Quantcast
Viewing all 1689 articles
Browse latest View live

Joka viides pariskunta kärsii lapsettomuudesta – tunteista puhuminen tärkeää: ”Toistuvat pettymykset voivat vaikuttaa kielteisesti kehonkuvaan ja itsetuntoon”

Tahattoman lapsettomuuden joutuu kohtaamaan joka viides pariskunta jossain vaiheessa elämäänsä. Tahattomaksi lapsettomuudeksi katsotaan se, kun säännöllisistä yhdynnöistä huolimatta raskaus ei ala vuoden sisällä.

Vuosittain Suomessa aloitetaan runsaat 13 000 hedelmöityshoitoa. Niistä 18 prosenttia johtaa raskauteen vuoden sisällä.

Hedelmöityshoidon onnistumiseen vaikuttavat naisen ikä, raskauden yrittämiseen käytetty aika ja parin kokonaistilanne eli lapsettomuuden syy. Hedelmöityshoitoihin erikoistuneen klinikan Felicitasin mukaan noin puolet alle 35-vuotiaista pareista saa lapsen ensimmäisen hoitokierron seurauksena. Luovutetuilla munasoluilla raskauden alkamisen todennäköisyys on 40–50 prosenttia naisen iästä riippumatta.

Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan jopa melkein joka kolmas tutkimukseen osallistuneista jätti hedelmöityshoidot kesken, koska koki ne psyykkisesti liian raskaina.

Lue myös: Ellen Jokikunnas vuosien lapsettomuushoitojen jälkeen: ”Odotan nyt mieheni kanssa adoptiolasta”

Suru, stressi ja sosiaaliset paineet ovat lapsettomilla yleisiä

Tutkimusten mukaan yli 50 prosenttia pariskunnista kokee lapsettomuuden siihen astisen elämänsä suurimmaksi vastoinkäymiseksi. Näin kertoo Väestöliiton Terapiapalvelujen psykologi Jaana Ojanen.

– Toistuvat pettymykset voivat vaikuttaa kielteisesti kehonkuvaan ja itsetuntoon, kun naiseus ja mieheys joutuvat tavallaan uhan alle. Pitkittyessään kielteiset tunteet nostavat riskiä sairastua masennukseen tai ahdistukseen. Myös suru, stressi ja sosiaaliset paineet ovat lapsettomilla yleisiä.

Aiempien tutkimusten mukaan lapsettomuus on naisille vaikeampaa kuin miehille.

– Uusien tutkimusten mukaan myös miehet kokevat lapsettomuuteen liittyviä voimakkaita tunteita. He eivät vain näytä niitä samalla tavalla kuin naiset, Ojanen sanoo.

Lapsettomuuden herättämien tunteiden käsittely tärkeää

Lapsettomuudesta selviytymisessä on tärkeää hakeutua ihmisten pariin ja puhua ongelmastaan.

– Lapsettomuudesta kärsivä saattaa alkaa vältellä sosiaalisia tilanteita. Hän alkaa reagoida häpeänsä mukaisesti ja yrittää piiloutua muiden katseilta, mutta se hidastaa sopeutumista lapsettomuuteen.

Tunteiden käsittely ystävien seurassa tai vertaistuen tai terapian avulla on tärkeää.

– Silloin voi esimerkiksi suoristaa vääristyneitä ajatusmalleja, kuten ettei ikinä voi olla onnellinen ilman lapsia. Lohtu ja tuen saaminen on tärkeää.

Lähteet: Felicitas ja THL


Näin onnistut siitepölyallergian hoitamisessa – lääkäri kertoo

Nenää kutittaa, silmiä kirvelee ja kurkkua kuristaa – siitepölyallergia kiusaa. Mutta miten valita oikeanlainen allergialääke?

Allergologi Péter Csonkan mukaan sopivan allergialääkkeen valinta riippuu sekä lääkkeen vaikuttavasta aineesta että siitä, haluaako oireita lääkitä paikallisesti vai suun kautta otettavilla tableteilla.

– Siitepölyallergiassa käytetään erilaisia lääkkeitä. Suun kautta otettavat antihistamiinit hoitavat allergisia oireita ympäri kehoa, Csonka selventää.

Antihistamiineja löytyy useampaa lajia

Antihistamiinit jaetaan vaikuttavien aineiden perusteella vanhan polven ja toisen polven antihistamiineihin. Vanhan polven antihistamiinit sisältävät väsyttäviä aineita. Suomessa niitä on myynnissä ainoastaan yksi.

– Jos otat sellaista, niin et voi mennä ajamaan edes autoa. Se väsyttää myös lapsia. Lääke ei ole sen tehokkaampi kuin muut.

Sivuoireiden karttamiseksi kannattakin suosia toisen polven antihistamiineja, jotka Csonkan mukaan eivät sisällä lainkaan väsyttäviä aineita.  Vaikuttavien aineiden lisäksi allergialääkkeen valintaan vaikuttaa myös se, missä muodossa lääkkeen haluaa ottaa.

– Nestemäisten lääkkeiden säilyvyys on paljon huonompi – avattuna ne menevät huonoksi tietyssä ajassa. Jos on vaikea niellä, niin vaihtoehtona on suussa hajoavat tabletit.

Kortisonipohjainen nenäsumute tehoaa allergiaan

Antihistamiinien lisäksi allergiaoireita voidaan hoitaa paikallisesti muun muassa nenäsumutteilla ja silmätipoilla. Tehokas nenäsumute on Csonkan mukaan kortisonipohjainen. Pitkäaikaisessa silmätippojen käytössä suositellaan tulehdusta lievittäviä tuotteita.

– Lääkkeettömänä hoitona voi käyttää nenän huuhtelukannua, jos sellaisesta tykkää, Csonka lisää.

Oirelääkkeiden lisäksi Csonka korostaa siedätyshoidon tehoa. Hänen mukaansa allergista nuhaa hoitavien ja lääkkeitä määräävien lääkäreiden kuuluisikin tarjota siedätyshoitoa yhtenä hoitomuotona.

– Siedätyshoito muuttaa elimistön immuunivastetta niin, ettei tarvitse enää yhtä paljon oirelääkkeitä. Siedätyshoito on tärkeää. Sen sijaan on yksilöllistä, kannattaako siedätyshoitoa aloittaa.

Miksi toinen allergialääke on tehokkaampi kuin toinen?

Oletko huomannut, että jokin lääke taltuttaa allergiaoireet paremmin kuin toinen? Allergologi Péter Csonka selventää, että kyseessä voi olla niinkin yksinkertainen seikka kuin vanhan nenäsumutteen vaihtaminen kortisonipohjaiseen tuotteeseen.

– Joskus jokin antihistamiini tehoaa paremmin toisille, mutta usein niissä ei ole merkittäviä eroja. Kortisonisuihkeissa eri lääkemolekyylit toimivat eri tavalla. Niissä saattaa olla yksilöllistä eroa siinä, mikä lääkeainemolekyyli tepsii parhaiten tulehdukseen.

Hoitamaton allergia saattaa oireilla astmana

Allergiaa kannattaa aina hoitaa, sillä Csonkan mukaan oireet voivat edetä ilman lääkitystä astmatyyppiseksi hengitysvaikeudeksi.

– United airways eli yhdistyneet hengitystiet on hauska sanonta englanniksi. Se tarkoittaa, että limakalvo on nenästä syvälle keuhkoihin samantyyppistä. Jos ylähengitysteiden limakalvoa ei hoideta kunnolla ja on paljon allergisen nuhan oireita, niin astmatyyppiset oireet puhkeavat helpommin.

Hoitamaton allergia vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Csonka suosittelee allergialääkityksen aloittamista silloin, kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat.

Turhan pitkälle ei kannata odottaa, sillä tukkoisuuteen on vaikeampi vaikuttaa, jos oireet ovat edenneet pitkälle. Antihistamiinin syöminen ennaltaehkäisevästi ei ole kuitenkaan tarpeen.

– Antihistamiinin vaikutus alkaa tunnissa ja loppuu noin kymmenessä tunnissa. Viikkokausien käyttö ennen siitepölyä ei hoida mitään, Csonka huomauttaa.

Pahat kuukautiskivut voivatkin olla endometrioosi – 9 kysymystä vaivasta, josta kärsii joka kymmenes nainen

Äidillä, isoäidillä, tädillä. Suvussa kaikilla naisilla voi olla kovat kuukautiskivut. Kipukrampit saavat naisen lyyhistymään lattialle. Sama voi toistua kuukaudesta, pahimmillaan vuodesta toiseen, sillä moni endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti menee sukurasituksena kulkevien kuukautiskipujen piikkiin.

Nainen ei itse välttämättä osaa yhdistää kipujaan endometrioosiin, mutta ei osaa lääkärikään – ei vaikka joka kymmenes nainen sairastaa sitä. Miksi endometrioosi on vaikea tunnistaa?

– Endometrioosi ei välttämättä aina näy gynekologisessa tutkimuksessa eikä ultra­ääni- tai edes magneettitutkimuksessa, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Piritta Hynninen kertoo.

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoihin, munanjohtimiin sekä suolen ja virtsarakon pinnoille. Endomet­rioosi aiheuttaa lantionpohjaan kroonisen tulehduksen, joka yhdessä endometrioosipesäkkeeseen kasvaneiden hermopäätteiden kanssa aiheuttaa kivun.

– Pahimmillaan kipu invalidisoi ja alkaa selvästi päiviä ennen kuukautisvuotoja. Oireet voivat olla myös epämääräisiä, pitkin kiertoa tuntuvia vatsakipuja, ja saada täten lääkärin epäilemään endometrioosin sijaan esimerkiksi toiminnallisia vatsavaivoja.

1. Miten endometrioosi löytyy?

Munasarjaan tullut endometrioosi on yleensä helppo diagnosoida, sillä se näkyy ultraäänessä kystana, nesteen täyttämänä rakkulana. Syvän, peräsuolen ja emättimen väliin tulleen endometrioosin lääkäri voi tuntea sormilla – jos hän vain osaa hakea sitä.

Vaikein on löytää endometrioosi, joka tekee vatsakalvon pinnalle pieniä, halkaisijaltaan alle viiden millimetrin kokoisia pesäkkeitä. Tämä sirottumamuoto on endometriooseista yleisin, ja se löytyy vain laparoskopiassa, nukutuksessa tehtävässä vatsaontelon tähystyksessä.

2. Koska itsellä kannattaa epäillä endometrioosia?

Voimakkaat kuukautiskivut ovat yleensä ensimmäinen endomet­rioosin merkki. Kipu ei pysy hallussa kohtuudella käytetyillä tulehduskipulääkkeillä ja estää normaalin arjen. Vähitellen se pitkittyy ja tulee päiviä ennen kuukautisia ja jatkuu joitain päiviä niiden jälkeen. Joskus kipu tulee myös kierron puolivälissä. Levinneessä taudissa kivuttomia viikkoja ei juuri ole.

Peräsuolen ja virtsarakon lähellä endometrioosi tekee vessakäynneistä kipeitä. Jälkimmäisestä voi tulla jatkuva pissahätä, kipua virtsatessa ja pissan sekaan verta. Hartiapistos kielii pallean seudulle tulleesta endometrioosista. Yhdyntä voi sattua niin, ettei sitä tee edes mieli. Jos suvun naisilla on endometrioosia, sitä kannattaa epäillä itselläkin, varsinkin, jos on siihen viittaavia oireita. Tauti kulkee vahvasti perimässä.

3. Mitä tapahtuu, jos endomet­rioosia ei hoideta?

Endometrioosikivussa työnteko ja opiskelu eivät onnistu. Jatkuva kipu rajoittaa elämää ja altistaa masennukselle. Pitkään jatkunut, huonosti hoidettu kipu voi kroonistua, ja vaikka endometrioosi saataisiin hoidoilla kuriin, voi krooninen kipuherkkyys jäädä vaivaamaan ja rajoittamaan elämää.
Endometriooseista 20 prosenttia on oireettomia, mutta silti sairaus voi aiheuttaa kiinnikkeitä ja sitä kautta lapsettomuutta. Endometrioosi paljastuu usein lapsettomuustutkimuksissa.

4. Miten endometrioosia hoidetaan?

Endometrioosi on estrogeenistä riippuvainen sairaus, eli estrogeenihormoni saa limakalvopesäkkeet kasvamaan. Munasarjat, mutta myös endomet­rioosipesäkkeet tuottavat estrogeenihormonia.
Endometrioosia hoidetaan minimoimalla estrogeenin eritys. Se onnistuu yhdistelmäehkäisypillereillä, keltarauhashormonitableteilla, hormonikierukassa annostellulla keltarauhashormonilla tai pistoksina annettavilla GnRH-analogeilla. Ne ovat lääkkeitä, jotka lamaavat tilapäisesti aivolisäkkeen ja sitä kautta munasarjojen toimintaa. GnRH-analogit aiheuttavat vastaavan tilan kuin vaihdevuodet, ja hoito tarvitsee sivuvaikutusten vähentämiseksi rinnalleen usein vaihdevuosilääkityksen.

5. Mitä jos nainen ei halua käyttää hormoneja?

Endometrioosipesäkkeitä voidaan poistaa leikkaamalla. Niin tehdään yleensä vasta, jos hormonit eivät auta tai kivut ovat sietämättömät. Leikkaus ei estä uusien pesäkkeiden syntyä. Esimerkiksi munasarjapesäkkeistä puolet uusii parin vuoden sisällä leikkauksesta ilman hormonihoitoa. Ilman hormoneja nainen voi äkkiä olla leikkauskierteessä.

6. Mikä auttaa kipuun?

Ensimmäiseksi kokeillaan tulehduskipulääkkeitä. Elleivät ne auta, kokeillaan reseptillä saatavia vahvempia kipulääkkeitä ja niiden yhdistelmiä. Jos kipu vie sairaalaan, kipulääkettä annetaan suonensisäisesti tai lihakseen.

Tietoisuustaidot, stressinhallinta ja liikunta ovat lääkkeettömiä kivunhallintakeinoja. Pomppuja ja tärähdyksiä sisältävät liikuntalajit eivät sovi, sillä endometrioosikipu voi äityä jo liikkuvan auton tärinästä. Kannattaa kokeilla myös lantionpohjan fysioterapiaa ja akupunktiota.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Endometrioosi: Jos suvun naisilla on endometrioosia, sitä kannattaa epäillä itselläkin, etenkin, jos on siihen viittaavia oireita. Tauti kulkee vahvasti perimässä.

Jos suvun naisilla on endometrioosia, sitä kannattaa epäillä itselläkin, etenkin, jos on siihen viittaavia oireita. Tauti kulkee vahvasti perimässä.

7. Onko ruokavaliosta apua?

Välimerellinen, runsaasti kalaa ja kasviksia, täysjyväviljaa ja hyviä öljyjä sisältävä ruokavalio vähentää elimistössä tulehdusta ja voi hillitä kipuja. Vaaleat jauhot ja sokeri pahentavat tulehdusta.

8. Voiko endometrioosia ehkäistä?

Sitä ei voi ehkäistä, sillä perimmäistä syytä sairauteen ei tarkkaan tiedetä. Osalla naisista kohdun limakalvoa kulkeutuu kuukautisveren mukana vatsaonteloon, jonne se kiinnittyy, eikä elimistö poista näitä muutoksia vatsakalvon pinnoilta. Limakalvoa voi päätyä jo tyttövauvalla vatsaontelon puolelle, mutta harmia siitä tulee vasta esimurrosiässä, kun hormonitoiminta herää.

Endometrioosipotilailla elimistön puolustusjärjestelmä on jollain tapaa häiriintynyt niin, että vatsaonteloon pääsee kehittymään endometrioosipesäkkeitä.

9. Paraneeko endometrioosi?

Endometrioosi sammuu vaihdevuosi-iässä, kun hormonitoiminta hiipuu. Jos naiselta on poistettu kohtu, mutta vatsakalvon pinnoilla on endomet­rioosia, vaihdevuosien estrogeenihoito voi herättää taudin henkiin. Tämä yritetään estää yhdistämällä estrogeeniin keltarauhashormoni.

Pitkäaikainen hormonaalinen hoito on endometrioosin hoidon kulmakivi. Se voi pienentää pesäkkeitä, lopettaa vuodot ja hidastaa taudin leviämistä.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Piritta Hynninen, Tampereen yliopistollinen sairaala.

Lukuvinkki: Anne Ignatius: Joka kymmenes nainen – Elämää endometrioosin kanssa.

Kärsitkö kynsisienestä? Näillä vinkeillä saat jalat nopeasti kesäkuntoon!

Kynsisieni on yleisin kynsisairaus, sillä noin 10 prosenttia aikuisista kärsii siitä.

Miten kynsisieni saa alkunsa?

Ongelma on yleisempi ikääntyvillä, koska vanhemmiten kynnet paksuuntuvat, haurastuvat ja niissä alkaa esiintyä halkeamia. Halkeamien kautta sieni pääsee iskemään kynteen helpommin.

Sieni viihtyy kosteassa ja lämpimässä, joten umpinaiset kengät ja sukat, joissa jalat hikoilevat, ovat sille erityisen otollisia. Kynsisieni voi vaania myös suihkutilojen, kuntosalien ja uimahallien lattiapinnoilla. Urheilijoilla ongelma on tavallinen.

Vaiva voi hoitamattomana tarttua paitsi muihin kynsiin, myös muille.

Mistä kynsisienen tunnistaa?

Kynsisienen tunnistaa kellertävistä, paksuista, hauraista, kuivista ja sameista kynsistä. Terve kynsi on kirkas, joustava ja ehjä. Sienen on helppo tunkeutua kynteen, jos se on kuiva ja halkeileva.

Mistä pikainen apu?

Tavallisen kynsilakan käyttö voi vain pahentaa ja pitkittää ongelmaa, joten lopeta sen käyttö hoidon ajaksi. Tehokas hoito kynsisieneen on Nailner Hoida & Lakkaa. Pakkauksen sisältämä hoitoaine hoitaa kynsisienitulehdusta ja hengittävä kynsilakka peittää kynsisienen aiheuttamat rumat värjäytymät ja vauriot. Tuote on hyvä vaihtoehto kynsisienen hoitoon erityisesti kesällä, kun avoimia kenkiä käytetään usein.

Nailner Hoitoaineen ainutlaatuinen läpäisymekanismi kyllästää koko kynnen keratiinikerroksen ja luo epäsuotuisan ympäristön sienelle alentamalla kynnen pH-arvoa. Se myös sitoo kynteen kosteutta. Hoitoainetta levitetään kynnelle päivittäin.

Nailner Hengittävä kynsilakka peittää kynnet luonnollisella sävyllä. Lakka on kehitetty tulehtuneille kynsille, joten se ei vahingoita kynttä eikä heikennä hoidon tehoa, vaan läpäisee ilmaa ja kosteutta. Voit käyttää Nailner Hengittävää kynsilakkaa myös terveisiin kynsiin. Se on nopea levittää ja kuivuu nopeasti.

 

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Osta Nailner Hoida & Lakkaa apteekin verkkokaupasta.

Lue lisää: nailner.fi

Osallistu kilpailuun ja voita ihanat kesäsandaalit!

Vastaa kyselyyn ja osallistut arvontaan. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan 150 euron arvoinen kenkälahjakortti K-kenkään. Kilpailun voimassaoloaika on 13.5.–10.6.2019.

Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan säännöt. Lue arvonnan säännöt tästä!

Kuinka usein peset hiuksesi? Trikologi kertoo, miksi ahkera peseminen kannattaa

Kuinka monta kertaa viikossa sinä peset hiuksesi? Kerran? Kaksi? Kolme? Suuri osa vastannee kolmisen kertaa viikossa – ja se on aivan liian harvoin. Tätä mieltä on ainakin hius- ja hiuspohjaongelmien asiantuntija, trikologi Mark Birch.

Monesti neuvo kuuluu, että hiusten päivittäistä pesua kannattaa välttää, etteivät hiukset rasitu ja vahingoitu. Mark Birch on asiasta eri mieltä.

– Hiukset voi pestä joka päivä. Jos ja kun huolehdit hiuspohjasi hygieniasta, hiuksesikin voivat paremmin. Ja jos päänahkasi ei voi hyvin, eivät voi hiuksesikaan, Birch sanoo.

Mark Birch ottaa esimerkiksi sen, että ethän pese kainaloitasi tai intiimialueitasikaan ainoastaan pari kertaa viikossa – vaan päivittäin.

Mitä tapahtuu, jos hiuksia ei pese päivittäin?

Jos päivittäistä hiustenpesua laiminlyödään, hiuspohjaan alkaa nopeasti muodostua bakteereja ja öljyjä. Yhdessä saasteiden ja kuolleiden ihosolujen kanssa ne alkavat tukkia hiustuppeja ja estävät näin myös terveen hiusten kasvun.

Siksi esimerkiksi hiustenlähtöä pelkäävän tai siitä kärsivän tulisi Birchin mukaan pestä hiukset päivittäin.

Lue lisää: Apua, irtohiuksia kaikkialla! Mistä hiustenlähtö oikein johtuu? Trikologi neuvoo, miten ehkäiset ennenaikaista hiustenlähtöä

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Hiukset tulisi pestä päivittäin miedoilla tuotteilla, jotka eivät rasita hiusta ja päänahkaa, mutta puhdistavat päänahan hyvin.

Hiukset tulisi pestä päivittäin miedoilla tuotteilla, jotka eivät rasita hiusta ja päänahkaa, mutta puhdistavat päänahan hyvin.  – Jos on epäterve päänahka, on epäterve tukka, Tuija Lindström muistuttaa.

Hiuspohja, kuten muukin iho, erittää päivittäin öljyä noin 2–3 grammaa. Lisäksi keho tuottaa hikeä, joka on sekoitus vettä ja ihon öljyjä.

– Hiustupen juureen kertyy rasvaa, likaa, suolaa, hiustuotteiden jäämiä, kaikenlaista mönjää jo yhdessä päivässä. Kun ne tukkivat hiustupen, se ei anna hiuksen kasvaa terveenä ulos, solututkija Tuija Lindström selittää.

Toisin sanoen, kun hiukset tuntuvat öljyisiltä, ne pitää pestä.

– Öljyisyys ei ole silloin vain hiuksessa, vaan myös päänahassa ja hiustupessa. Jos tarkoitus on vahvistaa hiusta sekä sisäisesti että ulkoisesti, silloin päänahan on oltava puhdas. Terve päänahka on terveen hiuksen ehto, Tuija Lindström sanoo.

Suosi mahdollisimman mietoja hiustenhoitotuotteita 

Hiuksia ei tulisi pestä kuitenkaan millä tahansa tuotteilla. Asiantuntijat suosittelevat puhdistamaan hiuspohjan ja hiukset päivittäin miedolla, mahdollisimman luonnollisella shampoolla, joka puhdistaa päänahan hellävaraisesti.

Nyrkkisääntönä on, mitä vähemmän ainesosia etiketissä on, sitä parempi.

– Shampoon pitää olla sellaista, että sillä pystyy pesemään kasvotkin. Jos tuote kirvelee silmissä ja tuntuu pahalta, se ei sovi myöskään päänahalle, Lindström sanoo.

Mark Birchin neuvot: Näin peset hiukset oikein

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kuinka usein hiukset tulee pestä?

Pesetkö sinä päivittäin hiuksesi?

  1. Ota käyttöön mahdollisimman luonnolliset hiustenhoitotuotteet, jotka sopivat päänahallesi.
  2. Pese hiukset lämpimällä vedellä, käytä mietoa shampoota kämmenelle suunnilleen kahden euron kolikon verran.
  3. Hiero shampoota kunnolla päänahkaan ja anna vaikuttaa 2–5 minuuttia. Anna tuotteelle aikaa toimia: ajattele, että se hoitaa ja puhdistaa kaikki bakteerit, hien ja öljyn pois.
  4. Huuhdo kunnolla! Moni tekee sen virheen, ettei huuhtele tuotetta kunnolla pois, vaan shampoota jää päänahkaan.
  5. Levitä hoitoainetta kevyesti hiuksiin ja hiuslatvoihin – muista, ettei hoita-ainetta kuulu laittaa lainkaan päänahkaan. Huuhtele kunnolla.
  6. Kuivaa hiukset hellästi pyyhkeellä.
  7. Anna hiusten kuivua kunnolla.

Rasvoittuva vai kuiva päänahka?

Trikologi Mark Birchin mukaan hiustenhoidossa onkin oikeastaan kyse päänahan hoitamisesta. Siksi on tärkeää tietää, onko oma päänahka kuivaa vai rasvoittuvaa sorttia.

Ensimmäinen ja tärkein hoito kutisevalle ja hilseilevälle päänahalle on pesukertojen lisääminen. Kuivaa päänahkaa pitää hoitaa kuten kuivaa ihoa – eli kosteuttamalla. Kuivalle päänahalle sopivat hellävaraiset ja kosteuttavat hiushoitotuotteet.

Jos hiuspohja taas rasvoittuu runsaasti, kannattaa valita rasvoittuvalle hiuspohjalle tarkoitettu shampoo.

– Jos et ole aivan varma, millainen tuote sopii sinulle, kannattaa kääntyä asiantuntija puoleen, Mark vinkkaa.

Ravinnolla voi vaikuttaa kuukautiskipuihin – totta vai tarua? Asiantuntija vastaa tähän ja 5 muuhun kuukautismyyttiin

Verkko on täynnä vinkkejä kuukautisoireiden selättämiseen kotikonstein – mutta onko väitteillä mitään totuuspohjaa? Esitimme ravitsemusterapeutti Saara Karjalaiselle kuusi yleistä kuukautismyyttiä ja kysyimme, mitkä niistä ovat totta, mitkä tarua.

Väite 1: Kuukautisten aikana tulisi syödä rautapitoisia ruokia

Osittain totta.

– Kyllä, jos on runsaat kuukautiset ja rautavarastot vähenevät. Rautaa pitää saada kuitenkin ravinnosta jatkuvasti, koska raudanpuutteessa ei riitä, että syödään hetki rautapitoista ruokaa. Rautavarastojen kerryttämiseen menee noin kolme kuukautta, Karjalainen vastaa.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Jos syö rautapitoisia täysjyväviljoja, lihaa ja kasvisproteiineja, niin raudan saannista ei kuitenkaan tarvitse huolehtia. Raudan tarve lisääntyy myös, jos urheilee paljon.

Jos syö rautapitoisia täysjyväviljoja, lihaa ja kasvisproteiineja, niin raudan saannista ei tarvitse huolehtia.

Väite 2: Suklaan syöminen lisää mielihyvähormoneja kehossa ja helpottaa alakuloisuuden tunnetta kuukautisten aikana

Osittain totta.

– Lempisuklaasta nautiskelu saattaa helpottaa ja rauhoittaa oloa. Juuri ennen kuukautisia tekee yleensä mieli rasvaista ja hiilihydraattipitoista ruokaa, jolloin sitä tulee myös helpommin syötyä.

Väite 3: Ravinnolla voi lievittää kuukautiskipuja

Totta.

– On olemassa tutkimuksia siitä, että suositusten mukaan hyvien rasvojen ja kasvisten syöminen sekä säännölliset ruoka-ajat voivat auttaa kuukautiskipuihin. On vaikea sanoa, miten paljon ruokavalio vaikuttaa yksilöllisesti. On myös joitain tutkimuksia magnesiumin ja kalsiumin merkityksestä: niistä ei tule pulaa, jos syö monipuolisesti marjoja, hedelmiä, viljoja, vihreitä kasviksia ja maitotuotteita, Karjalainen toteaa.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Syö säännöllisesti ja terveellisesti – myös kuukautisten aikana.

Kuukautiskipuihin voi auttaa se, että syö säännöllisesti ja terveellisesti.

Väite 4: Ravinnolla voi vaikuttaa vuodon määrään

Tarua.

– Vuodon määrään vaikuttaa perimä ja yksilöllinen taipumus. Runsaista kuukautisista voi puhua lääkärin kanssa, mutta ravinnolla ei siihen pysty vaikuttamaan.

Väite 5: Kuukautisten aikaan tulisi välttää rasvaisia ja prosessoituja ruokia, koska ne turvottavat vatsaa entisestään

Totta.

– Rasvainen ja prosessoitu ruoka, kuten punainen liha, valkoiset viljat sekä sokeri, voivat turvottaa ja vaikuttaa suoliston toimintaan.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kuukautisten aikaan ei välttämättä kannata kasata lautasta täyteen prosessoitua ruokaa.

Kuukautiskipuihin ei välttämättä kannata syödä pitkälle prosessoitua ruokaa.

Väite 6: Kahvin juominen pahentaa kuukautiskipuja

Totta.

– Osalla ihmisistä kahvi voi lisätä vatsakramppeja, koska kofeiini kiihdyttää aineenvaihduntaa. Jos olet herkkä kofeiinille, kuukautisten aikana voi olla järkevää vältellä kahvin juomista.

Millainen yhteys ruokavaliolla on kuukautisiin?

Ravitsemusterapeutti Saara Karjalaisen mukaan ravinto vaikuttaa kuukautisiin myös naisen painon kautta. Liian niukka syöminen saattaa heikentää hormonitoimintaa ja täten aiheuttaa ongelmia kuukautiskierrossa.

– Niukka syöminen vaikuttaa siihen, että estrogeenin tuotanto ei toimi oikealla tavalla, Karjalainen selventää.

Myös painonnousu saattaa vaikuttaa hormonitasapainoon. Kuukautiset voivat olla tällöin hyvin epäsäännölliset.

– Ylipainoisilla nuorilla kuukautiset alkavat yleensä nopeammin kuin muilla saman ikäisillä, joten ravinto vaikuttaa myös sitä kautta kuukautisiin.

Aiheuttaako narskuttelu päänsärkyä? 18 kysymystä narskuttelusta – asiantuntijat vastaavat

1. Mitä narskuttelu on?

Narskuttelu on hampaiden tiukkaa ja tiedostamatonta puremista yhteen tai niiden liikuttelua toisiaan vasten. Useimmiten narskuttelu vaivaa öisin, mutta narskuttelija saattaa purra hampaitaan tiukasti yhteen myös päiväsaikaan huomaamattaan.

2. Mistä narskuttelu johtuu?

Narskuttelu on yleensä stressin purkautumiskeino. Aikaisemmin narskuttelun epäiltiin johtuvan purentaan liittyvistä ongelmista, mutta uusimpien tutkimusten mukaan se ei ole totta.

3. Tietääkö ihminen itse narskuttelevansa?

Ei välttämättä. Hampaiden liikuttelusta toisiaan vasten kuuluu kova ääni, mutta narskuttelija itse ei yleensä herää siihen. Puoliso saattaa havahtua ääneen, tai hammaslääkäri voi epäillä narskuttelua hampaiden kulumien perusteella.

4. Mitä haittaa siitä voi olla?

Narskuttelu oireilee yleensä pään kipuina, erityisesti otsan ja ohimoiden alueella. Myös korvat saattavat kipeytyä, naksua tai tuntua tukkoisilta. Toiset kärsivät huimauksesta. Hampaiden purupinnat kuluvat, paikat saattavat halkeilla tai koko hammas voi haljeta. Kielen ja kurkunpään lihakset jumiutuvat, mikä voi muuttaa äänen narisevaksi.

5. Mikä auttaa?

Jo ongelman tiedostaminen voi auttaa. Narskuttelu on hyvin yleistä: noin joka kolmas narskuttelee. Narskuttelijaa saattaa helpottaa pelkkä tieto siitä, että hän ei ole ainoa. Yleensä ensimmäinen askel on pyrkiä tiedostamaan leukojen tiukka yhteen pureminen päiväsaikaan. Jos onnistuu vähentämään puremista päivällä, se saattaa rentouttaa leukoja yölläkin.

6. Tarvitsevatko kaikki purentakiskon?

Jos leukojen rentoutusharjoitukset eivät auta, purentakisko on hyvä hoito. Akryylikisko valmistetaan hampaista otetun muotin perusteella, ja sitä käytetään öisin. Purentakisko ei lopeta narskuttelua, mutta se helpottaa kipuja, rentouttaa lihaksia ja suojaa hampaita vaurioilta.

7. Auttaako kisko välittömästi?

Kisko voi helpottaa oireita jo muutamassa yössä, mutta voi käydä myös niin, että kisko vaatii useamman korjauskerran. Kiskoa hiotaan ja korjaillaan niin pitkään, että se istuu purentaan hyvin, ja joskus tämä voi vaatia useita muutoksia. Ennen pitkää kisko kuitenkin auttaa useimpia.

8. Täytyykö kiskoa käyttää joka yö?

Se riippuu tilanteesta. Toiset kokevat saavansa kiskosta niin paljon apua, että he käyttävät sitä jatkuvasti, toiset taas esimerkiksi stressaavina jaksoina, jolloin narskuttelu on pahimmillaan. Jos hampaat ovat jo kuluneet narskuttelun vuoksi, kiskon jatkuva käyttö on yleensä tarpeen hampaiden suojaamiseksi.

9. Miten kiskoa hoidetaan?

Kisko täytyy säilyttää päivisin kosteassa, esimerkiksi vesilasissa. Se pestään päivittäin esimerkiksi astianpesuaineella tai käsisaippualla. Kisko kestää yleensä vuosia, mutta sen sopivuus purentaan täytyy tarkistaa säännöllisesti. Siksi kisko täytyy ottaa aina mukaan hammastarkastukseen. Istuvuus tarkistetaan myös aina paikkauksen jälkeen.

10. Paljonko kisko maksaa?

Kiskon hinta muodostuu hammaslääkärin palkkiosta ja kiskon valmistavan hammaslaboratorion maksusta. Kustannukset vaihtelevat hiukan paikkakunnasta ja hammaslääkäristä riippuen, mutta yleensä puhutaan 300–600 eurosta.

11. Voiko narskuttelijalle asentaa hammasimplantin tai sillan?

Narskuttelu ei estä proteesien asentamista, mutta koska implantti on täysin liikkumaton, toisin kuin omat hampaat, täytyy tarkistaa, ettei siihen kohdistu liian kovaa painetta. Proteesien kanssa kiskoa täytyy yleensä käyttää jatkuvasti.

12. Entä jos kisko ei auta?

Kisko ei lopeta narskuttelua, mutta se saattaa helpottaa oireita niin paljon, ettei muuta hoitoa tarvita. Aina se ei kuitenkaan pelkästään riitä. Jos oireet eivät helpota parin kuukauden kuluessa, täytyy tutkia, voisiko niiden taustalla olla jotakin muuta kuin narskuttelu.

Sitkeään narskutteluun saa apua fysioterapiasta, ja koska kyseessä on stressioire, stressinhallinta on tärkeä osa hoitoa.

13. Mitä fysioterapiassa tehdään?

Fysioterapeutti voi käsitellä leukojen lihaksia ja niveliä, mikä auttaa rentouttamaan lihaksia ja helpottaa jännitystä ja kipua. Hoidon alussa tehdään yleensä myös jännitys-rentoutusharjoitus, jossa koko keho käydään läpi ensin lihaksia jännittäen ja sitten rentouttaen. Hoito auttaa narskuttelijaa huomaamaan, miltä kasvojen lihakset tuntuvat rentoina, ja se voi auttaa rentouttamaan lihaksia tietoisestikin.

Fysioterapeutin käsittelykään ei kuitenkaan vielä riitä auttamaan narskuttelusta eroon, vaan akuutin kivun ja jännityksen helpottumisen jälkeen on ihmisen opittava itse rentouttamaan kehonsa ja laukaisemaan stressiä.

14. Voiko lihaksia harjoittaa itse kotona?

Narskuttelijan leuat tekevät jo kovasti työtä, joten lihasten vahvistamista tärkeämpää on oppia rentouttamaan ne. Myös venyttelystä on apua. Kaikkein tärkeintä on päästä stressin lähteelle, sillä narskuttelu on pohjimmiltaan kehon keino purkaa mielen jännitteitä. Joskus potilaan keho voi olla niin jumissa, ettei edes jännitys-rentoutusharjoitus onnistu. Silloin liikkeelle voi lähteä hengityksestä ja kuulostella sitä, miltä hengitys tuntuu kehossa. Mitkä kohdat kehossa ovat kireitä, ja auttaako syvä hengitys rentouttamaan niitä?

15. Miten stressiä voi yrittää purkaa?

Parhaat stressinhallintakeinot ovat henkilökohtaisia. Yhtä auttaa saunominen, toista lempeä liikunta, kolmas saa avun mindfulnessista. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, eikä apu narskutteluun löydy pelkistä fyysisistä hoidoista.

Tutkitusti tehokas menetelmä narskuttelun hoitoon on sovellettu rentoutus. Se on kymmenaskelinen koko kehon rentoutusmenetelmä. Alussa rentouttaminen kestää 20 minuuttia, mutta tavoitteena on lyhentää aikaa niin, että rentoutus onnistuu alle minuutissa. Joka ilta tehtynä rentoutus helpottaa stressiä ja vähentää narskuttelua.

16. Miten muuten narskuttelua voi vähentää?

Runsas kofeiinin ja alkoholin nauttiminen saattavat pahentaa narskuttelua. Niiden vähentämistä voi miettiä yhtenä osana narskuttelun hoitoa. Stressinhallinta on silti kaikkein isoin tekijä, joten kofeiinin ja alkoholin rajoittamisesta ei välttämättä pelkästään ole apua.

17. Onko vaivaan lääkkeitä?

Akuutteihin kipuihin auttaa tavallinen särkylääke. Lihasrelaksanteista ei ole merkittävää apua narskutteluun. Koska taustalla on yleensä stressi, narskuttelusta eroon pääseminen onnistuu yleensä vain stressinhallinnan kautta.

18. Mistä löytää hyvä fysioterapeutti ja mitä fysioterapia maksaa?

OMT-fysioterapeuttien, voice massage -terapeuttien ja osteopaattien koulutukseen kuuluu leuan ja pään alueen hoito. Fysioterapiakäynnin hinta on 60–100 euroa. Joillekin riittää parin kolmen hoitokerran sarja, toiset kaipaavat pidempää hoitoa.

Asiantuntijoina protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri, dosentti Ritva Näpänkangas ja purenta-alueeseen ja voice massageen erikoistunut fysioterapeutti Silja Nasi.

Alzheimerin tautiin viisikymppisenä sairastunut Sirpa Neittamo: ”Olen kiitollisempi kuin ennen”

Kun Sirpa Neittamo, 59, sairastui kolme vuotta sitten Alzheimerin tautiin, hän pelkäsi eksymistä.

– Suurin pelkoni oli, että joudun ihan hukkaan.

Nykyään eksyminen ei enää pelota. Siihen on tullut rutiini.

– Jos tulee tyhjä hetki, menen lähimmän ihmisen luo ja kysyn, missä olen. Täällä maailmassa on erittäin paljon hyviä ihmisiä. Aina olen saanut apua, Sirpa kertoo ja hymyilee.

Paikan kadottaminen ei tunnu kivalta, mutta se ei saa Sirpaa jäämään neljän seinän sisälle. Ulkoilman ja liikunnan vetovoima on liian suuri.

Sirpan elämäntapa on ollut aina aktiivinen: ennen sairastumistaan hän harrasti juoksua, lasketteli ja kävi sukelluslomilla Egyptissä ja Thaimaassa. Nykyään hän jumppaa, pyöräilee, lenkkeilee, hiihtää, ui ja käy tansseissa.

– Rakastan pitkiä kävelyjä. Nythän minulla on aikaa kävellä vaikka kolme tuntia. Otan pienet eväät matkaan, niin ei tarvitse kiirehtiä kotiin syömään.

Laukussa on aina mukana myös varalta oma kotiosoite.

Diagnoosi oli täydellinen yllätys

Ne olivat ihanat, isot juhlat. Hyvät juhlat! Minulla oli punainen, kaunis mekko, ja kukkia tuli sieltä ja täältä.

Sirpalla on lämpimiä muistoja juhlista, joissa hän joutui hyvästelemään työyhteisönsä Hyksissä. Vain muutamaa viikkoa aikaisemmin neurologi oli vahvistanut selkäydinnäytteen perusteella, että Sirpalla on muistisairaus. Tutkimukset oli käynnistetty, koska työterveyshuollossa ei ollut löydetty syytä sairaanhoitajan väsymykseen, joka oli jatkunut jo kuukausia.

Diagnoosi tuli Sirpalle täydellisenä yllätyksenä.

– Meillä ei ole suvussa Alzheimeria.

Sitä, mitä hän tunsi saadessaan tiedon sairastumisestaan, hän ei enää muista tarkasti.

”Rakastin työtäni vastasyntyneiden teho-osastolla”

Ensimmäinen vuosi kotona oli raskas. Sirpa päätti laittaa myyntiin rivitaloasuntonsa Vantaalla, koska sen hoitaminen olisi käynyt ajan mittaan mahdottomaksi, ja muuttaa kerrostaloon. Vaikeinta oli silti hyväksyä sairaseläkeläisen rooli.

– Oli suuri suru luopua ammatista. Rakastin erikoissairaanhoitajan työtäni vastasyntyneiden teho-osastolla.

Kun tuska kävi liian kovaksi, Sirpa lähti lenkille. Hän tuli esimerkiksi tänne Kuusijärven ulkoilualueelle Vantaalle, jossa tapaamme tänään.

– Itkin ja kävelin. Kyyneleet valuivat poskilla, ja minä vain jatkoin. Se oli sellaista parantavaa, hiljaista itkua.

Toinen merkityksellinen paikka sairastumisvuonna oli Leimu-esikoisen koti Kuopiossa, jonne Sirpa ja hänen nuorempi, Vantaalla asuva lapsensa Aku matkustivat.

– Ne olivat itkuisia reissuja. Kukaan meistä ei oikein tiennyt, mitä tässä tapahtuu ja mitä pitäisi tehdä. Tuntui kummalliselta. Pystyimme silti alusta asti puhumaan asioista suoraan. Se oli tärkeää.

Nykyäänkin puheyhteys on tallella. Leimu muutti hiljattain Kuopiosta Helsinkiin, joten perhetapaamisia voidaan järjestää nyt useammin kuin ennen, pari kertaa kuussa.

– On asioita, joita on ollut pakko ottaa esille, joista ei ennen puhuttu. Ajattelen niin, että silloin on parempi elää. Ylipäätään pyydän nykyään herkemmin anteeksi, jos on aihetta.

Lue myös: Onko läheiselläsi Alzheimer? Näin autat muistisairasta ja itseäsi

”En voisi kuvitella, että jäisin vain kotisohvalle”

Katso nyt tätä, Sirpa puhahtaa ulkoilumajan kahvilassa.

Lounastarjottimella on kaksi veistä, muttei yhtään haarukkaa.

– Tätä kutsutaan hahmotushäiriöksi. Se on kyllä pahentunut minulla.

Hahmotushäiriön takia esimerkiksi tietokoneen käyttäminen on mahdotonta, ja Sirpa tarvitsee Leimun tai Akun kaverikseen paperi- ja pankkihommiin. Mutta puhelimen kanssa hän pärjää hyvin, esimerkiksi löytää valokuvat oikeasta kansiosta.

– Mutta aina jännittää, löydänkö bussilipun kännykästä, kun se pitää näyttää.

Alzheimerin tauti on aaltoliikettä. On hyviä aamuja, ja sitten on huonoja aamuja, jolloin väsyttää. Jos kunto menee huonoksi, siihen auttaa parhaiten itsekseen oleminen. Sirpalla on muistisairauden etenemistä hidastava lääkitys.

– Oloni helpottui, kun oivalsin alkuvaiheessa, että voin edelleen tehdä asioita. Että vaikka olen Alzheimer-potilas, voin tehdä samoja asioita kuin ennenkin.

Aamupäivät ovat parhaita aktiviteeteille, loppupäivästä Sirpan ajatus alkaa usein väsyä.

– Uskon, että sillä on ollut iso merkitys kunnolleni, että olen koko sairauden ajan tehnyt asioita ja tavannut jatkuvasti uusia ihmisiä. Esimerkiksi puheeni on melkein ennallaan.

Sirpa tekee paljon vaikuttamistyötä. Edellinen keikka on ollut Pikkuparlamentissa seminaarissa, jossa suunniteltiin muistiystävällistä Suomea. Hän piti kokemuspuheenvuoron auditoriolliselle päättäjiä ja tutkijoita.

– Minulle on tärkeää, että voin tehdä jotain. En voisi kuvitella, että jäisin vain kotisohvalle. Muistisairaiden vertaisryhmässä on ikäisiäni, jotka eivät pysty enää ottamaan vastaan puhujakeikkoja. Niinhän siinä jossain vaiheessa käy minullekin, mutta nyt haluan olla tässä tilanteessa, niin kauan kuin pystyn. Olen vastannut jokaiseen puhujapyyntöön kyllä.

Vaikka työtehtävät ovat mielekkäitä, ne vaativat myös veronsa: niiden jälkeen on pakko levätä – useampi päivä tai koko viikko.

– Tilaisuuksissa, joissa on taustahälyä ja seurustelen monen kanssa samaan aikaan, voi yllättäen tulla täydellisen tyhjä hetki. Yhtäkkiä päästä ei tule mitään. En muista, missä olen tai mitä olin kertomassa. Mutta sitten kysyn vieruskaverilta, että mitä tässä oikein tapahtui. Sillä siitä selvitään.

Vielä näitä hetkiä ei ole onneksi ollut kovin montaa.

– Kolme vuotta olen jo pyristellyt tämän kanssa. Ei tämä kiva sairaus ole, mutta on niitä pahempiakin.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Sirpa Neittamo

Vantaan Kuusijärvi on rakas paikka Sirpa Neittamolle. – Täällä olen lykkinyt vaunuja ja opettanut lapset uimaan. Tämä on hyvä paikka minulle.

Kolme rutiinia ennen nukkumaanmenoa

Illalla käydessään nukkumaan Sirpalla on kolme rutiinia. Ensin hän ottaa esille muistikirjansa ja katsoo, mitä ohjelmaa on seuraavalle päivälle.

– Vilkaisen vain. En kuitenkaan muista lukemaani yön jälkeen. Seuraavan kerran tarkistan muistikirjan aamupalapöydässä.

Sirpa kirjoittaa kaiken muistiin, koska asiat eivät pysy päässä. Muistikirja tekee olon turvalliseksi. Sairauden alussa kirja oli pikkuruinen ja mahtui taskuun. Nyt se on A5-kokoinen paksu kalenteritiiliskivi, jossa jokaiselle päivälle on oma sivunsa.

– Katsotaan, minkä kokoisen kirjan tarvitsen jossain vaiheessa. Onko se niin iso, ettei reppukaan enää riitä, Sirpa sanoo ja naurahtaa.

Toinen tärkeä iltarutiini on rukous.

– Löydän jokaisesta päivästä asioita, joista olen kiitollinen. Ajattelen niin, että sitten, kun sairaus menee huonompaan suuntaan, Jumala kyllä keksii, mitä minulle tehdään.

Kolmas iltarutiini on päiväkirja. Sirpa on aina kirjoittanut päiväkirjaa, ja hänellä on kaikki vanhat päiväkirjat tallessa.

– Kirjoittaminen on tosi tärkeä osa minua. Se on ollut tukenani läpi elämän. Kun saan ajatukset talteen, voin nukkua yön rauhassa. Alzheimerissa uni on tosi tärkeää.

On sovittu, että Leimu huolehtii päiväkirjoista sitten, kun Sirpa ei enää itse pysty.

”Pääsen helpommalla, kun en takerru asioihin, jotka eivät onnistu”

Joskus, kun Sirpa alkaa kirjoittaa päiväkirjaa, käsi piirtää vain viivaa.

– Alussa sairaus oli aina mielessä, nykyään ei enää. Mutta näinä hetkinä sairaus muistuttaa olemassaolostaan.

Vaikka jotkin taidot ovat hävinneet vähäksi aikaa, Sirpa ei ole antanut periksi niiden kanssa. Yksi on esimerkiksi kokkaaminen.

– Olen aina tehnyt ruokaa ja kutsunut ihmisiä meille syömään. En ymmärrä, miten ruoanlaittotaito voi kadota niin. Se on kamala juttu.

Ongelmana eivät ole keittiön koneet – liesi, kahvinkeitin, mikro – vaan ainesosien yhdistäminen ja maustaminen.

– Juuri pari viikkoa sitten pyysin Akun luokseni ja sanoin, että nyt tehdään niin yksinkertainen jauhelihakastike, että voin tehdä sen yksin. Mutta itkuhan siitä tuli. Lopulta Aku teki kastikkeen.

Sirpa sanoo, että hän aikoo harjoitella ruoanlaittoa niin kauan, kunnes taito palautuu. Siihen asti ruokahuollon kulmakivenä olkoon lähimarket. Sirpa hyödyntää aamun hiljaiset tunnit, jolloin hän saa varmasti palvelua valmisruokatiskillä.

Toisaalta on myös paljon sellaisia asioita, joista Sirpa on luopunut suosiolla, esimerkiksi elokuvista tai vaatteiden shoppailusta.

– Pääsen itse helpommalla, kun en takerru niihin asioihin, jotka eivät onnistu. Katsoessani vaalikeskustelua telkkarista huomasin, että nyt vain en pysy mukana, ja sitten annoin itseni jättää asian siihen.

Pelkokohtaus tuntuu kuin fyysisenä kipuna

Ihana ajatella, että kohta ollaan jo kesässä, Sirpa hymyilee Kuusijärven laiturilla.

Talvi oli rankka. Sirpa joutui vaihtamaan asuntoa. Muutto osui joulukuuhun. Joulusta hän ei muista kauheasti.

– Muuttaminen ei muutenkaan tunnu hyvältä enää tällä iällä, mutta kun siihen lisätään vielä tämä tauti, se on aikamoinen soppa.

Aku ja Leimu olivat vuorotellen äitinsä kanssa ensimmäiset viikot. Hitaasti, hitaasti Sirpan pää alkoi sietää uutta paikkaa ja sitä, että kaikki tehdään uudella tavalla.

– Tammikuussa olin koko ajan väsynyt. En pystynyt esimerkiksi lukemaan ollenkaan. Nyt pystyn taas lukemaan, se on hyvä merkki.

Pahimpia olivat ne hetket, kun Sirpan valtasi pelko, esimerkiksi jos hän oli yrittänyt tehdä jotain asiaa, joka ei mennytkään maaliin.

– Pelko tuntuu kuin fyysisenä kipuna. Kuin pumpulitikku kaivertaisi rinnassa sisältäpäin. Kipu on niin järkyttävä, että se kääntää ihmisen sisäänpäin.

Kun pelkokohtaus tulee, siihen on vain yksi apu: pitää päästä nopeasti ihmisten pariin. Onneksi kodin lähellä asuu laaja verkosto vanhoja ystäviä.

Sirpasta tuntuu, että vasta nyt, neljä kuukautta muuton jälkeen, uusi asunto on alkanut asettua hänelle. Tavarat ovat alkaneet löytää paikkansa, kaupasta hankittuihin huonekaluihin on alkanut tottua. Enää päiväkirjat – 80 kappaletta – ovat järjestämättä vuosijärjestykseen makuuhuoneen kaappiin.

– Kun palasin eilen vanhempieni luota Pihtiputaalta, ensimmäistä kertaa minulla oli tunne, että tulin kotiin.

Sirpan äiti on 77 ja isä 82. Tytär käy säännöllisesti heidän luonaan.

– Nuoruudessani olin rajaton. Tuskin nukuinkaan, vaan menin ja tein ja kokeilin kaikkea. Mutta nyt minulla on rajat, ja opettelen sitä. Tarvitsen entistä enemmän palauttavaa hiljaisuutta ja tulen mielelläni takaisin oman kodin rauhaan.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Sirpa Neittamo

Sirpa Neittamo rakastaa uimista. – Nyt kotiin lämpimään suihkuun ja villasukat jalkaan. Tästä päivästä tuli täydellinen.

”Olen opetellut olemaan hiljaa”

Sirpa sanoo, että muistisairaus on tuonut hänen elämäänsä seesteisyyttä. Hän osaa nauttia kiireettömyydestä ja antaa arvon sille, että voi tehdä päivittäin asioita, jotka tuottavat mielihyvää.

– Olen ollut sellainen hyppelihiiri, mutta nyt olen alkanut tykätä hiljaisuudesta. Olen kova puhumaan mutta tiedostan, että jossain vaiheessa tulee se hetki, kun en enää pysty. Siksi olen opetellut olemaan hiljaa. Minun täytyy osata se.

– Omasta mielestäni olen muuttunut aika paljon. Vanhassa elämässäni en osannut olla muuten kuin laumassa, olen aina rakastanut ihmisiä. Mutta nyt osaan ja uskallan olla yksin, katsella ja istuskella yksikseni. Ja mikä parasta: hiljaa oleminen tyydyttää minua.

Myös luonto on alkanut puhua Sirpalle. Ennen hän ei nähnyt esimerkiksi lintuja, nykyään hän näkee ja kuulee ne. Sirpa kokee, että luonto on tullut auttamaan häntä. Viime viikonloppuna hän ihasteli siskonsa kanssa auringonlaskua, mikä tuntui ihanalta.

– Olen kiitollisempi kuin ennen. Ajattelen, että tämä on minun elämääni ja saan elää suhteellisen hyvää elämää. Saan tehdä niitä asioita, joita haluan, eli olla ystävien ja perheen kanssa. Totta kai välillä tulee tiputuksia, mutta enimmäkseen asiat kääntyvät positiivisiksi.

Sirpa sanoo, että hän on ollut aina positiivinen. Sairaalassa työskennellessään hänen tehtävänsä oli kannatella keskosperheiden uskoa elämän ihmeeseen.

– En olisi pystynyt olemaan töissä, jos suustani olisi tullut koko ajan huonoja asioita.

Nykyään Sirpa itkee harvemmin kuin diagnoosivuotenaan.

– En kutsu kyyneleitä, mutta jos ne tulevat, en pelkää niitä. Viimeksi huomasin liikuttuvani, kun otimme spontaanisti yhteiskuvan äidin, isän ja siskojen kanssa.

– Tuli niin lämmin olo, kun katsoin kuvaa. Siinä me olimme, koko perhe. Olimme juuri tulleet metsästä. Me kaikki rakastamme metsää. Ajattelin, että voi, kuinkahan monta kertaa isä pääsee enää metsään. Hän on hyvässä kunnossa, mutta liikkuminen muuttuu koko ajan vaikeammaksi. Pienenä olin aina äidin ja isän marjakaveri.

Onneksi on oma lähimetsä Kuusijärvellä. Kun kevät etenee, tänne voi tehdä retken vaikka joka päivä, Sirpa suunnittelee.

– Hetkinen, nyt en muista: oliko minulla uikkarit mukana?

Sirpa avaa reppunsa ja löytää sieltä pyyhkeen ja uikkarit.

– Järki sanoo, ettei kannattaisi mennä kylmään veteen, kun on näin kova yskä, mutta en mahda itselleni mitään. Rakastan uimista.

Kohta järvestä nousee onnellinen nainen.

– Nyt kotiin lämpimään suihkuun ja villasukat jalkaan. Tästä päivästä tuli täydellinen.

Alzheimerin tauti on harvinainen työikäisillä

Alzheimerin tauti on harvinainen alle 65-vuotiailla, mutta yli 85-vuotiailla sitä esiintyy jo 15–20 prosentilla.

Suomessa on noin 7 000 työikäistä, jotka sairastavat etenevää muistisairautta. Taudin tärkeimmät riskitekijät ovat keski-iän korkea verenpaine, diabetes ja korkea kolesteroli sekä ylipaino, liikunnan puute ja tupakointi.

Pääsääntöisesti Alzheimerin tauti ei ole perinnöllinen. Tunnetaan kuitenkin geneettisiä tekijöitä, jotka lisäävät riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Elïntavoilla on merkitystä riskin pienentäjänä.

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Muistiliitto.fi


Voikukan terveyshyödyt herättävät kiinnostusta – apua ihottuman, selluliitin ja syylien hoitoon?

Vaikka tutkimusta voikukan terveyshyödyistä tarvitaan lisää, voikukka saattaa hyvinkin vaikuttaa terveyteen monella tapaa suotuisasti.

Nämä ovat voikukan mahdolliset terveyshyödyt:

1. Vapaiden radikaalien haitallisten vaikutusten vähentäminen

Voikukka on mainio antioksidanttien lähde. Antioksidantit neutraloivat vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia, eli ennenaikaista vanhenemista ja tiettyjen sairauksien etenemistä.

2. Kolesterolin alentaminen

Voikukka sisältää bioaktiivisia yhdisteitä, jotka voivat auttaa vähentämään ihmisen kolesterolia. Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin voikukan vaikutusta kaniin. Havaittiin, että voikukan juuri ja lehdet voivat alentaa kolesterolia eläimillä, jotka ovat korkeakolesterolisella dieetillä.

Toisessa, hiirillä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että voikukkien kulutus pienensi kokonaiskolesterolia ja rasvaa maksassa. Tutkijat olivat sitä mieltä, että voikukka voi kenties jonain päivänä auttaa hoitamaan lihavuuteen liittyvää rasvamaksaa. Asiaa täytyy kuitenkin tutkia ihmisillä ennen kuin tiedetään, kuinka tehokas voikukka todella voi olla kolesterolin alentamisessa.

3. Verensokerin säätely

On joitakin todisteita siitä, että voikukka sisältää yhdisteitä, jotka voivat auttaa verensokerin säätelyssä. Vuonna 2016 eräät tutkijat esittivät, että voikukkien antihyperglykeemiset, antioksidatiiviset ja anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat auttaa hoitamaan tyypin 2 diabetesta. Kuten kolesterolin alentamisesta, myös tästä tarvitaan kuitenkin lisää näyttöä.

4. Tulehduksen vähentäminen

Jotkut tutkimukset osoittavat, että voikukkauutteet ja -yhdisteet voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa. Vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että voikukkien kemikaaleilla oli jonkin verran myönteisiä vaikutuksia tulehdusvasteiden vähentämiseen. Tutkimus tehtiin kuitenkin soluille, ei ihmisille, joten lisänäyttö on tarpeen asian vahvistamiseksi.

5. Verenpaineen alentaminen

Voikukka on hyvä kaliumin lähde – ja kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että kalium voi auttaa vähentämään verenpainetta.

6. Painonpudotuksen helpottuminen

Jotkut tutkijat ovat ehdottaneet, että voikukka voisi auttaa ihmisiä painonpudotuksessa. Tämä perustuu voikukan kykyyn parantaa hiilihydraattiaineenvaihduntaa ja vähentää rasvan imeytymistä.

Pienessä, hiirellä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että klorogeenihappo, joka on voikukan kemikaali, voi auttaa vähentämään painonnousua ja lipidien kertymistä. Vahvoja todisteita tämän väitteen tueksi ei kuitenkaan ole.

7. Syöpään sairastumisen riskin vähentäminen

Joissain tutkimuksissa on saatu osviittaa siitä, että voikukka voi vähentää tiettyjen syöpätyyppien kasvua.

Tähän mennessä tutkimuksissa on todettu, että voikukat voivat hidastaa paksusuolen syövän, haimasyövän ja maksasyövän kasvua. Eräs tutkimus, jossa tutkittiin syövän kasvua koeputkessa, osoitti, että voikukkauute voi auttaa vähentämään maksasyövän kasvua.

8. Immuunijärjestelmän vahvistaminen

On yhä enemmän todisteita siitä, että voikukka voi vahvistaa immuunijärjestelmää.

9. Ruoansulatuksen edistäminen

Voikukkaa on perinteisesti käytetty ruoansulatuksen edistämiseen sekä ummetuksen ja muiden ruoansulatusongelmien hoitoon. Eläinkokeissa on saatu asiasta hyvää näyttöä, mutta ihmisillä tehtäviä tutkimuksia tarvittaisiin, jotta asia voitaisiin vahvistaa.

10. Ihon pitäminen terveenä

Voikukkaa käytetään eri tavoin niin sisäisesti kuin ulkoisestikin ihottumien, kutinan ja jopa selluliitin hoitoon. Voikukan maitiaisnestettä voidaan käyttää ulkoisesti syylien hoitoon.

Jotkut tutkimukset osoittavat, että voikukka voi suojata ihoa auringon aiheuttamilta vaurioilta. UV-valo aiheuttaa huomattavaa vahinkoa iholle ja edistää ihon ikääntymistä. Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin ihosoluja koeputkessa ja todettiin, että voikukka voi vähentää tietyntyyppisen UV-valon vaikutusta.

Lähteet: Medical News Today, Virpi Raipala-Cormier: Frantsila Luonnon kotiapteekki (WSOY, 2019)

Harhaileeko mieli? Sovelletun rentoutuksen avulla opit rentoutumaan alle minuutissa – missä vain

Sovellettu rentoutus on itsehallintamenetelmä, jossa rentoutumistaidon hyödyntäminen viedään pidemmälle kuin missään perinteisessä menetelmässä.

Sovelletun rentoutuksen avulla opetellaan käytännön tilanteisiin sovellettava rentoutumistaito. Sen jälkeen rentoutumisen voi saavuttaa 30 sekunnissa, tarvittaessa jopa silmät auki, istuen tai seisten, vakuuttaa professori Martti Tuomisto,  sovelletun rentoutuksen pioneeri.

Sovellettua rentoutusta on käytetty onnistuneesti muun muassa erilaisten fobioiden, paniikkihäiriön, yleistyneen ahdistuneisuushäiriön, jännityspäänsäryn, migreenin, selkäkipujen, epilepsian ja tinnituksen hoidossa.

Sovellettua rentoutusta voidaan käyttää myös stressioireiden ja työuupumuksen ehkäisyyn. Lisäksi sillä voidaan parantaa unen laatua ja lievittää väsymystä.

Sovellettu rentoutus vaatii harjoittelua opettajan johdolla

Viisivaiheisen itsehallintamenetelmän opettelu vaatii aluksi paneutumista ja huolellista harjoittelua. Mitä enemmän harjoittelee, sitä paremmaksi tulee.

Sovelletun rentoutuksen harjoittelu aloitetaan istuen. Ei maaten, koska tarkoituksena on opetella heti alusta asti rentoutumistaito, jota voidaan soveltaa myös normaalissa elämässä. Harjoittelu voi kestää tässä progressiivisen rentoutuksen vaiheessa yli 20 minuuttia. Ensimmäisessä vaiheessa jännitetään ja rentoutetaan kaikki kehon lihakset vuorotellen rentoutusosan kestäessä vähän pidempään kuin jännityksen.

– Rentoutuminen on kehon reaktio. Se on kehollinen taito. Mieli tulee siihen mukaan kehon kautta. Kun se taito opitaan, se koskee koko ihmistä. Rentoutumistaitoa voi käyttää hieman kuten hampaiden pesua. Kun sen taidon kerran oppii, taito automatisoituu ja sitä voi käyttää tarvittaessa, Tuomisto kuvailee.

Kun ensimmäinen vaihe on käyty läpi ja taidot ovat hallussa, harjoittelussa voidaan siirtyä eteenpäin. Lyhytrentoutus ja vihjerentoutus ovat sovelletun rentoutuksen välivaiheita, joiden aikana ihminen hiljalleen oppii käyttämään uutta taitoaan myös päivittäisessä elämässä. Samalla rentoutumisaika lyhenee.

Lyhytrentoutuksessa, menetelmän toisessa vaiheessa, harjoittelua jatketaan kuten ensimmäisessä vaiheessa, mutta ilman kehon jännittämistä. Kolmannessa vaiheessa, vihjerentoutuksessa, opetellaan hengittämään oikein. Erillisrentoutuksessa ja pikarentoutuksessa pyritään jo soveltamaan rentoutustaitoa erilaisiin arkielämän aktiviteetteihin.

Viimeisessä eli pikarentoutusvaiheessa ihminen osaa opittujen taitojen avulla rentoutua jo alle minuutissa.

Koska sovellettu rentoutus on kuin autolla ajamisen opettelua, siihen tarvitaan myös hyvä opettaja. Tuomisto ei suosittele sovelletun rentoutuksen harjoittelemista ilman asiantuntijan apua ja ohjausta.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Sovellettu rentoutus on kuin autolla ajo. Kun sen kerran oppii hyvin, sen osaa aina. 

Sovellettu rentoutus on kuin autolla ajaminen. Kun sen kerran oppii hyvin, sen osaa aina.

Rentoutuminen on stressin ennaltaehkäisyssä arvokas taito

Sovellettua rentoutusta ei käytetä yleensä mielenterveys- tai terveysongelmien hoidossa yksinään, vaan se on osa hoitokokonaisuutta. Sen sijaan itsenäisenä stressiä ennaltaehkäisevänä taitona sovellettu rentoutus toimii hyvin. Sitä voidaan käyttää myös stressistä palautumiseen ja tasapainon ylläpitämiseen.

– Rentoutus on mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti omaan elämään. Menetelmässä korostuu tietoinen läsnäolo. Kaikki jännitys ja stressi ovat opittua tai hankittua, tai sitten tilanteen sanelemaa pakkoa. Jos elämäntyyli on muuttunut stressaavaksi, se täytyy palauttaa tietoisesti, Tuomisto sanoo.

”Kaikki jännitys ja stressi ovat opittua tai hankittua, tai sitten tilanteen sanelemaa pakkoa.”

– Ihminen ei voi rentoutua, jos hän ei ole asennoitunut tilanteeseen oikein. On tärkeää oppia hyväksymään tilanne, jossa on, muuten ei voi rentoutua, Tuomisto jatkaa.

Tuomisto pitää ristiriitaisena sitä, että monet ihmiset pitävät terveyttä tärkeänä asiana elämässä, mutta priorisoivat kuitenkin kaikkea muuta.

– Kysymys on paljon myös elämänarvoista. Mitä ihminen pitää tärkeänä elämässä? Ei voi harjoitella rentoutumista, jos ei ole valmis satsaamaan siihen.

Lähteet: Duodecim, Tukipunos

Näin salakavalasti kuulon heikkeneminen voi alkaa – asiantuntija kertoo, miten tunnistat oireet ajoissa

Tiesitkö, että kuulo ei palaudu, jos sen kerran menettää?

Kuulo voi heikentyä monesta syystä. Kuuloon vaikuttavat muun muassa perinnölliset tekijät, ikä, omat elintavat kuten tupakointi sekä elinympäristö melusaasteineen.

Kuulon heikkeneminen voi johtua myös sairaudesta tai vammasta. Tutkimusten mukaan esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksilla voi olla yhteyttä kuulon heikkenemiseen.

– Luonnollinen kuulon aleneminen alkaa jo 20 ikävuoden jälkeen, audiologi Jaakko Laitakari kertoo.

– Tyypillisimmillään kuulon alenemisen huomaa arjessa 50-60 vuoden iässä, hän jatkaa.

Tunnista oireet ajoissa

Kuulon heikkeneminen voi oireilla kahdella eri tapaa: hiljaisten äänten kuulemisesta voi tulla vaikeaa ja toisaalta toisen puheesta selvän saamisesta voi tulla hankalaa.

Kuulon heikkenemistä voi epäillä, jos huomaa, ettei enää kuule hälyisissä tilanteissa kaikkea sitä, mitä keskustelukumppanit sanovat, ei huomaa puhelimen tai kellon pirinää tai joutuu pinnistelemaan saadakseen selvää radion ja television kautta tulevasta puheesta.

Kuulon alenemisella on osoitettu olevan yhteys muun muassa masennukseen. Kun kuulo heikkenee, sosiaalisista tilanteista tulee haastavia ja ihminen saattaa alkaa vetäytyä niistä herkästi syrjään.

Suojaudu melulta

Toiset ovat herkempiä melun aiheuttamille haitoille kuin toiset. Melun aiheuttamat haitat eivät tule myöskään välttämättä esille heti, vaan ongelmat voivat ilmaantua vasta 10-20 vuoden kuluttua. Tästä syystä on tärkeää osata ennakoida ja suojella kuuloaan.

Riskit lisääntyvät mitä kauemmin ja kovemmalle melulle ihminen altistuu. Turvallinen meluraja on 80 desibeliä ja enimmillään 40 tuntia viikossa. Melutaso ja turvallinen altistusaika ovat riippuvaisia toisistaan. Jo kolmen desibelin lisäys melutasoon puolittaa suositeltavan altistusajan.

Kuuloaan voi suojata välttämällä melua tai käyttämällä kuulosuojaimia. Esimerkiksi konserteissa tai festareilla kannattaa käyttää tiiviitä suojaimia, jotka istuvat omaan päähän ja korvien päälle hyvin.

Tällaiset ovat parhaat kuulokkeet

Yhä useammat ihmiset kuuntelevat musiikkia omien älylaitteidensa kautta pitkin päivää. Kuulon kannalta ei ole väliä kuunteleeko musiikkia nappikuulokkeiden vai muiden kautta.

Asiantuntija on enemmänkin huolissaan kokonaismelusta, joka tulee esimerkiksi kuntosalilla pauhaavasta radiosta, omista älylaitteista ja painojen kolinasta.

– Kannattaa kokeilla kuulokkeita, jotka vaimentavat myös taustamelua. Ne ovat oikein hyvät esimerkiksi kuntosalilla, kaupassa tai imuroidessa.

Lähteet: World Health Organization, Terveyskirjasto, Potilaan Lääkärilehti

Alati muuttuvat terveyssuositukset hämmentävät – mitä niistä pitäisi ajatella?

Puoli kiloa kasviksia ja vähintään puoli tuntia liikettä päivässä. Ajoissa nukkumaan – ilman jokailtaista yömyssyä. Iso osa nykyihmistä piinaavista, pitkäaikaisista sairauksista voitaisiin estää, jos muuttaisimme elintapojamme: liikkuisimme enemmän, söisimme ja joisimme kohtuullisesti, nukkuisimme tarpeeksi ja unohtaisimme tupakan. Terveelliset elintavat ovat varmaan jokaiselle tuttuja. Niistä on helppo kokea syyllisyyttä, mutta niiden toteuttaminen on vaikeaa. Miksi?

– Jotta ihminen muuttaisi tapojaan terveellisemmiksi, tarvitaan taitojen, keinojen ja motivaation lisäksi mahdollisuuksia eli otollinen ympäristö, terveyspsykologian dosentti, erikoispsykologi Sanna Sinikallio vastaa.

Emme elä tyhjiössä, irrallaan kulttuurista ja muista ihmisistä. Sosiaalinen ja fyysinen ympäristömme voi joko tukea tai haitata terveellisten elintapojen toteuttamista. Jos on kasvanut kodissa, jossa kasvikset ovat pupunruokaa, vihannekset eivät päädy omaan ostoskoriin. Salsa sujuisi, mutta ajomatka tanssikouluun ei innosta, joten tanssiharrastus jäänee haaveeksi. Tumppaaminen on tuskallista, jos mukavimmat työkaverit kohtaavat aina tupakkapaikalla.

– Terveellisten elintapojen mahdollistaminen koko kansalle vaatii monesti isoja yhteiskunnallisia päätöksiä. Niihin yksittäisen ihmisen on aika vaikea vaikuttaa, mutta omaan käyttäytymiseen voi, Itä-Suomen yliopistossa yliopistonlehtorina työskentelevä Sinikallio sanoo.

Geenien rooli

Ihan ensiksi kannattaa unohtaa omista, epäterveellisistä elintavoista syyllistyminen. Pää ei aina tiedä, mitä käsi tekee.

– Valintamme ovat vain pieneltä osin tietoisia, rationaalisia ja harkittuja. Tunteet, mielihalut ja muiden ihmisten toiminta ohjaavat käyttäytymistämme.

Syy siihen, miksi toinen on toista helpommin mielihalun vietävissä, voi löytyä perimästä ja geeneistämme. Perimä altistaa esimerkiksi nikotiiniriippuvuudelle ja alkoholiongelmille. Geneettiset tekijät vaikuttavat myös persoonallisuuteen.

– Temperamentiltaan tunnollisten ja järjestelmällisten ihmisten voi olla muita helpompi pitää kiinni terveellisistä elintavoista.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
terveyssuositukset

Perimä altistaa esimerkiksi nikotiiniriippuvuudelle ja alkoholiongelmille.

Geenejä ei silti parane syyttää, kun porkkana vaihtuu toistuvasti pullaan ja lenkkipolku sohvaan. Geenit pikemminkin ohjaavat meitä terveellisiin elintapoihin.

– Vaikka elämme ihan erilaisessa maailmassa kuin esi-isämme neljännesmiljoona vuotta sitten, pohjimmiltamme emme eroa esi-isistämme mitenkään, Sinikallio sanoo.

Luontaisesti olisimme pystyasennossa liikkuvia, päiväaktiivisia, niukahkoa sekaravintoa syöviä otuksia, joiden ei tarvitsisi murehtia korkeasta kolesterolista tai verensokerista.

Kysymys kuuluukin: miten nämä tehdas-asetukset palautetaan?

Salliminen kannattaa

Voi leivän päällä vaarantaa sydänterveyden. Vähäinen uni lihottaa. Liikkumattomuus haurastuttaa luut. Kuulostaako tutulta? Terveyskampanjat vetoavat tyypillisesti terveysriskeihin. Niillä pelottelu on huono keino saada ihminen noudattamaan terveellisiä elintapoja. Jotta ihminen noudattaisi niitä, hänellä pitää olla siihen syy. Motivaation pitää löytyä ihmisestä itsestään, ei työterveyshoitajan antamasta lehtisestä tai toisen ihmisen kommentista.

– Motivaatio löytyy kysymällä itseltä, miksi minun pitäisi muuttaa elintapoja. Mitä hyötyä elintapamuutoksesta olisi minulle ja mitä tärkeitä tavoitteita se palvelee?

Vastaus kysymyksiin löytyy paneutumalla omiin arvoihin – asioihin, joita pitää itselle tärkeinä. Niiden jäljille pääsee, kun miettii, millaista elämää toivoo itselleen.

Motivaatio kestää, kun ottaa terveellisiin elintapoihin kieltoja ja rajoituksia sallivamman otteen.

– Kannattaa miettiä, mitä hyviä terveyttä lisääviä tapoja itsellä on, ja pyrkiä lisäämään niitä. Lisääminen on aina karsimista helpompaa.

Jos tykkää leipomisesta, voi pullan sijaan paistaa sämpylöitä. Mikäli lenkkeilee päivittäin koiran kanssa, vakilenkkiä voi pikkuhiljaa pidentää. Lenkkeilyyn ja jumppaan voi vapautua ruokaostosten verran aikaa, kun tilaa viikon ostokset kerralla kotiinkuljetuksena.

Ponnistelun ja nautintojen tasapaino

Lujinkaan motivaatio ei ainoana johda elintaparemonttiin. Motivaatio tarvitsee kaverikseen kykyjä ja taitoja: Jos haluaa syödä terveellisesti, taito lukea ruokapakkausten tuoteselosteita tai valmistaa kasviksista hyvää ruokaa ovat hyödyksi. Liikuntaa aiemmin harrastanut ihminen osaa hakeutua liikuntapalveluiden pariin vieraammassakin paikassa.

– Elintapamuutokseen ei riitä, että joku muu vakuuttaa, että kyllä sinä osaat. Omiin taitoihin pitää uskoa myös itse ja saada kokemuksia onnistumisista, Sanna Sinikallio painottaa.

Jotta terveellisistä elintavoista tulisi totta, tarvitaan minäpystyvyyttä – kokemusta ja tunnetta siitä, että kykenee muutokseen johtaviin tekoihin. Sitä, että pystyy vaihtamaan karkit hedelmiin ja hissin portaisiin. Onnistumiset lisäävät minäpystyvyyttä, ja näkökulman laajentaminen onnistumisia.

– Jos liikkuminen ymmärretään pelkkänä kuntosalilla käymisenä ja juoksulenkkeilynä, osa ihmisistä tyrmää ajatuksen siltä istumalta ja jämähtää aloilleen. Mutta kun käsite laajenee postilaatikolle kävelyyn ja maitopurkin hakureissuihin – kaikkeen mikä tukee pystyasennossa ja liikkeellä olemista – liikunnallisia ihmisiä löytyy vaikka kuinka, Sinikallio sanoo.

Konkreettisten taitojen lisäksi terveellisten elintapojen noudattaminen vaatii psykologisia taitoja, elämän- ja arjenhallintaa.

– Ateriarytmiä on vaikea noudattaa, jos päivät ovat yhtä sälää. Soppa jää syömättä, ellei sitä ehdi kiireessä valmistaa. Ylityöt ajavat aina salitreenin ohi, jos ei uskalla pitää rajoistaan kiinni.

Hyvä tapa jäsentää arjen kaaosta on pohtia, mihin asioihin voi itse vaikuttaa, ja tehdä pieniä muutoksia ja valintoja niiden suhteen. Tällöin aikaa ja energiaa säästyy niiden asioiden tuskailulta, joihin ei itse oikeasti pysty vaikuttamaan.

– Terveellisistä elintavoista ei tule ottaa pakkomiellettä. Elämän ei pidä olla pelkkää ponnistelua ja rypistämistä, tarvitaan myös nautintoja ja mielihyvää, Sanna Sinikallio muistuttaa.

Sanna Sinikallio on toimittajana juuri ilmestyneessä kirjassa Terveyden psykologia. PS-kustannus, 2019.

Näin tehokkaaksi kehuttu ketoosidieetti toimii – kysyimme asiantuntijalta 11 kysymystä hittidieetistä

Ketoosidieetin lukuisista terveyshyödyistä puhutaan paljon. Onko ketoosidieetti maineensa veroinen?

Kysyimme ravintoneuvoja ja sairaanhoitaja Kaarina Krogerukselta 11 kysymystä ketoosidieetistä.

1. Mikä ketoosidieetti on?

– Ketoosidieetissä ei lasketa kaloreita, mutta hiilihydraattien määrää vähennetään 50 tai jopa alle 50 grammaan päivässä. Vähintään hiilihydraatteja on kuitenkin syötävä ketoosidieetilläkin 10 grammaa päivässä. Proteiinia tulee syödä 1–2 grammaa painokiloa kohti. Hyviä rasvoja syödään runsaasti: niitä pitää olla ravinnosta 60–80 prosenttia, jopa 90 prosenttia. 90 prosenttia on jo kovin äärimmäistä, 60–70 prosenttia on mielestäni optimaalinen määrä.

Energian määrä on suhteutettava omaan kulutukseen eli esimerkiksi siihen, kuinka paljon liikut. On siis tarpeellista tunnistaa muun muassa omat päivittäiset liikuntatapansa.

Dieetissä syödään 8 tunnin aikana se, mitä päivän aikana syödään. 16 tunnin ajan paastotaan. Näin ruoansulatus saa levätä.

Päivän aikana syödään 2–3 ateriaa. Vettä juodaan vähintään kaksi litraa päivässä. Silloin kun syödään, ei juoda, sillä juominen laimentaa ruoansulatusnesteitä. Juoda voi puoli tuntia ennen ateriaa ja 1–2 tuntia aterian jälkeen. Margariinit jätetään kokonaan pois ja käytetään voita tai kirkastettua voita hyvälaatuisten öljyjen lisäksi.

2. Mihin ketoosidieetin teho perustuu?

– Hiilihydraattien vähentäminen saa aineenvaihdunnan muuttumaan siten, että keho alkaa käyttää polttoaineena rasvaa sokereiden sijaan. Ketoosissa rasvojen aineenvaihdunnan sivutuotteena muodostuu ketoaineita, joita aivot ja sydän alkavat käyttää energiana. Tämä onnistuu vain, jos hiilihydraatit pysyvät päivän mittaan 10–50 grammassa.

Jos hiilihydraatteja syö yli 50 grammaa, keho ei välttämättä mene ketoosiin eli aineenvaihdunta saattaa pysyä normaalina. Kehon mennessä ketoosiin voidaan hiilihydraattien määrää mahdollisesti nostaa 60–70 grammaan päivässä. Hiilihydraattien määrän on kuitenkin koko ajan pysyttävä vähintäänkin alle 100 grammassa, jotta keho pysyy ketoositilassa.

3. Mikä ero vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja ketoosidieetillä on?

– Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla hiilihydraatteja nautitaan noin 100 grammaa tai hieman enemmänkin päivässä.

4. Eivätkö aivot tarvitse hiilihydraatteja?

– Aivot tarvitsevat energiaa. Ketodieetillä syötävät hiilihydraattimäärät riittävät hyvin, koska ketoosissa muodostuvat ketoaineet ovat ketoositilassa olevan henkilön aivojen ensisijaista ravintoa.

5. Onko ketoosi tehokas apu painonpudotuksessa?

– Kyllä on. Oman kokemukseni mukaan sanoisin, että ylipaino johtuu useimmiten liiallisesta hiilihydraattien käytöstä. Liiallinen hiilihydraattien käyttö johtaa insuliiniresistenssiin ja sitä kautta painonnousuun.

Paino alenee kuitenkin ketoosidieetillä yksilöllisesti. Toisilla painonpudotus lähtee ketoosiin mentäessä hitaammin käyntiin kuin toisilla. Paino voi alkaa pudota muutamassa päivässä tai siihen voi mennä jopa kuukausia.

6. Onko ketoosidieetin ruokailut vaikea suunnitella ja valmistaa?

– Ei ole. Se on oikeastaan hyvin yksinkertaista. Lautaselle laitetaan tietty määrä proteiinia, tietty määrä hyviä rasvoja ja lisäksi esimerkiksi höyrytettyjä kasviksia sekä sellaisia kasviksia, jotka kasvavat maan päällä. Juureksista tulee helposti hieman liikaa hiilihydraatteja. Niitäkin voi kuitenkin käyttää rajoitetusti. Hyviä rasvoja saa helposti esimerkiksi siemenistä ja pähkinöistä, laadukkaasta oliiviöljystä ja avokadoista.

7. Mistä tietää, että on ketoosissa?

– Hengitys alkaa haista. Se voi haista hyvin epämiellyttävältä alkuvaiheessa, koska silloin keho polttaa rasvoja ja tästä syntyy aineenvaihduntatuotteita, jotka tulevat hengityksen kautta ulos.

8. Mitä hyötyjä ketoosista on?

– Painonlaskun lisäksi paino asettuu ihanteelliselle tasolle ja jojoilu painon kanssa alkaa loppua, koska rasvanpoltto tehostuu ja energiataso pysyy tasaisena. Nälkä pysyy aisoissa eikä tarvitse syödä koko ajan. Ketoosidieetti parantaa omien kokemuksieni mukaan ihan selvästi henkistä ja fyysistä jaksamista, koska verensokeri pysyy tasaisena. Aivot virkistyvät ja voivat paremmin sekä keskittymiskyky paranee, senkin olen huomannut.

Elimistö alkaa korjata itse itseään, kun insuliiniresistenssi saadaan aisoihin ja insuliiniresistenssin seurauksena mahdollisesti syntyneet sairaudet helpottuvat ja jopa paranevat. Koska ketoosidieetti laskee verensokeria, se pienentää riskiä 2-tyypin diabetekseen tai voi jopa parantaa jo todetun 2-tyypin diabeteksen. Ketoosidieetti vähentää vatsarasvan määrää, joten se pienentää monien muidenkin elintapasairauksien riskiä.

Ketoosidieetti auttaa myös siivoamaan ruokavaliosta sokerin ja pitkälle jalostetut viljatuotteet, eli tyhjät kalorit jäävät pois. Ketoosidieetti voi auttaa myös selluliitin vähentämisessä.

9. Millaisia haittoja ketoosista on?

Se, että hengitys haisee pahalle. Henkilöt, joilla on ummetusta tai divertikkeleitä suolessa, saattavat ruokavalion muuttamisen seurauksena kärsiä siitä, että suoli ei toimi. Sen hoitoon on kuitenkin konsteja, muun muassa magnesiumin ja magnesiumperoksidin käyttö dieetin alussa. Suoli oppii kuitenkin aika helposti toimimaan uuden ruokavalion aloittamisen jälkeen.

Jos ketoosidieetillä ei noudata ohjeita syömisestä vaan vähentää ruoka-aineita liikaa, voi syntyä ketoasidoosi, joka on jo sitten vakava tila ja vaatii sairaalahoitoa. Mutta sitä ei tarvitse pelätä, jos dieetille lähtee oikeaoppisesti ja ohjatusti. Hyviä kirjoja ketoosidieetin aloittamisesta kiinnostuneille ovat muun muassa Anna-Mari Rahkosen Ketoosissa ja Elviira Krebberin vegaanista ketoosidieettiä käsittelevä Keto-vegaanin käsikirja. Vegaanikin siis pystyy olemaan ketoosidieetillä.

10. Millaisia asioita ketoosidieettajan on otettava huomioon?

– Ketodieettajan on hyvä kiinnittää huomiota ruoan puhtauteen ja luonnonmukaisuuteen. Prosessoidut rasvat, sokerit ja tehotuotettu ruoka kannattaa unohtaa. Ravintolassa käydessä ruoan voi valita. Esimerkiksi salaatista voi pyytää ottamaan jo tilausvaiheessa pois ne ruoka-aineet, jotka eivät sovi omaan ruokavalioon. Näin ei turhaan tuhlata ruokaa jättämällä sitä lautaselle. On myös tärkeää liikkua, ulkoilla ja nukkua riittävästi.

Ketoosidieetin alussa monella voi olla puutetta elektrolyyteistä: magnesiumista, kaliumista ja suolasta. Näiden puutos ilmenee väsymyksenä. Siksi suosittelen aamulla juomaan lasillisen vettä, jossa on neljännesteelusikallinen suolaa. Kaliumia voi ottaa ihan pillerinä tai jauheena. Jos epäilet näiden toimien jälkeenkin puutostiloja, käänny ammattilaisen puoleen.

Ihmisen, jolla on vakavia sairauksia, kannattaa aina käydä ravintoasiantuntijan luona keskustelemassa ketoosidieetin aloittamisesta. Ruokavalion on oltava ketoosidieetilläkin monipuolinen. Jos on ruokarajoitteita, niin mahdolliset ravintovajaukset, esimerkiksi vitamiinit on lisättävä ruokavalioon purkista. Ensisijaisesti kannattaa kuitenkin pyrkiä siihen, että tarvittavat vitamiinit saa ruoasta.

Kalaöljyä ja kalanmaksaöljyä suosittelen kaikille ketodieettaajille. Öljyn laatuun kannattaa satsata. Lisäksi on hyvä mittauttaa omega-6:n ja omega-3:n välinen suhde, jos epäilee, että rasvahapot eivät ole tasapainossa, iho kuivuu ja solukalvot ovat joustamattomia, jolloin ravinto ei imeydy hyvin ja tulee puutoksia.

11. Voiko ketoosidieetillä olla jatkuvasti?

– Kyllä. Silloin, kun elimistö saadaan hoidettua siihen kuntoon, että se käyttää rasvoja energianlähteenä, on kyse terveyttä edistävästä tilasta. Ketodieetti muodostuukin varmasti monelle kokeilijalle elämäntavaksi.

Heidi Sohlbergin ja Waltteri Torikan ystävyys sinetöitiin juhannusbileissä: ”Jälkeen päin ajatellen se tuntui jotenkin enteelliseltä”

Kesken konsertin orkesteri poistui lavalta. Paikalle jäivät vain solisti Waltteri Torikka ja kitaristi Juha Savela. Yleisössä supistiin: mitähän nyt tapahtuu? Sitten laulaja alkoi puhua ystävyyden merkityksestä ja siitä, kuinka tärkeätä on tukea läheisiä silloin, kun heillä on vaikeaa.

– Tämä on sinulle, Heidi, hän totesi ja aloitti kappaleen Silta yli synkän virran.

Yleisön joukossa Heidi Sohlberg tuijotti esiintyjää sumentunein silmin. Hänen päänsä oli kalju, sillä rankat syöpähoidot olivat vieneet hiukset, ripset ja kulmakarvat.

Tuolloin, joulukuussa 2016, Heidi oli kokoontunut lähipiirinsä kanssa Waltterin konserttiin entisessä kotikaupungissaan Jyväskylässä. Heidin ja Waltterin ystävyys oli vielä tuore, mutta yleisössä oli paljon ihmisiä, jotka olivat tunteneet Heidin koko ikänsä. Sieltä täältä salista kantautui niiskauksia.

Lavalla Waltteri ei uskaltanut kertaakaan katsoa suoraan Heidiin. Hän pelkäsi äänensä murtuvan.

”Tästä tulee meidän vuosi”

– Kippis, Heidi sanoo ja nostaa kuohuviinilasiaan.

– Tästä tulee meidän vuosi. Niin paljon on tullut kuraa tupaan, että onnen on nyt pakko kääntyä.

Waltteri nyökkää ja skoolaa.

Kaksikko viettää harvinaista yhteistä vapaapäivää lounastamalla. Heidi löytää ruokalistalta heti mieleisensä annoksen, vuohenjuustosalaatin. Waltteri neuvottelee tarjoilijan kanssa hyvän tovin ennen kuin saa räätälöidyksi tilauksen: maistiaisannos tartaria ja parsa-alkupala. Kumpikin kieltäytyy jälkiruuasta.

Viime kuukausina he eivät ole juuri joutaneet tavata toisiaan. Heidin on pitänyt kiireisenä iltajuontajan työ Radio Novassa. Alkuvuoden keikkaputken jälkeen Waltteri vietti kuukauden Sri Lankassa ja Thaimaassa vetämässä henkeä. Yhteyttä on pidetty lähinnä Instagramissa ja Whatsappissa.

Puusta katsoen näillä kahdella ei näyttäisi olevan paljon yhteistä. Heidi Sohlberg, 37, on entinen missi ja eronnut kahden tyttären äiti. Waltteri Torikka, 34, on oopperalaulaja ja poikamies.

Silti he ovat löytäneet yhteisen sävelen.

Heidillä on laaja ystäväpiiri, johon kuuluu myös miehiä. Mutta Waltteri on ensimmäinen, josta tuli sydänystävä.

– Waltteri on semmoinen herkkä hulluttelija. Hänen kanssaan voin itkeä ja nauraa. Saatamme puhua isoista ja vakavista asioista ja seuraavassa hetkessä laittaa täysin ranttaliksi.

Waltteri kuvailee itseään taiteelliseksi runopojaksi, jonka on aina ollut helppo tulla juttuun naisten kanssa. Työssään hän joutuu olemaan sosiaalinen, mutta lähipiiri on pieni.

– Minulla on yhden tai kahden käden sormilla laskettava joukko ihmisiä, joihin voin täysin luottaa. Heidi on heistä yksi. Hän on eläväinen ja valoisa persoona. Tunnen, että hänen seurassaan nämä ominaisuudet tarttuvat minuunkin. Heidin kanssa voin olla täysin oma itseni.

 

Ystävyys sinetöitiin juhannusjuhlissa

Ensikohtaaminen tapahtui marraskuussa 2015 Lastenklinikoiden Kummien joulukonsertissa Turun Logomossa. Waltteri oli esiintymässä, Heidi juonsi tilaisuuden yhdessä Marco Bjurströmin kanssa. Kolmikko seisoi kulisseissa, kun Marco ja Waltteri alkoivat äkkiä spontaanisti jammailla. Heidiä nauratti.

– Olin siihen asti pitänyt Waltteria vähän jäykkänä ja korrektina oopperalaulajana, mutta siinä hän veti omia hassuja tanssimuuvejaan. Ajattelin, että vitsi mikä tyyppi!

Waltteri oli noussut julkisuuteen alkuvuodesta voitettuaan Tähdet, tähdet -kilpailun. Heidi ystävineen oli seurannut kisaa innokkaana. Torikan taidot – ja kieltämättä ulkonäkökin – tekivät vaikutuksen.

– Totesimme tyttöjen kanssa, että nyt muuten ruvetaan käymään oopperassa! hän nauraa.

Waltterikin tiesi toki Heidin, vuoden 2001 Miss Suomen.

Logomosta esiintyjäporukka siirtyi jatkamaan iltaa karaokebaariin. Kun Waltteri oli käynyt vetämässä bravuurinsa My Wayn, Heidi vaati hänet mukaansa laulamaan Tuhat yötä. Muistikuvien mukaan se meni hyvin.

Kului puolisen vuotta ennen kuin tiet ristesivät uudelleen, tällä kertaa koomikko Krisse Salmisen toukokuisilla 40-vuotispäivillä. Yllätysesiintyjäksi kutsuttu Waltteri jäi mukaan juhlimaan. Illan päätteeksi Heidi kutsui Waltterin viettämään juhannusta heille ison kaveriporukan kanssa.

Sinä juhannuksena ystävyys sinetöitiin.

– Bailasimme kuin viimeistä päivää. Jälkeen päin ajatellen se tuntui jotenkin enteelliseltä, Heidi sanoo.

Viikkoa myöhemmin putosi pommi.

Heidin syöpä pysäytti myös Waltterin

Toukokuussa Heidi oli saanut tietää kantavansa BRCA2-geenimutaatiota, jonka vuoksi hänellä oli jopa 80 prosentin todennäköisyys sairastua rintasyöpään. Samaan tautiin, johon hänen äitinsä menehtyi vain 37-vuotiaana, kun Heidi oli kymmenen vanha.

Heidi päätti leikkauttaa rinnat pois. Ratkaisuun vaikutti se, että hän oli jo ehtinyt saada kaksi lasta, nyt 12-vuotiaan Josefinan ja kymmenvuotiaan Sofian. Rinnat olivat täyttäneet biologisen tarkoituksensa.

Ennen leikkausta otettiin magneettikuvat. Heidi meni kuulemaan tuloksia lääkärin vastaanotolle ja sai kuulla järkyttävän uutisen. Rinnassa oli jo syöpä. Tieto yllätti Heidin täysin. Kävisikö hänelle samoin kuin äidille? Ensireaktio oli raivo: hän tempaisi lippiksen päästään pöydälle ja luetteli kaikki osaamansa kirosanat.

Sokkivaihetta kesti pari tuntia. Sen jälkeen nousi sisu: perkele, tästä selvitään!

– Lääkärit tekivät selväksi, etten ole kuolemanvaarassa, koska kasvain löydettiin niin varhaisessa vaiheessa. Silti sana ”syöpä” on aina pysäyttävä.

Uutinen pysäytti myös Waltterin. Hän oli ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa näin läheinen ystävä sairastuu vakavasti.

– Tuntui absurdilta ja väärältä, että tauti osui noin nuoreen ihmiseen. Harva kolmekymppinen joutuu konkreettisesti kohtaamaan elämänsä rajallisuuden. Se vaikutti omaankin ajatusmaailmaani. Oli silti hienoa nähdä, kuinka Heidillä oli alusta asti tiikerin taistelutahto.

”Koti-illat ovat minulle valtavan voimaannuttavia”

Viereiseen pöytään kannetaan jälkiruoka, joka nostaa oitis annoskateuden. Tarjoilijan kanssa neuvotellaan taas tovi. Päätetään, että Heidi tilaa marjaherkusta sokerittoman version, josta Waltteri saa puolet.

Jälkkäriä saa nuolaista myös Waltterin toyvillakoira Caruso, joka on käynyt kiepille Heidin syliin. Koiralla on pian yksivuotissyntymäpäivä, ja Heidi ehdottaa, että tapahtumaa juhlittaisiin hänen kotonaan; Josefina ja Sofia ilahtuisivat ikihyviksi.

Waltteri on tuttu vieras Sohlbergeilla. Viimeksi koko porukka lojui sohvalla syömässä popcornia ja katsomassa Heidin tyttärien valitsemaa elokuvaa Inside Out. Illan päätteeksi Waltteri villitsi tytöt tekemään kanssaan jumppaliikkeitä.

– Itselläni kun ei ole perhettä, tuollaiset koti-illat ovat minulle valtavan voimaannuttavia. Ne tuovat myös vastapainoa työlle. En voisi olla läsnä lavalla tuhansien ihmisten edessä, ellen välillä saa heittäytyä lapseksi ja nauraa itselleni. Noista pienistä hetkistä saa paljon voimaa.

Waltteri puolestaan tuki Heidiä sairauden aikana. Hän jopa tarjoutui seuraksi sytostaattihoitoon. Mies istui vieressä ja puhui mukavia samalla, kun solumyrkky valui Heidin suoneen.

– Totesimme, että tässä ollaan eikä muuta voida. On pakko hyväksyä tosiasiat, mutta synkistely ei ainakaan helpota oloa, Waltteri sanoo.

– Heitimme hyvää läppää, ja sain ajatukset muualle. Musta huumori on ollut minun selviytymiskeinoni, Heidi jatkaa.

Hoitajat totesivatkin tietävänsä aina, kun Heidi oli talossa. Silloin käytävillä kaikui nauru ja puheensorina. Mutta tietysti oli myös yksinäisiä päiviä, jolloin Heidi kaivautui peittojen alle odottamaan, että kivun koura hellittäisi otteensa.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
– Keskustelemme monenlaisista asioista, mutta kuolemasta emme ole puhuneet. Olen alusta asti ajatellut, että tästä syövästä selvitään, Heidi Sohlberg sanoo.

Heidi Sohlberg ja Waltteri Torikka ovat avoimia toisilleen. – Keskustelemme monenlaisista asioista, mutta kuolemasta emme ole puhuneet. Olen alusta asti ajatellut, että tästä syövästä selvitään, Heidi Sohlberg sanoo.

”En tehnyt sitä näyttääkseni esimerkkiä”

Yksi iso etappi sairaudessa oli hiusten lähtö. Kun tukka alkoi irrota tukkoina, Heidi antoi silloiselle puolisolleen Niklas Sohlbergille luvan, että tämä saisi ajaa hänen päänsä kaljuksi. Tyttäret leikkasivat hiuksia ensin saksilla, Niklas ajeli loput. Nuorempaa hieman itketti, mutta kun työ oli valmis, hän totesi tyytyväisenä, ettei äiti ollutkaan niin pelottavan näköinen.

Waltteri myöntää, että oli hätkähdyttävä hetki kohdata Heidi ensimmäisen kerran kaljuna. Sitten siihen tottui. Siinä auttoi se, että Heidi itse suhtautui rauhallisesti muuttuneeseen ulkonäköönsä. Peruukkikin jäi lopulta hattuhyllylle.

– Sain koko ajan kuulla olevani tosi rohkea, kun huitelin kaljuna pitkin maita ja mantuja. En tehnyt sitä näyttääkseni esimerkkiä, toimin vain niin kuin parhaaksi katsoin, Heidi sanoo.

– Moni kalju nainen tuli sanomaan hänelle vain: ”Kiitos, että olet olemassa.” Sitä oli vaikuttavaa seurata, Waltteri toteaa.

Waltteri tuki Heidiä myös erossa

Huhtikuussa tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Heidi ja Niklas Sohlberg ilmoittivat eroavansa kuudentoista yhteisen vuoden jälkeen. Ilmoitusta edelsi vaikea aika, jolloin Heidi soitteli Waltterille tiuhaan. Hän purki tuntojaan myös naispuolisten ystäviensä kanssa, mutta Waltterilta sai miehisen näkökulman.

– Hän saattoi sanoa, että mietipä asiaa tältä kantilta. Se avarsi ajatusmaailmaani.

Waltteri näki roolinsa enemmän kuuntelijana ja lohduttajana kuin neuvonantajana.

– Minun elämänkokemuksellani ei paljon parisuhdeneuvoja kannata jaella, hän hymähtää.

Waltterilla on takanaan muutama pidempi suhde, mutta niistä hän ei halua julkisesti puhua. Muutenkin hän on hyvin varovainen, kenelle uskoutuu. Luottamusta on joskus käytetty väärin.

– Minulle on kehittynyt aika hyvä filtteri suodattamaan ihmisiä. Heidistä välittyi aikoinaan heti lämpö ja luottamus. Hänellä on hyvä aura.

”Itkin ja nauroin vuorotellen”

Heidi sanoo huomaavansa nopeasti, milloin Waltteri on alamaissa. Hän saattaa silloinkin ”heittää läppää”, mutta ääni on hiljaisempi ja mies vetäytyy helposti kuoreensa.

Waltteri myöntää jäävänsä välillä junnaamaan spiraaliin, jossa hän valittaa koko ajan samoista asioista. Katkaistakseen kierteen hän lähti alkuvuodeksi Thaimaahan, jossa osallistui joogaretriittiin. Yksi harjoituksista oli ”uudestisyntyminen”. Se sisälsi 70 minuuttia syvää sisään- ja uloshengitystä ilman pausseja ja aiheutti hallitsemattomia reaktioita.

– Harjoitus avasi jotakin sisälläni. Itkin ja nauroin vuorotellen. Sain myös idean kirjoittaa läheisilleni kirjeen, jossa kertoisin asioita, joista en ole koskaan puhunut. Se kirje jäi lopulta kuitenkin kirjoittamatta.

Vaikka Heidi ja Waltteri ovat nyt molemmat sinkkuja, se ei ole muuttanut heidän suhdettaan. Ulkopuoliset ovat joskus tulkinneet ystävyyden väärin, ja heitä on luultu pariskunnaksi.

– Ei se minua häiritse. Heidihän olisi hyvä saalis! Waltteri nauraa.

– Eikä Waltterikaan olisi hassumpi, Heidi komppaa.

Mutta he ovat nimenomaan ystäviä ja aikovat sellaisina pysyä.

”Elämää arvostaa ihan eri tavalla, kun näkee toisen kamppailevan sen puolesta”

Miten vaikea sairaus muutti Heidiä? Waltteri ei osaa vastata. Hänhän ehti tavata Heidin vain muutaman kerran ennen syövän toteamista.

– Mutta se, että ystävä joutuu käymään läpi elämän peruskysymyksiä, resonoi kyllä lähipiiriinkin. Elämää arvostaa ihan eri tavalla, kun näkee toisen kamppailevan sen puolesta.

Heidi itse arvelee suhtautuvansa kaikkeen nyt vähän rennommin. Hän on edelleen tiukka kasvattaja muttei enää nipota niin paljon nukkumaanmenoajoista tai herkkuhetkistä. Kotona on kyllä säännöt, mutta niistä voidaan tarpeen tullen joustaa.

– Niin, mitä varten säännöt yleensä ovat? Antamassa arjelle raamit vai siksi, että niitä noudatetaan sadistisuuteen saakka? Waltteri filosofoi.

Pienen pelon sairaus jätti Heidiin. Viime syksynä häneltä poistettiin varmuuden vuoksi munasarjat. Yhä hän kuulostelee kroppaansa ja jokainen poikkeava tuntemus herättää kysymyksen: eihän se vain ole syöpä?

– Onneksi ystävät huolehtivat siitä, ettei pelko saa liikaa valtaa.

Elokuussa 2017, kun ensimmäisistä syöpähoidoista oli kulunut vuosi, Heidi järjesti kotonaan Fuck Cancer -bileet. Hän kutsui sinne koko tukijoukkonsa, noin 80 ihmistä. Juhlien ajankohta päätettiin Waltterin keikkakalenterin mukaan, sillä Heidi halusi hänet ehdottomasti paikalle.

Illan kuluessa Waltteri esitti uudelleen kappaleen Silta yli synkän virran. Tällä kertaa myös esiintyjän silmät kostuivat.

Heidi Sohlberg, 37

Työ: Juontaja Radio Novassa.

Asuu: Pääkaupunkiseudulla.

Perhe: Tyttäret Josefina ja Sofia.

Waltteri Torikka, 34

Työ: Oopperalaulaja.

Asuu: Pääkaupunkiseudulla.

Perhe: Vanhemmat, toyvillakoira Caruso.

Tulossa: Waltteri Torikan ja Jarkko Aholan yhteiskonsertti It’s Now or Never Hartwall Areenalla 15.11.

Juttu on julkaistu Annassa 18/2019.

Hyvä psykoterapeutti on luotettava ja empaattinen – mutta voiko omasta psykoterapeutista tulla liian läheinen?

Oman psykoterapeutin valinta on hyvä tehdä huolella ja itseään kuunnellen. Kun sopivalta tuntuva terapeutti löytyy, on tärkeää kuulostella itseään ja omia tuntojaan silti yhä: onko hän hyvä psykoterapeutti minulle juuri nyt? Miksikö? Siksi, että kun käy jopa vuosia samalla terapeutilla puhumassa omista henkilökohtaisista ja kipeistäkin asioistaan luottamuksella, on lähes väistämätöntä, että potilaan ja terapeutin välille muodostuu eräänlainen ”suhde”.

Onko suhteen muodostuminen sitten hyvä asia?

Psykologi, psykoterapeutti Vera Gergov sanoo, että psykoterapiassa keskeisin yksittäinen tekijä on kuin onkin hyvä yhteistyösuhde psykoterapeutin ja asiakkaan välillä: sillä on tärkeä yhteys psykoterapian vaikuttavuuteen.

– Psykoterapiassa tavoitteena on muodostaa suhde asiakkaan ja psykoterapeutin välille. Luottamuksellisen suhteen avulla asiakas uskaltautuu psykoterapiassa kohtaamaan vaikeita asioita ja avaamaan kipeitäkin tuntoja, Gergov sanoo.

Lue myös: Milloin voi lopettaa terapian? Psykoterapeutti vastaa

Mutta mitä jos terapiasuhteesta tuntuu tulleen jopa liian tuttavallinen tai psykoterapeutista erityisen läheinen?

– Psykoterapeutin ammattitaitoon kuuluu osata pitää suhde kuitenkin ammatillisena, eikä tulla liian läheiseksi asiakkaan kanssa, Gergov vastaa.

– Kuten eräs omista kouluttajistani, Pirjo Lehtovuori, viisaasti onnistunutta terapiasuhdetta psykoterapeutin ja asiakkaan välillä kuvaa: kyllin lähellä, riittävän kaukana.

Saako terapeuttiin pitää yhteyttä vapaa-ajalla?

Psykoterapeutin tulee aina säilyttää riittävä neutraalius ja kunnioitus asiakastaan kohtaan. Terapeutin ei pidä tuoda omia asioitaan potilaan hoitoon, ja joulukorttienkin antaminen asiakkaille kannattaa aina harkita tarkkaan.

Entä onko esimerkiksi tekstiviestien lähettäminen tai muu muistaminen ok? Tai saako asiakas tehdä niin?

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta tai rajausta.

– Psykoterapeutin tulee osata arvioida kunkin asiakkaan kanssa soveltuvat tavat. Yleissääntönä voi kuitenkin pitää sitä, ettei psykoterapeutti tee aloitteita terapiakäyntien ulkopuoliseen kanssakäymiseen, Gergov kuvailee.

Mikäli asiakas pyrkii olemaan terapeuttiin tapaamisten välisenä aikana liikaa yhteydessä, on asiasta tärkeää keskustella psykoterapiassa.

– Yleensä terapeutit rajaavat niin, että esimerkiksi tekstivisteihin vastataan työajalla ja niukasti, ja keskustellaan niissä esiin nousseista asioista tapaamisessa.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Terapiassa käydään läpi rankkojakin asioita.

Terapiassa käydään läpi rankkojakin asioita. Oman terapeutin kanssa voi sopia erikseen käytännöistä, voiko asiakas ottaa yhteyttä terapeuttiin myös vapaa-ajalla.

Tässä voi kuitenkin olla eroa eri terapiasuuntauksissa ja terapeuttien välillä – ja myös asiakasryhmissä.

– Esimerkiksi nuoruusikäisten kanssa yhteydenpito voi olla erilaista kuin aikuisten, ja itsetuhoisten asiakkaiden hoidossa on myös usein sovittu tapaamisten väliseen yhteydenpitoon liittyvistä asioista niin sanotuissa hätätilanteissa, Gergov sanoo.

Milloin terapeutti kannattaa vaihtaa?

Parhaassa tapauksessa psykoterapia eheyttää ja lisää empatiaa niin itseä kuin muitakin kohtaan. Huonommassa tapauksessa hoidosta voi myös olla haittaa, esimerkiksi lisääntyneen ahdistuksen myötä.

Jos sinusta tuntuu, ettei terapia tuota toivottuja tuloksia, on syytä pohtia, toimiiko yhteistyönne.

– Psykoterapeutin vaihtoa on syytä harkita lähinnä silloin, jos yrityksistä ja asian puheeksi ottamisesta huolimatta psykoterapiasta ei vaikuta olevan hyötyä tai hyvää yhteistyösuhdetta ei jonkin ajan kuluessa aloituksesta edelleenkään tunnu muodostuvan, Gergov summaa.

Hyvä psykoterapeutti – toimiiko sinun ja terapeuttisi yhteys?

Psykoterapeutin ja asiakkaan välisen suhde on arvioitu tärkeimmäksi asiaksi psykoterapeuttisen hoidon onnistumisen kannalta.

  • Psykoterapiaan hakeutumisen alussa voi olla hyväksi käydä ensiksi useamman kuin yhden terapeutin luona keskustelemassa, jotta löytää itselleen sopivan terapeutin. Muista, ettei täydellistä terapeuttia olekaan.
  • Psykoterapiassa on tärkeää panna merkille, miltä yhteistyö, vuorovaikutus ja juttelu psykoterapeutin kanssa tuntuvat. On hyvä merkki, jos koet tulleesi arvostetuksi ja kuulluksi ja yhteistyösuhteenne toimii.
  • Hyvä psykoterapeutti on läsnä terapiatilanteessa: se voi tuntua kokemuksena kuulluksi tulemisesta ja terapeutin aidosta ja empaattisesta kiinnostuksesta elämääsi kohtaan.
  • Terapeutin on kyettävä eläytymään kertomaasi ja sinuun. Lisäksi hyvä terapeutti pyrkii rakentamaan toivoa.
  • Terapeutin ei kuulu suhtautua moralisoiden, paheksuen tai mitätöiden kertomiasi kokemuksiasi kohtaan.
  • Hyvä psykoterapeutti ei neuvo liikaa tai tyrkytä ratkaisuja, vaan pyrkii ohjaamaan keskustelua ja antaa asiakkaan itse päättää, mihin muutoskeinoihin tarttua.

Psykoterapiassa käydään usein läpi vaikeita asioita, joten terapia vaatii sinnikkyyttä. Kuitenkin tapaamisen jälkeen käteen voi jäädä jokin ajatus tai oivallus, joka auttaa eteenpäin.

On tärkeää muistaa, että terapiassa käsitellään usein kipeitäkin asioita ja niiden läpikäynti voi tuntua raskaalta. Joskus tällaisessa tilanteessa saattaa tehdä mieli lopettaa terapia tai mieleen hiipii ajatus, että terapeuttisi on huono tai epäpätevä.

Vaikeiden asioiden läpikäynnin ei kuitenkaan kuulukaan olla helppoa: käsittelyn raskaus ja sen aiheuttamat tunnetilat on hyvä pyrkiä erottamaan siitä, minkälaiseksi koet yleisen keskusteluilmapiirin oman terapeuttisi kanssa.

Lähde: Mielenterveysseura

Vinkki! Psykoterapeutin pätevyys kannattaa myös tarkistaa terveydenhuollon ammattihenkilörekisteristä ennen valintaa – terapeutiksi voi itseään kutsua kuka tahansa, mutta psykoterapeutti on nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö.

Lue myös:

Onko terapiasi ajanhukkaa – näin tunnistat huonon terapeutin

Näistä miehet puhuvat psykoterapiassa: addiktioista, seksuaalisesta haluttomuudesta ja yleisestä mielenkiinnon puutteesta

Terapia liian kallista? Näin saat apua edullisesti tai jopa ilmaiseksi


Yhden käyntikerran terapia muuttaa käsityksesi terapiasta – psykoterapeutti Ben Furman: ”Jo päätös lähteä keskustelemaan jostain henkilökohtaisesta ongelmasta on merkityksellistä”

Jonottamisesta ja odottamisesta harva nauttii. Suoranaista kärsimystä se voi olla silloin, kun kyse on mielenterveyteen liittyvästä kriisistä tai ongelmasta, josta olisi tarve päästä puhumaan nopeasti alan ammattilaisen kanssa.

Toisaalta psykoterapia saattaa monen korvaan kalskahtaa pitkäaikaiselta, jopa vuosia kestävältä ja vaikealta prosessilta, jollaiseen ei missään nimessä halua sitoutua.

Entä jos terapiaan pääsisi helposti ja nopeasti ja aina vain tunniksi kerrallaan? Niin, että potilas itse päättäisi jokaisen tapaamisen jälkeen, tarvitseeko hänen tulla uudelleen vai saiko hän jo ongelmaansa avun?

Yhden kerran terapia vaati kypsyttelyä myös ammattilaisilta

Anglosaksisessa maailmassa – muun muassa Australiassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa – yhä suositummaksi tullut niin sanottu single session therapy on käytössä joissain paikoin jo Suomessakin. Alunperin israelilaisen Moshe Talmonin jo 1990-luvulla lanseeraamaa psykoterapian menetelmää on sovellettu oloihimme sopivammaksi ja täällä sitä kutsutaan myös Käynti kerrallaan -työskentelyksi ja tehostetun ensikäynnin menetelmäksi.

– Yhden kerran terapia on psykoterapian suuntaus, joka lähti hitaasti liikkeelle, mutta joka on viime vuosina kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti muun muassa Hollannissa ja Israelissa, kertoo psykoterapeutti, kouluttaja ja ratkaisukeskeisen psykoterapian suomalainen uranuurtaja Ben Furman.

–  On kestänyt kauan tajuta, että erilaisiin mielenterveysongelmiin voi saada helpotusta ja apua usein jo muutamalla hoitokerralla tai jopa yhdelläkin istunnolla. Ennen uskottiin, että se veisi vuosia.

Tavoitteena vahvistaa ihmisen omaa pärjäämistä

Yhden kerran terapia nojaa tiettyyn rakenteeseen, johon menetelmän toimivuus perustuu. Se alkaa jo potilaan yhteydenotosta.

–  Kun ihminen on jossain psyykkisessä kriisissä, jo ennen hänen terapeutin luo tuloaan on tapahtunut paljon. Jo päätös lähteä keskustelemaan jostain henkilökohtaisesta ongelmasta on merkityksellistä, Furman selittää.

Ajanvarausta tehtäessä terapeutti kysyy asiakkalta lyhyet esitiedot: miksi hän otti yhteyttä, mikä on ongelma ja mitä asiaa asiakas haluaa tavatessa käsitellä.

–  Näin asiakas fokusoituu ja sitoutuu käsittelemään suurimmaksi kokemaansa ongelmaa. Yhteydenotosta tapaamiseen menee yleensä jonkin verran aikaa – joskus joitakin päiviä, ehkä viikkojakin – joiden aikana asiakas ehtii prosessoida asiaa lisää, Furman selittää.

Työkalut löytyvät usein potilaalta itseltään

Vastaanotolla terapeutti ohjaa asiakasta kertomaan, kuinka tämä on jo itse itseään auttanut. Minkä asioiden hän kokee helpottaneen oloaan edes vähän?

– Terapeutin ohjaamana asiakas alkaa identifioida niitä ajatuksia ja tekoja, jotka ovat häntä auttaneet ja hoksaa, että hänellähän on jo itsellään kaikki työkalut käytössään. Terapeutti siis vahvistaa ihmisen omia ponnistuksia ja ideoita etenemiselleen, kehottaa jatkamaan samaa rataa. Aika moni saa tästä tunteen, että pääsee ja jaksaa omin voimin eteenpäin, Furman kertoo.

Tunnin päättyessä terapeutti ja asiakas keskustelevat, mitä jatkossa tapahtuu. Joskus käynti jää yhteen kertaan, joskus sovitaan heti uusi aika. Toisinaan taas sovitaan, että terapeutti soittaa viikon tai kuukauden päästä ja kysyy, kuinka asiakas voi. Olennaista on, että päätösvalta on koko ajan asiakkaalla itsellään. Hän voi palata terapiaan koska tahansa, jos sitä haluaa tai tuntee tarvitsevansa.

Yhden kerran terapian perusidea on sama kuin yleensäkin ratkaisukeskeisen psykoterapian: vahvistaa potilaan omia voimavaroja.

– Ratkaisukeskeisessä terapiassa ei ajatella, että ihminen on sairas tai häiriintynyt ja tarvitsee siksi terapiaa, vaan että hänen elämäntilanteensa on hankala ja hän tarvitsee sparraajaa tai valmentajaa, joka auttaa miettimään miten hankalassa tilanteessa kannattaa edetä, Furman sanoo.

Yksittäinenkin terapiaistunto on enemmän kuin keskustelu ystävän kanssa

Helsinkiläinen Pekka Aarninsalo kuuluu Suomen ensimmäisiin Käynti kerrallaan -terapiaa antaviin psykoterapeutteihin.

– Kun puhutaan psykoterapiasta, tarkoitetaan kahta erilaista asiaa. Se voi olla asiakkaan omaa pohdiskelua ja ymmärrystä itsestä: sen miettimistä, miten minusta tuli minä ja mitä kaikkea elämässäni on tapahtunut.

– Toinen merkitys psykoterapialle on se, että ihminen on jossain pulmallisessa tilanteessa ja miettii siitä ulospääsyä. Sen käsittelemiseen terapeutilla on erilaisia tapoja ja työkaluja.

Siten yksittäinenkin terapiaistunto on enemmän kuin esimerkiksi keskustelu ystävän kanssa.

– Minä ja pari kollegaamme olemme yrittäneet tehdä Käynti kerrallaan -terapiaa tunnetuksi vähän erityisempänä juttuna.  Mutta emme me vielä lippua liehuta, tämä on kehittymässä oleva hanke, Aarninsalo sanoo.

Puolet tutkituista tarvitsi terapiaa vain 1–3 kertaa

Käynti kerrallaan -terapiaa on kokeiltu myös kunnallisen mielenterveys-, päihde- ja perheneuvolatyössä Pohjois-Suomen Kemijärvellä sekä Lapin sairaanhoitopiirin aikuispsykiatrian puolella. Tulokset ovat olleet lupaavia.

Uudenlaisen terapiamuodon  toi Kemijärvelle vuonna 2015 psykoterapeutti Pertti Virta, joka toimi kaupungin perhe- ja mielenterveysklinikan johtajana.

– Psykiatriassa on pitkään pidetty epäonnistumisena sitä, jos asiakas tai potilas jättää psykoterapian kesken. On ajateltu, että asiakas ei silloin ole sitoutunut terapiaan. Australiassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa tehdyissä laajoissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että noin puolet terapian keskeyttäneistä  koki saaneensa tarvitsemansa avun jo 1–3 käyntikerran jälkeen.

Käynti kerrallaan -terapiasta on Virran mukaan hyviä kokemuksia myös anglosaksisen maailman niin sanotuilla walk in -klinikoilta, joihin voi tulla ilman ajanvarausta.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Yhden kerran terapian perusidea on sama kuin yleensäkin ratkaisukeskeisen psykoterapian: vahvistaa potilaan omia voimavaroja.

Yhden kerran terapia jakaa ratkaisukeskeisen psykoterapian perusidean: vahvistaa potilaan omia voimavaroja.

Väitöskirja tekeillä

Parhaillaan Virta tekee Jyväskylän yliopistoon väitöskirjaa, jonka aineisto koostuu Kemijärvellä Käynti kerrallaan -terapiassa käyneiden kokemuksista. Tulokset ovat samansuuntaisia kuin Pohjois-Amerikassa ja Australiassa tehdyissä tutkimuksissa.

– Kemijärvellä tutkimuksessa oli mukana 42 henkeä, ja heistä yli puolelle riitti yksi, kaksi tai kolme tapaamiskertaa.

Virta arvelee mielenkiinnon yhden kerran terapiaa kohtaan nousseen sen nopean vaikuttavuuden ja taloudellisuuden vuoksi.

– Nyt mietitään, miten eri tavoin terapioita voitaisiin tulevaisuudessa järjestää. Käynti kerrallaan -työskentely vapauttaa resursseja myös pitempiä terapioita tarvitseville.

Lyhytterapia ei sovi kaikille

On selvää, etteivät kaikki mielenterveysongelmat ratkea yhden tai muutamankaan terapiatapaamisen aikana. Toiset ihmiset tarvitsevat pidempää terapiaa.

– Siksi on tärkeää, että heti ensitapaamisella terapeutti tai psykologi tekee yhdessä asiakkaan kanssa suunnitelman siitä, mikä on kulloisenkin potilaan hoidon tarve. Tilanteessa tehdään myös riskiarvio eli tarvitaanko muunlaista apua.

Kemijärvellä kaikki perhe- ja mielenterveysklinikan asiakkaat tulevat hoitoon Käynti kerrallaan -työskentelyn kautta. He ottavat yhteyttä esimerkiksi masennuksen, ahdistuksen tai parisuhteen ongelmien takia.

–  Psykoosioireiden ja itsemurha-ajatusten kanssa painiskelevien kanssa toimitaan toisin. Heidän kohdallaan tehdään riskiarviointi ja otetaan huomioon tilanteen kiireellisyys, Virta kertoo.

Yhden kerran terapia voisi Virran mukaan sopia myös niille, jotka miettivät voisiko orastavista ongelmista ja huolenaiheista mennä puhumaan jonnekin.

–  Siis jo ennen kuin niistä tulee suuria kriisejä.

Lue myös:

Psykoterapia voi auttaa elämän kriiseissä – näin pääset alkuun

Uusi valmennus syrjäytymisvaarassa oleville nuorille: ”Monet ajattelevat itsestään, että en minä onnistu missään”

Tuleeko sinullekin vatsa kipeäksi ja tukala olo ruoan jälkeen? Saatat kärsiä ruoansulatusentsyymien puutoksesta

Tuleeko sinullekin heti ruokailun jälkeen usein tukala olo? Kun ruoka ei sula kunnolla, ruoansulatuskanava oireilee ensimmäisenä. Yksi syy tähän voi olla ruoansulatusentsyymien puute, joka aiheuttaa epämukavaa kylläisyyden tunnetta sekä vatsavaivoja heti ruokailun jälkeen.

Ruoansulatusentsyymit pilkkovat ravinnon proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja imeytymiskelpoiseen muotoon, jotta keho saa tarvitsemansa ravintoaineet. Mikäli ruoansulatusentsyymejä ei ole riittävästi, ruoka ei sula kunnolla, vaan jää kuormittamaan suolistoa ja koko elimistöä.

Lue myös: Johtuvatko vatsavaivat ruokavaliosta vai jostain muusta? 10 paljastavaa kysymystä

Entsyymipuutoksen huomaa yleensä ensimmäisenä ruoansulatuskanavan vaivoina, joita ovat muun muassa vatsan toiminnan muutokset ja erilaiset vatsakivut. Koska suoliston hyvinvointi heijastuu kaikkialle kehoon, monet kärsivät vatsa- ja suolistovaivojen lisäksi – tai juurikin niiden takia – väsymyksestä ja jaksamattomuuden tunteista.

Puutteellisesti hajonneiden ravintoaineiden proteiinit saattavat aiheuttaa myös ylipainon kertymistä.

Ruoansulatusentsyymien puute voi oireilla

Ruoansulatusentsyymien puute voi johtua…

  • käsitellystä ruoasta, kuten pika,- pakaste- ja einesruoasta – käsittely ja säilytys tuhoavat ruoan luontaisia entsyymejä
  • liiallisesta juomisesta ruokailun yhteydessä
  • ikääntymisestä – ikääntyessä elimistön luontainen entsyymituotanto alkaa vähentyä
  • pureskeluongelmista
  • joistakin sairauksista, leikkauksista ja vammoista
  • kemoterapiasta
  • masennuksesta
  • stressistä
  • hermostuneisuudesta
  • väsymyksestä

Mitä tehdä, jos ruokailun jälkeen on tukala olo?

Jos tukala olo iskee heti syömisen jälkeen, kannattaa ensimmäisenä kiinnittää huomiota siihen, mitä suuhunsa laittaa.

Pyri syömään mahdollisimman luonnonmukaista, tuoretta ja vähän käsiteltyä ruokaa. Suosi tuoreita kasviksia, marjoja, hedelmiä, jyviä ja raakaa kalaa, kuten vaikkapa graavilohta.

Ota myös luonnon omat ruoansulatusentsyymit, kuten ananas, kombutsa, papaija, hapankaali, hapatetut maitotuotteet ja kefiirijuomat, käyttöön. Jos vaivat eivät helpota kotikonstein – tai olotila huononee – ovat lääkärintutkimukset suositeltavia.

Lähde: Suoliston hyvinvointi -info 16.10.2018

Lue myös:

Ärtyvä suoli – 10 kysymystä ja vastausta

Nämä ovat yleisimmät syyt ruoansulatusvaivoihin – ja ratkaisut niihin

Jos nukahtaminen on vaikeaa, voi syy löytyä suolistosta – kokeile helppoa 12 tunnin pätkäpaastoa

Turvotuksen ja aivosumun syynä suoliston dysbioosi? Näistä merkeistä tunnistat suoliston häiriötilan

Janni Hussi sairastui dermatofibrosarkoomaan – lääkäri kertoo, mistä harvinaisessa ihosyövässä on kyse

Liikunta-alan yrittäjä, somevaikuttaja Janni Hussi, 27, on sairastunut harvinaiseen ihosyöpään. Hussi julkaisi Youtube-kanavallaan kymmenminuuttisen, koskettavan videon, jossa hän kertoo asiasta ensimmäistä kertaa.

”Olihan se aika shokki tajuta, että mulla, mähän olen vasta 27, olen nuori ja kuolematon… että miksi mulla on tällainen”, Hussi kertoo videolla murtuen.

”En voi edes kuvitella, mitä ihmiset käyvät läpi, kun syöpä tulee jonnekin sisäelimiin, rintasyöpä tai mikä tahansa muu. Sillä tavalla tulen selviämään tosi pienellä, toivottavasti”, Hussi toteaa.

Videolla Hussi kertoo käyneensä keväällä ihotautilääkärillä näyttämässä oikeassa olkapäässään ollutta, näppylää muistuttavaa ihomuutosta. Hän oli luullut näppylää ihonalaiseksi finniksi, mutta 1,5 vuoden jälkeen sen ympärille oli muodostunut mustelma.

Näppylä poistettiin, ja siitä löytyi lisätutkimuksissa solumuutoksia. Lopullinen diagnoosi saatiin myös selville: dermatofibrosarkooma.

Vain muutamia dermatofibrosarkooma-tapauksia vuodessa

Dermatofibrosarkooma on harvinainen, pahanlaatuinen ihon sidekudoskasvain. HYKS Syöpäkeskuksen osastonylilääkärin Riikka Nevalan mukaan siihen sairastuu Suomessa vain muutamia ihmisiä vuodessa.

– Kyseinen syöpä lähtee ihon syvistä kerroksista ja on paljon harvinaisempi kuin esimerkiksi melanooma.

Taudin havaitsemista ja hoitoon hakeutumista hidastuttaa Nevalan mukaan se, etteivät ihmiset kiinnitä pieniin ihomuutoksiin huomiota. Ihomuutos voi siis kehittyä jopa vuosien ajan, ennen kuin siihen havahdutaan.

– Dermatofibrosarkooma voi olla luomen näköinen tai muistuttaa hieman tavallista enemmän koholla olevaa näppylää, Nevala kuvailee.

– Yleensä se kasvaa vähitellen, muttei välttämättä oireile mitenkään muuten.

Ennuste on yleensä hyvä

Kyseisiä sarkoomia esiintyy tyypillisesti joko olkavarsissa, reisissä tai vartalolla, ja useimmiten sairastuneelta löytyy sarkooma vain yhdestä kohdasta kehoa.

Näin ollen myös kyseisen syövän hoito on hyvin paikallista.

– Kirurgia eli leikkaushoito on tärkein hoitomuoto, eikä muuta hoitoa yleensä tarvita, Nevala kertoo.

Pelkkä ihomuutoskohdan poisto ei kuitenkaan riitä, vaan leikkauksessa poistetaan ihoa myös laajemmin muutoksen ympäriltä.

– Tutkimuksissa on huomattu, ettei pelkkä kasvaimen poisto ole riittävä, vaan silloin syöpä uusii. Tämän takia leikkauksessa poistetaan myös ympäröiviä ihokudoksia.

Uusiutumisriski on olemassa, mutta Nevalan mukaan se on leikkauksen onnistuessa melko pieni. Uusiutuessaan kyseinen syöpä uusii lähes aina samaan kohtaan, jossa sarkooma on aikaisemmin ollut.

Onnistuneen leikkauksen myötä potilaan ennuste on todella hyvä: jopa yli 95 prosenttia potilaista toipuu.

Nuorten aikuisten syöpä

Dermatofibrosarkoomasta puhutaan vähän, sillä tauti on harvinainen.

Syöpätautien erikoislääkärinä työskentelevän Nevalan mukaan siihen sairastuvat useimmiten nuoret, alle 50-vuotiaat aikuiset.

– Tämä on nuorempien ihmisten tauti, kun taas okasolusyöpään tai tyvisolusyöpään sairastuvat keskimäärin vanhemmat, Nevala toteaa.

Nevalan mukaan ihmiset ovat yleisesti ottaen hyvin valveutuneita ihomuutosten kanssa. Enemmän huomiota tulisi kuitenkin kiinnittää melanoomaan, jonka riski kasvaa merkittävästi silloin, kun iho palaa auringossa.

– Melanooma on tällä hetkellä eniten yleistyvä ihosyöpä länsimaissa, hän muistuttaa.

Lääkärin puoleen Nevala kehottaa kääntymään silloin, jos ihossa havaitsee jotakin poikkeavaa.

– Jos huomaa, että iholle on ilmestynyt jokin uusi luomi tai muu ihomuutos, joka kasvaa, on syytä hakeutua lääkäriin. Samoin silloin, jos vanha luomi muuttuu röpelöreunaiseksi, alkaa erittää nestettä tai haavautuu, kannattaa käydä näyttämässä sitä lääkärillä.

Artikkelia varten on haastateltu myös ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklundia Ihosairaalasta. 

Miten punkki poistetaan oikein ja mitä sen jälkeen on tehtävä? Lue lääkärin neuvot

Punkit ovat kesän ikävä riesa. Asiantuntijan mukaan kauhuun ei kuitenkaan ole aihetta.

– Punkkien ja niiden puremien suhteen ei tarvitse olla hysteerinen. Jos punkin levittämät taudit todetaan varhaisessa vaiheessa, ne voidaan hoitaa tehokkaasti, yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta rauhoittelee.

Esitimme Vännille 10 kysymystä punkeista.

1. Miten punkki pitää poistaa?

– Varovasti. Punkkia poistaessa on tärkeää muistaa, että punkkia ei saa puristella, eikä sen poistamisessa saa käyttää rasvaa, voita tai mitään muitakaan aineita. Niiden käyttö voi saada puutiaisen tyhjentämään vatsansa sisällön ihoon, mikä lisää tartuntariskiä. Tärkeää on ottaa punkista kiinni mahdollisimman läheltä ihon pintaa ja vetää punkki ihosta ylöspäin suuntautuvalla, tasaisella liikkeellä.

2. Millä punkki kannattaa poistaa?

– Apuvälineitä punkin poistoon on saatavilla runsaasti apteekeista. Apuvälineitä saattaa löytyä jopa ihan marketeista ja pienemmistäkin kaupoista ja puodeista kesäaikaan. Ohjeet kunkin välineen käyttöön tulevat välineen mukana. Kaikista parhaita välineitä punkin poistoon ovat muun muassa punkkipihdit ja punkkilasso. Kunnollisella välineellä punkin poisto on helppoa. Pinsetit voivat olla punkin poistoon vähän huonot, sillä niillä punkkia puristaa herkästi jopa hieman liikaa.

3. Mitä jos punkista jää osia ihoon?

– Infektioriski saattaa kasvaa hieman, mutta mitään sen ihmeellisempää ei tapahdu, vaikka punkin poistaisi huonosti ja se jäisi puoliksi ihoon. Yleensä nekin pienet jämät, jotka ihoon jäävät, tulevat itsekseen pois.

4. Kuinka tärkeää punkin nopea poistaminen on?

– Punkki olisi hyvä poistaa mahdollisimman nopeasti sen huomaamisen jälkeen. Mitä pidempään punkki on kiinni, sitä suurempi infektioriski on. Jos punkki sattuisi kantamaan borrelioosia, myös riski sen tarttumiseen kasvaa.

5. Jos apuvälineitä ei ole saatavilla, kannattaako punkin poistamista kokeilla käsin?

– Punkkia ei kannata jättää iholle makoilemaan edes yhdeksi päiväksi. Jos muita apuvälineitä ei ole päivän aikana saatavilla, punkki kannattaa irrottaa pienillä pinseteillä. Käsillä punkin poistaminen on viimeinen vaihtoehto.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Miten punkki poistetaan? Varovasti. Punkkia poistaessa on tärkeää muistaa, että punkkia ei saa puristella, eikä sen poistamisessa saa käyttää rasvaa, voita tai mitään muitakaan aineita. 

Miten punkki poistetaan? Varovasti. Punkkia poistaessa on tärkeää muistaa, että punkkia ei saa puristella, eikä sen poistamisessa saa käyttää rasvaa, voita tai mitään muitakaan aineita.

6. Miten punkki hävitetään?

– Poistetun punkin voi huuhtoa alas wc-pöntöstä, mutta vain wc-paperiin käärittynä. Kuolleen punkin voi heittää roskiin.

7. Mitä punkin poistamisen ja hävittämisen jälkeen on muistettava?

– Pelkkää punkin puremaa ei tarvitse hoitaa kuin pesemällä ja putsaamalla poistokohta. Putsaamiseen paras on puhdas, juokseva vesi. Myös desinfiointiainetta voi käyttää putsaamiseen. Puremiskohtaa on seurattava punkin poistamisen jälkeen. Pääsääntöisesti puremakohdan reunalle tulee aina pieni punoitus. Se on normaalia.

8. Mitä tauteja punkinpuremasta voi seurata?

– Suomessa punkit levittävät lähinnä borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta eli puhekielessä puutiaisaivokuumetta. Tietyillä alueilla borrelioosia on enemmän: saaristossa ja rannikkoalueilla. Puutiaisaivokuumetta taas esiintyy eniten Ahvenanmaalla, rannikkoalueella, Lappeenrannan seudulla, Turun ja Kotkan saaristossa sekä muun muassa Kemin saaristoalueella.

Puutiaisaivokuume on kohtalaisen harvinainen, punkin pureman kautta leviävä virusinfektio. Siihen on olemassa rokote. Jos asuu alueella, jossa on paljon puutiaisaivokuumetta, rokotteen ottaminen kannattaa.

Borrelioosi taas on borrelia-bakteerin aiheuttama infektiosairaus, joka sekin leviää punkin pureman kautta. Sitä vastaan ei ole rokotetta, mutta jos infektio todetaan, se voidaan hoitaa antibiooteilla. Kaikki punkit eivät kanna borrelia-bakteeria ja vaikka punkki kantaisikin bakteeria, se ei välttämättä tartu ihmiseen.

9. Milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle?

– Jos puremakohtaan tulee punainen, pyöreä rinkula, joka laajenee pikkuhiljaa, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Tällöin kyseessä on todennäköisesti primääri borrelioosi, joka on helppo hoitaa suun kautta otettavalla, 2–3 viikon antibioottikuurilla. Jos pelkkä punoitus puremiskohdassa jatkuu yli viikon, kannattaa myös tässä tapauksessa käydä puremiskohtaa näyttämässä lääkärissä.

Jos pureman jälkeen tulee epämääräisiä oireita, kuten kuumetta, lihaskipua, väsymystä ja päänsärkyä, kannattaa hakeutua lääkäriin, jotta voidaan tutkia, onko kyseessä mahdollisesti puutiaisaivokuume, jota hoidetaan oireiden mukaisesti.

10. Miten punkin puremilta voi suojautua jatkossa?

– Vaatevalinnat ovat ensisijaisen tärkeitä. Pitkähihaiset paidat ja housut sekä lahkeiden laittaminen sukanvarsien sisään suojaavat hyvin punkeilta. Täytyy kuitenkin muistaa, että suojautumisesta huolimatta päivittäinen punkkitarkastus on erittäin tärkeä.

Askel kerrallaan! Kolme naista kertoo, miksi kävely on parasta liikuntaa

Harrastan kehonhallintaa pystyasennossa

Kuka? Tiina Arrankoski, 61

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Asfalttitassut pois ja metsään! Tiina Arrankoskelle sauvakävely on kokonaisvaltaista luontoliikuntaa ja oiva keino parantaa kehonhallintaa.

Pidän itseni kunnossa sauvakävelemällä. Lenkkeilen päivittäin luonnossa vauhtia, joka hengästyttää sopivasti. Keskivartaloni ja selkäni ovat hyvässä kunnossa, eikä vanha polvivammakaan hyvän kävelytekniikan ansiosta kiusaa. Olen aika notkea, sillä sauvat huolehtivat kokonaisvaltaisesti nivelteni liikkuvuudesta.

Minusta tuli sauvakävelijä Italiassa parikymmentä vuotta sitten, kun paikalliset pyysivät minua liikunnan ammattilaisena opettamaan heille lajia. Sikäläinen meno muistutti enemmän jäykkää marssia kuin luonnollista, sujuvaa kävelyä. Sauvakävely ei ole kivaa, jos siitä puuttuu rentous. Rennosta kävelijästä ei välttämättä edes huomaa, onko hänellä sauvat vai ei.

Suomessa sauvakävely kaipaisi vähän uudistusta. Urheilullinen ja monipuolinen tapa käyttää sauvoja on unohtunut. Lajissa tärkeintä on hallita hyvä ryhti ja kävelytekniikka, joita sauvojen käyttö tukee. Kun tekniikka on kunnossa, sauvakävely työllistää koko kehon ja hitaampikin vauhti lisää energian kulutusta. Tällöin sauvakävely muuttuu pelkästä kestävyyslajista pystyasentoa tukevaksi kehonhallintalajiksi.

Lue myös: Bungypump-kävelysauvat eli vastussauvat – näin saat tehot irti sauvakävelystä

Sauvakävelen kahden koirani kanssa. Kytken toisen koiran vyötärölleni juoksuvyöhön. Toinen hölköttelee nätisti takanani, sauvojen välissä. En käytä aktiivisuusranneketta enkä askelmittaria vaan etenen fiiliksen mukaan – yleensä tunnin puolitoista kerralla.

Kehoni on niin tottunut sauvakävelyyn, ettei sauvojen käyttäminen juuri näy sykkeessäni. Jos haluan kohottaa sykettä, lähden mäkiseen maastoon. Olen sauvakävellyt merenrannoilla, oliivipuulehdoissa, viinitarhoissa ja lumihuippuisilla vuorilla, sillä olen opettanut sauvakävelyä ympäri maailmaa, Japania ja Singaporea myöten. Kauneimmat ja sauvakävelyyn sopivimmat lenkkipolut ja maisemat ovat kuitenkin Suomen luonnossa.”

Tuunaa kymppitonnin tavoitetta

Kun askelmittarissa on 10 000 askelta, päivän terveysteko on tehty – tai niin voisi luulla. Kymppitonnin tavoite kaipaa päivitystä.

– Suositus on peräisin 1960- luvun Japanista. Tulevaisuudessa sitä voidaan tarkentaa niin, että otetaan kantaa askelten tehokkuuteen: maleksiminen ei riitä, liikuntasuunnittelija Katriina Ojala UKK-instituutista kertoo.

Meillä terveysliikuntasuosituksia päivitetään parhaillaan entistä joustavammiksi. Syksyllä julkaistaviin suosituksiin otetaan mukaan alle 10 minuutin liikuntatuokiot.

– Liikkumattomuuden riskejä voidaan vähentää jo naposteluliikunnalla eli 5–15 minuutin pätkillä, joita kannattaa mahduttaa päivään ainakin kolme.

Lenkkeilen luontoa puhtaammaksi

Kuka? Johanna Kohvakka, 42

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Tästä se taas lähtee! Johanna Kohvakka toi Suomeen ploggingin eli roskalenkkeilyn.

Pidin Ruotsissa ploggingiksi brändättyä roskajuoksua mahtavana ideana ja halusin tuoda sen Suomeen. Päätimme Siivouspäivässä järjestää joka kesäkuukausi roskajuoksun – lenkin, jolla voi juosta tai kävellä ja kerätä samalla reitiltä löytyvät roskat.

Ryhmälenkit ovat juoksijoille tuttuja. Porukka tsemppaa liikkeelle ja rohkaisee ihmisen tekemään jotain, mitä hän ei välttämättä yksin tekisi. Sama juttu on roskalenkeillä: tyhjiä pulloja maastosta keräävää ihmistä ei kummeksuta, mutta muiden roskien kerääminen luonnosta koetaan herkästi nolona.

Roskalenkillä on aarteenetsintäfiilis, josta aikuisetkin innostuvat. Askelia kertyy huomaamatta, sillä roskien keruuseen jää koukkuun. Olemme löytäneet muun muassa lastenrattaat ja varastetun matkalaukun, jonka poliisi tuli hakemaan.

Roskalenkkeily sopii hyvin ihmiselle, joka tarvitsee syyn lenkille lähtöön. Toisaalta on surullista, että syitä eli roskia luonnossa riittää. Ja niitä riittää niin kauan, kunnes kaikkiin pakkauksiin liitetään jonkinlainen panttijärjestelmä. Sitä odotellessa roskien keruu on yksi tapa muuttaa maailmaa nykyistä paremmaksi, ja siitä saa hyvän mielen. Kroppaankin tulee hyvä olo. Näillä lenkeillä kyykistellään ja kurotellaan – ketteryys ja tasapaino kehittyvät.

Tapa kerätä näkyvät roskat on selkäytimessäni. Jaan lenkkini usein niin, että alussa ja lopussa keskityn kymmenisen minuuttia siivoamiseen, mutta muun ajan pistän tossua toisen eteen. Kaupungissa roskien keruu on tehty helpoksi, sillä roskiksia on hyvin. Mietinkin, miksi roskien pitää siirtyä niihin maan kautta.”

Kävelen mielenrauhaa

Kuka? Reija Koivu, 41

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Reija Koivu liittää kävelylenkkeihinsä Metsämieli-harjoitukset. Se on menetelmä, joka yhdistää metsän elvyttävät vaikutukset mielentaitoihin.

Kävelen metsässä, sillä metsä tyynnyttää minut. Kuuntelen, haistelen ja havainnoin ympäristöäni. Luonto on ihan erilainen eri vuodenaikoina, enkä väsy sen tutkimiseen koskaan. Mutta jos kävelisin aina samaa rakennettua reittiä, kyllästyisin varmasti. Valmis kuntopolku vie kävelijää eteenpäin, mutta metsä antaa luvan pysähtyä.

Haen kävelylenkiltä rauhaa ja pysähtymistä. Voin heittäytyä kesken lenkin makoilemaan mättäälle hengittelemään tavallista syvempään ja tuijottamaan taivasta. Joskus suljen silmät ja keskityn kuuntelemaan: hiljaisimmassakaan metsässä ei ole koskaan äänetöntä. Saatan pysähtyä tutkimaan kasveja ja ihmettelemään eläinten jälkiä. Toisinaan yhdistän kävelylenkkiini joogaa ja risujumppaa, metsäisen version keppijumpasta.

En koskaan juokse metsässä. Juoksemisesta tulee kiireen tunne, ja kiire tuntuu ikävällä tavalla kehossa. Kun malttaa liikkua rauhallisemmin, havaitsee enemmän niin ympäristöstä, itsestä kuin lenkkikaveristakin. Pidämme välillä työpaikan kävelykokouksia metsässä. Siellä on helpompi kuulla toista ja tulla kuulluksi kuin sisällä, pöydän ympärillä. Moni pitkään vaivannut asia selkiää metsässä kävelemällä.

Metsäkävelyni eivät ehkä ole tehokkain tapa kehittää kuntoa, mutta mielen ja palautumisen kannalta tapani liikkua on hyvä. Askelia kertyy, vaikken tavoittele niitä. Osaan arvostaa jokaista askelta, sillä olen kuntoutunut pyörätuolilla liikkujasta kävelijäksi. Sairastuin harvinaiseen Ehlers-Danlosin oireyhtymään, mikä vei minulta kävelykyvyn kahdeksi vuodeksi – ja voi tehdä sen uudelleen.

Minulle kävely metsässä on nautinto. Jotta ihminen liikkuisi, liikunnasta pitää saada elämyksiä. Uskon, että moni löytäisi liikuntakipinän metsästä. Mutta jos metsästä on pitkään poissa, se voi pelottaa. Tällöin kannattaa kysyä kaveriksi tottunutta metsänkävijää.

Kysyn usein itseltäni ennen lenkille lähtöä, mitä minulle kuuluu ja miltä kehossani tuntuu. Käytän tuntemusteni mittarina sormiani. Kun palaan lenkiltä, mittarissa on aina enemmän sormia pystyssä kuin lähtiessä.”

Viewing all 1689 articles
Browse latest View live