelee sen johtuvan kasvupyrähdyksestä, koska silloin insuliinin tarve kasvaa. Myös kokeilussa ollut uusi insuliini on saattanut vaikuttaa, mutta nyt Linda käyttää taas vanhaa insuliinia.

Anna-Kaisa ei ole tilanteesta huolissaan. Lisääntyneen insuliinintarpeen takia pumpun asetuksia hienosäädetään, mutta muuten hoito voi jatkua entiseen malliin.

Lääkärikäynnin jälkeen Lindaa odottaa vielä pari kivaa juttua. Toisen kerroksen kahvilassa syödään suklaakuppikakku ja juodaan mangosmoothie. Sen jälkeen hän käy kahvilan vieressä olevassa kuvataidepisteessä piirtämässä kalan. Se skannataan tietokoneelle, minkä jälkeen kala ilmestyy ala-aulan animoituun akvaarioon.

Molskis! Linda kävi täällä tänään.

Klo 10.00

Kerrosta ylempänä on Metsä. Siellä sijaitsee muun muassa leikkaus- ja anestesiaosasto. Sieltä löytyy Vilho Somero, kolme kuukautta ja seitsemän kilogrammaa. Hän makaa sairaalasängyssä ja heiluttelee pikkuriikkisiä käsiään. Ne hän on löytänyt pari päivää aikaisemmin.

Vilho odottaa pääsyä tähystykseen. Hänen ruokatorvessaan on epämuodostuma, jonka takia nieleminen on vaikeaa. Osa korvikemaidosta menee nenä-mahaletkun kautta mahalaukkuun, osan Vilho pystyy juomaan tuttipullosta.

Ruokatorven synnynnäinen kehityshäiriö on harvinainen: Suomessa syntyy vuosittain noin 20 lasta, joilla on ruokatorven atresia eli esofagusatresia.

– Tähystyksessä Vilhon ruokatorvea laajennetaan. Ennuste on hyvä, ja isompana hänen pitäisi pystyä syömään normaalisti, äiti Satu Somero kertoo.

Operaatio on Vilholle jo kolmas, ja todennäköisesti tulossa on vielä pari lisää.

– Tänään on ihan rutiinitoimenpide, isä Jani Somero sanoo. – Siksi ei jännitä.

– Ensimmäinen nukutus tuntui kauhistuttavalta, mutta nyt siihen on jo tottunut, Satu sanoo.

Vilho

Ennen nukutusta Vilholle ei saanut antaa maitoa, joten isä Jani Somero antoi ruiskulla sokeriliuosta. Äiti Satu Somero pitää Vilhoa sylissään.

Klo 11.00

Vilho on levollinen, vaikka hän on saanut ravintoa viimeksi kello 6. Tähystyksen olisi pitänyt jo alkaa, mutta samassa kerroksessa olevassa leikkaussalissa on jouduttu tekemään kiireellisempi operaatio.

Viereisissä pedeissä on muutama potilas vanhempineen. Sairaanhoitaja Krista Paavilainen seuraa tietokoneen ruudulta leikkaussalin tilannetta.

Jani ja Satu käyvät vuorotellen silittämässä Vilhoa ja laittamassa pudonneen tutin takaisin suuhun.

Ruokatorven atresiaan liittyy usein muita synnynnäisiä kehityshäiriöitä. Vilholla on huulihalkio, joka leikataan tammikuussa. Oikea korva puuttuu, ja noin 3-vuotiaana hän saa luukuulolaitteen. Myöhemmin hänelle voidaan rakentaa kosmeettisten syiden takia tekokorva – jos hän itse niin haluaa.

Satu ja Jani ovat tyytyväisiä hoitoon.

– Henkilökunta täällä on ihan parasta. Meille kerrotaan aina tarkasti, mitä seuraavaksi tapahtuu, Satu kiittelee.

– Onneksi moderni lääketiede on niin edistynyttä ja hoito hyvää. Toistan tätä itselleni, koska sillä tavalla jaksan eteenpäin, Jani sanoo.

– Ja onhan tämä hyvä muistutus siitä, miksi me maksamme verorahoja, hän lisää.

Vilho alkaa kröhistä. Jani laskee sairaalasängyn reunat tottuneesti alas ja antaa pienellä ruiskulla sokeriliuosta.

– Viime aikoina Vilholla on ollut enemmän kipua, koska lima ei mene eteenpäin ruokatorvessa, Satu sanoo.

– Olen tosi tyytyväinen sitten, kun Vilhon olo helpottuu, Jani sanoo.

Klo 12.00

Keskipäivän aurinko siivilöityy ikkunan edessä olevien vihreiden lasilevyjen läpi. Satu istuu Vilhon sängyn viereisellä tuolilla. Pää alkaa nuokkua. Hän on nukkunut viime aikoina huonosti. Viisari mataa eteenpäin. Vilho ehtii torkahtaa ja herätä, kunnes kaksi sairaanhoitajaa astuu hieman ennen yhtä huoneeseen:

– Somero, Vilho! toinen heistä ilmoittaa kantavalla äänellä.

Ja niin Vilhoa viedään.

Vilhoa viedään tähystykseen.

Vilhoa viedään tähystykseen.

Klo 13.00

Sairaalan toisessa kerroksessa sijaitsee kahvila, jossa henkilökunta ja lasten vanhemmat ja läheiset voivat istahtaa syömään. Kahvila on puolittain täynnä: Vanha mies syö silmät kiinni. Sairaanhoitaja pyörähtää buffetpöydän luona ja nappaa mukaansa lounassalaatin.

Aikaisemmin aamulla siellä istui ihminen, joka itki.

Jotkut joutuvat lastensairaalassa kohtaamaan vanhemman pahimman pelon: sen että lapsi joutuu hengenvaaraan tai menehtyy.

Sairaalassa on psykiatrian ammattilaisia, jotka antavat kriisiapua lapsille ja näiden vanhemmille, jos nämä sitä toivovat. Lisäksi on sairaalapappi, joka keskustelee kunkin perheen vakaumuksen mukaan.

Aivan kahvilan läheisyydessä on sairaalapappi Johanna Tammelinin työhuone. Siellä on työpöytä, kaksi nojatuolia ja sohva. Nurkassa on leluja lapsille, pöydällä nenäliinoja.

Jonkun lapsi on ollut pitkään sairaana, jonkun joutunut onnettomuuteen. Hengenvaara tai kuolema tulee vanhemmille sokkina.

– Tehtäväni on ottaa vastaan vanhempien tuska. Kestää kaikki, mitä sieltä tulee, Johanna sanoo.

Johanna Tammelin

– Kirkon on mentävä sinne, missä sitä tarvitaan, sanoi sairaalapappi Johanna Tammelin.

Jos lapsi kuolee, monen mieleen nousee kysymys miksi.

Johannalla ei ole siihen vastausta.

– Voin vain myötäelää surua vanhempien kanssa. Ajoittain joudun käymään vuoropuhelua Jumalan kanssa itsekin. On vaikea ymmärtää, miksi hyville ihmisille tapahtuu niin kamalia asioita.

Joku saattaa kysyä, missä lapsi on nyt. Kuka lapsesta pitää huolta?

Jos sitä kysytään Johannalta, hän vastaa uskovansa siihen, että lapsi on turvassa, Jumalan sylissä.

– Jollekulle se saattaa olla ainoa lohduttava ajatus. Sillä tavalla voi ehkä jatkaa eteenpäin.

Lapsen menettäminen on niin suuri kriisi, että tärkeintä on pystyä auttamaan ihmistä niin, että tämä pääsee eteenpäin pienin askelin. Johanna opiskelee parhaillaan traumapsykoterapiaa ja sanoo sen menetelmien olevan hänelle avuksi.

Työtään hän tekee kutsumuksesta.

– Kirkon on mentävä sinne, missä sitä tarvitaan. Ja pappina tehtäväni on kestää nämä tilanteet. Minulla on tunne, että minun kuuluu olla nyt täällä.

On myös tilanteita, joista Johanna saa voimaa. Huonon ennusteen jälkeen lapsi saattaa pelastua. Menetyksen jälkeen ihmiset ovat kokeneet hyviä asioita. Ja joskus joku saattaa vuosia myöhemmin sanoa hänelle: ”Kiitos, kun olit silloin kanssani.”

Johanna ottaa hyllyltä valkoisen paperipussin ja noukkii sieltä pienen puisen kämmenristin. Sellaisen hän saattaa antaa ihmiselle, jonka kanssa hän on keskustellut. Joskus hän tarvitsee ristiä itse. Se tuntuu kädessä kevyeltä ja sileältä.

Klo 14.00

Nuori neiti Valma Hersti, 5, kulkee määrätietoisesti pitkin sairaalakäytävää. Seitsemännessä kerroksessa eli Avaruudessa sijaitsee muun muassa päiväkeskus, jossa Valmalla on ollut kahden päivän ajan oma huone. Hän avaa tottuneesti suuren lasioven nappia painamalla. Sitten hissiin ja kohti neljättä kerrosta eli Laaksoa. Siellä on leikki- ja nuoriso-osasto.

Valma Hersti

Valma Hersti kulkee tottuneesti sairaalassa.

Sairaalaympäristö on Valmalle tuttu, sillä hän on käynyt tutkimuksissa syntymästään lähtien monta kertaa vuodessa. Keskosena syntyneellä tytöllä on cp-oireyhtymään kuuluva spastinen diplegia eli alaraajojen jäykkyys. Sitä saattaa esiintyä nimenomaan keskosena syntyneillä. Tämäkin on harvinainen sairaus: Suomessa kahdella lapsella tuhannesta on syntyessään cp-oireyhtymä.

Kun Valma kävelee tai seisoo, hänellä on tukenaan dallari eli kävelylaite. Se näyttää väärinpäin liikuteltavalta rollaattorilta. Sen väkäsessä roikkuu My Little Pony -kassi, johon on tänään pakattu ainakin korvakoruja.

Valma syö ja juo itsenäisesti, mutta vielä on liian aikaista sanoa, pystyykö hän joskus kävelemään ilman tukitelinettä.

– Välillä hän pystyy kävelemään vähän matkaa kepeillä, mutta Valman tasapainoaisti on heikko. Hän on kuitenkin tosi motivoitunut harjoittelemaan, äiti kertoo.

Valma Hersti

Valma äitinsä Helen Herstin kanssa.

Meneillään on kuntoutusjakso, jonka aikana Valmalle on tehty perustutkimus ja kartoitettu tytön kehitys. Kaksi päivää kestäneet tutkimukset ovat ohi, ja seuraavana päivänä äiti tulee sairaalaan keskustelemaan lääkäreiden kanssa seuraavan vuoden tavoitteista, hoidoista ja terapioista.

Kulunut vuosi on ollut hyvä. Tällä kertaa Valmalle ei tarvitsekaan antaa botuliinipistoksia lonkkiin ja sisä- sekä takareisiin lihaksia rentouttamaan. Aiemmin annetun sähköhoidon ansiosta lihakset ovat riittävän rennot.

Valma porhaltaa dallarinsa kanssa suoraan leikkihuoneeseen ja istuu lattialle leikkimään. Hän pystyy vetämään itseään lattiaa pitkin, ja kun hän istuu maassa, on vaikea huomata, että kaikki ei ole kohdillaan.

– Luonteeltaan Valma on hyvin sosiaalinen, ja hänellä on tarhassa paljon kavereita, äiti kertoo.

Valma Hersti

Uusi lastensairaala on ottanut huomioon pikkupotilaiden erityistarpeet: leikki- ja nuoriso-osastolla on tilavat huoneet ja paljon leluja.

Sairaalaklovni

Tohtori Helli Hykkyrä eli sairaalaklovni Elina Reinikka kävi leikkaus- ja anestesiaosastolla piristämässä lapsia.

Leikkitauon jälkeen on aika lähteä kotiin. Äiti pukee Valmaa, ja samalla tyttö esittelee nukkeaan Zenaa.

– Se näyttää ihan pahikselta, äiti sanoo.

– Ei ku tää on kiltti! Valma vastaa.

– Onko se kovis-kiltti?

Alma nostaa nuken vasten kasvojaan.

– Tää on ihan tavallinen kiltti.

Seuraavan kerran Valma tulee sairaalaan viimeistään ensi keväänä.

– Valma on aina ihan, että jee, sairaalaan! Hän tulee tänne tosi mielellään.

Klo 15.30

Ulkona on jo pimeää. Vilhon leikkaus on mennyt hyvin, ja hänet on siirretty Sadun kanssa yksityishuoneeseen sairaalan kuudennen kerroksen vuodeosastolle eli Vuoreen. Jani on kotona perheen esikoisen Juliuksen kanssa.

Huoneessa on hämärä valaistus, ja suurista ikkunoista näkyy kaupungin siluetti. Stadionin torni hohtaa valkoisena.

Vilho Lastensairaalassa

Vilho ja Satu jäivät sairaalaan yöksi.

Vilhoon on kiinnitetty monta piuhaa. Yhdestä menee nesteitä, toinen mittaa pulssia ja kolmas on entistä isompi nenä-mahaletku. Sen avulla ruokatorveen saadaan enemmän tilaa.

– Ruokatorvi oli ollut tosi tukossa, sängyn vieressä seisova Satu kertoo.

– Mutta Vilho oli kuulemma ollut heti herättyään pirteä.

Nyt potilasta selvästi väsyttää pitkän ja rankan päivän jälkeen. Hän yskii ja itkee kröhisten. Naama punertuu.

Satu näyttää kalpealta.

– Väsyttää, mutta tästä mennään taas eteenpäin.

Vilhon itku ja kröhinä yltyvät. Sängyn vieressä oleva laite alkaa hälyttää kohonneesta sykkeestä. Monitorista näkyy, että se on kohonnut 160:een.

Satu painaa hälytysnappia, mutta tieto on jo mennyt hoitajan kutsulaitteeseen.

Toimittajan ja kuvaajan on aika poistua. Käytävällä tulee vastaan hoitaja, joka silmäilee kutsulaitettaan. Hän avaa Vilhon huoneen oven. Ei hätää, pojasta pidetään täällä hyvää huolta.

Uusi Lastensairaala

Vilho oli tähystyksen jälkeen väsynyt, mutta on toipunut siitä hyvin.

Uusi lastensairaala lukuina

• Avajaisia vietettiin 6. syyskuuta 2018.

• Sairaalan päivystys on maan suurin lastenpäivystys: potilaita on vuodessa arviolta 40 000.

• Ajanvarausvastaanotoilla on vuodessa arviolta 100 000 käyntiä.

• Suomessa sairastuu syöpään vuodessa 130–150 lasta, joista kolmasosa hoidetaan Uudessa lastensairaalassa. Esimerkiksi akuutin lymfaattisen leukemian hoito on maailman huippua. Hoidossa olevista potilaista 98 prosenttia paranee.

• Sairaalan rakentaminen maksoi noin 183 miljoonaa euroa, josta yli 38 miljoonaa euroa kerättiin yksityisiltä.

Lähde: HUS

Lähteet: Diabetesliitto, Invalidiliitto ja CP-liitto

Viewing all 1682 articles
Browse latest View live