Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all 1704 articles
Browse latest View live

Terapia liian kallista? Näin saat apua edullisesti tai jopa ilmaiseksi

$
0
0

Kriisiä tai pitkään jatkunutta ahdistavaa tilannetta voi lähteä ratkomaan muutenkin kuin kalliin yksityisterapeutin vastaanotolla. Kysyimme Suomen Mielenterveysseuran kriisivastaanottotyön päällikkö Pirjo-Riitta Liimataiselta, mistä suomalainen voi hakea apua ilman suurta rahanmenoa.

Kriisipuhelimesta ja kriisikeskuksista saa nopeasti apua

Kriisitilanteissa apua kaivataan nopeasti. Suomen Mielenterveysseura ylläpitää valtakunnallista kriisipuhelinta ja 23 kriisikeskusta.

Lähes koko ajan päivystävään kriisipuhelimeen voi soittaa mistä tahansa ongelmasta. Kriisikeskuksissa kriisityöntekijät tapaavat yksittäisiä henkilöitä, pariskuntia ja perheitä ilman lähetettä. Ajan voi varata soittamalla suoraan lähimpään kriisikeskukseen. Tapaamiset ovat kokonaan maksuttomia. Esimerkiksi Helsingissä ajan vastaanotolle saa viimeistään viikon sisällä soitosta.

– Kriisi ei tarkoita sitä, että juuri on täytynyt käydä aivan mahdoton ja kauhea tapahtuma. Monesti ihmissuhteisiin, yksinäisyyteen tai työhön tai liittyvät asiat ovat sellaisia solmukohtia, joihin kaivataan apua, kertoo Liimatainen.

Kriisipuhelimeen soittaminen maksaa vain tavallisen operaattorimaksun verran. Puheluiden kestoa ei ole määrätty ennalta, vaan keskustelun pituus riippuu soittajan tilanteesta.

– Tyypillinen puhelun kesto on tilastojen mukaan noin 20–30 minuuttia. Esimerkiksi ihmissuhteisiin, yksinäisyyteen, läheisiin ja työhön liittyvät asiat ovat tyypillisiä syitä soittaa. Kirjo on todella laaja.

Kriisipuhelimeen voi soittaa myös siinä tapauksessa, jos on huolissaan läheisestään ja haluaa tietää, millaista apua ja mitä kautta hänelle voisi hakea.

Tavallisimmin apua haetaan terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta

Omalle terveysasemalle tai työterveydenhuoltoon hakeutuminen on tavallisin ensimmäinen etappi avun saamisessa, kun apua halutaan yksin – ei esimerkiksi perheenä tai pariskuntana.

Työterveyshuollossa voidaan tehdä arvio omasta tilanteesta ja miettiä jatkotoimenpiteitä. Palvelujen laajuus eli esimerkiksi psykologikäyntien määrä riippuu kuitenkin työnantajasta.

Terveyskeskuksesta saa tyypillisesti lääkäriajan. Jatkohoito määräytyy lääkärin tapaamisen perusteella.

– Jos lääkäriltä saa lähetteen psykiatrian poliklinikalle, sieltä on mahdollista saada pidempää hoitoa. Siellä hoidot ovat maksuttomia, Liimatainen kertoo.

Kaupungit ja kirkko järjestävät ilmaista pari- ja perheterapiaa

Kaupungit ja seurakunnat järjestävät ilmaista pari- ja perheterapiaa. Sekä kaupunkien että kirkon tarjoamat terapiapalvelut ovat maksuttomia, mikä näkyy myös jonoissa.

– Jonot ovat valtavan pitkät, joten odottamisessa vaaditaan kärsivällisyyttä. Mikäli kyseessä on akuutti kriisitilanne, se täytyy hoitaa muulla tavalla, Liimatainen muistuttaa.

Kirkon terapia on aivan tavallista, ammattilaisten tarjoamaa terapiaa, jossa ei korosteta uskonnollisuutta.

Yhdistykset tarjoavat monenlaista apua

Monet yhdistykset tarjoavat vertaistukea, ryhmätoimintaa ja keskusteluapua. Yhdistyksien kautta saattaa saada myös terapiaa normaalia halvemmalla tai keskusteluapua jopa ilmaiseksi. Mielenterveystalo-nettipalvelusta voit katsoa, millaisia kaikkia mielenterveyspalveluiden tarjoajia omalta paikkakunnaltasi löytyy.

Lue myös:

Onko terapiasi ajanhukkaa – näin tunnistat huonon terapeutin

Kognitiivinen psykoterapia, ryhmäterapia ja parisuhdeterapia – Lue kolmen naisen kokemukset!

Nämä ovat suomalaisten yleisimmät syyt mennä pariterapiaan

The post Terapia liian kallista? Näin saat apua edullisesti tai jopa ilmaiseksi appeared first on Anna.fi.


Tarjan poika voi nukkua kymmenen päivää putkeen: ”Hyväksyn, että hänellä on tämä sairaus”

$
0
0

Jaanin huoneessa, rapatun kivitalon yläkerrassa, on hämärää ja hiljaista. Huone on poikamaisen sotkuinen, mutta se kertoo myös haltijansa kädentaidoista. Seinällä tikittää itse tehty kello, ja sängyn vieressä on omin käsin rakennettu yöpöytä. Ilmoitustaululla on tyttöystävän kuva. Verhot ovat kiinni, kännykkä ja tabletti mykkinä. Pitkä nuorimies nukkuu. Kolmeen päivään hän ei heräisi ollenkaan, ellei äiti Tarja Pärn tulisi välillä houkuttelemaan syömään ja vessaan.

Jaan kuulee puheen, muttei jaksa vastata. Tavallisesti niin lempeän ja valoisan pojan kasvot ovat ilmeettömät. Äiti mene jo pois, Jaan saattaa huokaista ja nukahtaa jälleen.

Kolmen päivän kuluttua Jaan pysyy jo osan vuorokaudesta hereillä, muttei vieläkään ole oma itsensä. Näitä päiviä, joita perheessä kutsutaan unihuuruiksi, jatkuu vielä viikon ajan. Jaan pysyttelee sängyssä, ei pysty lähtemään kouluun, ei tapaamaan kavereitaan. Perhe pitää huolta, että Jaan syö ja peseytyy. Jaan vastailee yksitavuisin, äkäisin lausein. Se on ainoa kommunikointi, johon hän juuri nyt kykenee.

Jaanin WhatsApp-status on pitkään sama: ”nukkumassa”.

”Äiti, mitä tämä oikein on?”

Jaan aloitti reilut kaksi vuotta sitten kansanopiston. Tarkoitus oli pitää peruskoulun jälkeen kiva vuosi kavereiden kanssa opiskellen, antaa itselle aikaa miettiä, mihin ammattiin haluaisi hakeutua.

Pahaksi onneksi kansanopiston tiloista löydettiin sädesienirihmastoa, jota usein kasvaa kosteusvaurioituneissa rakenteissa.

Kansanopisto alkoi elokuussa. Syyskuussa Jaan sairastui mykoplasmainfektioon, jota hoidettiin antibiooteilla. Ensimmäinen unikohtaus tuli syys–lokakuun vaihteessa ja kesti kymmenen päivää. Ensimmäiset kolme päivää Jaan nukkui opistolla, sitten äiti haki hänet kotiin. Unijakso meni vielä infektion piikkiin.

Mutta seuraava kohtaus yllätti jo muutaman viikon päästä. Jaanin elämä pysähtyi kokonaan. Hän ei enää kyennyt palaamaan kansanopistoon. Kun Jaan heräsi toisesta unikohtauksesta, hän katsoi äitiään silmiin ja kysyi: ”Äiti, mitä tämä oikein on?”

Äiti ei tiennyt. Kukaan muukaan ei tiennyt.

Miksi poika vain nukkuu?

Kun käsityönopettajana iltatöitä tekevä Tarja palasi pimeinä talvi-iltoina kodin pihaan Oulun läänin Haapajärvellä, hän oli usein niin uupunut, ettei jaksanut heti nousta autosta. Hän istui hiljaa mutta huusi äänettömästi: mikä minun lapsellani on?

Sisällä muu perhe oli laittautumassa nukkumaan. Kaksikielisen perheen viron ja suomen kieltä yhdistelevä puheensorina oli jo vaimennut. Virosta kotoisin oleva August Pärn nukkui lähteäkseen aamulla taas ajamaan linja-autoa. Hilde, 20, Daniel, 15 ja Hans, 12, touhuilivat omissa huoneissaan.

Tarja hiipi hiljaa sisään ja kiipesi yläkertaan Jaanin luokse. Hän katsoi nukkuvaa poikaansa, joka oli käpertynyt peiton sisään. Äiti oli itsekin huolesta melkein sairas. Kukaan ei tuntunut tietävän, mistä oli kyse.

Tarjan tietokoneelta loisti vielä myöhään sininen valo, jonka sisään hän melkein tunsi katoavansa. Tarja googletti miljoonatta kertaa tuttuja hakusanoja.

Miksi poika vain nukkuu? Onko hän masentunut? Käyttääkö hän huumeita? Onko hän sairastunut narkolepsiaan? Herääkö hän enää koskaan?

”Olettekos käyneet psykologilla?”

Jaanin outojen oireiden kirjo hämmensi asiantuntijat kokonaan. Ensin tautia hoidettiin pitkittyneenä mykoplasmainfektiona, ja Jaan matkasi vanhempiensa kanssa lähes 500 kilometriä Imatralle saakka tapaamaan urheilulääkäriä, joka oli erikoistunut siihen. Apua ei kuitenkaan löytynyt.

Seurasi kymmeniä käyntejä neurologisella poliklinikalla ja yhä uusia tutkimuksia, uusia lääkäreitä ja oireiden kertausta.

Diagnoosiksi ehdotettiin pitkittynyttä migreeniä. Epäiltiin masennusta, bipolaarista oireyhtymää sekä monenlaisia neurologisia ja tulehdussairauksia.

Perhe kohtasi usein myös vähättelyä, yliolkaista kohtelua ja suoranaista tylytystä. He tapasivat kahden vuoden aikana 22 lääkäriä, joista vain neljä tuntui ottavan sairauden tosissaan. Erilaisia hoito- ja tutkimuskäyntejä kertyi yli 70.

”Olettekos käyneet psykologilla”, oli ehkä tyypillisin kommentti. Mutta perhe tiesi, ettei Jaan ollut masentunut. Kun unihuurut väistyisivät, poika olisi taas oma iloinen, sosiaalinen ja lempeä itsensä. Sellainen poika, joka jaksaa kannustaa muita ja katsoa eteenpäin.

Kuulostaa Kleine-Levinin taudilta

Tarja oli törmännyt ensimmäisen kerran oudon sairauden nimeen jo pian Jaanin oireiden alettua: Kleine-Levinin oireyhtymä, jaksottainen hypersomnia. Tauti vaikutti niin pelottavalta, että Tarja oli tuolloin torjunut ajatuksen kokonaan. Ei voi olla, ei noin hirveä sairaus. Wikipediassa pääoireeksi kuvataan liikaunisuus, joka kestää jaksoittain päiviä, viikkoja, jopa kuukausia. Netistä löytyi mainintoja hallusinaatioista, ylensyömisestä ja hyperseksuaalisuudesta. Sellaisia oireita Jaanilla ei ole ollut.

Tarja mainitsi sairauden nimen myös keskussairaalan lääkärille, mutta tämä ei ottanut ajatusta tosissaan. ”Se on niin harvinainen, ei tämä voi olla sitä”, lääkäri sanoi.

Mutta googlaillessaan Tarja kuitenkin päätyi yhä uudelleen samaan oireyhtymään. Tuohon outoon tautiin, johon sairastuvat ennen kaikkea nuoret miehet, ja jota on kuvattu kirjallisuudessa jo 1700-luvulla. Syy ja parannuskeino ovat edelleen arvoitus.

Lopulta Tarja löysi professori Markku Partisen, tunnetun unitutkijan ja -lääkärin, joka on erikoistunut myös narkolepsian hoitoon ja tutkimukseen.

– Pystyn yhä palauttamaan tuon puhelun mieleeni sanasta sanaan. Kuvailin Jaanin oireet, ja Partinen sanoi heti: kuulostaa Kleine-Levinin taudilta. Siihen on olemassa lääkkeitä, ja yleensä siitä paranee iän karttuessa. Muistan tarkalleen professorin äänensävynkin. Helpotus vei melkein jalat alta.

Puhelusta on nyt yli vuosi aikaa. Jaan on käynyt Partisen luona Uniklinikalla muutaman kerran. Kokeilluista lääkkeistä ei Jaanin kohdalla ole ollut mainittavaa apua. Tärkeintä on ollut saada diagnoosi, nimi ja jonkinlainen ennuste sairaudelle.

Kleine-Levinin tauti puhkeaa tyypillisesti teini-ikäsille pojille. Yleensä oireet lievittyvät 30–35 vuoden ikään mennessä. Jaaninkin taudissa näkyy jo lientymisen merkkejä: kohtaukset tulevat nyt noin kolmen–kuuden viikon välein, kun aiemmin oireetonta aikaa oli vain pari viikkoa.

– Suomessa tapauksia on diagnosoitu muutamia kymmeniä, mutta sairastuneita voi olla jopa satoja. Oireiden perusteella tauti saatetaan sekoittaa masennukseen, kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön tai muihin psykiatrisiin sairauksiin, Partinen sanoo.

Taudin oireet vaihtelevat; kaikilla ei ole yhtä selkeitä nukkumisjaksoja kuin Jaanilla. Taudin syntymekanismia ei vielä tunneta. Tämänhetkisen tiedon mukaan kyse voi olla häiriöstä aivojen aineenvaihdunnassa. Mykoplasmainfektio saattoi laukaista taudin – tai sitten ei.

– Koska tauti ajoittuu nuoruusvuosiin, on suuri vaara, että potilas ei kykene opiskelemaan ammattiin tai viettämään normaalia nuoren ihmisen elämää. Hänet saatetaan leimata laiskaksi alisuorittajaksi, vaikka siitä ei ole kysymys, Partinen sanoo.

Diagnoosin saamisen jälkeen Pärneillä on ollut helpompaa.

– Kun sairaudella on nimi, jaksan paljon paremmin. Hyväksyn, että meidän pojalla on tämä sairaus, ja yhdessä me hoidamme hänet kuntoon, Tarja Pärn sanoo.

”Kuin olisin oman pääni vanki”

Kun perheen muut lapset tulevat koulusta, ensimmäinen kysymys on usein: Onko Jaan jo herännyt? Sairaus on koetellut koko perhettä, mutta ennen kaikkea yhdistänyt. Veljet ja sisko yrittävät houkutella Jaania ulos, jotta tämä jaksaisi nousta. Jaanin huurupäivien aikana isän kunnia-asia on tehdä pojalleen niin hyvä aamiainen kuin mahdollista. Hän kantaa sen tarjottimella pojan huoneeseen ennen kuin lähtee töihin.

Topakkana naisena Tarja hermostui alussa Jaanin makaamiseen ja kävi kiskaisemassa peiton hänen päältään. Nouse hyvä ihminen ylös! ”Äiti, mä nousen huomenna”, Jaan vastasi ja hamuili peiton takaisin päälleen. Enää Tarja ei hermostu, vaan peittelee pojan hellästi peiton alle.

Perheen omakotitalon lähettyvillä on tekojärvi, jonka rantaa reunustaa kaunis luontopolku. Sitä kiertää usein hitaasti kaksi hahmoa. Edellä menee pienempi, se on Tarja. Hänen perässään seuraa pitkä ja laiha Jaan, huppu päässään. Puhumista ei paljon ole, sillä Jaanilla on huuruvaiheensa. Äiti saa hänet joskus lähtemään kävelylle puhumalla. Joskus houkuttimeksi tarvitaan suklaata.

Muutaman päivän kuluttua Jaan on kokonaan hereillä. Kun joku perheenjäsenistä sanoo: ”Hei, Jaan hymyili äsken”, kaikki tietävät, että unijakso on tältä erää ohi.

Kaverisuhteet ja muu elämä palautuvat normaaleiksi. Jaan jaksaa taas korjailla puhelimen kuulokkeita ja latureita. Myös tiffanylasisen lampun rakentaminen jatkuu.

Ihan kuin unihuurujuksot olisivat nykyään hiukan keveämpiä: Jaan muistaa päivistä enemmän kuin ennen. Ja kun hän herää ja hymyilee, koko perheellä on juhlapäivä. Silloin halataan paljon, ollaan lähekkäin ja käydään läpi sitä, mitä unijakson aikana on tapahtunut.

– Kymmenen päivää meni huuruissa, mutta nyt olen oma itseni taas. Nukkumisvaiheen alkamista ei voi ennustaa, en tunne mitään oireita etukäteen. Se alkaa aina yön aikana, ja aamulla en pysty nousemaan sängystä, Jaan kuvailee.

Miltä Jaanista tuntuu huurujen aikana?

Sitä ei ole ihan helppo pukea sanoiksi. Hän ei ole tajuton eikä täysin poissaoleva vaan kuin kevyessä unessa, josta ei pysty heräämään vaikka haluaisi.

– Kuin olisin oman pääni vanki.

Jaan ymmärtää puhetta, muttei jaksa vastata. Hän näkee elämän ikään kuin kaksiulotteisena, latteana ja ilman värejä.

– Kun pääni on taas selvä, tunnetilat vaihtelevat. Olen iloinen, että heräsin, mutta vihainen siitä, että univaihe taas kerran tuli. Joskus itkettää, joskus hymyilyttää. Pääsen taas kouluun ja tapamaan tyttöystävää. Mutta en voi suunnitella elämääni muutamaa päivää pidemmälle, Jaan kertoo.

Unijakson jälkeen Jaan on äidin mielestä jopa hiukan yliaktiivinen.

– Kuin hän ottaisi kiinni sitä aikaa, jonka on menettänyt. Nuorena on niin paljon tekemistä, menemistä ja suunnitelmia, Tarja sanoo.

Tyttöystävä Elina Ahonen, johon Jaan tutustui kansanopistossa, asuu sadan kilometrin päässä. Kun Elina tulee tapaamaan Jaania, pojalta irtoaa väsynyt hymy jopa huurujakson aikana. Ja Elina halaa, pitää kädestä kiinni.

– Suunnitelmat muuttuvat usein sairauden vuoksi, mutta ei elämä siihen kaadu. Olen Jaanin tukena aina. Rakastan häntä enkä päästä ikinä irti! Elina sanoo.

Jaan käy Nivalassa talonrakennusalan ammattikoulua mukautetusti. Kolmevuotinen koulu saattaa viedä neljä vuotta, mutta Jaan on päättänyt käydä sen loppuun. Hän haluaa hankkia ammatin ja perustaa perheen.

Perheessä on jo vitsailtu: jos Jaan menee aikanaan naimisiin, pitää varata kolme hääpäivää – siltä varalta, että sulhanen sattuu nukahtamaan.

Talvi-iltana koko perhe rauhoittuu nukkumaan, niin myös Jaan. Tarja kirjoittaa Facebookiin: ”Joulu on tulossa. Valo lisääntyy taas kohta. Välittäkää ihmiset toisistanne, kysykää, tarvitsetko apua. Minä, äiti, leijonaemo, ajattelin nyt levähtää.”

Lue lisää:

Katrin tyttärellä on kasvanut riski sairastua syöpään: ”En halua, että hänen elämänsä kuluu huolehtimiseen”

Tiinan lapsen isä asuu kadulla: Poika osaa kertoa, että isiä ei voi tavata, koska isi juo alkoholia

Parantumattomasti sairaan Oliverin äiti: ”En voi ajatella tulevaisuutta”

Tuomas Juntunen joutui hyvästelemään pienen tyttärensä lopullisesti: ”Isi on tässä, älä pelkää”

The post Tarjan poika voi nukkua kymmenen päivää putkeen: ”Hyväksyn, että hänellä on tämä sairaus” appeared first on Anna.fi.

12 unta mittaavaa sovellusta ja laitetta – nämä asiat voit saada selville unestasi

$
0
0

Haluatko tietää, kuinka paljon ja kuinka levollisesti nukut? Tai kiinnostaako sinua, miten raskaasti syöminen, stressi tai liikunta voivat vaikuttaa uneesi?

Unen mittaamiseen liittyvää teknologiaa on nykyisin helposti ja edullisesti saatavilla. Erilaiset sovellukset ja laitteet antavat tietoa unen määrästä ja laadusta ja voivat myös raportoida kuorsaamisesta, univelasta tai siitä, milloin olisi syytä mennä nukkumaan.

Unitietojen seuraaminen voi auttaa hahmottamaan sitä, millä tavalla päivän toimet vaikuttavat nukkumiseen. Jos uni tuli nopeammin niinä öinä, joita edelsi iltalenkki, iltaliikunnasta kannattaa ehkä tehdä tapa. Jos taas huomaa stressin vaikuttavan erityisen herkästi uneen, omia stressinhallintakeinoja voi olla syytä kehittää.

Listasimme 12 sovellusta ja laitetta, joiden avulla voit konkreettisesti nähdä, kuinka hyvin olet nukkunut.

Mobiilisovellukset unen mittaamiseen

Sleep Cycle (Android ja iOS)

Sleep Cycle on älykäs herätyskello. Se analysoi käyttäjän unta ja herättää hänet unen syvyyden kannalta optimaalisimpaan aikaan käyttäjän asettaman 30 minuutin aikaikkunan sisällä. Lisäksi sovellus muodostaa myös graafisia kuvaajia unen vaiheista.

Hinta: 0,99 €/Android, ilmainen/iOS

Sleep Time+ (Android ja iOS)

Sleep Time+ toimii sekä herätyskellona että unimittarina. Sovellus analysoi kevyttä unta, syvää unta ja REM-unta. Se herättää käyttäjän hänen unirytmilleen sopivassa vaiheessa. Herätysääneksi voi valita esimerkiksi aaltojen kohinan tai yöllisen sademetsän.

Hinta: 2,27€/Android, 1,99 €/iOs

MotionX 24/7 (iOS)

Motion X 24/7 on sekä unimittari, herätyskello, aktiivisuusmittari, kuorsauksen tunnistaja ja sykemittari. Se analysoi unta, herättää käyttäjän hänen unelleen sopivimmalla hetkellä ja mittaa päivän aikana kulutettuja kaloreita. Käyttäjä voi halutessaan nukahtaa valkoiseen kohinaan tai musiikkiin, joka automaattisesti hiljenee, kun ihminen vaipuu uneen.

Hinta: 0,99 €

SleepBot (Android, iOS)

SleepBot toimii herätyskellona, mittaa unen vaiheita ja pituutta, sekä raportoi kertyneestä univelasta. Sovellus myös arvioi ajan, jolloin käyttäjän pitäisi mennä nukkumaan. Sleepbot käyttää hyväkseen puhelimen mikrofonia, joten sen avulla saat selville, kuorsaatko tai puhutko unissasi.

Hinta: ilmainen

Sleep As Android (Android)

Sleep As Android on älykäs herätyskello, joka seuraa ja mittaa unta. Se herättää käyttäjän optimaalisimpaan aikaan aamulla ja näyttää univelka- ja kuorsaustilastoja. Sovellus myös estää pommiin nukkumisen. Ennen kuin herätysääni hiljenee, käyttäjän täytyy esimerkiksi ratkaista laskutoimitus, löytää joukosta eroava lammas tai ravistella puhelinta riittävän kauan.

Hinta: ilmainen

SleepRate (Android, iOS)

SleepRate mittaa unen pituutta, laatua ja tallentaa mahdollisen kuorsauksen. Jos sovelluksesta haluaa kaiken hyödyn irti, sen voi yhdistää bluetoothilla sykemittariin. Tällöin sovellus antaa tarkempaa tietoa unen vaiheista ja nukkujan levollisuudesta. Sovellus toimii muun muassa Polarin H7-sykevyön ja Suunnon Smart Sensor -sykeanturin kanssa.

Hinta: ilmainen

Laitteet unen mittaamiseen

Beddit

Beddit on Suomessa kehitetty unianturi, joka asetetaan sänkyyn lakanan alle. Laite mittaa unen pituutta ja vaiheita, sydämen sykettä, hengitysrytmiä ja kuorsausta. Älylaitteeseen ladattava sovellus näyttää analyysin unesta, antaa vinkkejä unen laadun parantamiseksi ja herättää käyttäjän hänelle sopivimpaan aikaan. Lisäksi laite mittaa makuuhuoneen ilmankosteutta ja lämpötilaa.

Hinta: Noin 150 €

Emfit QS

Emfit on sängyn alle asetettava anturi, joka mittaa muun muassa unen vaiheita, nukkujan hengitystä ja sykettä sekä unen levollisuutta. Unitietojaan voi heti aamulla tarkastella puhelimella, tabletilla ja tietokoneella.

Hinta: 299 €

ŌURA

Ōura on sormus, joka mittaa unen vaiheita, sykettä ja päiväaikaista aktiivisuutta. Tietojaan voi tarkastella helposti mobiilisovelluksella. Sovellus antaa myös vinkkejä, joilla omaa hyvinvointiaan voi parantaa.

Hinta: 329 €

Neuroon

Neuroon-unimaski analysoi unen vaiheita ja herättää käyttäjän lempeästi valon avulla. Maski mittaa nukkujan aivosähkökäyriä ja pulssia. Mobiilisovellus näyttää tarkkoja tietoja unesta ja antaa unen parantamiseen liittyviä vinkkejä.

Hinta: noin 280 €

Polar

Polar Loop-ranneke, A300-fitnessmittari ja M400-, M600- ja V800-urheilukellot mittaavat unen pituutta ja laatua. Uni jaoitellaan levolliseen ja levottomaan uneen, ja tietoja voi tarkastella mobiilisovelluksen avulla. Lisäksi laitteet mittaavat myös päiväaikaista aktiivisuutta, kalorinkulutusta ja varoittavat, jos ihminen on ollut liian pitkään paikoillaan.

Hinta: 70–400 €

Jawbone UP 3

Jawbonen-aktiivisuusranneke mittaa unen kestoa ja vaiheita. Laite tunnistaa syvän, kevyen ja REM-unen, nukahtamiseen kuluneen ajan ja yölliset heräämiset. Lisäksi laite mittaa sykettä ja päiväaikaista aktiivisuutta. Tietojaan voi tarkastella helposti mobiilisovelluksella.

Hinta: 139 €.

Lähteet: Teemu Arina, Jaakko Halmetoja & Olli Sovijärvi: Biohakkerin käsikirja – Uni, Eero Jaakonaho: Aktiivisuusrannekkeet unen seurannassaHealthLine, Men’s Fitness, Laitteiden valmistajat

Lue myös:

Tämä helppo rentoutusharjoitus toimii: nukahdat nopeammin ja nukut paremmin

Aktiivisuus- ja sykemittarit tsemppaavat liikkeelle

7 yllättävää vinkkiä unettomuuteen – Nämä keinot auttavat sinua nukahtamaan

The post 12 unta mittaavaa sovellusta ja laitetta – nämä asiat voit saada selville unestasi appeared first on Anna.fi.

Suolistomikrobisto kuntoon ruokavaliolla – 7 tehokasta keinoa parantaa suoliston mikrobistoa

$
0
0

Ihmisen suolisto ei ole ainoastaan ruoankäsittelykone, kuten joskus vielä uskottiin. Suolistolla on oma hermojärjestelmänsä, ja suoliston immuunisolut ovat elimistön puolustusjärjestelmän keskeisin osa, lääketieteen tohtori Emeran Mayer kirjoittaa teoksessan Viisas vatsa – kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä.

Ihmisen suolistossa elelee myös noin tuhat bakteerilajia, jotka muodostavat suolistomikrobiston. Suoliston mikrobistolla on valtavan suuri merkitys ihmisen terveydelle. Mikrobisto muun muassa säätelee aineenvaihduntaa ja pilkkoo ruoan aineosia, joita vatsa ja suolisto eivät yksin pysty käsittelemään. Lisäksi se poistaa ruoan mukana tulleita haitallisia kemikaaleja ja ehkäisee vaarallisten taudinaiheuttajien leviämistä elimistöön.

Koska suoliston tehtävät ovat moniulotteisia, sen häiriöistä voi kärsiä koko elimistö. Muutokset suoliston mikrobiomissa liittyvät moniin sairauksiin, kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja astmaan, ja niillä voi olla yhteyttä myös Parkinsonin tautiin ja masennukseen.

Suoliston kunnosta kannattaa siis pitää huolta. Koska suolistomikrobiston hyvinvointi riippuu paljolti siitä, mitä ihminen syö, ruokavaliollaan voi vaikuttaa asiaan.

Poimimme 7 vinkkiä, joilla suolistonsa mikrobistoa voi helliä.

1. Käytä hapanmaitotuotteita

Syömällä hapatettuja maitotuotteita, kuten viiliä, jogurttia ja piimää, tarjoat suolistollesi tärkeitä probiootteja. Probiooteilla, kuten laktobasilleilla ja bifidobakteereilla, voidaan tukea ja tasapainottaa mikrobiston monimuotoisuutta.

2. Ruoki probiootteja prebiooteilla

Prebiootit ovat suolistomikrobien ruokaa. Prebiootit ovat hiilihydraatteja, pääosin hitaasti imeytyviä kuituja, joita saa kasviksista. Muun muassa pavut, linssit, kaura, marjat, sikurijuuri, parsa ja sipulit ovat hyviä prebioottien lähteitä.

3. Syö fermentoituja kasviksia

Fermentoidut kasvikset hellivät vatsaa. Muun muassa hapankaali, kimchi ja kombutsa ovat käymisteitse valmistettuja ruokia, jotka sisältävät sekä probiootteja että ravintokuitua.

4. Vähennä eläinrasvojen määrää

Ravitsemustieteilijöiden, lääkäreiden ja viranomaisten vanha neuvo edistää suolistomikrobiston monimuotoisuutta: syö monipuolisesti ja runsaasti kasviksia ja vain maltillisesti lihatuotteita.

Jos liha kuuluu ruokavalioosi, suosi vähärasvaista lihaa kuten riistaa ja siipikarjaa. Rasvainen liha edistää vyötärölihavuutta ja lisää esimerkiksi rinta-, eturauhas-, paksu- ja peräsuolisyövän riskiä. Runsaasti eläinrasvaa syövien suolisto on myös altis matala-asteiselle tulehdukselle.

5. Suosi luomua

Kuvittele, että suolistosi mikrobit ovat maatilan eläimiä. Haluaisitko ruokkia niitä rehulla, joka sisältää paljon kemikaaleja ja epäterveellisiä lisäaineita? Vai valitsisitko mielummin rehun, jolla tuet niiden terveyttä? Vältä siis mahdollisuuksiesi mukaan eineksiä ja suosi luomutuotteita.

6. Älä syö, kun olet pahalla tuulella

Jos olet pahalla tuulella, paranna mielentilaasi esimerkiksi liikunnalla tai rentoutusharjoituksella, ennen kuin istuudut ruokapöytään. Stressaantuneena, surullisena tai vihaisena syömiminen tekee hallaa suolistolle.

Kielteiset tunteet häiritsevät aivo-suoli-mikrobistoakselin toimintaa ja lisäävät esimerkiksi suolen seinämän läpäisevyyttä. Paha mieli voi myös vaikuttaa suolistomikrobien kykyyn pilkkoa ruokaa.

7. Syö pienempiä annoksia

Moni länsimainen ihminen syö enemmän kuin hänelle olisi tarpeen. Annoskoon pienentäminen on helppo tapa karsia turhia kaloreita ja vähentää suolistolle – ja koko elimistölle – haitallisen epäterveellisen kovan rasvan saantia.

Lähde: Emeran Mayer: Viisas vatsa – Kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä (Atena 2017).

Lue myös:

Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla – 13 tulehdusta ehkäisevää ruoka-ainetta

Prebiootit ovat vatsalle yhtä tärkeitä kuin probiootit – lukuisia terveysvaikutuksia

Vältä ikävät vatsavaivat – Vastustuskyky paranee maitohappobakteereilla

The post Suolistomikrobisto kuntoon ruokavaliolla – 7 tehokasta keinoa parantaa suoliston mikrobistoa appeared first on Anna.fi.

Löydä Annansilmä ja voita Orion Pharman tuotepaketti

$
0
0

Löydä pieni musta kukka lehdestä ja voita Orion Pharman tuotepaketti. Palkintoon kuuluu Aqualan L 500 g, Calsorin 500 mg 100 tablettia, Carbalan 200 g, Multivita Ascorbin Orion 500 mg 200 tablettia, Multivita Omegalive Basic 120 kapselia.

Aqualan L on monikäyttöinen perusvoide ihon hoitoon ja puhdistukseen. Carbalan pehmentää ja kosteuttaa ihoa pintaa syvemmältä. Calsorin sisältää 500 mg kalsiumia ja Ascorbin Orion on C-vitamiinivalmiste. Multivita Omegalive Basic on omega-3-rasvahappoja sisältävä kalaöljyvalmiste, johon ei ole lisätty vitamiineja.

Osallistu ja voita!

Yhden palkinnon arvo on 80 euroa, arvomme viisi palkintoa. Vastausaikaa on keskiviikkoon 18.1. klo 24.00 saakka.

  • Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

The post Löydä Annansilmä ja voita Orion Pharman tuotepaketti appeared first on Anna.fi.

Kärsitkö vaikeista kuukautisvaivoista, kuten PMS-oireista tai runsaasta vuodosta? Näistä vinkeistä voit saada apua

$
0
0

Ongelma 1

Suomalaisista naisista 4–10 % kärsii vaikeista PMS-oireista. Pahinta oireilu on 35–45-vuotiailla. Tavallisimpia psyykkisiä oireita ovat ärtyneisyys, masentuneisuus ja itkuherkkyys.

Kokeile: B6-vitamiini eli pyridoksiini voi auttaa psyykkisten oireiden hoidossa. Sopiva annos on 50–100 mg päivässä 1–2 viikon ajan ennen kuukautisten alkamista. Fyysisiä oireita kuten turvotusta voi vähentää huolehtimalla riittävästä veden juomisesta. Kahvia ja alkoholia puolestaan kannattaa välttää juuri ennen kuukautisia.

Ongelma 2

10–15% suomalaisista naisista kärsii runsaista kuukautisista. Jos kuukautiset ovat jatkuvasti runsaat, ne voivat aiheuttaa raudanpuuteanemiaa. Raudanpuuteanemia aiheuttaa muun muassa väsymystä.

Kokeile: Huolehdi riittävästä raudansaannista. Jos vuoto on runsasta, raudanpuutetta ei välttämättä voi korvata ruokavaliosta saatavalla raudalla. Ennen kuin aloitat rautalisän, mittauta rauta-arvosi. Rautavalmiste imeytyy parhaiten, kun otat sen yhtä aikaa C-vitamiinin kanssa. Kahvi ja maitotuotteet heikentävät imeytymistä.

The post Kärsitkö vaikeista kuukautisvaivoista, kuten PMS-oireista tai runsaasta vuodosta? Näistä vinkeistä voit saada apua appeared first on Anna.fi.

Triggerpisteiden avaamisella eroon lihasjännityksestä, kivuista ja väsymyksestä? Testasimme!

$
0
0

Niskakipua, hartiajännityksiä ja jäykkyyttä selässä. Kärsin tyypillisistä istumatyöläisen vaivoista, jotka ovat seurausta huonosta työasennosta ja liiallisesta paikallaan olosta. Koska ongelmani ovat olleet mielestäni pieniä, en ole tehnyt niiden poistamiseksi juuri muuta kuin satunnaista liikkuvuusharjoittelua.

Havahdun, kun urheiluhieroja Hannu Tapaninen kertoo minulle passiivisien elämäntyylin haittavaikutuksista.

– Pitkäaikaisen istumisen vuoksi lihasten aineenvaihdunta häiriintyy, mistä seuraa triggerpisteitä eli kovettumia lihaksissa. Pisteet voivat pitää koko kehon jännityksessä, aiheuttaa kipua ja väsymystä.

Päätän kokeilla, miten trigger-pisteiden avaaminen triggerhieronnalla voisi vaikuttaa kehooni.

Kolmella triggerhierontakäynnillä oli ainakin 5 konkreettista seurausta:

1. Kävelystä tuli rullaavampaa

Ensimmäisellä käyntikerralla keskityttiin jalkoihin: jalkateriin, nilkkoihin, pohkeisiin, reisiin, pakaroihin ja lonkankoukistajiin. Tapaninen aloittaa hieronnan aina jalkateristä, sillä niistä löytyy selitys jopa 2000 vaivaan. Esimerkiksi suuri osa niska-hartiajännityksistä antaa periksi, kun jalkaterät, nilkat ja pohkeet saadaan toimimaan.

Triggerpisteiden painelun lomassa tehtiin myös raajojen koukistuksia, jotta lihasten aineenvaihdunta tehostuisi.

Noustessani hieronnan jälkeen seisomaan, huomasin vaikutukset heti. Olo oli kevyt ja rento, ja jalkojen lihakset tuntuivat avautuneen. Eron aiempaan olotilaan huomasi etenkin kävelyssä: askel tuntui sulavalta ja rullaavalta. Tästä kävelytekniikasta haluan pitää kiinni.

2. Niska-hartiaseudun liikkuvuus parani

Toisella hierontakerralla keskityttiin jalkojen yläosiin, lantioon ja ristiselkään, ja kolmannella kerralla yläselkään, käsivarsiin, hartioihin, olkapäihin ja rintalihaksiin.

Molempien käyntikertojen jälkeen olo oli ryhdikkäämpi. Ylävartalo tuntui liikkuvammalta ja rintaranka avoimemmalta kuin ennen. Myös niskan jännitykset katosivat, vaikka niskaan ei hieronnassa juuri lainkaan koskettu.

3. Ennakkoluulot triggerhieronnan kivuliaisuudesta karisivat

Triggerpisteiden käsittely tuntui rentouttavalta eikä lainkaan kivuliaalta, kuten minua oli varoiteltu. Tapanisen mukaan triggerhieronnan tarkoituksena ei ole tuottaa kipua.

– Miksi lisätä kipua kehoon, jossa sitä jo valmiiksi on? Hieronnan tarkoitus on vapauttaa jännityksiä. Minkäänlaisia kudosvaurioita ei ole missään nimessä tarkoitus syntyä. Niistä olisi enemmän haittaa kuin hyötyä.

Ihmisten kipukynnyksissä on toki eroavaisuuksia, mutta oman kokemukseni mukana hierontaa ei kannata jättää kokeilematta kivun pelon vuoksi.

Kivun sijaan hieronta aiheutti lihaksiin lämmön tunnetta, toi suuhun raudan makua ja sai minut välillä yskimään. Tapanisen mukaan kehon reaktiot johtuivat triggerpisteiden sulamisesta ja lihasten nestekierron tehostumisesta. Esimerkiksi yskiminen saattoi johtua siitä, että pallea ja rintaranka aukesivat, jolloin kaulan asento muuttui.

4. Kehostani löytyi jumeja, joiden olemassaolosta en edes tiennyt

Ensimmäisellä hierontakerralla täytin kaavakkeen, johon merkitsin kaikki mahdolliset lihasjumini ja kehoni saamat kolhut. Kaavake jäi melko tyhjäksi, sillä jäykkää niska-hartiaseutua lukuun ottamatta en ollut huomannut kehossani muita erityisiä ongelmia.

Triggerhieronnan myötä minulle kuitenkin valkeni, että lihaksissani oli monenlaisia passiivisia jännityksiä. Nilkkani, lantioni ja olkapääni olivat olleet aivan jumissa. Lisäksi vasemmasta pakarasta löytyi istuinkyhmy.

– Jos teet tietokoneen ääressä töitä ja oikea käsi on hiirikätesi, istut huomaamattasi enemmän vasemman istuinluun päällä. Vaihtelemalla hiirikättä keho pysyy tasapainoisempana, Tapaninen kertoo.

Triggerhieronta vähensi lihasjännityksiä, mutta sain Tapaniselta myös lisävinkkejä ongelmakohtieni työstämiseen. Joogan avulla saan lantiotani ja reiden lähentäjiä avattua, punnerrukset, hiihto ja soutu tekevät hyvää olkapäilleni. Jotta nilkat pysyvät tulevaisuudessakin liikkuvina, aion ensin kesänä kävellä paljain jaloin aina tilaisuuden tullen.

5. Istuminen väheni

Triggerhieronnan jälkeen tunsin oloni terveeksi ja hyvinvoivaksi. Olen ollut laiska käyttämään sähköpöytää ja tekemään töitä seisten, mutta hieronnan jälkeen toimistotuoliin jumahtaminen tuntui vihoviimeiseltä vaihtoehdolta.

Triggerhieronnan ansiosta olen istunut töissä huomattavasti vähemmän kuin ennen. Syynä saattoi olla paitsi hieronnan aikaansaama olotila, myös se, että Tapaninen painotti minulle istumisen vähentämisen tärkeyttä.

– Triggerpisteet johtuvat usein passiivisesta elämäntyylistä eli liiasta istumisesta ja liikkumattomuudesta. Koko työpäivää ei tarvitse seistä, mutta päivän voi rytmittää esimerkiksi niin, että istut 2 tuntia, seisot 2 tuntia, istut 2 tuntia ja seisot 2 tuntia.

Mitä triggerhieronnalla voi saada aikaan?

Triggerpisteet ovat kipupisteitä, jotka pitävät lihaksia tai jopa lihasryhmiä jatkuvassa jännityksessä. Niiden avaamisesta hieronnalla on monenlaista hyötyä.

Triggerhieronnasta voi löytyä apu muun muassa:

  • kramppeihin ja suonenvetoihin
  • lihaskipuihin
  • puutumisiin
  • kylmiin jalkoihin ja sormiin
  • migreeniin
  • iskiakseen.

Myös uniongelmat voivat helpottua triggerhieronnalla.

– Jos isot lihakset ovat jumissa, kyljellään nukkuminen aiheuttaa niille painetta entisestään. Rentoutuminen ei onnistu, uni on kevyttä ja ihminen herää jokaiseen käännähdykseen.

Yli 20 vuotta triggerhierontaa harjoittaneella Tapanisella on ollut asiakkaita, jotka ovat päässeet jopa unilääkkeistä eroon hieronnan ansiosta.

Lue myös:

Kärsitkö lihaskivuista, jäykkyydestä tai väsymyksestä? Syynä saattavat olla triggerpisteet

Näin teet rentouttavan hartiahieronnan kotona – 8 vinkkiä

Jäykkyyden ja selkä- tai lihaskipujen syynä kireät faskiat? 5 avaavaa venytystä

The post Triggerpisteiden avaamisella eroon lihasjännityksestä, kivuista ja väsymyksestä? Testasimme! appeared first on Anna.fi.

Löydä Annansilmä ja voita Terveyskaistan Biotiini-pakkaus

$
0
0

Löydä pieni musta kukka lehdästä ja voita Terveyskaistan Biotiini-pakkaus. Terveyskaistan Biotiini on hiuksia, kynsiä ja ihoa vahvistava valmiste, jossa on biotiinin lisäksi sinkkiä, metioniinia ja avokadoa. Biotiini ja sinkki edistävät hiusten, ihon ja kynsien pysymistä normaaleina. Avokadolla on ihoa kosteuttavia ja anti-age-ominaisuuksia.

Osallistu ja voita!

Yhden palkinnon arvo on 29,90 e, arvomme yhteensä 10 palkintoa. Vastausaikaa on keskiviikkoon 25.1. klo 24.00 saakka.

  • Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

The post Löydä Annansilmä ja voita Terveyskaistan Biotiini-pakkaus appeared first on Anna.fi.


Tummuvat hampaat? Syy voi löytyä 7 arkisesta tavasta – estä hampaiden värjäytyminen

$
0
0

Jos hymysi ei ole niin valkoinen kuin haluaisit, syynä voi olla se, mitä suuhusi laitat. Hampaiden tummuminen voi johtua esimerkiksi tupakanpoltosta tai tietyistä juomista ja ruoista. Puutteellinen hampaidenhoito edistää ongelmaa entisestään.

Listasimme 7 asiaa, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana, jos haluaa välttää hampaiden tummumista.

1. Kahvi

Samalla tavalla kuin kahvikuppiin voi pinttyä kahvitahroja, kahvi voi värjätä myös hampaiden pintoja. Kahvi on yksi pahimmista hampaiden tummentajista – se saattaa värjätä hampaita jopa pahemmin kuin tupakka.

Kahvin värjäävää vaikutusta voi lieventää lorauttamalla kahvinsa joukkoon maitoa. Journal of Dental Hygiene -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan maidon sisältämä kaseiini-proteiini ehkäisee hampaiden tummumista.

Värjäymiä voi ehkäistä myös huuhtelemalla suunsa vedellä aina kahvinjuonnin jälkeen.

2. Tee

Tee voi vaikuttaa hampaille ystävällisemmältä vaihtoehdolta kuin kahvi, mutta luulo ei aivan pidä paikkaansa. Musta tee voi olla jopa kahvia pahempi hampaiden värjääjä, sillä siinä on enemmän tanniineja kuin kahvissa. Tanniinit altistavat hampaiden tummumiselle.

Jos teenjuonti kuuluu päivittäisiin tapoihin, mutta hampaiden tummumiselta haluaa välttyä, musta tee kannattaa vaihtaa vihreään, valkoiseen tai yrittiteehen. Vaaleat teet eivät värjää hampaita yhtä herkästi kuin tummat.

Myös maidon lisääminen teen joukkoon voi auttaa, sillä maidon sisältämä kaseiini sitoo tanniineja ja voi ehkäistä hampaiden tummumista.

3. Viinit

Punaviini on hapokas ja tanniininen juoma, joka värjää herkästi niin valkoisen pyötäliinan kuin hampaatkin.

Kannattaisiko punaviinin sijaan siis suosia valkoviiniä? Ei välttämättä. New Yorkin yliopiston tutkimuksen mukaan myös valkoviini altistaa värjäymille. Valkoviini sisältää tanniineja ja happoja, jotka karhentavat hampaiden pintaa. Tämä tekee kiilteestä värjäymille alttiin.

Viinin värjäävää vaikutusta voi estää huuhtelemalla suunsa huolellisesti vedellä viininjuonnin jälkeen.

Hampaiden tummuminen voi johtua kiillettä ohentaneen hammastahnan käytöstä.

Hampaiden tummuminen voi johtua kiillettä ohentaneen hammastahnan käytöstä.

4. Tupakointi

Tupakka kellastuttaa hampaita ja altistaa myös vakaville suun terveysongelmille. Tupakointi heikentää ikenien verenkiertoa, vaikeuttaa suun haavojen paranemista ja lisää suusyövän riskiä.

Tupakoinnin lopettaminen on viisas ratkaisu sekä valkoisen hymyn että ennen kaikkea terveyden kannalta.

5. Virvoitusjuomat

Moni tietää kolajuomien värjäävän hampaita, mutta myös väritön sitruunalimu altistaa hampaiden tummumiselle. Limut ja mehut ovat pH-arvoltaan happamia juomia ja siksi haitallisia hampaiden kiilteelle.

Hampaiden tummumisen kannalta ei juurikaan ole väliä, onko kyseessä light-versio vai sokeria sisältävä juoma, sillä happamuus vaikuttaa enemmän kuin sokeripitoisuus. Vaihda virvoitusjuoma tavalliseen veteen, jonka joukkoon voit lisätä hedelmiä, yrttejä tai marjoja makua tuomaan.

6. Mustikka, punajuuri ja granaattiomena

Hyvä nyrkkisääntö on, että ruoka, joka voi värjätä kankaan, voi värjätä myös hampaat.

Vahvojen väriensä vuoksi mustikka, punajuuri ja granaattiomena värjäävät herkästi hampaita. Koska ne kuitenkin ovat todellisia terveyspommeja, hampaiden tummuminen ei ole syy, miksi niitä kannattaisi vältellä. Suun huuhtelu huolellisesti syömisen jälkeen ehkäisee värjäymiä.

7. Hampaiden tummuminen voi johtua myös liiallisesta valkaisusta

Paradoksaalista kyllä, myös hampaiden valkaisu voi ajan kuluessa altistaa hampaiden kellastumiselle. Esimerkiksi osa valkaisevista hammastahnoista sisältää hiovia, kiillettä ohentavia ainesosia, jotka voivat tehdä hampaista herkempiä tummentumille.

Haluatko valkoisemmat hampaat luonnollisesti? Kokeile helppoja niksejä, joilla saat valkoisemman hymyn.

Lähteet: Health, Medical Daily, Telegraph, WebMD

Lue myös:

Teetkö aina tämän yleisen virheen hampaita pestessäsi?

Hampaiden hoito – Ehjät hampaat, raikas suu

Hampaiden kotivalkaisu – Näin onnistut!

Haluatko valkoisemmat hampaat? Kokeile näitä helppoja niksejä

The post Tummuvat hampaat? Syy voi löytyä 7 arkisesta tavasta – estä hampaiden värjäytyminen appeared first on Anna.fi.

Onko vatsakipu vaarallista? Nämä oireet kertovat, milloin on syytä mennä lääkäriin

$
0
0

– Vatsakipujen arvioinnissa vaikeaa on se, että ihmisten kipukynnys ja kivunsietokyky vaihtelevat suuresti. Siinä missä joku ryntää lääkäriin heti, kun mahasta vähän nippaisee, toinen voi odotella pitkäänkin vaikeiden oireiden kanssa, sanoo gastrokirurgi ja LL Lea Kyhälä.

Akuutti vatsakipu voi vaatia nopeaa hoitoa

– Vatsavaivat voidaan karkeasti luokitella akuutteihin ja pitkittyneisiin vaivoihin. Yhtäkkinen, uudenlainen ja voimakas vatsakipu voi viitata niin sanottuun akuutti vatsa -tilanteeseen, joka vaatii lääkärin arviota päivystyksellisesti vuorokaudenajasta riippumatta. Tällainen akuutti vatsakipu voi alkaa yhtäkkisesti tai voimistua pikkuhiljaa muutaman tunnin kuluessa. Siihen voi liittyä oksentelua tai kuumetta, Lea Kyhälä kertoo.

Akuutin vatsan taustalla voi olla monia syitä, esimerkiksi umpilisäkkeen tai sappirakon tulehdus, jotka voivat vaatia päivystyksellisen leikkauksen. Vatsahaavan tai suoliston puhkeaminen voivat aiheuttaa potilaalle vatsakalvontulehduksen, joka on hoitamattomana hengenvaarallinen. Toisaalta noin 40 prosentilla akuutin vatsan syy jää epäselväksi.

Joskus myös sydänperäinen oireilu tai jopa keuhkokuume voivat tuntua ylävatsakipuna. Gynekologisten tai virtsaelinten vaivat voivat puolestaan tuntua kipuna kyljissä tai alavatsalla.

Hoitoon pitää hakeutua heti, jos:

  1. Kokee yhtäkkistä, uudenlaista, voimakasta vatsakipua, johon voi liittyä oksentelua, kuumetta tai vatsan turpoamista (ns. akuutti vatsa).
  2. Oksentaa reilusti verta. Pieni veriviiru oksennuksen seassa ei vielä vaadi nopeaa toimintaa, mutta jos verta on oksennuksessa runsaasti, potilaan pitää hakeutua päivystykseen.
  3. Ripuloi runsaasti verta tai verensekaista tai mustaa suolensisältöä. Ruuansulatuskanavan alkuosasta tuleva veri voi tehdä ulosteesta mustaa. Yleensä veri on sitä kirkkaampaa, mitä lähempänä vuotokohta on ruuansulatuskanavan loppupäätä.
  4. Vatsanpeitteisiin tai nivusiin ilmaantuu aristava, kova pahkura merkkinä kureutuneesta tyrästä.

Tutkimuksiin pitää hakeutua lähiaikoina, jos:

  1. Pitkittyneisiin tai toistuviin vatsakipuihin liittyy tahatonta laihtumista, poikkeavaa väsymystä tai kuumeilua.
  2. Suolen toiminta muuttuu merkittävästi, eikä sitä voi yhdistää usein nopeasti ohimenevään ripuli- tai oksennustautiin. Ripulointi voi olla oire tulehduksellisista suolistosairauksista, kuten haavaisesta paksusuolentulehduksesta tai Crohnin taudista. Ummetus taas voi johtua paksusuolen kasvaimista, jotka voivat ahtauttaa suolta ja vaikeuttaa suolen tyhjenemistä. Niiden seurauksena vatsa voi turvota tai uloste tulee ulos kapeana ja nauhamaisena.
  3. Jos ylävatsavaivoihin liittyy nielemisvaikeutta, tahattomia oksennuksia tai jos ruoka tuntuu takertuvan ruokatorveen.
  4. Jos ulosteiden seassa näkyy verta tai veristä limaa.
Vatsakipu vaatii toisinaan lääkärin hoitoa.

Lääkäriin ei kannata jättää menemättä siksi, että tutkimukset pelottavat. Aluksi lääkäri kartoittaa tilannetta esimerkiksi keskustelun, verikokeiden, ulostenäytetutkimuksen ja verikokeiden avulla.

Toiminnalliset vatsavaivat ovat usein vaarattomia

– Vatsavaivojen taustalta ei aina ole löydettävissä varsinaista elimellistä sairautta, vaan kyseessä ovat toiminnalliset vatsavaivat. Tällaisia ovat esimerkiksi ruokailuun liittyvät ylävatsavaivat ja ärtyvän suolen oireyhtymä, johon liittyy vatsan turvottelua, vaihtelevia kipuja ja ummetusta tai ripulia. Toiminnallisille vatsavaivoille on tyypillistä, että välillä on oireettomia jaksoja, Kyhälä kertoo.

Toiminnallisia vatsavaivoja voi aluksi koettaa hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla itsehoitolääkkeillä.

Jos ulostamisen yhteydessä tulee kirkkaanpunaista verta, se saattaa olla oire vaarattomista peräpukamista tai peräaukon haavaumista, joita voi hoitaa paikallisesti apteekista saatavilla lääkevoiteilla. Jos vuoto kuitenkin jatkuu yli viikon tai on toistuvaa, vaiva pitää käydä tarkastuttamassa lääkärillä.

Yli 50-vuotiaat nopeammin tutkimuksiin

– Nuorilla ihmisillä vatsavaivat ovat useammin toiminnallisia ja saattavat liittyä esimerkiksi stressiin tai epäsäännöllisiin elintapoihin. Heille riittää aluksi oireen mukainen hoito. Mutta kun ikää on yli 50 vuotta tai jos suvussa on ollut paksusuolen tai munasarjojen syöpää tai tulehduksellisia suolistosairauksia, uuteen vatsavaivaan pitää reagoida herkemmin. Todennäköisyys siihen, että taustalla on jokin hoidettava sairaus, kasvaa iän mukana. Iäkkään ihmisen epäselvän anemian syynä voi olla esimerkiksi ruuansulatuselismistön kasvain, Lea Kyhälä kertoo.

Jos oireet jatkuvat ja pitkittyvät, jossain vaiheessa myös nuoremman ihmisen olisi joka tapauksessa hyvä käydä lääkärissä kartoittamassa tilanne.

Älä jää tutkimusten pelossa kotiin

Jotkut siirtävät lääkäriin menoa, koska pelkäävät vatsaoireiden vaativan ikäviä tai kivulloisia tutkimuksia. Lea Kyhälän mukaan lääkäriin ei kuitenkaan kannata jättää menemättä siksi, että tutkimukset pelottavat.

– Aina aluksi tilannetta kartoitetaan keskustelemalla oireista ja esimerkiksi verikokeilla, ulostenäytetutkimuksilla tai ultraäänikuvauksella. Tähystystutkimuksiin edetään harkinnan mukaan. Sitä ei voi kiistää, etteivätkö mahalaukun tai paksusuolen tähystykset olisi epämiellyttäviä, mutta niihin on mahdollista saada kipu- tai rentouttavaa lääkitystä. Jos tutkimuksia kovasti pelkää, se kyllä huomioidaan, Kyhälä kertoo.

Lue lisää:

Suolistomikrobisto kuntoon ruokavaliolla – 7 tehokasta keinoa parantaa suolistomikrobistoa

Johtuvatko vatsavaivat stressistä? Tunnista ja hoida 12 psykosomaattista oiretta

Vatsavaivat – 25 kysymystä

Ärtynyt paksusuoli kuntoon Fodmapilla

The post Onko vatsakipu vaarallista? Nämä oireet kertovat, milloin on syytä mennä lääkäriin appeared first on Anna.fi.

Lihottavatko lisäaineet? Lisäaineiden 3 haittavaikutusta suolistoon ja terveyteen

$
0
0

Lisäaineet parantavat elintarvikkeiden säilyvyyttä, tuovat makua tai antavat tuotteelle tietynlaisen rakenteen.

Lääketieteen tohtori Emeran Mayerin mukaan lisäaineet voivat kuitenkin vaikuttaa haitallisesti suoliston mikrobeihin ja sitä kautta ihmisen koko terveyteen.

Mayerin kirjoittaman Viisas vatsa – kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä -teoksen mukaan lisäaineiden käyttöön tulisi suhtautua harkiten.

Listasimme 3 haittavaikutusta, joita lisäaineilla kirjan mukaan on.

1. Matala-asteisen tulehduksen ja ylipainon edistyminen

Muun muassa kastikkeissa, leipomotuoteissa, makeisissa ja jäätelöissä käytetään emulgointiaineita, joilla saadaan ruoan rakenteesta tasainen.

Georgian osavaltionyliopiston tutkimuksen mukaan emulgointiaineet voivat muuttaa suolistomikrobiston koostumusta tavalla, joka edistää matala-asteisen tulehduksen syntymistä. Tutkimus toteutettiin hiirillä, joille syötettiin kahta ruoissa yleisesti käytettyä emulgointiainetta. Lisäaineet muuttivat hiirten suolistomikrobistoa niin, että eläimille kehittyi matala-asteista tulehdusta, ylipainoa ja metabolisen oireyhtymän piirteitä.

Tutkijoiden mukaan emulgointiaineet tuskin ovat ainut syy ylipainoon tai hiljaiseen tulehdukseen, mutta ne voivat myötävaikuttaa molempiin.

2. Lohturuokien himon lisääntyminen

Jos emulgointiaineita ja keinomakeutusaineita saa liikaa, tuloksena saattaa olla taipumus herkkujen ahmimiseen.

Matala-asteinen tulehdus, jonka kehittymiseen lisäaineet vaikuttavat, voi vaarantaa kyvyn säädellä syömistä. Taipumus ahmia kaloripitoisia ruokia voi olla seurausta siitä, että hiljainen tulehdus on muuttanut ruokahalua säätelevien aivoalueiden toimintaa.

Lisäaineet voivat saada himoitsemaan epäterveellisiä herkkuja.

Herkkuhimo voi johtua siitä, että että hiljainen tulehdus on muuttanut ruokahalua säätelevien aivoalueiden toimintaa.

3. Lisäaineet sekoittavat aineenvaihduntaa

Nature-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa sakariini, sukraloosi ja aspartamiini aiheuttivat hiirillä glukoosi-intoleranssia ja metabolisen oireyhtymän oireita. Glukoosi-intoleranssissa kehon kyky sietää sokeria on heikentynyt. Metabolisesta oireyhtymästä kertovia tekijöitä puolestaan ovat muun muassa vyötärölihavuus, kohonnut verenpaine ja hyvän kolesterolin määrän pienentyminen.

Keinomakeutusaineilla oli hiirien suolistomikrobistoon samanlainen vaikutus kuin rasvaisella ruokavaliolla.

Pitäisikö lisäaineita välttää?

Suomessa myytävien elintarvikkeiden valmistukseen saa käyttää vain lisäaineita, jotka ovat käyneet läpi perusteellisen turvallisuusarvioinnin. Jokaiselle lisäaineelle on määritelty ADI (Acceptable Daily Intake) -arvo, jonka puitteissa ihminen voi altistua lisäaineelle päivittäin ilman haittavaikutuksia.

Arvioiden mukaan Suomessa vain pieni osa väestöstä saa lisäaineita elimistöönsä enemmän kuin ADI-arvot suosittelevat. Tällaisten henkilöiden ruokavalio on usein hyvin yksipuolinen, ja he käyttävät runsaasti yhtä ja samaa tuotetta. Esimerkiksi valmisruokien ja säilykkeiden runsas käyttö lisää lisäaineiden saantia.

Jos omaa lisäaineiden saantiaan haluaa vähentää, kannattaa suosia lisäaineettomia peruselintarvikkeita, kuten tuoreita vihanneksia, marjoja, hedelmiä, kananmunia ja kalaa. Luomu on valttia, sillä luomutuotteet ovat usein joko täysin lisäaineettomia tai ne sisältävät vain välttämättömiä, luonnossakin esiintyviä lisäaineita.

Lähteet: Emeran Mayer: Viisas vatsa – kuinka aivot ja suolisto toimivat yhdessä (Atena 2017), Evira, Mediacal Daily, TerveyskirjastoTime

Lue myös:

Nämä makeutusaineet sopivat laihduttajalle – 5 vaihtoehtoa sokerille

Suolistomikrobisto kuntoon ruokavaliolla – 7 tehokasta keinoa parantaa suoliston mikrobistoa

Onko E-koodeista syytä huolestua?

The post Lihottavatko lisäaineet? Lisäaineiden 3 haittavaikutusta suolistoon ja terveyteen appeared first on Anna.fi.

Pitäisikö eutanasia sallia? Lääkärit: Ihmiset eivät tiedä tarpeeksi aiheesta

$
0
0

Pitäisikö eutanasia sallia?

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja, lääkäri Heikki Pälve: Ei. Lääkäriliitto ei näe tässä vaiheessa tarpeelliseksi säätää lakia eutanasiasta. Fokuksen tulisi olla elämän lopun hyvässä hoidossa. Meidän tulisi myös ymmärtää, mitä kaikkea se voi tarkoittaa, jos maahan säädetään laki, joka mahdollistaa tahdosta surmaamisen.

Terhokodin johtaja, lääkäri Juha Hänninen: Jos kärsimys on inhimillisesti sietämätöntä, ihmisellä voisi olla oikeus kuolla. Eutanasiakeskustelussa ollaan jumittauduttu väittelyyn puolesta ja vastaan. Itse edustan välimuotoa ja haluan lähteä siitä, mikä on inhimillisesti hyvää. Lääkärin oikeus on auttaa joka tilanteessa. Jos ihminen kärsii ja sanoo halua­vansa kuolla, käännänkö selkäni vai autanko?

Terhokodin johtaja Juha Hänninen on sitä mieltä, että eutanasia pitäisi sallia.

Terhokodin johtaja Juha Hänninen on sitä mieltä, että eutanasia pitäisi sallia.

Tietävätkö ihmiset tarpeeksi aiheesta?

HP: Eivät. Huomasin, että osa kansalaisaloitteen allekirjoittajista sekoitti saattohoidon ja eutanasian käsitteitä. Kansanedustajien kanssa käydyt keskustelut kertovat samaa: asiasta ei tiedetä tarpeeksi, ja lailla toivotaan ratkais­tavan ongelmia, joita se ei voi ratkaista.

JH: Eivät. Kun ihmiset vastaavat kysymykseen, kannattavatko eutanasiaa, he eivät tiedä, mihin vastaavat. Esimerkiksi keskus­telupalstoilla eutanasia sekoitetaan nesteytyksen lopettamiseen, itsemurhaan ja hoidon rajaamiseen.

Voiko eutanasian sallimisesta seurata ongelmia?

HP: Kyllä. Puhutaan kaltevasta pinnasta, jolla vuosien saatossa yhä helpommin hoidon sijaan ratkaisuna nähdään elämän päättäminen. Tästä seuraa yhteiskunnallisia ja eettisiä ongelmia. Kansainväliset kokemukset osoittavat, että kalteva pinta on totta.

JH: Ei välttämättä, mutta vaatii yhteiskunnalta toimia, jotta ­ongelmia ei synny. Puhutaan, että eutanasian salliminen johtaisi moraalin löystymiseen ja kohta kaikki saisivat kuolla halutessaan. On meistä kiinni, miten laki säädetään.

Pitääkö ihmisen saada päättää itse elämästään?

HP: Lähtökohtaisesti kyllä. On kuitenkin eri asia edellyttää jotakuta toista surmaamaan. Eutanasialakikaan ei tosin sitä päätöstä ihmiselle soisi, sillä potilaan anomus alistettaisiin toimikunnalle päätettäväksi. Vain osa toteutuisi. Lopulta tässä on kyse kärsimyksen hoidosta eikä kiireestä päättää elämä. Potilaalla on oltava oikeus sanoa, että hän ei enää halua aktiivista hoitoa, ja hänellä on aina oltava oikeus hyvään kivun ja kärsimyksen hoitoon.

JH: Mielestäni meidän pitäisi kuunnella tarkemmin, mitä ihminen sanoo omasta elämästään. Jos potilaalla on vaikeita vaivoja, eikä häntä voida auttaa, on tekopyhää sanoa, että sinun pitää kärsiä.

Voisiko luvan eutanasiaan antaa joku muu kuin ihminen itse?

HP: Ei ja kyllä. Tarvitaan oikeustoimikelpoisen ihmisen toistuva pyyntö. Tämän pyynnön käsittelee erillinen toimikunta, joka voi antaa luvan eutanasialle tai kieltää sen. Anomus on potilaan, päätös ei. Muunlaista lainsäädäntöä ei maailmalla ole. Hollannissa vuonna 2015 88% anomuksista hylättiin.

JH: Pyynnön eutanasiasta voi tehdä vain päätäntäkykyinen ihminen, eikä esimerkiksi dementoituneen pyyntöä käsitellä. Lapsetkaan eivät voisi esittää eutanasiapyyntöä vanhempiensa puolesta.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve on sitä mieltä, että eutanasia voi aiheuttaa ongelmia.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve on sitä mieltä, että eutanasia voi aiheuttaa ongelmia.

Onko eutanasian kieltäminen kärsimyksen lisäämistä?

HP: Ei. Elämän loppuvaiheessa riittämätön hoito johtaa turhaan kärsimykseen. Kenenkään ei tietenkään ole tarpeen kärsiä kovista kivuista. Nykyaikainen lääketiede voi hoitaa vaikean sairauden loppuvaiheessa tulevat kivut. Jos ja kun näin ei nyt riittävästi tapahdu, tulee hoito laittaa kuntoon, eikä säätää lakia, jonka nimissä potilas voidaan surmata. Eutanasialailla ei saa korvata hoidon heikkouksia.

JH: On pieni joukko ihmisiä, joiden kärsimystä ei voida lievittää, ja heilläkin pitäisi olla oikeus siihen, että kärsimys voidaan lopettaa, kun he itse niin haluavat.

Tulisiko eutanasian sallimisesta hoito­henkilökunnalle ongelmia?

HP: Kyllä. Kaikki eivät halua olla siinä mukana. Ne, jotka sitä tekevät esimerkiksi Hollannissa, tarvitsevat työnohjausta ja psykologista tukea. Elämän aktiivinen lopettaminen ei ole hoitohenkilöstön eetoksen mukaista, mutta kivun ja kärsimyksen hoitaminen jopa niin, että potilas nukahtaa tai elämä lyhenee, on hoitohenkilöstöstä hyväksyttävää. Lain takia lääkärit velvoitettaisiin päättämään toimivaltaisen ihmisen oikeudesta elää tai kuolla. Lääkärit eivät sellaista päätösvaltaa halua.

JH: Hollantilaiset ja belgialaiset lääkärit ovat kertoneet kokeneensa ahdistusta jonkin aikaa sen jälkeen, kun ovat tehneet toimenpiteen. Suurin osa kuitenkin ilmoittaa, että tekisi sen uudelleen. He kokevat, että ovat voineet auttaa potilasta. Belgian lainsäädännön mukaan lääkärillä on kuitenkin omantunnon vapaus kieltäytyä tekemästä toimenpidettä, mutta hänen pitää informoida potilasta vakaumuksestaan. Vastustan jyrkästi ajatusta, että meillä pitäisi olla valtakunnan pyöveleitä, jotka tekisivät toimenpiteen. Eutanasian tulisi olla lääkäri-potilassuhteeseen kuuluva asia.

Voisitko itse pyytää itsellesi eutanasiaa?

HP: Uskon, että sellainen tilanne saattaisi tulla eteen, mutta vielä enemmän uskon, että nykyinen lääketiede voisi viime kädessä hoitaa minut tiedottomaksi, ja kuolema tulisi sitten ajallaan. Lääkäriavusteinen itsemurha olisi minusta oikeampi toimintatapa kokonaisuutta ajatellen kuin velvoite lääkäreille päättää elämä.

JH: Voisin pyytää apua kuolemaan, jos kärsimykseni on sietämätöntä. Se voisi tarkoittaa eutanasiaa tai apua itse päättää elämäni. Ihminen tosin ajattelee terveenä eri tavalla kuin sairaana. Jos asia tulee ajankohtaiseksi, saatetaankin ajatella toisin.

Mikä on suurin ongelma liittyen eutanasiaan?

HP: Käsitteen väärinymmärtäminen ja siihen liitetyt väärät odotukset. Eutanasian ymmärretään lopettavan elämän loppuvaiheen kärsimykset, mitä se ei lainkaan takaa. Julkisessa keskustelussa on tuotu esiin tapauksia, joilla lakiesitystä on perusteltu. Näissä tilanteissa ei kuitenkaan eutanasialakia olisi voitu soveltaa. Edelleen on selkeästi puutteellista tietoa siitä, mitä lääketiede oikeasti voi tehdä elämän loppuvaiheessa ja keihin eutanasiaa voitaisiin kohdistaa.

JH: Lainsäädäntö pitää suunnitella hyvin, jotta eutanasia pystyttäisiin pitämään hallinnassa. Koska toimenpide on peruuttamaton, sen pitää olla hyvin harkittu ja suunniteltu.

Lue myös:

Vanhempansa saattohoitanut Annina Holmberg: ”Ei tullut mieleenkään sanoa, etten jaksa tai ehdi”

Tuomas Juntunen joutui hyvästelemään pienen tyttärensä lopullisesti: ”Isi on tässä, älä pelkää”

Laura Honkasalo: Kun kuolema koputtaa, on jokaisen avattava

The post Pitäisikö eutanasia sallia? Lääkärit: Ihmiset eivät tiedä tarpeeksi aiheesta appeared first on Anna.fi.

Tietokoneen näppäimistöllä voi olla enemmän bakteereja kuin vessanpöntössä – puhdista näppäimistö oikein

$
0
0

Tiesitkö, että tietokoneen näppäimistöllä saattaa elää enemmän bakteereja kuin vessanpöntössä? Pahimmillaan näppäimistöllä elävät bakteerit voivat aiheuttaa esimerkiksi vatsatautia tai muita sairauksia. Siksi kädet kannattaisi pestä aina ennen ja jälkeen tietokoneen käytön ja tietokoneen äärellä syömistä tulisi välttää.

Miten usein tietokoneen näppäimistö pitäisi puhdistaa?

Mikäli kyseessä on näppäimistö, jota käyttävät muutkin, pintapuolinen puhdistus on hyvä tehdä aina, kun istahdat koneen ääreen.

Vaikka olisit koneen ainoa käyttäjä, näppäimistö olisi hyvä puhdistaa säännöllisesti. Esimerkiksi flunssakausina näppäimistön säännöllinen pyyhkinen on järkevä varotoimi.

Miten tietokoneen näppäimistön saa puhtaaksi?

Kaupoissa myydään erilaisia näppäimistön puhdistukseen käytettäviä suihkeita ja geelejä, mutta näppäimistön puhdistuksessa voi käyttää myös yleispuhdistusainetta ja mikrokuituliinaa. Muista kuitenkin puristella mikrokuituliina nihkeäksi, sillä liian märällä liinalla pyyhkiessä näppäimistön väliin voi valua vettä, mikä saattaa vahingoittaa näppäimistöä.

Puhdistaminen kannattaa aloittaa kääntämällä näppäimistö ylösalaisin, jotta pahimmat roskat ja muruset tippuvat pois väleistä.

Näppäimistön välit voi puhdistaa myös paineilman avulla, imuroimalla näppäimistön pölynimurin pienellä suuttimella tai pienellä mikroimurilla.

Näppärä puhdistusniksi näppäimistön välien puhdistamiseen on post it -lapun kuljettaminen näppäimistön väleissä: suurimmat roskat tarttuvat lapun liimapintaan.

Lähteet: Yle, MTV3, Kauppalehti

Lue lisää:

Triggerpisteiden avaamisella eroon lihasjännityksestä, kivuista ja väsymyksestä? Testasimme!

Mikroaaltouuni puhtaaksi ja raikkaaksi ilman myrkkyjä – 3 helppoa ja edullista keinoa

Tiskiallas voi olla kodin pahin bakteeripesä – Ruokasooda ja etikka tuovat ratkaisun

The post Tietokoneen näppäimistöllä voi olla enemmän bakteereja kuin vessanpöntössä – puhdista näppäimistö oikein appeared first on Anna.fi.

Pömpöttävä vatsa voi johtua erkaantuneista vatsalihaksista – tunnista ja treenaa erkauman kuntoon

$
0
0

On arvioitu, että vatsalihasten erkaumasta kärsii lähes puolet synnyttäneistä naisista. Raskauden jälkeinen pömpöttävä vatsa ei siis välttämättä ole merkki vyötärölle kertyneistä raskauskiloista vaan siitä, että suorat vatsalihakset eivät ole synnytyksen jälkeen palautuneet ennalleen. Mutta vatsalihasten erkauma ei ole ainoastaan synnyttäneiden naisten ongelma.

Paitsi että vatsalihasten erkauma saa vatsan pullottamaan, se voi aiheuttaa myös ikäviä terveysongelmia. Erkaantuneet vatsalihakset eivät tue lantiota ja lanneselkää, mistä voi seurata selkäkipua, pidätysongelmia ja lantionpohjan laskeumaa. Lisäksi erkauma voi tehdä ryhdistä huonon, vaikuttaa tasapainokykyyn, heikentää sisäelinten tukea ja altistaa alaselän vammoille.

Mikä on vatsalihasten erkauma?

Vatsalihakset koostuvat poikittaisesta syvästä vatsalihaksesta, vinoista vatsalihaksista ja pinnallisista suorista vastalihaksista. Pinnalliset vatsalihakset ovat kiinni jännesaumassa, linea albassa, joka ulottuu rintalastasta häpyliitokseen.

Raskauden aikana kohtu kasvaa ja venyttää pinnallisia vatsalihaksia. Samaan aikaan hormonaaliset muutokset löystyttävät nivelsiteitä ja sidekudoksia. Kun vatsa kasvaa, vatsalihakset erkanevat toisistaan ja linea alba venyy.

Linea alban pitäisi palautua synnytyksen jälkeen noin kolmen kuukauden kuluessa takaisin ennalleen. Pinnallisten vastalihasten palautuminen kestää noin puoli vuotta.

Joskus vatsalihakset jäävät erkaantuneeksi, eikä palautumista tapahdu ilman vatsalihasharjoittelua.

Vatsalihasten erkaumaa voi arvioida sormin

Vatsalihasten erkauma paljastuu luotettavimmin ultraäänellä. Lähetteen ulraäänitutkimukseen voi saada lääkäriltä tai fysioterapeutilta. Erkaumaa on mahdollista arvioida myös itse sormilla tunnustelemalla.

Tee näin:

1. Asetu lattialle selinmakuulle. Koukista polvet niin, että jalkapohjat ovat tukevasti lattiassa.

2. Aseta kämmenet vatsan päälle navan korkeudelle.

3. Hengitä sisään, vedä leuka kohti rintaa ja nosta uloshengityksellä pää ja hartiat kevyesti ylös lattiasta. Tunnustele samalla sormilla, ovatko vastalihasten reunat erillään toisistaan.

4. Jos vatsalihasten reunojen väliin mahtuu yli kaksi sormea, vatsalihakset ovat erkaantuneet. Tarkemmin määriteltynä erkaumasta on kyse silloin, jos suorien vatsalihasten väliin jää navan kohdalla 2,7 senttimetrin mittainen tai sitä suurempi rako.

5. Toista testi niin, että sormet ovat navan alapuolella ja niin, että sormet ovat navan yläpuolella. Erkauma voi olla erisuuruinen eri kohdissa.

Erkaantuneet vatsalihakset eivät ole ainoastaan synnyttäneiden naisten ongelma.

Hoida erkauma kuntoon vatsalihasharjoittelulla

Vatsalihasten erkauman hoidossa maltti on valttia. Kuntouttamisen voi aloittaa, kun lantionpohjan lihasten aktivointi onnistuu hyvin ja lupa synnytyksen jälkeiseen liikuntaan on saatu lääkäriltä tai terveydenhoitajalta.

Millä tahansa vatsalihasliikkeillä erkaantuneita vatsalihaksia ei saa kurottua takaisin yhteen. Esimerkiksi rutistuksilla, lankutuksilla ja istumaannousuilla tilanne voi pahentua entisestään. Sidekudokset voivat rasittua myös painojen nostelusta.

Voit saada vatsalihasten erkauman kuntoon esimerkiksi seuraavien liikkeiden avulla. Muista edetä hitaasti ja rauhallisesti kohti haastavampia liikkeitä.

1. Syvän vatsalihaksen aktivointi

Harjoittelussa lähdetään liikkelle syvän poikittaisen vatsalihaksen tunnistamisesta.

Tee näin:

1. Asetu selinmakuulle. Vedä polvet koukkuun niin, että jalkapohjat ovat tukevasti lattiassa. Jalkaterät ovat noin 10–15 senttimetrin päässä toisistaan ja kantapäät noin kämmenen mitan päässä pakaroista. Alaselässä tulee säilyä luonnollinen notko. Kädet voit pitää rennosti vartalon sivuilla tai suoliluun harjun päällä.

2. Vedä napaa kevyesti selkärankaa kohti. Säilytä selässä luonnollinen notko. Pysy jännityksessä  5–10 sekunnin ajan ja rentouta. Toista liike 10 kertaa.

3. Kun harjoitus onnistuu sujuvasti selinmakuulla, kokeile syvän vatsalihaksen jännitystä esimerkiksi vatsamakuulla, istuen tai nelinkontin.

Huomioi! Voit tunnustella lihasjännitystä sormien avulla. Pyri siihen, että jännität nimenomaan syvän vatsalihaksen etkä pinnallisia vatsalihaksia.

2. Vinot vatsalihakset

Kun syvän vatsalihaksen aktivointi sujuu, voidaan siirtyä vähitellen vinojen vatsalihasten harjoituksiin. Liikkeiden on tarkoitus olla lempeitä ja tehon alle puolet normaalista.

Tee näin:

1. Asetu selinmakuulle ja koukista polvet. Jalkapohjat ovat tukevasti lattiassa ja selässä säilyy luonnollinen notko. Kädet ovat vartalon sivuilla, kämmenet lattiassa.

2. Aktivoi syvä poikittainen vatsalihas ja nosta uloshengityksellä toinen jalka ylös lattiasta. Jalka pysyy koukussa ja polvikulma on noin 90 astetta. Nosta jalka niin ylös, että polvi on kohtisuoraan lantion yläpuolella. Säilytä alaselässä luonnollinen notko.

3. Pysy asennossa noin 5 sekunnin ajan ja laske jalka hitaasti sisäänhengityksellä takaisin alas.

4. Toista liike toisella jalalla. Tee molemmilla jaloilla 10 toistoa.

Kun harjoitus sujuu, kokeile hieman haastavampia liikkeitä. Voit esimerkiksi ottaa edelliseen harjoitukseen mukaan kädet. Samalla kun nostat polven ylös maasta, kurkota vastakkaista kättä polvea kohti. Paina kädellä kevyesti polvea 5 sekunnin pitovaiheen aikana.

3. Suorat vatsalihakset

Vasta lopuksi, kun harjoitukset eivät enää erkaannuta suoria vatsalihaksia eikä vatsa pullistu ulos liikkeitä tehtäessä, voidaan siirtyä suorien vatsalihasten harjoituksiin.

Tee näin:

1. Asetu selinmakkulle ja koukista polvet. Jalkapohjat ovat tukevasti lattiassa ja selässä säilyy luonnollinen kaari.

2. Nosta kädet korville niin, että kyynärpäät osoittavat ulospäin ja rintaranka pysyy avoimena.

3. Nosta ylävartalo uloshengityksellä ylös lattiasta, niin että lavat irtoavat alustasta. Katse on kohti napaa. Voit samalla katsoa, pullahtaako vatsa suorien vatsalihasten välistä ulos.

4. Laskeudu sisäänhengityksellä hitaasti takaisin lattiaan. Tee aluksi vain muutama toisto ja lisää määrää vähitellen.

Ei vain raskaana olleiden naisten ongelma

Suorien vastalihasten erkauma ei ole vain raskauteen liittyvä ongelma. Myös ylipainoisilla ihmisillä sekä kuntoilijoilla, jotka ovat tehneet vatsalihaksia väärin, esiintyy vatsalihasten erkaantumaa.

Erkauma voi syntyä esimerkiksi silloin, jos vatsalihaksia treenataan kovalla kuormituksella ilman, että syviä lihaksia aktivoidaan. Jopa Joseph Pilates eli pilates-harjoittelun kehittäjä kärsi vatsalihasten erkaumasta.

Lähteet: Breaking Muscle, Mari Camut & Ira Rissanen 2012: Suorien vatsalihasten erkaantuma ja vatsalihasharjoitteet synnyttäneillä naisilla. Opas Naistenklinikan ja Kätilöopiston sairaalan fysioterapeuteille, Massage TodayLive Strong, Selkäkanava, WebMD

The post Pömpöttävä vatsa voi johtua erkaantuneista vatsalihaksista – tunnista ja treenaa erkauman kuntoon appeared first on Anna.fi.

12 unta mittaavaa sovellusta ja laitetta – nämä asiat voit saada selville unestasi

$
0
0

Haluatko tietää, kuinka paljon ja kuinka levollisesti nukut? Tai kiinnostaako sinua, miten raskaasti syöminen, stressi tai liikunta voivat vaikuttaa uneesi?

Unen mittaamiseen liittyvää teknologiaa on nykyisin helposti ja edullisesti saatavilla. Erilaiset sovellukset ja laitteet antavat tietoa unen määrästä ja laadusta ja voivat myös raportoida kuorsaamisesta, univelasta tai siitä, milloin olisi syytä mennä nukkumaan.

Unitietojen seuraaminen voi auttaa hahmottamaan sitä, millä tavalla päivän toimet vaikuttavat nukkumiseen. Jos uni tuli nopeammin niinä öinä, joita edelsi iltalenkki, iltaliikunnasta kannattaa ehkä tehdä tapa. Jos taas huomaa stressin vaikuttavan erityisen herkästi uneen, omia stressinhallintakeinoja voi olla syytä kehittää.

Listasimme 12 sovellusta ja laitetta, joiden avulla voit konkreettisesti nähdä, kuinka hyvin olet nukkunut.

Mobiilisovellukset unen mittaamiseen

Sleep Cycle (Android ja iOS)

Sleep Cycle on älykäs herätyskello. Se analysoi käyttäjän unta ja herättää hänet unen syvyyden kannalta optimaalisimpaan aikaan käyttäjän asettaman 30 minuutin aikaikkunan sisällä. Lisäksi sovellus muodostaa myös graafisia kuvaajia unen vaiheista.

Hinta: 0,99 €/Android, ilmainen/iOS

Sleep Time+ (Android ja iOS)

Sleep Time+ toimii sekä herätyskellona että unimittarina. Sovellus analysoi kevyttä unta, syvää unta ja REM-unta. Se herättää käyttäjän hänen unirytmilleen sopivassa vaiheessa. Herätysääneksi voi valita esimerkiksi aaltojen kohinan tai yöllisen sademetsän.

Hinta: 2,27€/Android, 1,99 €/iOs

MotionX 24/7 (iOS)

Motion X 24/7 on sekä unimittari, herätyskello, aktiivisuusmittari, kuorsauksen tunnistaja ja sykemittari. Se analysoi unta, herättää käyttäjän hänen unelleen sopivimmalla hetkellä ja mittaa päivän aikana kulutettuja kaloreita. Käyttäjä voi halutessaan nukahtaa valkoiseen kohinaan tai musiikkiin, joka automaattisesti hiljenee, kun ihminen vaipuu uneen.

Hinta: 0,99 €

SleepBot (Android, iOS)

SleepBot toimii herätyskellona, mittaa unen vaiheita ja pituutta, sekä raportoi kertyneestä univelasta. Sovellus myös arvioi ajan, jolloin käyttäjän pitäisi mennä nukkumaan. Sleepbot käyttää hyväkseen puhelimen mikrofonia, joten sen avulla saat selville, kuorsaatko tai puhutko unissasi.

Hinta: ilmainen

Sleep As Android (Android)

Sleep As Android on älykäs herätyskello, joka seuraa ja mittaa unta. Se herättää käyttäjän optimaalisimpaan aikaan aamulla ja näyttää univelka- ja kuorsaustilastoja. Sovellus myös estää pommiin nukkumisen. Ennen kuin herätysääni hiljenee, käyttäjän täytyy esimerkiksi ratkaista laskutoimitus, löytää joukosta eroava lammas tai ravistella puhelinta riittävän kauan.

Hinta: ilmainen

SleepRate (Android, iOS)

SleepRate mittaa unen pituutta, laatua ja tallentaa mahdollisen kuorsauksen. Jos sovelluksesta haluaa kaiken hyödyn irti, sen voi yhdistää bluetoothilla sykemittariin. Tällöin sovellus antaa tarkempaa tietoa unen vaiheista ja nukkujan levollisuudesta. Sovellus toimii muun muassa Polarin H7-sykevyön ja Suunnon Smart Sensor -sykeanturin kanssa.

Hinta: ilmainen

Laitteet unen mittaamiseen

Beddit

Beddit on Suomessa kehitetty unianturi, joka asetetaan sänkyyn lakanan alle. Laite mittaa unen pituutta ja vaiheita, sydämen sykettä, hengitysrytmiä ja kuorsausta. Älylaitteeseen ladattava sovellus näyttää analyysin unesta, antaa vinkkejä unen laadun parantamiseksi ja herättää käyttäjän hänelle sopivimpaan aikaan. Lisäksi laite mittaa makuuhuoneen ilmankosteutta ja lämpötilaa.

Hinta: Noin 150 €

Emfit QS

Emfit on sängyn alle asetettava anturi, joka mittaa muun muassa unen vaiheita, nukkujan hengitystä ja sykettä sekä unen levollisuutta. Unitietojaan voi heti aamulla tarkastella puhelimella, tabletilla ja tietokoneella.

Hinta: 299 €

ŌURA

Ōura on sormus, joka mittaa unen vaiheita, sykettä ja päiväaikaista aktiivisuutta. Tietojaan voi tarkastella helposti mobiilisovelluksella. Sovellus antaa myös vinkkejä, joilla omaa hyvinvointiaan voi parantaa.

Hinta: 329 €

Neuroon

Neuroon-unimaski analysoi unen vaiheita ja herättää käyttäjän lempeästi valon avulla. Maski mittaa nukkujan aivosähkökäyriä ja pulssia. Mobiilisovellus näyttää tarkkoja tietoja unesta ja antaa unen parantamiseen liittyviä vinkkejä.

Hinta: noin 280 €

Polar

Polar Loop-ranneke, A300-fitnessmittari ja M400-, M600- ja V800-urheilukellot mittaavat unen pituutta ja laatua. Uni jaoitellaan levolliseen ja levottomaan uneen, ja tietoja voi tarkastella mobiilisovelluksen avulla. Lisäksi laitteet mittaavat myös päiväaikaista aktiivisuutta, kalorinkulutusta ja varoittavat, jos ihminen on ollut liian pitkään paikoillaan.

Hinta: 70–400 €

Jawbone UP 3

Jawbonen-aktiivisuusranneke mittaa unen kestoa ja vaiheita. Laite tunnistaa syvän, kevyen ja REM-unen, nukahtamiseen kuluneen ajan ja yölliset heräämiset. Lisäksi laite mittaa sykettä ja päiväaikaista aktiivisuutta. Tietojaan voi tarkastella helposti mobiilisovelluksella.

Hinta: 139 €.

Lähteet: Teemu Arina, Jaakko Halmetoja & Olli Sovijärvi: Biohakkerin käsikirja – Uni, Eero Jaakonaho: Aktiivisuusrannekkeet unen seurannassaHealthLine, Men’s Fitness, Laitteiden valmistajat

Lue myös:

Tämä helppo rentoutusharjoitus toimii: nukahdat nopeammin ja nukut paremmin

Aktiivisuus- ja sykemittarit tsemppaavat liikkeelle

7 yllättävää vinkkiä unettomuuteen – Nämä keinot auttavat sinua nukahtamaan

The post 12 unta mittaavaa sovellusta ja laitetta – nämä asiat voit saada selville unestasi appeared first on Anna.fi.


Tuntuuko siltä, että flunssat ovat yleistyneet? Tästä se johtuu

$
0
0

Flunssapaniikki! Joku työkavereista on koko ajan flunssassa ja muut ravaavat vessassa pesemässä käsiään. Kylään ei mennä, jos jollain on flunssa – ettei vain tarttuisi. Mikä meitä oikein vaivaa? Miksi tuntuu siltä, ettei ole varaa sairastua flunssaan? Ja ennen kaikkea: miksi tuntuu siltä, että flunssat jatkuvat nykyään viikkotolkulla?

Terveystalon työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi, ovatko flunssat pahentuneet viime aikoina?

– Mikään tilastollinen tieto ei viittaa siihen, että näin olisi, vaan ihmiset ovat aina sairastaneet hengitystieinfektioita, keskimäärin 6–12 kertaa vuodessa. Tietyllä tavalla flunssat siis kuuluvat elämään. Ennemminkin asia on niin, että nykyinen työelämä ei kestä sellaisia häiriöitä, joita flunssat aiheuttavat, Metsäniemi pohtii.

Jos työ vaatii jatkuvaa täydellä teholla tekemistä, tehottomat toipilaspäivät eivät sovi joukkoon. Jos ei malta pysyä pedissä vaan lähtee liikkeelle turhan aikaisin, elimistö ei ehdi palautua taudista.

– Tosin liian aikainen liikkeelle lähtö ei liity pelkästään työelämään. Työntekohan voi olla nykyään fyysisesti hyvinkin kevyttä ja vapaa-aika jopa raskaampaa täpötäysine kalentereineen. Paraneminen vaatisi malttia. Ei pitäisi lähteä sata lasissa urheilemaan ja touhuamaan kaikkea.

Kuume on aina syy olla pois töistä

Flunssan akuuttivaihe voi hyvällä onnella mennä ohi vuorokaudessa, joskus se voi kestää viikon.

– On ihan normaalia, että akuuttivaiheen jälkeen jää päälle nuhaa, yskää tai muita lieviä oireita. Siinä voi mennä toinenkin viikko.

Kun pahin vaihe on ohi, pitäisi antaa elimistön toipua rauhassa. Ennen liikkeelle lähtöä kannattaa kuulostella omaa vointia: Hengästynkö tavallista helpommin? Olenko saanut nukuttua flunssasta huolimatta?

Aina flunssan takia ei tarvitse olla poissa töistä. Jos on vain nuhaa ja lievää kurkkukipua, töitä voi tehdä oman voinnin mukaan – mutta työn on oltava kevyttä ja ehkäpä mahdollista tehdä etänä. Jos tekee fyysisesti raskasta ulkotyötä, lievätkin oireet voivat olla syy sairauslomaan.

– Kuume on aina syy olla pois töistä. 37 astetta on ihan ehdoton raja. Kuumeessa elimistö tekee kovasti töitä päästäkseen eroon taudista , joten kuumeisena ei pidä lähteä leikkimään sankaria.

Milloin on mentävä flunssan takia lääkäriin?

Omasta voinnista riippuu se, milloin pitää lähteä lääkäriin. Jos kuume on ollut pitkään korkealla tai jos on kovaa yskää tai kurkkukipua, lääkärissä kannattaa käydä. Myös pitkään jatkunut kurkkukipu on syy mennä lääkäriin, koska silloin nielusta saattaa löytyä streptokokki A.

Kova yskä ja kuume taas saattavat viitata siihen, että flunssa on edennyt alempiin hengitysteihin. Silloin pitää sulkea pois keuhkokuume, joka on vakava sairaus ja edellyttää kunnon hoitoa. Yleensä flunssa menee ohi itsekseen, mutta flunssakierre on aina syy käväistä lääkärissä.

Ovatko elintapasi kunnossa?

Jos on flunssakierteessä, kannattaa ensin tarkastella elintapojaan.

– Aluksi kysyisin, nukunko riittävästi, Päivi Metsäniemi neuvoo.

Liian vähillä unilla sinnittelevän ihmisen elimistön stressitasot ovat korkealla. Siksi kroppa on kovilla, eikä sillä ole voimia selättää tavallista flunssaa, joka muuten paranisi itsekseen jälkiä jättämättä.

– Kun nupit ovat jo kaakossa, ei ole enää varaa, mistä ottaa.

Yleensä 7–9 tunnin yöunet riittävät, mutta unentarve on yksilöllinen. Harva kuitenkaan pärjää alle seitsemän tunnin unilla.

– Usein ihminen, joka väittää tulevansa toimeen kuuden tunnin unilla, ei vain tiedä, mitä elämä olisi, jos nukkuisikin kahdeksan.

Jos on pitkään nukkunut liian lyhyitä öitä, kroppa ei pysty rauhoittumaan. Silloin voi luulla, ettei vain pysty nukkumaan enempää.

– Taustalla voi olla vuosikausia jatkunut tilanne, jota ei ihan hetkessä pureta. On vaikea sanoa, onko kyseessä sataprosenttinen syy- ja seuraussuhde, mutta yleistä on, että flunssakierteen taustalla ovat stressi ja palautumattomuus sekä liian kovat odotukset sille, mitä arjen pitäisi pitää sisällään.

Kierteen katkaisemisessa auttaa myös se, että antaa itselleen luvan ottaa iisimmin.

– Älä hingu lenkkipolulle ja hikijumppiin, ne kyllä odottavat. Ne joutuvat odottamaan huomattavasti kauemmin, jos et malta antaa elimistölle aikaa palautua taudin aiheuttamista rasituksista.

Flunssan taustalla voi olla jokin sairaus

Joskus flunssakierteen takaa paljastuu hoitamaton astma.

– On tilanteita, joissa lieviä astmaoireita on saattanut olla aiemmin mutta diagnoosia ei vielä ole. Tällaisen kierteen aikana selviääkin sitten, että taustalla on hoitamaton sairaus.

Tavallisesti astma todetaan lapsuudessa tai nuoruudessa, mutta on olemassa toisenlainen astmatyyppi, joka puhkeaa aikuisena.

– Aikuisten astmoja tulee jatkuvasti vastaan työterveyshuollossa, Metsäniemi kertoo.

Kierteen taustalla voi olla myös poskiontelontulehdus tai poskionteloiden pysyvä limakalvoturvotus.

– Limakalvo nenästä keuhkoihin on yhtä ja samaa limakalvoa, ja siellä on monta kohtaa, joihin tauti voi jäädä jumittamaan. Huolellinen tutkiminen ja muiden taudinaiheuttajien pois sulkeminen on tärkeää, Metsäniemi toteaa.

–Silti ylivoimaisesti yleisin syy, joka taustalla on, on huono tuuri. Ihminen on vain sattunut saamaan monta tautia putkeen.

The post Tuntuuko siltä, että flunssat ovat yleistyneet? Tästä se johtuu appeared first on Anna.fi.

Huutaako elimistösi kalsiumia? Kalsiumia saa muistakin kuin maitotuotteista – 32 ruoka-aineen lista

$
0
0

Vain noin puolet suomalaisista tietää saavansa ruokavaliostaan tarpeeksi kalsiumia. Tämä selviää Hartwall Novellen toteuttamasta tutkimuksesta.

Kalsium on kivennäisaine, jota elimistö tarvitsee luuston rakennusaineeksi. Lisäksi kalsium osallistuu solujen väliseen viestintään ja veren hyytymiseen.

Ravitsemussuositusten mukaan aikuisten tulisi saada kalsiumia päivittäin 800 milligrammaa. Määrä täyttyy esimerkiksi kolmella lasillisella maitoa ja 2–3 viipaleella juustoa.

Hartwallin tutkimuksen mukaan vain 36 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kalsiumia pitäisi päivittäin saada. Lisäksi suomalaiset ovat kalsiumin lähteistä epävarmoja, sillä vain joka toinen tietää, mitkä muut elintarvikkeet kuin maitotuotteet ovat hyviä kalsiumin lähteitä.

Selvitimme, mistä ruoista ja juomista kalsiumia on mahdollista saada.

Kalsiumin määrä on ilmoitettu 100 grammaa kohden.

Maitotuotteet

Monet maitotuotteet sisältävät runsaasti hyvin imeytyvää kalsiumia.

  • Emmental-juusto: 940 mg kalsiumia
  • Hera-jauhe: 790 mg
  • Maustamaton jogurtti: 140 mg
  • Proteiinirahka: 140 mg
  • Viili: 130 mg
  • Kevytmaito tai -piimä: 120 mg
  • Raejuusto: 85 mg

Soijatuotteet

Jos maitotuotteet eivät kuulu omaan ruokavalioon,  soija on hyvä vaihtoehto kalsiumin kannalta.

  • Tofu: 350 mg
  • Soijarouhe: 245 mg
  • Soijajuoma: 120 mg

Kokeile esimerkiksi tofu-avokadosalaattia tai tofu-kasviswokkia.

Tofu-avokadosalaatissa on runsaasti kalsiumia.

Tofu-avokadosalaatissa on runsaasti kalsiumia.

Vihreät kasvikset

Kasviksista eniten kalsiumia on vihreälehtisissä kasviksissa.

  • Nokkonen: 590 mg
  • Basilika: 250 mg
  • Rucola: 160 mg
  • Tilli: 70 mg
  • Jäävuorisalaatti: 55 mg
  • Parsakaali: 50 mg
  • Lehtikaali: 40 mg

Nokkosessa on runsaasti kalsiumia.

Kokeile esimerkiksi superterveellistä nokkosjuomaa tai pyöräytä pastalle nokkospesto. Värikäs lehtikaalivokki säilyttää rapeutensa.

Kala

Kalassa kalsium on pääasiassa ruodoissa, joten pienistä kaloista valmistetut pihvit ja piiraat ovat hyviä kalsiumin lähteitä.

  • Sardiinit öljyssä ja tomaattikastikkeessa: 430 mg
  • Silakka (paistettu): 340 mg
  • Muikku (savustettu): 240 mg
  • Silli (sinappikastikkeessa): 60 mg

Esimerkiksi perinteiset Janssonin silakkapihvit tarjoavat hyvän kalsiumin lähteen. Tai kokeile trendikkäitä silakkapitaleipiä.

Merilevä

Merilevät sisältävät paljon kivennäisaineita, kuten kalsiumia. Korkean jodipitoisuuden vuoksi levien liiallista käyttöä on syytä välttää.

  • Kombu: 900 mg
  • Wakame: 660 mg
  • Nori: 430 mg

Mantelit ja siemenet

Pähkinät ja siemenet sisältävät hyvin kalsiumia, mutta niitä kannattaa suurien energiapitoisuuksiensa vuoksi syödä maltillisesti.

  • Manteli: 275 mg
  • Pellavansiemen: 260 mg
  • Parapähkinä: 160 mg
  • Hasselpähkinä: 140 mg
Manteli-karpalokekseistä saa kalsiumia.

Manteli-karpalokekseistä saa makunautinnon lisäksi kalsiumia.

Herkuttele esimerkiksi manteli-karpalokekseillä tai pellavansiemensämpylöillä.

Palkokasvit

Palkokaveissa on paitsi kalsiumia myös runsaasti proteiinia.

  • Ruskea tai valkoinen papu: 140 mg
  • Vihreät linssit: 70 mg
  • Kikherne: 60 mg

Tomaattinen papupata sopii hyvin myös keventäjän ruokavalioon. Kikherneistä valmistettua herkullista hummusta voi sipaista vaikka leivälle.

Kivennäisvedet

Kalsiumia on mahdollista saada myös muista juomista kuin maitovalmisteista tai soijamaidosta. Kalsiumilla terästetty kivennäisvesi on hyvä kalsiumin lähde.

  • Lisättyä kalsiumia sisältävä kivennäisvesi: 53 mg

Muista myös D-vitamiini!

Kalsiumin lisäksi riittävä D-vitamiinin saanti on oleellista luuston hyvinvoinnin kannalta. Kalsium ei imeydy elimistöön ilman D-vitamiinia.

Suomessa osteoporoosin esiintyvyyttä runsaasta maitotuotteiden käytöstä huolimatta on selitetty sillä, että kalsiumin imeytymisessä on puutteita.

D-vitamiinin lisäksi myös magnesium ja K-vitamiini vaikuttavat kalsiumin imeytymiseen.

Lähteet: Hartwall, Luustoliitto, Terveyskirjasto, Vegaaniliitto

Lue myös:

Ravitsemusguru kumoaa terveysväitteitä: tämä maidosta, gluteenista ja rasvoista tulisi oikeasti tietää

Liikunta ehkäisee osteoporoosia

Vitamiinit, kivennäisaineet ja hivenaineet – Hyvän olon aakkoset

Fitness-tähti Eevi Teittinen: Maidoton ruokavalio poisti vatsan turvotuksen

The post Huutaako elimistösi kalsiumia? Kalsiumia saa muistakin kuin maitotuotteista – 32 ruoka-aineen lista appeared first on Anna.fi.

Johtuvatko vatsavaivat ruokavaliosta vai jostain muusta? 10 paljastavaa kysymystä

$
0
0

Monenlaiset syyt stressistä sopimattomaan ruokavalioon voivat aiheuttaa erilaisia vatsavaivoja.

Ennen kuin alat karsia ruokavaliotasi tai yrität rauhoittaa vatsaasi erikoisruokavalion avulla, varmista, että nämä kolme asiaa ovat kunnossa:

1)Ateriarytmi

Epäsäännöllinen ateriarytmi voi usein aiheuttaa vatsaan kipua ja turvotusta. Sekä vatsan toiminnan että yleisen vireyden kannalta sopiva ateriaväli on useimmilla 3-5 tuntia. Syö aamupalan, lounaan ja päivällisen lisäksi pari välipalaa – ja pyri nauttimaan nekin säännöllisesti samaan aikaan päivästä.

2) Ruoan määrä

Jos ateriaväli venyy, nälkä ehtii kasvaa suureksi ja pöydän ääreen päästyä tulee helposti syötyä liikaa. Suolisto joutuu koville pilkkoessaan ja imeyttäessään ylisuurta annosta. Venynyt vatsalaukku puolestaan voi pahentaa närästysoireita.

3) Tietoinen syöminen

Aterian äärelle rauhoittuminen parantaa ruuansulatusta. Tietoinen syöminen (englanniksi mindful eating) tervehdyttää suhdetta ruokaan. Nauti ruuan esillepanosta, tuoksuttele sitä, hidasta syömisen tahtia ja pureskele huolellisesti. Suolisto kiittää!

Jos nämä kolme yllä mainittua kohtaa ovat jo hallussa, voivat vatsasi reaktiot johtua jostakin tietystä ruoka-aineesta. Tällöin erikoisruokavaliosta voi olla apua.

Jos kärsit vatsavaivoista, kysy itseltäsi nämä 1o kysymystä:

  1. Syönkö vähintään kuusi kourallista kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivittäin?
  2. Valitsenko viljoista täysjyvää?
  3. Syönkö riittävästi kuitupitoista ruokaa?
  4. Onko lähes jokaisella aterialla myös hyviä kasvi- ja kalarasvoja sekä laadukkaita proteiininlähteitä?
  5. Onko säännöllinen ateriavälini 3–5 tuntia?
  6. Tuleeko ateriasta hyvä olo eli ovatko annoskoot sopivia?
  7. Syönkö ateriani rauhallisesti pureskellen?
  8. Juonko vähintään kahdeksan lasillista vettä päivässä?
  9. Juonko kahvia maltillisesti?
  10. Syönkö vähän tai en lainkaan sokerittomia pastilleja ja purukumia?

Jos vastasit suurimpaan osaan kysymyksiä ”kyllä”, perusasioiden pitäisi olla kunnossa.

Jos vatsavaivat silti kiusaavat, kannattaa pyytää vatsa- ja suolisto-ongelmiin perehtynyttä ravitsemusterapeuttia laatimaan juuri sinulle sopivan erikoisruokavalion – ja kokeilla, olisiko siitä apua.

Lähde Leena Putkonen: Superhyvää suolistollesi – Herkkävatsaisen elämä kuntoon

Lue myös:

Kehokuurilla eroon turvotuksesta ja makeanhimosta? Testasimme!

Rauhoittaako FODMAP-dieetti vatsan? Testasimme

Vatsavaivat kuriin – 20 vinkkiä

Kun kärsit ummetuksesta älä tee tätä virhettä

The post Johtuvatko vatsavaivat ruokavaliosta vai jostain muusta? 10 paljastavaa kysymystä appeared first on Anna.fi.

Löytyykö selitys ”naisen vaistoon” suolistosta? Näin suolisto vaikuttaa päätöksiisi

$
0
0

Ihmiset tekevät elämässään monia päätöksiä tarkan harkinnan ja logiikan perusteella. Toisaalta teemme jatkuvasti valintoja myös ilman kummempaa analysointia.

Sille, että laitoit tänään jalkaasi raidalliset sukat yksiväristen sijasta, ei välttämättä löydy järkisyytä. Eikä se, että valitsit lounaaksi bataattikeiton ja jätit pinaattikeiton huomiselle, välttämättä liity keittojen ominaisuuksiin mitenkään. Valinta vain tuntui oikealta.

Syy tekemiimme ratkaisuihin voi löytyä sisimmästämme. Tarkemmin sanottuna suolistosta.

Vatsanpohjatuntumat auttavat tekemään valintoja

Suolistosta viriää päivittäin biljoonia aistimusviestejä, jotka nousevat aivojen käsiteltäväksi ja joista aivot koostavat vatsanpohjatuntumia.

Lääketieteen tohtori Emeran Mayer käsittelee vatsanpohjatuntumia teoksessaan Viisas vatsa – kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä.

Aivoistamme löytyy tietokanta, johon on tallennettu niin ennen treffejä vatsassa lepattaneet perhoset kuin pettymysten aiheuttamat kireät möykytkin. Molemmat ovat vatsanpohjatuntumia, joita ovat myös hyvä ja huono olo, pahoinvointi, kylläisyyden tunne ja vatsakipu.

Kun teemme päätöksiä vatsanpohjatuntuman perusteella, aivot käyvät läpi kokemiimme tilanteisiin liittyviä somaattisia merkkejä. Kielteinen somaattinen merkki liittyy epämiellyttävään tilanteeseen, kun taas myönteinen kytkeytyy hyvään oloon. Suoliston ja aivojen yhteistyön ansiosta tulemme välttäneeksi asioita, joista seuraa ikävää oloa, ja suosineeksi valintoja, joihin liittyy myönteisiä tuntemuksia.

Suoliston välittämät aistimukset voivat myös havahduttaa ihmisen siihen, että hänen elämässään tapahtuu jotain huomionarvoista. Esimerkiksi vatsakipu voi herättää ihmisen arvioimaan omaa työkuormitustaan uudestaan. Toisaalta suurin osa suoliston välittämistä viesteistä ei nouse lainkaan tietoisuuteen vaan jää pinnan alle alitajuntaan.

Osa ihmisistä reagoi suoliston aistimuksiin herkemmin kuin toiset. Niin geenit, lapsuuden kokemukset, oma tunnetila ja persoonallisuuden piirteetkin voivat vaikuttaa siihen, kuinka herkkä ihminen on aistimaan vatsansa viestejä.

Maeyrin potilastyökokemuksen mukaan monet naiset osaavat aistia vatsanpohjatuntumia paremmin kuin miehet. Naisilla saattaa siis todellakin olla erityinen ”naisen vaisto”.

Vatsanpohjatuntuma vaikuttaa moniin päätöksiimme.

Suolistosta viriää päivittäin biljoonia aistimusviestejä, jotka nousevat aivojen käsiteltäväksi ja joista aivot koostavat vatsanpohjatuntumia.

Kannattaako vatsanpohjatuntumaan aina luottaa?

Joskus vatsanpohjatuntumaan luottaminen voi osoittautua parhaaksi mahdolliseksi päätökseksi, kun taas toisinaan kehonsa viesteihin ei välttämättä kannatta uskoa.

Työtarjousta seurannut epämiellyttävä olo voi olla kehon hiljainen viesti siitä, että työstä pitäisi tällä kertaa kieltäytyä. Toisaalta epämiellyttävä tunne vatsassa saattaa johtua vain pelosta uuden edessä. Näin vatsanpohjatuntuman perusteella tehty kielteinen päätös voi myöhemmin johtaa tyytymättömyyteen.

Oman kehonsa reaktioihin voi olla syytä suhtautua varauksella esimerkiksi silloin, kun olo on ahdistunut. Kun mieliala on negatiivinen, ihminen on taipuvainen kiinnittämään huomiota kielteisiin tuntemuksiin myönteisten kustannuksella. Haasteena on myös erottaa merkitykselliset vatsanpohjatuntumat vääristymistä, joita on voinut syntyä esimerkiksi traumaattisten kokemusten myötä.

Vatsanpohjatuntuman perusteella tehdään kuitenkin myös viisaita ja hyviä ratkaisuja. On tutkittu, että ihmiset, jotka ovat ostaneet asunnon omiin tunteisiinsa luottaen, ovat päätökseen tyytyväisempiä kuin he, jotka ovat tehneet ostopäätöksen järkisyiden perusteella.

Miellyttävä tunne vatsanpohjassa voi myös olla onnellisen parisuhteen alku.

Lähteet: Emeran Mayer: Viisas vatsa – kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä (Atena), NeurosciencePsychology Today 

Lue myös:

Voiko intuitiolla tehdä päätöksiä? Opi tunnistamaan, mitä intuitio kertoo sinulle!

Pitäisikö alitajuntaa kuunnella? Näin opit tekemään viisaampia päätöksiä

Vaikea valita? Näillä 7 vinkillä helpotat ja nopeutat päätöksentekoa

Johtuuko ihottumasi tai vatsavaivat stressistä? Tunnista ja hoida 12 psykosomaattista oiretta

The post Löytyykö selitys ”naisen vaistoon” suolistosta? Näin suolisto vaikuttaa päätöksiisi appeared first on Anna.fi.

Nykyajan työelämä altistaa ADT-tarkkaavaisuushäiriölle – tunnista hälytysmerkit ja toimi ajoissa

$
0
0

Moni tuntee aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöt ADHD:n ja ADD:n. Harva sen sijaan on kuullut ADT:stä (engl. attention deficit trait). Se on omilla valinnoilla, kuten kiireellä ja multitaskaamisella, aiheutettu tarkkaavaisuushäiriö.

Tuoreessa Tunne aivosi -teoksessa ADT:tä kuvaillaan seuraavasti:

“Hypimme tehtävästä toiseen, emme saa mitään aikaan, häiriinnymme, juutumme epäolennaisuuksiin ja koemme, etteivät asiat ole hallinnassa.”

Kuulostaa ihan nykyajan työelämältä!

Jatkuvat keskeytykset pahimpia

Toinen kirjan kirjoittajista on aivotutkija Minna Huotilainen. Hän tietää, miten itseaiheutettu tarkkaavaisuushäiriö syntyy.

– Helpoiten sen saa tekemällä montaa asiaa samaan aikaan ja keskeyttämällä tekeminen pienimpäänkin puhelimen piippaukseen tai sähköpostin plingahdukseen. Yleensähän töissä on tekeillä monta pientä tehtävää ja yksi isompi, jota yritetään siinä kaiken ohessa edistää.

Huotilaisen mukaan keskeytykset, kuten meilin pop up -ikkunat ja puhelimen pirinä, katkaisevat tekemisen. Sen jälkeen työtehtävän pariin palaaminen vie sitä enemmän aikaa, mitä vaativampi tehtävä oli kesken. Esimerkiksi raportin kirjoittamiseen on paljon hankalampi palata kuin vaikkapa roskapostin siivoamiseen.

– Meidän pitäisi itse saada päättää, mitä teemme missäkin vaiheessa. Eikä niin, että hälytykset ja pop up -ikkunat päättävät sen, Huotilainen sanoo.

Itseaiheutettu tarkkaavaisuushäiriö ei synny viikossa. Kyse on enemmänkin elämäntavasta tai useamman kuukauden kestäneestä työnteon tyylistä.

– Tosin, jos tällainen paljon keskeytyksiä sisältävä työnteko on itselle tyypillistä, tarkkaavaisuushäiriöinen moodi on mahdollista saada päälle parissa tunnissa.

Kun kirjan lukemisesta tulee liian vaativaa

ADT:n seurauksena ihmisestä voi tulla todella lyhytjänteinen.

Töissä hän suoriutuu pienistä tehtävistä kuin robotti, mutta syventymistä vaativat projektit tuntuvat yhtäkkiä liian laajoilta.

– Saattaa myös ilmetä ajanhallinnallisia ongelmia. Toisin sanoen työnantajan näkökulmasta tällainen työntekijä on todella tehoton, koska hän ei osaa arvioida, miten kauan mihinkin tehtävään kuluu aikaa.

Edessä saattaa olla myös terveydellisiä ongelmia.

– Jos rauhoittuminen muuttuu mahdottomaksi, pahimmillaan siitä saattaa seurata vakavia uniongelmia.

Huotilainen sanoo, että moni havahtuu häiriöön, kun keskittymiskyky ei riitä kirjan lukemiseen tai kun työtoveri ihmettelee, miten valmista ei tule, vaikka toinen tekee koko ajan ihan hirveästi kaikkea.

Elämänmuutoksella eroon ADT:stä

Kerran hankittu ADT ei kuitenkaan tarkoita elinikäistä ADT:tä – mikäli elämäntapojaan on valmis muuttamaan.

– Itseaiheutetusta tarkkaavaisuushäiriöstä pääsee eroon suunnittelemalla oman työpäivänsä. Pitää miettiä, millaisia tehtäviä tekee mihinkin aikaan päivästä. Yleensä vuorokaudessa on jokin aika, jolloin työ sujuu erityisen liukkaasti. Se on hetki, jolloin kannattaa tehdä vaativimmat työt, eikä tuhlata sitä sähköpostien perkaamiseen.

Huotilainen sanoo, että tehokkaimman ajan voi rauhoittaa sulkemalla sähköpostin ja, jos mahdollista, myös puhelimen.

– Somettelu kannattaa keskittää vaikka yhteen tuntiin, eikä pitää kanavia koko ajan auki. Yleensä ihmiset ovat tehottomimpia heti lounaan jälkeen, joten se voisi olla hyvä someaika.

Somesta voi myös pitää taukoa.

– Se on vähän niin kuin tipaton tammikuu. Ei kuukauden lakko isossa mittakaavassa vaikuta, jos meno sen jälkeen jatkuu samanlaisena. Mutta jos itselläni olisi ongelma, haluaisin ainakin tietää, miten koukussa olen.

Minna Huotilainen, Leeni Peltonen: Tunne aivosi (Otava, 2017).  

Lue lisää:

Pidetäänkö sinua outona ja aloitekyvyttömänä? Näin ilmenee aikuisiän tarkkaavaisuushäiriö ADD

Aivot tarvitsevat lepoa ja jumppaa

Tarvitsetko aivohuollon? Näin voit parantaa keskittymiskykyäsi

The post Nykyajan työelämä altistaa ADT-tarkkaavaisuushäiriölle – tunnista hälytysmerkit ja toimi ajoissa appeared first on Anna.fi.

Viewing all 1704 articles
Browse latest View live