Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all 1682 articles
Browse latest View live

Nukun huonosti ja menin unitutkimukseen – tämä selvisi, kun untani mitattiin

$
0
0

Toivottavasti poliisi ei pysäytä autoani nyt. Päähäni ja eri puolille kehoani on kiinnitetty elektrodeja ja piuhoja. Näytän itsemurhapommittajalta.

Näissä tamineissa pitäisi nukkua seuraava yö. Laitteet mittaavat muun muassa aivo- ja sydänsähkökäyrän, silmien ja raajojen liikkeet, verenpaineen ja nukkumisasennot. Unitutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitä kropassani unen aikana tapahtuu.

Olen kärsinyt erilaisista unihäiriöistä vuosikausia. Joskus uneen pääseminen on ollut työn ja tuskan takana. Nykyään kyllä nukahdan, mutta yöt ovat levottomia. Heräilen, piehtaroin ja näen unia nonstoppina. Aamulla olen ihan poikki.

Jos edessä on aikainen herätys tai erityisen tärkeä päivä, tainnutan itseni unilääkkeellä.

Unettomuus on tunnollisten ihmisten piirre

Kuulen unitutkimuksen tulokset dosentti Henri Tuomilehdolta Oivauni-klinikalla.

Ensin hyvät uutiset: vaikka mittaustuloksissa näkyy viitteitä uniapneasta ja levottomista jaloista, varsinaista fyysistä vikaa minusta ei löydy. Ongelma on korvien välissä.

– Yöllinen aivotoimintasi on poikkeuksellisen vilkasta, Tuomilehto toteaa.

Käy ilmi, että havahdun hereille noin joka kolmas minuutti. Unen aikana aivojen kuuluisi levätä ja kerätä energiaa, mutta minun aivoni kuluttavat sitä. Ei ihme, että aamulla väsyttää.

– Alttius huonoon nukkumiseen on persoonallisuuden piirre. Se on yleensä tunnollisten ihmisten ongelma.

Iltavirkkuus on synnynnäinen ominaisuus

Yksikään oireistani ei ole vakava, mutta niiden yhdistelmä on hankala. Lujahermoisempi ei reagoisi lyhyisiin hengityskatkoihin mitenkään, mutta herkkäunisena havahdun niihin. Rikkonainen uni puolestaan vaikuttaa käyttäytymiseen päivällä: väsyneenä ruokahalu kasvaa ja liikunta muuttuu yhä vastentahtoisemmaksi.

– Unihäiriö ei korjaannu itsestään. Kun ikää tulee, kroppa sietää yhä vähemmän ja sen kompensaatiokyky pienenee.

Ongelmieni ydin on iltavirkkuus. Kuulun niihin, joiden vireystaso nousee yötä kohti. Se on synnynnäinen ominaisuus, jota ei voi muuttaa. Mutta sisäistä kelloa voi yrittää vähän rukata.

Hikiliikuntaa päivällä

Elämäntapamuutos. Se on Koivulehdon mukaan edessä, jos mielin nukkua paremmin. Hän painottaa säännöllisiä, terveellisiä elämäntapoja, jotka hän jakaa kolmeen osa-alueeseen.

Nukkumiselle pitää varata riittävästi aikaa. Minun tapauksessani se tarkoittaa klo 23–8 väliä. Yhdeksän tunnin aikaikkuna jättää pelivaraa, jos uni ei heti tulekaan.

Liikuntaa tulee harrastaa päivittäin. Hikeä irrottavat suoritukset ajoitetaan päiväaikaan, illansuussa tehdään vielä pieni happihyppely.

Ruokailu rytmitetään pieniksi annoksiksi pitkin päivää. Suomalaiset syövät tukevan illallisen yleensä viiden maissa töistä palattuaan. Se on virhe.

– Ruokailua seuraa hallitsematon vireystilan lasku ja ollaan pari tuntia ihan koomassa. Myöhemmin illalla, kun pitäisi jo rauhoittua yötä kohti, aletaan hoitaa kotihommia, Tuomilehto toteaa.

Etenkin iltavirkkua auttaa, kun päivän pääaterian syö vasta kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa eli minun tapauksessani yhdeksän maissa. Silloin vireys alkaa automaattisesti laskea oikeaan aikaan.

Näin minulle sitten kävi

Tuumasta toimeen. Ensimmäisenä päivänä noudatan neuvoja pilkuntarkasti ja käyn toiveikkaana petiin klo 23. Ehkä syy on yliyrittämisessä, mutta nukun huonommin kuin aikoihin.

Jatkan silti ohjeiden mukaan. Viikkojen kuluessa rytmi alkaa löytyä. Myöhäinen ilta-ateria saa jäsenet raskaiksi ja usein olen valmis unten maille hyvissä ajoin ennen puoltayötä. Viikonloppuisin sisäinen iltavirkku pyrkii ottamaan vallan, mikä kostautuu alkuviikosta.

Kuten Tuomilehto ennustikin, mestarinukkujaa minusta ei ole tullut. Heräilen ja näen yhä välillä tolkuttomia unia. Mutta pärjäilen.

Lue lisää:

Apu unettomuuteen löytyi aikuisten unikoulusta

Tämä helppo rentoutusharjoitus toimii: nukahdat nopeammin ja nukut paremmin

The post Nukun huonosti ja menin unitutkimukseen – tämä selvisi, kun untani mitattiin appeared first on Anna.fi.


Pistelyn, puutumisten ja kipujen syynä hermopinne? Näin tunnistat ja hoidat

$
0
0

Omituinen raajojen puutuminen, pistelevä kipu tai tunnottomuus jossain kohtaa kehoa voivat olla merkkejä hermopinteestä.

Hermopinne on yleinen vaiva, joka johtuu hermon altistumisesta puristukselle, paineelle tai venytykselle. Tällöin hermon verenkierto vaikeutuu ja hermo alkaa oireilla.

Hermopinne voi sijaita esimerkiksi ranteessa, kyynärpään alueella, hartiassa, kaularangassa, selässä tai jalkaterässä.

Pinnetiloja ei kannata jättää huomiotta, sillä vaikka ne voivat joskus parantua itsestään, ne voivat myös aiheuttaa pysyviä kiputiloja ja vaikeuttaa elämää.

Mistä hermopinteen tunnistaa?

Se, missä hermopinne sijaitsee ja mitä tehtäviä pinteeseen joutuneella hermolla on, vaikuttaa hermopinteen aiheuttamiin oireisiin. Jos pinnetila on esimerkiksi kaularangassa, kipu säteilee usein olkapäästä peukaloon ja etusormeen saakka. Alaselässä oleva pinne voi puolestaan heijastaa kipua säären ulkosyrjää pitkin varpaisiin. Jalkaterän pinne voi oireilla tuntohäiriöinä jalkapohjassa, ja rannekanavan keskihermon pinne aiheuttaa peukalon, etu- ja keskisormen puutumista.

Hermopinteillä on kuitenkin myös yhteisiä oireita niiden sijainnista riippumatta. Yleisiä hermopinteen oireita ovat muun muassa:

  • särky ja kipu
  • kuumotus, pistely, tikuttelu ja kihelmöinti
  • puutuminen, joka voi helpottua ravistelulla tai hieronnalla
  • paineen tunne
  • tunnottomuus
  • lihasheikkous
  • oireiden liittyminen rasitukseen tai tietynlaiseen liikkeeseen

Tyypillistä monille hermopinteille on myös se, että oireet ilmaantuvat tai pahenevat öisin.

Mistä hermopinne voi johtua?

Monet erilaiset tekijät voivat aiheuttaa hermopinteen syntymisen. Esimerkiksi ranteen ja kyynärpään alueilla sijaitsevat hermopinteet voivat olla seurausta yksipuolisesta rasituksesta tai huonosta työasennosta. Jalkaterän hermopinne voi johtua ahtaista kengistä tai runsaasta liikunnasta. Pohjehermo voi puolestaan joutua pinnetilaan kyykkyasennossa työskentelyn, kuten marjanpoiminnan seurauksena.

Hermopinteen taustalla voi olla myös:

  • välilevyn pullistuma
  • kehon virheasento, kuten etukeno niska
  • venähdys, revähdys tai muu vamma
  • ylipaino
  • turvotus raskauden aikana
  • diabetekseen liittyvä turvotus
  • leikkausarpeen kasvanut sidekudos
  • nivelrikko
  • puristava kipsi tai jopa kiristävät vaatteet

Hermopinteen syyn ymmärtäminen on tärkeää, jotta sitä osataan hoitaa oikealla tavalla. Joskus hermopinteen aiheuttaja kuitenkin jää mysteeriksi.

Hermopinteen hoito

Hermopinteen hoito riippuu siitä, millaisesta hermopinteestä on kysymys ja kuinka hankalia oireet ovat. Jos hermopinteen aiheuttavat oireet ovat ohimeneviä ja lieviä, hoidoksi voi riittää vain lepo ja lihasten rentoutus.

Hermopinteen itsehoitona toimii myös:

  • Rasituksen, kuten koukistelun ja liikuttelun välttäminen hermopinteen alueella. Erityisesti tulee välttää oireita aiheuttavaa liikettä.
  • Kylmähoito.
  • Tulehduskipuvoide tai -lääke.
  • Rauhallinen ja varovainen liikunta, kuten kävely tai uiminen, koska hyvä veren- ja hapenkierto elimistössä voi auttaa paranemista.
  • Hyvän ryhdin ylläpitäminen niin töissä kuin vapaa-aikana.
  • Väljemmät kengät tai vaatteet, jos hermopinne johtuu ulkoisesta puristuksesta.
  • Fysioterapia.

Vakavampi hermopinne voi vaatia pinnetilan vapauttamista leikkauksella. Diagnoosin ja hoitosuunnitelman tekee lääkäri. Mikäli kärsit hermopinteestä, joka ei lähde itsestään pois tai aiheuttaa vakavia oireita, hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Lähteet: Dr. Axe, Mayo Clinic, Terveyskirjasto, WikiHow

Lue myös:

Selkäkivut voivat johtua lantion virheasennosta – näin korjaat 3 yleistä asentovirhettä

Alaselän ja pakaran kipujen syynä piriformis? 4 helpottavaa venytystä

Iskiasvaivojen, selkä- tai nivelkipujen syynä väärä kävelytyyli? Näin korjaat 6 yleistä tekniikkavirhettä

Hermoratahieronta elvyttää ja rentouttaa

 

The post Pistelyn, puutumisten ja kipujen syynä hermopinne? Näin tunnistat ja hoidat appeared first on Anna.fi.

Heittelevä verenpaine ja syke mietityttävät – 8 tilannetta ja selitystä

$
0
0

Vaihtelevatko verenpainearvosi mittauskerrasta toiseen? Tai käykö pulssisi saman päivän aikana sekä hyvin korkealla että hyvin matalalla? Oletko huolissasi verenpaineesi tai sykkeesi heittelystä?

On täysin normaalia, että sydämen sykkeen ja verenpainen tasot vaihtelevat. Kun ihminen on fyysisesti tai henkisesti kuormittunut, pulssi ja verenpaine tyypillisesti nousevat, ja kun olo on levollinen, lukemat ovat matalampia.

Verenpaine voi vaihdella esimerkiksi niin, että yläverenpaine on makuuasennossa 110 mmHg, istumaan noustessa 130 mmHg ja rasituksen jälkeen 200 mmHg. Pulssi voi puolestaan olla levossa 50–110 lyöntiä minuutissa mutta rasituksessa nousta jopa 200 lyöntiin.

Listasimme kahdeksan tilannetta, jotka liittyvät sykkeen ja verenpaineen vaihteluun ja selvitimme, millaiset asiat niitä voivat selittää.

Vaihteleva syke

Pulssin vaihtelu on yksilöllistä ja variaatio voi olla hyvin suurta. Vaihtelu on usein täysin normaalia. Siihen voi vaikuttaa jopa pelkkä hengitys: sisäänhengityksellä syke nopeutuu ja uloshengityksellä hidastuu.

Tietynlaiset pulssin vaihtelut voivat kuitenkin herättää huolta. Selvitimme syyt viiteen erilaiseen tapaukseen.

1. Sykkeen nouseminen ylös jo vähäisestä rasituksesta

Jos liikunnan harrastaminen ei ole osa elämää ja peruskunto on huono, syke nousee rasituksessa helposti ja nopeasti korkealle. Olo voi tuntua hengästyneeltä ja uupuneelta esimerkiksi portaiden nousun jälkeen. Liikunnan lisääminen ja elintapojen muuttaminen terveellisemmiksi ovat usein ratkaisu tilanteeseen.

Myös sydämen vajaatoiminta voi olla syynä siihen, että syke nousee rasituksessa nopeasti korkealle. Tiheän sykkeen lisäksi tyypillisinä oireina on rintakipua, huonoa oloa ja hengenahdistusta. Ota yhteyttä lääkäriisi, jos epäilet kärsiväsi sydämen vajaatoiminnasta.

2. Kesken päivää tihenevä pulssi

Kuume, syöminen, kahvi, tupakka, alkoholi, jännitys ja suuret tunteet saavat sykkeen nopeutumaan. Syke voi siis päivän aikana nousta monenlaisten tekijöiden vuoksi ja hetken kuluttua hidastua jälleen normaalille tasolleen.

3. Pysyvästi nopeutunut syketaso

Jos syke pysyttelee jatkuvasti tavallista korkeammalla, syynä olla voi olla muun muassa krooninen stressi, anemia tai kilpirauhasen liikatoiminta. Asia kannattaa selvittää.

4. Hyvin matalalle laskeva syke

Hyväkuntoisilla henkilöillä syke voi laskea hyvin matalalle ilman minkäänlaisia oireita. Äkillisesti alhaalle laskeva pulssi voi kuitenkin myös oireilla huimauksena ja pyörtyilynä. Jos kyseessä on nuori ja terve henkilö, tilanne on usein vaaraton.

Hidastunut syke ja siihen liittyvä tajunnan menetys voi toisaalta myös kertoa hitaasta rytmihäiriöstä. Aikuisilla ja iäkkäillä henkilöillä tilanne vaatii usein tarkempia tutkimuksia – etenkin, jos pyörtyminen on tapahtunut istualtaan tai makuuasennossa.

5. Epäsäännöllinen ja nopeaksi muuttunut syke

Tervekin sydän voi välillä lyödä epäsäännöllisesti, mutta joskus heittelevän sykkeen taustalla saattaa olla eteisvärinä. Kyseessä on yleinen sydämen rytmihäiriö, jonka aikana syke on epäsäännöllinen ja sydän lyö normaalia tiheämmin. Lisäksi eteisvärinässä voi esiintyä huimausta, väsymystä, hengenahdistusta, huonoa oloa ja fyysisen suorituskyvyn laskua. Eteisvärinä voi toisaalta olla myös oireeton.

Korkea verenpaine, läppävika, sydämen vajaatoiminta ja sepelvaltimotauti altistavat eteisvärinälle. Myös yli 60 vuoden ikä lisää eteisvärinän riskiä.

Eteisvärinä voi johtaa aivoinfarktiin, joten ota yhteys lääkäriin, mikäli epäilet eteisvärinäkohtausta.

Vaihteleva verenpaine

Verenpaine vaihtelee vuorokauden aikana monien tekijöiden vuoksi. Muun muassa liikunta, stressi, suuret tunteet, syöminen ja alkoholinkäyttö vaikuttavat verenpaineen tasoon. Myös mittausajankohdalla on merkitystä, sillä verenpaine on tyypillisesti yöllä matala, aamupäivällä nouseva ja alkuiltapäivästä korkeimmillaan.

Tietynlaiset verenpaineen vaihtelut voivat kuitenkin herättää kysymyksiä. Selvitimme syyt kolmeen erilaiseen tapaukseen.

1. Korkea verenpaine erityisesti aamulla

Jos verenpaine on koholla aamulla, se voi olla merkki korkeasta verenpaineesta yöllä. Tilannetta kannattaa seurata, sillä korkea yöllinen verenpaine on elimistölle haitallista ja merkittävä sydän- ja verisuonitautien syy.

2. Verenpaineen laskeminen pystyyn noustessa

On melko tavallista, että verenpaine laskee seisomaan noustessa matalalle. Seurauksena voi olla huimausta.

Terveen nuoren tai keski-ikäisen henkilön ei yleensä tarvitse olla matalasta verenpaineesta huolissaan, jollei huimaus ala häiritä elämää. Toisaalta pystyyn nousemisen yhteydessä esiintyvä huimaus ei välttämättä edes johdu matalasta verenpaineesta vaan niskalihasjännityksestä.

Ikääntyneillä henkilöillä matala verenpaine voi johtua verisuonten tai sydämen sairaudesta. Asiasta kannattaa kertoa omalle lääkärille.

3. Jatkuvasti erilaiset verenpainearvot

On tavallista, että verenpainearvot vaihtelevat hieman jokaisella mittauskerralla. Tulokset voivat vaihdella monien ulkoisten tekijöiden mukaan. Puoli tuntia ennen verenpaineen mittausta ei saisikaan harrastaa liikuntaa, tehdä kuormittavaa työtä, tupakoida tai juoda alkoholia, kahvia, teetä, kola- tai energiajuomia.

Myös sillä, kuka verenpaineen mittaa, on usein merkitystä mittaustuloksen kannalta. ”Valkotakkiverenpaineen” vuoksi verenpaine saattaa olla reilusti korkeampi lääkärin vastaanotolla kuin kotona itse mitattaessa. Toisaalta joskus, mutta huomattavasti harvemmin, tilanne voi olla myös päinvastainen.

Verenpaineen vaihtelun vuoksi verenpainettaan kannattaa seurata säännöllisesti. Oman verenpaineensa voi myös selvittää 4–7 vuorokauden aikana tehtyjen mittausten keskiarvon perusteella. Verenpaine mitataan tällöin kotona joka aamu kello 6–9 ja joka ilta kello 18–21. Lukemat kirjataan ylös ja lopuksi lasketaan erikseen sekä ala- että yläpaineen keskiarvo.

Mikäli verenpaine on yli 130/85 mmHg, verenpaine on koholla. Kohonnutta verenpainetta hoidetaan elintavoilla eli suolan käytön vähentämisellä, ylipainon pudottamisella, lakritsin ja alkoholin rajoittamisella tai välttämisellä, tupakoinnin lopettamisella, terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnalla. Tarvittaessa elintapojen korjaamisen lisäksi verenpainetta voidaan laskea lääkkeillä.

Lähteet: DuodecimSuomen Sydänliitto, Terveyskirjasto, Tunne pulssisi

Lue myös:

Tämän syke kertoo terveydestäsi – 5 asiaa, jotka pulssista voi päätellä

Eikö kunto kohoa, vaikka treenaat kovaa? Tarkista sykevälivaihtelusi

Näin saat alennettua verenpainettasi – 10 tehokasta kotikonstia

Verenpaine hallintaan – 8 porrasta

The post Heittelevä verenpaine ja syke mietityttävät – 8 tilannetta ja selitystä appeared first on Anna.fi.

Iskikö makean, suolaisen tai hiilareiden himo? Näitä asioita kehosi oikeasti huutaa

$
0
0

Yhtäkkiä iskevät mielihalut kuten suklaanhimo tai suolaisen tarve, viestivät siitä, että kehosi kaipaa jotain. Mutta mitä tiettyjen ruokien himot tarkkaan ottaen tarkoittavat?

Selvitimme, mistä karkkien, suklaan, suolaisten herkkujen, jäätelön tai nopeiden hiilihydraattien halu voi oikeasti johtua.

Karkit

Jos mielesi tekee makeaa, saatat kärsiä matalasta verensokerista. Elimistösi janoaa sokeria, koska se kaipaa pikaista korjausliikettä.

Ratkaisu: Syö hitaita hiilihydraatteja sisältävä välipala, joka ei aiheuta piikkiä verensokerissa vaan pitää sen tasaisena pitkään. Hyviä vaihtoehtoja ovat marjat ja täysjyvätuotteet. Pidä myös ruokarytmisi säännöllisenä, niin mieliteot vähenevät.

Makeanhimo voi olla myös viesti aivoiltasi. Kenties haluat tuntea olosi iloiseksi ja energiseksi, ja olet oppinut yhdistämään makeat herkut myönteisiin kokemuksiin.

Ratkaisu: Mieti, mikä muu asia kuin sokeri voisi olla elämässäsi suloista ja makeaa. Lähtisitkö kävelylle, tekisitkö joogavenytyksiä, soittaisitko ystävällesi tai uppoutuisitko hyvän kirjan pariin?

Myös huonosti nukuttu yö voi ajaa ihmisen kaupan karkkihyllyjen äärelle, sillä unenpuute saa elimistön kaipaamaan nopeaa piristystä.

Ratkaisu: Älä tingi unestasi ja pidä unirytmisi mahdollisimman säännöllisenä.

Suklaa

Suklaanhimo voi olla merkki siitä, että ruokavaliosi ei sisällä tarpeeksi magnesiumia. Magnesium on ihmiselle elintärkeä kivennäisaine, joka osallistuu muun muassa aineenvaihduntaan.

Ratkaisu: Lisää ruokavalioosi täysjyväviljaa, tummanvihreitä lehtikasviksia, siemeniä ja pähkinöitä. 

Tarve saada suklaata voi johtua myös siitä, että suklaan sisältämät ainesosat saavat aikaan hyvän olon tunnetta.

Ratkaisu: Sen sijaan, että haet turvallista ja hyvää oloa suklaasta, vedä syvään henkeä ja mieti, mikä saa tuntemaan olosi rakastetuksi. Mitä voisit tehdä, jotta elämässäsi olisi enemmän rakkautta?

Jos et saa suklaanhimoa pois mielestäsi, valitse vähintään 75 prosenttia kaakaota sisältävä tumma suklaa. Tummassa suklaassa on antioksidantteja eikä se sisällä yhtä paljon sokeria kuin maitosuklaa.

Suolaiset herkut

Janoatko sipsejä, pizzaa tai suolakurkkuja? Saatat kärsiä nestehukasta. Kehosi haluaa pitää kiinni kaikesta nesteestä, joka sillä on sisällään, ja suola auttaa nestettä pysymään elimistössä.

Ratkaisu: Muista juoda riittävästi vettä ja täyttää nestevarastojasi etenkin silloin, jos olet hikoillut tai menettänyt nesteitä esimerkiksi vatsataudin seurauksena. 

Kokeile myös juoda iso lasillinen vettä, kun suolaisen himo iskee. Odota puoli tuntia ja himo voi olla jo tiessään.

Suolaisen himo voi johtua myös siitä, että kärsit stressistä. Jos olet yhdistänyt sipseillä herkuttelun rentoutuneeseen olotilaan, saatat hakea sipseistä apua paineista vapautumiseen.

Ratkaisu: Tee jotain, joka saa sinut rentoutumaan. Kokeile esimerkiksi hengitysharjoituksia tai lähde kävelylle.

Jäätelö

Tarve saada jäätelöä voi johtua samasta syystä kuin sokerinhimo. Jos tunnet olosi tylsistyneeksi tai väsyneeksi, saatat etsiä jäätelöstä sokerin synnyttämää mielihyvän tunnetta. Jäätelö on paitsi makeaa myös kylmää ja pehmeää, joten kenties kaipaat jäätelöä myös sen turruttavan ja lohduttavan koostumuksen vuoksi.

Ratkaisu: Kokeile kuumaa kylpyä tai hierontaa tai jaa murheesi läheisellesi. Myös pehmeisiin vaatteisiin pukeutuminen tai peiton alle kääriytyminen voi saada sinut tuntemaan olosi rauhalliseksi ja tyyneksi.

Höttöhiilarit

Vaalea leipää, pastaa, pullaa, keksejä, leivonnaisia… Kehosi voi janota nopeita hiilihydraatteja, koska luulee olevansa nälkiintynyt. Tosiasiassa elimistösi saattaa olla leptiiniresistentiksi kutsutussa tilassa.

Ratkaisu: Leptiiniresistenssiä hoidetaan terveellisellä ruokavaliolla: syömällä marjoja, kasviksia, terveellisiä rasvoja ja laadukkaita proteiininlähteitä.

Hiilareiden himo voi liittyä myös hiilihydraattien aikaan saamaan olotilaan, sillä ne kohottavat hyvän olon hormonina tunnetun serotoniinin tasoa. Kun ihminen on uupunut, ahdistunut tai huonolla tuulella, hän saattaa hakea hiilihydraateista lohtua.

Ratkaisu: Juttutuokio ystäväsi kanssa tai halaus rakkaimmaltasi voi auttaa enemmän kuin hiilihydraattien tankkaaminen. 

Lähteet: Bustle, Huffington Post, Psychology Today, Women’s Health

Lue myös:

Jenkkakahvojen, jumahtaneen painon ja herkkuhimon syynä leptiiniresistenssi? 9 ratkaisua

Oletko koukussa sokeriin? Näillä vinkeillä pidät makeanhimon kurissa

Tunnesyömisen 7 syytä – Tämän takia sorrumme liialliseen herkutteluun

Suvi jojolaihdutti 20 vuotta: Laihduin oikeasti vasta, kun tajusin olevani ruokariippuvainen

The post Iskikö makean, suolaisen tai hiilareiden himo? Näitä asioita kehosi oikeasti huutaa appeared first on Anna.fi.

10 oiretta, jotka viittaavat, että hormonitasapainosi ei ole kunnossa

$
0
0

Oletko ollut jo pitkään väsynyt? Onko haluttomuus sinulle tuskallisen tuttu ongelma? Eikö painosi putoa millään? Voi olla, että hormonitasapainosi ei ole kunnossa.

Hormonitasapainoa voi yrittää korjata kotikonstein syömällä säännöllisesti ja terveellisesti, liikkumalla ja nukkumalla tarpeeksi sekä välttelemällä stressiä ja alkoholin käyttöä. Jos oireet eivät häviä terveellisiä elämäntapoja noudattamalla, kannattaa oireiden hoidossa kääntyä lääkärin puoleen.

Nämä oireet voivat olla merkkejä hormonaalisesta epätasapainosta:

1. Olet jatkuvasti väsynyt

Jos kehosi hormonit ovat epätasapainossa, kehosi tekee jatkuvasti töitä paikatakseen tuota epätasapainoa. Siksi saatat tuntea jatkuvaa uupumusta.

2. Sinun tekee koko ajan mieli syödä

Jos kehosi huutaa päivästä ja kuukaudesta toiseen sokerisia, rasvaisia tai suolaisia herkkuja, voi syy piillä hormoneissa. Juuri ennen kuukautisia monille naisille tulee himo napostella, mutta jatkuva herkkunälkä saattaa olla merkki suuremmasta ongelmasta. Korkea insuliini- tai kortisolitaso voi aiheuttaa makeannälkää, kun taas liian matala kortisolitaso taas saattaa aiheuttaa suolaisten ruokien himoa.

3. Painosi nousee tai laskee

Tiesitkö, että hormoneilla on vaikutusta siihen, kuinka paljon kehomme polttaa kaloreita ja miten kehoomme varastoituu rasvaa? Hormonit vaikuttavat merkittävästi aineenvaihduntaan, minkä takia nopea painon nouseminen tai laskeminen saattaa olla merkki hormonaalisesta epätasapainosta. Myös lihasmassan häviäminen voi kieliä hormonitoiminnan epätasapainosta.

4. Laihduttaminen ei onnistu

Eivätkö kilot karise, vaikka syöt terveellisesti ja monipuolisesti? Sekaisin oleva hormonitoiminta voi jopa estää painon putoamisen. Kortisolin liiallinen erittyminen voi aiheuttaa myös rasvan varastoitumisen tiettyihin paikkoihin kehossa, esimerkiksi vatsan alueelle.

5. Ruoansulatusongelmat haittaavat oloasi

Hormoneilla on tärkeä rooli ruoansulatuksessa. Ruoansulatusongelmat, kuten ilmavaivat, ripuli, ummetus, röyhtäily ja pahoinvointi, voivat kaikki olla merkkejä hormonaalisesta epätasapainosta.

6. Sinulla on mielialanvaihteluita

Hormonaalinen epätasapaino voi saada mielialat heittelehtimään. Lisäksi hormonien epätasapaino saattaa aiheuttaa ahdistusta ja ärtyneisyyttä. Mielialoihin voi vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi liian alhainen serotoniiinitaso tai korkea dopamiinitaso.

7. Libidosi on hukassa

Eikö seksi kiinnosta? Sukupuolihormonien epätasapaino on melko yleinen haluttomuuden aiheuttaja. Sukupuolihormonien harmoniaan vaikuttavat vahvasti ympäristö-, ravitsemus- ja elämäntapatekijät. Sukupuolihormonien epätasapainon lisäksi myös kortisolin liikaeritys voi viedä halut.

8. Kärsit liikahikoilusta

Liikahikoilu on monille vaihdevuosia elävälle naiselle tuttu vaiva. Hormonaalinen epätasapaino saattaa kuitenkin aiheuttaa liikahikoilua myös nuoremmille.

9. Uniongelmat piinaavat sinua

Jos melatoniini- ja serotoniinitasosi ovat matalat, saatat kärsiä unettomuudesta. Keltarauhashormonin eli progesteronin puute voi aiheuttaa yöhikoilua ja siten myös uniongelmia. Myös stressihormonien liiallinen eritys voi olla syynä huonoon uneen.

10. Karvankasvusi kiihtyy

Karvankasvun yhtäkkinen kiihtyminen voi olla merkki testosteronia erittävästä kasvaimesta. Toki syitä voi olla myös muita, mutta jos karvankasvusi alkaa ykskaks kiihtyä, kannattaa asiasta käydä keskustelemassa lääkärin kanssa.

Lue myös:

Milloin jatkuvasta väsymyksestä on mentävä lääkäriin? Tunnista 10 hälytysmerkkiä

Jenkkakahvasi saattavat johtua hormonien epätasapainosta – tee nämä pienet muutokset

Rasvat vaikuttavat hormonitoimintaan – 5 hormonitasapainoa tukevaa ruoka-ainetta

Kasvihormonit – Voiko vaihdevuosioireet kesyttää luonnonmukaisesti?

Lähteet: Bustle, mindbodygreen, Natural Living Ideas

The post 10 oiretta, jotka viittaavat, että hormonitasapainosi ei ole kunnossa appeared first on Anna.fi.

Kannattaako geenitesti? Tämän itsestä voi saada selville geenitestin avulla

$
0
0

Geenitestejä on olemassa kahdenlaisia. Omaa geneettistä alkuperäänsä voi etsiä alkuperätestillä. Tällaisia alkuperätestejä voi jokainen halutessaan tilata itse esimerkiksi Yhdysvalloista.

Lääkärien tekemissä geenitesteissä puolestaan testataan yleensä tautigeenivariantteja eli sitä, onko henkilö jonkin geneettisen sairauden kantaja.

Genetiikan dosentti Päivi Onkamo Helsingin yliopistosta sanoo, että omia tautigeenejään ei kannata – eikä yleensä voikaan – itse testata. Miksi?

– Niiden tulkinta vaatii paljon tietoa geeneistä ja riskien laskennasta, Onkamo sanoo.

Mitä geenitesti paljastaa?

Mitä kaikkea geenitesteillä voi siis selvittää? Onkamon mukaan omia geenejään voi kartoittaa esimerkiksi äiti- ja isälinjatesteillä.

– Niistä saa selville sen, mistä äidinäidinäiti tai isänisänisä on peräisin kymmeniä tai satoja sukupolvia sitten. Genominlaajuisella testauksella saadaan myös määrällisiä arvioita. Useimmista ihmisistä löytyy geenejä sellaisista paikoista, joista sukututkimuskaan ei kerro. Eräs kollegani sai kuulla, että hänen geeneistään neljä prosenttia oli Italiasta. Hän hämmästyi. Isopapan kertomukset suvun italialaisvahvistuksesta eivät olleetkaan keksittyjä!

Osa tautigeeneistä tunnetaan, mutta Onkamon mukaan niiden testaaminen on siinä mielessä ongelmallista, että yhteen ominaisuuteen vaikuttaa niin monta geeniä.

– Vain ani harvoin yksi geeni aiheuttaa koko sairauden. Lisäksi riskiarviot ovat vielä nykyäänkin aika epämääräisiä, eikä kuluttaja välttämättä hahmota, mitä jokin riski tarkoittaa juuri hänen kohdallaan.

Voiko geenitestin tekemisestä olla haittaa?

Päivi Onkamo sanoo, että hän ei keksi mitään haittaa, mikä alkuperätesteihin liittyisi.

– Ellei sitten järkyty siitä, mistä kaikkialta omat geenit ovat peräisin, Onkamo sanoo ja naurahtaa.

Tautigeenitestien tuloksista sen sijaan voi selvitä jotakin sellaista, mihin ihminen ei ole varautunut.

– Opiskeluaikoina teimme testejä omilla geeneillämme. Silloin selvisi, että itselläni on sekä diabetekselle että reumalle altistavat geenivariantit. Olihan se aika hätkähdyttävää. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että tiettyjen geenivarianttien löytyminen ei vielä tarkoita sairastumista. Siksi on tärkeää, että tutkimustuloksia tulkitsee lääkäri tai muu asiantuntija.

Missä geenitestin voi tehdä?

Itsetehtäviä geenitestejä voi tilata esimerkiksi internetistä. Hinta on joitakin satoja euroja testin laajuudesta riippuen. Testi tehdään ottamalla sylkinäyte. Tulosten saaminen kestää 4–6 viikkoa.

Lääkärin tekemät geenitestit tehdään lähetteen saaneille potilaille. Testi tehdään joko sylki-, veri- tai kudosnäytteestä. Tulosten saaminen kestää 1–4 viikkoa.

Lähde: HUS / Genetiikan laboratorio, Family Tree DNA

Lue lisää:

Liikkujan geenitesti kertoo laji- ja harjoittelusuositukset

Suomalaiset kärsivät muita eurooppalaisia enemmän niska- ja selkäkivuista – miksi?

Chisu: ”Olen joutunut tekemään töitä äidiltä perimäni kiltteyden kanssa”

The post Kannattaako geenitesti? Tämän itsestä voi saada selville geenitestin avulla appeared first on Anna.fi.

Äkillisen ja pitkän kipukohtauksen syynä kihti? 8 tapaa ehkäistä ja helpottaa kihtiä ruokavaliolla

$
0
0

Kihti on niveltulehdus, joka aiheuttaa nivelissä kipua, punoitusta ja arkuutta. Yksi kihdin tyypillisistä oireista on isovarpaan juureen iskevä äkillinen kipukohtaus, joka voi kestää useita päiviä.

Kihti johtuu virtsahapon eli uraatin kiteytymisestä niveliin neulamaisiksi ja teräviksi uraattikiteiksi. Elimistössä oleva liika uraatti voi olla peräisin ravinnosta tai uraatin muodostuminen elimistössä on voinut kiihtyä aineenvaihduntahäiriön vuoksi. Uraatin määrä voi kasvaa liian suureksi myös silloin, jos sen poistuminen normaaliin tapaan virtsan mukana jostain syystä vähentyy.

Kihtiä on perinteisesti pidetty keski-ikäisten ja sitä vanhempien miesten tautina. Kihti on kuitenkin viime vuosina lisääntynyt myös nuoremmilla miehillä sekä naisilla. Syynä ovat muun muassa ylipaino ja runsas alkoholinkäyttö.

Kihtiä hoidetaan ruokavaliolla

Kihdin ensihoitona toimii nivelen lepo, jääpussi ja tulehduskipulääke. Jos kihdistä kuitenkin haluaa kokonaan eroon, ihmisen pitää usein muuttaa elintapojaan ja mahdollisesti pudottaa painoaan.

Myös ruokavaliolla on kihdin hoidossa tärkeä rooli. Listasimme 8 ruokavalioon liittyvää asiaa, joilla kihtikohtauksien syntyminen voidaan estää.

1. Vältä sisäelimiä, pikkukaloja, simpukoita ja broilerin nahkaa

Sisäelimet, kuten maksa ja munuainen, nahkoineen syötävät pikkukalat, kuten muikku ja silakka sekä simpukat ja siipikarjan nahka sisältävät hyvin runsaasti puriineja, jotka altistavat kihdin puhkeamiselle. Kihtiä sairastavan on syytä välttää näitä ruoka-aineita kokonaan.

2. Kokeile C-vitamiinia

Tutkimusten mukaan C-vitamiini auttaa alentamaan elimistön uraattitasoa. Tuloksia on saatu aikaan 500 milligramman C-vitamiinilisällä, mutta hoitosuosituksia C-vitamiinin käytöstä ei ole annettu. Keskustele lääkärisi kanssa, voisiko vitamiinilisä olla osa omaa hoitosuunnitelmaasi.

3. Napsi kirsikoita

Bostonin yliopiston tutkimus osoitti, että kirsikoiden syöminen vähensi kihtikohtauksen uusiutumisen riskiä 35 prosentilla. Tutkimukseen osallistujat söivät kahden päivän aikana noin 30 kirsikkaa päivässä.

Kirsikat sisältävät antioksidantteja ja laskevat veren uraattipitoisuutta.

4. Juo runsaasti vettä

Kihtipotilaan kannattaa juoda päivittäin runsaasti vettä, sillä vedenjuonti edistää uraatin erittymistä virtsaan.

5. Nauti kahvia

Kahvinjuonti alentaa elimistön uraattitasoa. Tutkimuksissa käytetyt kahvimäärät ovat kuitenkin olleet melko suuria, yli 4 kuppia päivässä, joten kahvia saa juoda runsaasti tuloksia saadakseen.

6. Suosi kasviksia, vähennä lihansyöntiä

Kihdistä kärsivän on syytä rajoittaa naudan, sian, siipikarjan, riistan, äyriäisten ja mädin syöntiä, sillä ne sisältävät runsaasti puriineja. Yhteensä näitä ruoka-aineita saisi syödä päivässä vain 100–150 grammaa.

Sen sijaan kananmunia ja kasviproteiineja (lukuunottamatta soijaa) kihtipotilas voi syödä huoletta. Myös kasvispainotteinen ruokavalio on kihdistä kärsivälle suotuisa ja useimmat kasvikset sopivat hänen ruokavalioonsa. Palkokasveja, parsaa ja sieniä tulee kuitenkin syödä vain kohtuudella.

7. Vältä alkoholia ja makeutettuja virvoitusjuomia

Koska alkoholi nostaa elimistön uraattitasoja, tulee alkoholijuomia, etenkin olutta, välttää.

Myös fruktoosilla makeutetut virvoitusjuomat, mehut ja makeiset nostavat uraatin määrää. Hedelmistä ja marjoista ei kuitenkaan tarvitse luopua vaikka nekin sisältävät fruktoosia, sillä tutkimusten mukaan hedelmistä ja marjoista saatavasta luontaisesta fruktoosista ei ole kihtipotilaalle haittaa.

8. Käytä maitotuotteita

Maidossa on emäksisiä aineita, jotka alentavat uraattipitoisuutta ja vähentävät kihtikohtausten määrää. Vaikutus on osoitettu sekä maidolla että maitotuotteilla, kuten jogurtilla.

Lähteet: Mayo Clinic, Reumaliitto, Terveyskirjasto

Lue myös:

Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla – 13 tulehdusta ehkäisevää ruoka-ainetta

Kolottavaa kipua, väsymystä ja voimattomuutta – fibromyalgia on piinaava vaiva

Pistelyn, puutumisten ja kipujen syynä hermopinne? Näin tunnistat ja hoidat

The post Äkillisen ja pitkän kipukohtauksen syynä kihti? 8 tapaa ehkäistä ja helpottaa kihtiä ruokavaliolla appeared first on Anna.fi.

Kannattaako nukkua alushousut jalassa vai ilman alushousuja? Asiantuntijalta yksiselitteinen vastaus

$
0
0

Töölön ja Ympyrätalon Mehiläisessä vastaanottoa pitävä gynekologi Leena Väisälä suosittelee ilman alushousuja nukkumista erityisesti niille, joilla on intiimivaivoja, kuten hiivatulehdusta, kutinaa, kirvelyä tai yhdyntäkipuja.

– Nainen, jolla ei ole mitään näistä vaivoista, voi todennäköisesti huoletta nukkua alushousut jalassa. Emättimen limakalvolle tekee kuitenkin hyvää ilman alushousuja nukkuminen eli niin sanottu tuuletus. Hiivatulehduksia tulee helpommin, jos limakalvot eivät saa koskaan tällaista tuuletusta, Väisälä sanoo.

Entä jos kuitenkin haluaa nukkua alushousut jalassa?

Jos alushousuja haluaa käyttää nukkuessa, kannattaa erityistä huomiota kiinnittää alushousujen materiaaliin. Väisälä kehottaa suosimaan luonnonmateriaaleja, jotka hengittävät hyvin.

– Yleensä intiimiongelmista kärsiviä kehotetaan käyttämään puuvillasta valmistettuja alushousuja.

Keinokuituisia alushousuja Väisälä suosittelee välttämään.

– Keinokuituiset alushousut eivät hengitä. Niiden käyttäminen on siis vähän sama asia kuin pistäisi muovin limakalvolle.

Myös alushousujen malli saattaa olla suuri tekijä. Tiukat stringit saattavat hangata emättimen limakalvoa ja aiheuttaa hiertymiä. Liian löysien stringien naru taas saattaa liikkua takaa eteen ja aiheuttaa peräaukon bakteerien kulkeutumista emättimeen. Jos ongelmia ilmenee, on viisasta miettiä, kannattaisiko stringit vaihtaa toisen mallisiin alushousuihin.

– Toisten limakalvot kestävät hyvin stringien jatkuvaa käyttöä, toisten ei, Väisälä sanoo.

Myös liian voimakkailla pesuaineilla pestyt alushousut voivat ärsyttää limakalvoja. Alushousujen pesemiseen Väisälä suositteleekin käytettäväksi hajusteettomia ja mahdollisimman vähän kemikaaleja sisältäviä pesuaineita.

Pikkuhousunsuojia ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön

Vaikka osa naisista voi huoletta käyttää alushousuja päivin ja öin, Väisälä ei suosittele jatkuvaa pikkuhousunsuojien käyttöä kenellekään.

– Niiden sisältävän muovin takia kosteus ei haihdu vaan pysyy alapäässä ja luo hiivan lisääntymiselle otolliset olosuhteet. Kaikilla on elimistössä hiivasoluja, mutta ne aiheuttavat oireita vain silloin, kun ne pääsevät lisääntymään.

Jos pikkuhousunsuojia käyttää kuukautisten aikana, kannattaa valita mahdollisimman vähän kemikaaleja sisältävä suoja. Huonoin valinta Väisälän mukaan on runsaasti kemikaaleja sisältävä hajustettu pikkuhousunsuoja.

Lue myös:

Huolehditko oikein alapääsi terveydestä? Vältä nämä 8 yleistä virhettä

Millainen valkovuoto on normaalia? – Valkovuoto paljastaa esimerkiksi hiivataudin tai herpeksen

Kutinaa alapäässä – auttaisiko probioottinen tamponi?

Kutina alapäässä voi johtua muustakin kuin hiivasta – bakteerivaginoosi ja muut salakavalat intiimivaivat

The post Kannattaako nukkua alushousut jalassa vai ilman alushousuja? Asiantuntijalta yksiselitteinen vastaus appeared first on Anna.fi.


Omituisten särkyjen ja vaivojen syynä heijastekipu? Heijastekivun oireet ja hoito

$
0
0

Päänsärky, niskakipu, huimaus, käsien puutuminen, vatsavaivat, kylmät jalat ja nenän tukkoisuus voivat kaikki olla heijastekivun oireita.

Heijastekivuksi kutsutaan kipua, joka tuntuu jossain muualla kehossa, kuin missä kivun varsinainen syy on. Heijastekipu kulkee alkuperäisestä lähteestään hermostoa pitkin toiseen kohtaan kehoa, jossa se voidaan aistia esimerkiksi särkynä, puutumisena tai pistelynä.

Heijastekipu voi johtua hermon puristustilasta eli hermopinteestä. Sen syynä voi olla myös lihasten joustamattomuus tai selkärangan häiriötila, kuten virheasento tai lukkiutuma. Myös sisäelimet voivat aiheuttaa heijastekipua, jolloin kipu on yleensä jatkuvaa ja voimakasta. Sisäelimistä heijastuva kipu on kuitenkin kohtuullisen harvinaista.

Listasimme 8 vaivaa, joiden selityksenä voi olla heijastekipu.

1. Päänsärky

Päänsärky voi olla kaula- tai rintarangan alueen häiriöstä johtuva oire. Myös vääränlainen purenta ja leukanivelen virheasento voivat aiheuttaa päänsärkyä.

2. Nenän tukkoisuus

Nuha, tukkoisuus ja poskiontelovaivat saattavat olla heijastumia kaularangasta.

3. Ruoansulatusvaivat

Rintaranka voi vaikuttaa vatsan toimintaan. Esimerkiksi turvotuksen, ilmavaivojen ja vatsakivun syy voi olla rintarangan häiriössä.

4. Käden puutuminen

Kyynärvarressa tai kädessä tuntuva puutuminen, pistely ja kipu voivat juontaa juurensa rintarankaan. Myös niskan syvien lihasten kireys voi johtaa käsien puutumiseen.

5. Niska- ja hartiasärky

Niska- ja hartiaseudun vaivat voivat johtua esimerkiksi äkkinäisen liikkeen aiheuttamasta vauriosta, liian korkean tyynyn päällä nukkumisesta tai virheellisestä työasennosta. Nämä ongelmat voivat vaikuttaa rintarangan hermoihin, jotka säteilevät kipua niskaan ja hartioihin.

6. Seksuaaliset häiriöt

Haluttomuus, yhdyntäkipu, impotenssi ja kivessärky voivat johtua risti-suolilunivelen eli SI-nivelen ongelmatilasta.

7. Iskiaskipu, noidannuoli ja tyrä

Lannerangan häiriötila voi aiheuttaa kipua ja kramppeja selkään.

8. Kipu jalassa

Syy pohkeeseen, reiteen tai jalkaterään säteilevään kipuun voi löytyä lannerangasta.

Miten heijastekipua hoidetaan?

Erilaisia kiputiloja hoidetaan usein särkylääkkeillä miettimättä sitä, mistä kipu oikeasti johtuu. Kipu on kuitenkin elimistön viesti, jota kannattaa seurata ja kuunnella.

Heijastekivun syytä voi olla hankalaa itse selvittää. Lääkärin lisäksi apua voi saada muilta kehon toimintaan erikoistuneilta asiantuntijoilta. Esimerkiksi manuaalinen hoito, triggerhieronta tai kiropraktiikka voivat saada heijastekivut katoamaan.

Lähtee: Hannes Karppinen & Tapani Kiminkinen: Parannetaan kansa (Tammi 2017), PhysiopediaSelkäkanava

Lue myös:

Suomalaiset kärsivät muita eurooppalaisia enemmän niska- ja selkäkivuista – miksi?

Selkäkivut voivat johtua lantion virheasennosta – näin korjaat 3 yleistä asentovirhettä

Pistelyn, puutumisten ja kipujen syynä hermopinne? Näin tunnistat ja hoidat

Kärsitkö lihaskivuista, jäykkyydestä tai väsymyksestä? Syynä saattavat olla triggerpisteet

The post Omituisten särkyjen ja vaivojen syynä heijastekipu? Heijastekivun oireet ja hoito appeared first on Anna.fi.

Painon tunnetta tai kipua oikean kyljen alla? Taustalla usein yllättävältä tuntuva syy

$
0
0

Toistuva kipu oikean kylkikaaren alla on monen tunnistama vaiva. Olo voi tuntua tukalalta, sillä kipu tuntuu painon tunteena.

Mistä kipu johtuu ja pitääkö siitä olla huolissaan? Kysyimme asiaa Turun Mehiläisessä työskentelevältä sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäriltä Tiina Kojolta.

– Maksa ja sappirakko sijaitsevat oikean kylkikaaren alla, Kojo sanoo.

Moni kivusta tai omituisesta painon tunteesta kärsivä epäileekin ensimmäiseksi vaivan johtuvan juurikin maksasta.

Keskustelu: Painava tunne oikean puolen kylkiluiden alla

Kojon mukaan on kuitenkin melko epätodennäköistä, että oikean kyljen alla tuntuvan kivun syy olisi maksassa.

– Maksan turpoaminen on harvinainen tila, eikä sitä kovin paljon esiinny.

Sekään, jos maksa alkaa ylipainon ja alkoholin käytön seurauksena vuosien kuluessa rasvoittua ja kehittää myöhemmin sidekudosta, ei aiheuta tuntemuksia, vaan maksan huonontunut tila käy ilmi kohonneista maksa-arvoista.

– Monilla voi olla maksassaan kystiä eli tyhjiä onteloita, mutta sekin on todella harvinaista, että ne olisivat niin isoja, että aiheuttaisivat paineen tunnetta. Samoin on kasvainten laita.

Kojon mukaan sappiongelmat ovat vähän todennäköisempi vaihtoehto oikean kyljen alla tuntuvalle kivulle. Sappikiviä on tyypillisimmin yli 40-vuotiailla, ylipainoisilla ja vaivaan liittyvää sukurasitetta kantavilla naisilla.

Mutta sappikivetkään eivät välttämättä ole kivun syy.

– Juuri valmistuneessa väitöskirjassa todetaan, että sappirakon poistaminen kivineen päivineen leikkauksessa ei läheskään aina poista vatsavaivoja, Kojo sanoo.

Kylkikivun syynä usein paksusuoli

Oikean kylkikaaren alaisten vatsavaivojen todennäköisin syy liittyykin paksusuoleen, joka kulkee aivan maksan vierestä.

– Tyypillisimmin kyseessä on ärtyvän suolen oireyhtymä, hidas suoli, johon liittyy ummetusta, ripulointia, ilmanmuodostusta. Suolen venyminen oikean kylkikaaren puolella on todennäköisin kivun lähde.

Suolistosyöpäkään ei useimmiten oireile kivulla vaan esimerkiksi suolen toiminnan muutoksina, anemiana ja verisenä ulosteena.

– Joskus, kun vatsakivun syy ei lukuisienkaan tutkimusten ja tähystysten  jälkeen selviä, on aiheellista miettiä, olisiko kivun syynä esimerkiksi selkärangassa oleva tuki- ja liikuntaelimistön ongelma.

Lue lisää:

Onko vatsakipu vaarallista? Nämä oireet kertovat, milloin on syytä mennä lääkäriin

Apua! Miksi peräaukosta tulee verta? Nämä ovat yleisimmät peräpään vaivat ja syyt

Oudot kivut saattavat johtua stressivatsasta – näin hoidat kipeää vatsaasi kotikonstein

The post Painon tunnetta tai kipua oikean kyljen alla? Taustalla usein yllättävältä tuntuva syy appeared first on Anna.fi.

Polvikipu liikunnan aikana: 3 tyypillistä syytä, oiretta ja ratkaisua

$
0
0

Polvikipu liikunnan aikana on melko yleinen vaiva. Jotta kipu ei estä liikunnan harrastamista tai vaikeuta normaalia elämää, sen syy kannattaa selvittää.

Kysyimme Mehiläisen ylilääkäri Jari Salolta, mistä liikunnan aikana esiintyvä polvikipu aikuisella useimmiten johtuu. Selityksiä löytyi kolme.

1. Liikunta on ollut liian raskasta

Jos aikuisen ihmisen polvi alkaa kipuilla liikunnan aikana, syynä voi olla se, että liikunta on ollut omalle keholle liian kuormittavaa.

– Se, että aloitetaan liikuntaharrastus liian nopeasti tai lisätään liikunnan määrää yhtäkkiä rajusti, on yksi syy polvikipuihin, Jari Salo kertoo.

Vaaditaan malttia ja pitkäjänteisyyttä, mikäli liikunnan harrastamisesta on ollut taukoa.

– Aloittelijan kannattaa kuunnella kehoaan ja kokeilla, mitä omat polvet kestävät. Kuormitusta voi sitten lisätä asteittain.

Aktiivisen liikkujan polvikipu voi puolestaan johtua siitä, että harjoittelu on jollain tavalla muuttunut.

– Kipuja voi tulla, jos on tottunut harjoittelemaan tietyllä tavalla ja sitten esimerkiksi ulkopuolinen ohjaaja sanoo, että lisätään mukaan uusia harjoitteita. Sinällään monipuolisuus on hyväksi, mutta rauhassa lisäten.

Hoito:

Polvikipu voi poistua levolla ja omaa harjoitteluaan keventämällä.

2. Polvessa on jokin sisäinen vaiva

Polvikivun syy voi olla myös polven sisäinen. Tyypillisiä syitä kipuun ovat rustovauriot ja nivelkierukan ongelmat.

– Rustoperäiset ongelmat lisääntyvät 30 ikävuoden jälkeen. Polvi ei vain enää kestä rasitusta. Nivelrustoihin alkaa tulla ongelmia ja ne voivat esimerkiksi revetä, ylilääkäri Salo sanoo.

Rustovaurion oireita ovat nivelen turvotus ja jäykistyminen rasituksen seurauksena. Polvi voi turvota ja tuntua jäykältä esimerkiksi juoksulenkin jälkeen ja vaivata vielä seuraavana yönäkin.

Nivelkierukan vaiva puolestaan aiheuttaa terävää kipua.

Hoito:

Jos polvikipu ei poistu parissa viikossa, kannattaa lähteä näyttämään polvea lääkärille.

3. Polvikipu johtuu vammasta

Polvivammat aiheuttavat usein kipua. Polven vääntymiset ja muljahtelut ovat melko yleisiä urheiluvammoja.

Hoito:

Jos polveen tulee vamman takia liikerajoite, kannattaa hakeutua saman tien lääkäriin. Mikäli polvi on vain vähän nitkahtanut ja aristelee, voi odottaa 2–3 päivää, josko kipu lähtisi itsestään pois. Mikäli kipu ei poistu, on syytä mennä lääkäriin.

Mitä lajeja polvivaivainen voi harrastaa?

Polviongelmista kärsivän kannattaa olla varovainen lajeissa, joissa on paljon suunnanvaihtoja. Palloilulajit kuten jalkapallo, salibandy ja sulkapallo, voivat joutua rajoitettavien listalle.

– Liikuntasalien lattiat ovat nykyään niin korkeakitkaisia, että tossu tarttuu lattiaan kiinni ja polvi joutuu vääntymään, Jari Salo huomauttaa.

Myös iskuttava rasitus voi aiheuttaa polviongelmaiselle kipuja. Juoksua ja laskettelua voi siis olla syytä välttää.

Polvivaivaiselle sopivia lajeja on kuitenkin onneksi monta.

– Uinti, vesijuoksu, pyöräily, rullaluistelu ja hiihto ovat esimerkiksi sellaisia lajeja, joita polviongelmista kärsiväkin pystyy usein harrastamaan.

Polviongelmia voi ehkäistä liikunnalla

Polvikivun sisäisiin syihin, kuten rustovaurion syntyyn, voi olla itse mahdotonta vaikuttaa. Sen sijaan harjoittelusta johtuvia polviongelmia voi ehkäistä. Esimerkiksi takareisiin kannattaa kiinnittää huomiota.

– Takareisien lihasheikkous on hyvin merkittävä polvikipujen syy. Jos treenataan kuntosalilla vain etureisiä ja tehdään kyykkyjä ja jalkaprässiä, syntyy epäsuhtaa, Salo sanoo.

Myös takareisien venyttelyn unohtaminen voi johtaa polvikipuun.

– Etenkin miehillä takareisikireys on syynä polviongelmiin. Polven kannalta on tärkeää, että jalan saa ongelmitta suoraksi.

Takareisien lisäksi kannattaa pitää huolta siitä, että oma vartalonhallinta on kunnossa. Polven eturistiside voi katketa juostessa vain siksi, että polvi lähtee suunnanvaihdossa liikkeelle, kun lantion lihasten hallinta ei ole riittävän vahvaa.

– Lantionhallintaa parantavia liikkeitä kannattaa katsoa yhdessä esimerkiksi fysioterapeutin kanssa.

Lue myös:

Painon tunnetta tai kipua oikean kyljen alla? Taustalla usein yllättävältä tuntuva syy

Älä hanki rasitusvammaa – Näin ehkäiset yleisimmät urheiluvammat

Avaa kireät takareidet – 5 tehokasta venytystä

The post Polvikipu liikunnan aikana: 3 tyypillistä syytä, oiretta ja ratkaisua appeared first on Anna.fi.

10 lääkkeetöntä vinkkiä allergiakauteen – näin helpotat siitepölyallergian oireita

$
0
0

Siitepölyallergia aiheuttaa monia ärsyttäviä oireita: nuhaa, aivastelua, nenän ja silmien kutinaa, hengitysvaikeuksia, silmien punoitusta, ihottumaa ja väsymystä.

Oireita voi helpottaa lääkkeillä, kuten antihistamiinitableteilla, nenäsuihkeilla ja silmätipoilla, mutta allergiaoireet voivat lievittyä myös lääkkeettömästi.

Listasimme 10 keinoa, jotka voivat vähentää siitepölyallergian oireita ja tehdä siitepölyallergikon olosta mukavampaa.

1. Käy suihkussa ennen nukkumaanmenoa

Jotta siitepöly ei kulkeudu ihon ja hiusten mukana sänkyyn ja pahenna yön aikana allergiaoireita, käy suihkussa ennen nukkumaanmenoa. Siitepölyaikana voi olla hyödyllistä pestä hiukset joka ilta.

2. Vaihda vaatteet kotiin tultuasi

Jos olet viettänyt päivän ulkona, vaihda vaatteet kotiin tultuasi. Näin siitepöly ei pääse leviämään vaatteiden mukana ympäri asuntoa.

3. Juo vettä

Jos kärsit allergian vuoksi tukkoisesta olosta, muista juoda riittävästi vettä. Nestevaje ainoastaan pahentaa tukkoisuutta.

Veden lisäksi kuuman teen tai mehun juominen voi auttaa, sillä höyry tekee hyvää hengitysteille.

4. Käytä aurinkolaseja

Aurinkolasien käyttö ulkona voi vähentää siitepölyn ja itiöiden kulkeutumista silmiin. Koska allergiasta ärsyyntyneet silmät ovat usein myös herkät auringolle ja tuulelle, olo tuntuu aurinkolasien kanssa mukavammalta.

5. Nuku riittävästi

Unenpuute heikentää vastustuskykyä ja voi pahentaa allergiaoireita. Pidä yöunet tarpeeksi pitkinä, jotta elimistösi on valmiimpi taistelemaan siitepölyä vastaan.

6. Syö lähistöllä valmistettua hunajaa

Ruokalusikallinen hunajaa päivässä voi helpottaa allergiaoireita, sillä hunaja voi toimia siedätyshoitona siitepölyallergiaan. Etenkin omalla lähiseudulla tuotettu hunaja voi auttaa, koska se sisältää samoja siitepölyjä, joille ihminen kotiseudullaan altistuu.

On kuitenkin hyvä huomioida, että hunaja voi joillakin ihmisillä myös pahentaa allergiaoireita.

7. Käytä nenäkannua

Nenäkannu on hyödyllinen väline allergiakautena, sillä se helpottaa tukkoisuutta ja irrottaa nenästä epäpuhtauksia ja limaa. Nenähuuhtelun voi tehdä päivittäin.

8. Vältä tiettyjä ruoka-aineita

Siitepölykautena kannattaa välttää ruoka-aineita, jotka aiheuttavat itselle allergiaoireita. Tiedetään myös, että tietyt ruoka-aineet voivat pahentaa siitepölyallergiaa. Alkoholia, kofeiinia, maitotuotteita, suklaata, pähkinöitä, sokeria, vehnää ja keinotekoisia makeutusaineita saattaa kannattaa vältellä allergiaoireiden aikana.

9. Ulkoile aamulla ja illalla

Koska siitepölyä on vähiten ilmassa aamuisin ja iltaisin, nämä ajankohdat ovat parhaita ulkoilulle. Myös kostea sää on siitepölyallergikon kannalta suotuisa ulkoiluilma.

10. Pidä kotisi siistinä

Pidä siivouspäivä vähintään kerran viikossa, sillä pöly ja lika voivat pahentaa allergiaoireita. Imuroi ja luuttua etenkin makuuhuone huolellisesti.

Vältä kuitenkin tuulettamista, jotta siitepölyä ei pääse kulkeutumaan sisälle asuntoon. Älä myöskään tuuleta vaatteita, tyynyjä, peittoja tai kodin tekstiileitä ulkona siitepölyaikaan.

Lähteet: Allergia- ja astmaliitto, Dr. Axe, Everyday HealthWebMD

Lue myös:

Joogasta helpotusta allergiaan – 5 allergian oireita lievittävää jooga-asentoa

Nenä vuotaa ja aivastuttaa – Mistä tiedän, onko se katupölyä, allergiaa vai flunssaa?

Siitepölyallergia – 10 kysymystä

Ehkäise ja hoida siitepölyallergia

The post 10 lääkkeetöntä vinkkiä allergiakauteen – näin helpotat siitepölyallergian oireita appeared first on Anna.fi.

Hieronta kotona avaa lihasten jumit – 7 vinkkiä hyvään kotihierontaan

$
0
0

Kukapa meistä ei olisi joskus hieronut ystävän tai kumppanin kireitä hartioita. Moni on varmasti myös todennut hieromisen jälkeen, että tarvitsisi itsekin jonkinlaista käsittelyä, sillä hierominen on saanut omat hartiat jumiin.

– Amatöörin suurin virhe on käyttää sormien ja käsivarsien voimaa. Voiman pitäisi tulla oman kehon painosta, jolloin hierominen on kevyempää, neuvoo hierojakoulu Relaxin johtaja Mika Hallikainen.

Hän muistuttaa myös, että jos hieronta tuottaa kovaa kipua tai aiheuttaa huonovointisuutta, kannattaa miettiä sen järkevyyttä. Lisäksi tietyt sairaudet, kuten kuume, ovat esteitä hieronnalle.

1. Anna hartiakivuille kyytiä

hierontaopas

Asetu seisomaan hierottavan taakse ja laita kämmenesi päällekkäin hierottavan hartian päälle. Paina päällimmäisellä kädellä alemman käden peukaloa siten, että vain peukalo osuu hierottavan ihoon. Nojaa eteenpäin, jolloin hieromiseen tarvittava voima tulee kehostasi, ei käsilihaksistasi. Pyöritä peukalolla pientä ympyrää. Tee noin viisi ympyrää ja vaihda peukalon paikkaa. Käy tällä tavoin läpi koko hartialinja.

VINKKI

Tee joka kohdassa 3–6 pyöräytystä tai vetoa ja vaihda sitten hierottavaa kohtaa. Muista kysyä välillä hierottavalta, onko voimakkuus sopiva. Hieronnan ei pitäisi olla tuskallista.

2. Pehmeyttä hartioihin

Hierontaopas

Seiso edelleen hierottavan takana ja aseta nyt kyynärvartesi hierottavan hartialle. Pidä rintarankasi suorana, älä katso alaspäin. Liu’uta kyynärvarttasi kohti hierottavan olkapäätä. Pidä kätesi nyrkissä, jotta ranteesi pysyy suorana. Tarkista, että hierot lihaksella, etkä luulla. Taivuta hierottavan päätä varovasti vastakkaiseen suuntaan. Halutessasi voit sivellä hartioille öljyä, jolloin hierominen on kevyempää.

3. Pyörittele kyynärpäällä alaselän jumit auki

Hierontaopas

Istahda polvillesi päinmakuulla olevan hierottavan vierelle. Aseta kyynärpääsi selkärangan viereen siten, että rangan ja kyynärpään väliin jää muutama sentti tilaa. Nojaa kehollasi kohti kyynärpäätä, jolloin saat siihen voimaa. Tee kyynärpäällä pientä ympyrää ja viiden pyöräytyksen jälkeen siirry hieman ylemmäksi. Hieronnan pitäisi tuntua makealta, ei kipeältä.

4. Näin hierot niskan turvallisesti

Hierontaopas

Asetu selällään makaavan hierottavan pään taakse polvilleen. Hierottavan pää lepää polviesi päällä rentona. Sipaise hierottavan niskaan öljyä ja laita sitten kämmenesi niskan alle päälletysten. Päällimmäinen käsi painaa alemman käden sormia. Pidä huoli, että rangan ja sormien välissä on pieni rako. Nojaa taaksepäin ja vedä samalla käsiä itseäsi kohden. Pidä ryhtisi suorana.

5. Venytä rintalihakset rennoiksi

Hierontaopas

Sisäänpäin kiertyneet olkapäät ovat toimistotyöläisten riesa. Suorana seisoessa peukaloiden tulisi osoittaa eteenpäin, mutta kireät rintalihakset ohjaavat kämmenselät eteenpäin. Rintalihasten hierominen auttaa rentouttamaan olkapäät. Avaa selinmakuulla olevan hierottavan rintakehää viemällä tämän kättä sivulle. Aseta toinen kämmenesi rintalihaksen päälle ja tee pientä ympyrää.

6. Pohkeiden hierominen

Hierontaopas

Hierottava käy päinmakuulle. Laita pyyherulla hierottavan nilkkojen alle tueksi, jotta asento on miellyttävä. Käy polvillesi hierottavan taakse. Aseta kätesi hierottavan pohkeen päälle ranteet vastakkain, ja pidä ranteet suorina. Painele kämmenillä pohjetta vuorotellen ja etene hitaasti kohti pohkeen yläosaa. Sormet eivät tee mitään. Muista taas, että voima tulee kehostasi, joten nojaa reilusti käsivarsiesi päälle.

7. Vetreytä jalkapohjat

Hierontaopas

Hierottava pysyy päinmakuulla. Pidä pyyherulla hierottavan nilkkojen alla tukena ja öljyä jalkapohjat. Tue nilkkaa pitämällä siitä toisella kädellä kiinni. Laita toinen kätesi nyrkkiin ja ala liu’uttaa kättäsi jalkapohjaa pitkin siten, että vain keskimmäiset sorminivelesi osuvat ihoon. Pidä ranteesi suorana. Koska jalkapohja on herkkä kutiamaan, liu’uta kättäsi hitaasti.

Lue lisää:

Treenaa litteä vatsa kahvakuulan avulla – 7 vinkkiä, joiden avulla saat coren kuntoon

Onko sinulla kireät faskiat? 7 helppoa liikettä, joiden avulla saat lisää notkeutta

7 vinkkiä, joiden avulla treenaat voimakkaat käsivarret

Opi meditoimaan, saat nopeasti konkreettisia terveyshyötyjä – 5 vinkkiä aloittelijalle

The post Hieronta kotona avaa lihasten jumit – 7 vinkkiä hyvään kotihierontaan appeared first on Anna.fi.

Niskakivun syy kaularangassa? Erota lihasjumin ja pahimmillaan leikkausta vaativan kaularankaongelman oireet

$
0
0

Mikäli kärsit niskakivusta, joka säteilee olkavarresta sormiin saakka, kyseessä saattaa olla kaularankaongelma.

– Säteilevä kipu on tyypillinen kaularankavaivaan viittaava oire. Kipu voi olla kovaakin ja lisäksi kädessä voi esiintyä lihasheikkoutta, HYKSin yksityissairaalan neurokirurgi Mika Niemelä kertoo.

Kivun kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä mitä aiemmin ongelma todetaan, sitä helpommin se saadaan hoidettua kuntoon.

Tietyt nikamat säteilevät kipua tiettyihin sormiin

Kaularankaongelmat ovat melko yleisiä vaivoja ja niistä kärsivät potilaat ovat useimmiten keski-ikäisiä. Tavallisimpia ongelmia ovat välilevyluiskahdukset ja nikamien kulumat.

– Kaularangassa on seitsemän nikamaa, joiden välille voi muodostua kulumaa, mikä ärsyttää hermojuuria. Luiset kulumapiikit voivat myös ahtauttaa hermojuurikanavia.

Kaularankaongelmat diagnosoidaan oireiden ja magneettikuvan perusteella, joiden pitää vastata toisiaan.

– Jos kipu säteilee niskasta peukaloon, viidennen ja kuudennen nikaman välistä pitäisi löytyä ongelma. Jos kipu taas säteilee keskisormeen, kuudennen ja seitsemännen nikaman välistä pitäisi löytyä syy. Alimman kaulanikaman ja ylimmän rintanikaman vaiva puolestaan säteilee pikkurilliin.

Mikäli magneettikuvassa ei näy merkkejä kaularankaongelmasta, sormien puutuminen voi johtua esimerkiksi hermopinteestä ranteessa tai kyynärvarressa.

Jos kaularankavaiva ei parane itsestään, leikkaus on tarpeen

Kaularankaongelma ei välttämättä vaadi toimenpiteitä, sillä se voi parantua myös itsestään. Jos kipu ei ole kovaa, tilannetta voidaan seurata parin kuukauden ajan.

– Lepo on tärkeää. Jos ihmisellä on fyysisesti raskas työ, sairausloma edesauttaa toipumista. Myös tauko raskaasta urheiluharrastuksesta on usein tarpeen.

Kiputilan ei kuitenkaan kannata antaa jatkua yli puolta vuotta, sillä käteen voi kehittyä halvaus ja toipumisesta voi tulla vaikeaa. Leikkaushoito on hyvä ratkaisu, jos kipu on sietämätöntä eikä rauhoitu ja kädessä esiintyy lihasheikkoutta.

– Kaularankaleikkaus on turvallinen leikkaus, josta noin 80–90 prosenttia potilaista hyötyy. Leikkaus voidaan tehdä aamulla, jolloin potilas pääsee jo yöksi kotiin.

Leikkauksen jälkeen ihmisen täytyy pitää 4–6 viikon sairausloma työn fyysisyydestä riippuen.

Terveet elintavat ehkäisevät ongelmia

Kaularankaongelman kehittymiseen on vaikeaa itse vaikuttaa, mutta omilla elintavoillaan voi kuitenkin edistää välilevyjensä terveyttä.

– Tupakointi vaikuttaa haitallisesti välilevyihin, joten tupakoini kannattaa lopettaa. Lisäksi, kuten selkävaivoissa yleensäkin, painonhallinta ja liikunta ovat eduksi.

Lue myös:

Suomalaiset kärsivät muita eurooppalaisia enemmän niska- ja selkäkivuista – miksi?

Niska-hartiaseutu jumissa? 6 rentouttavaa venytystä

Pään virheasento aiheuttaa kipuja ja ärtyneisyyttä – 5 helpottavaa korjausliikettä

Pistelyn, puutumisten ja kipujen syynä hermopinne? Näin tunnistat ja hoidat

Kohonneen verenpaineen syy voi löytyä niskasta – kiropraktiikasta apua?

The post Niskakivun syy kaularangassa? Erota lihasjumin ja pahimmillaan leikkausta vaativan kaularankaongelman oireet appeared first on Anna.fi.

Anoreksiasta selvinnyt Laura Tuomarila: 5 asiaa, jotka auttoivat paranemaan syömishäiriöstä

$
0
0

Vyöhyketerapeutti Laura Tuomarila, 46, on kertonut avoimesti vuosia jatkuneista syömishäiriöstään ja kirjoittanut aiheesta myös Kaunis minä – Kun laihuudesta tulee pakkomielle -kirjan.

Laura sairastui parikymppisenä ensin anoreksiaan, sitten bulimiaan, ja pahimpina hetkinä hän haki lievitystä ahdistukselleen jopa viiltelystä.

Laura sanoo, että hän sai apua syömishäiriöklinikalta sekä terapiasta, mutta ratkaisevaa parantumisessa oli myös äidin ja aviomiehen Samuli Edelmannin tuki.

Näin Laura neuvoo niitä, jotka – tai joiden läheiset – kamppailevat syömishäiriöiden kanssa:

1. Myönnä että tarvitset apua

”Kun sairastuin, asuin jo poissa kotoa, joten pystyin salaamaan ongelman läheisiltäni melko pitkään. Lopulta kuitenkin ahdistus ja kipu tulivat niin sietämättömäksi, ettei ollut muuta tietä kuin itsetuho tai apu. Silloin kerroin asiasta äidilleni ja hakeuduin hänen tukemanaan hoitoon. Ensimmäinen askel paranemiseeni oli, että myönsin tarvitsevani apua.”

2. Hakeudu terapiaan

”Hoito vaatii sinnikkyyttä. Minulla oli hyvien jaksojen välissä pahoja takapakkeja. Minulle terapiasta oli selkeästi hyötyä. Jouduin kohtaamaan siellä sen itseni, jota olin yrittänyt paeta syömättömyyteen. Samalla kun opin tuntemaan itseäni, ahdistukseni väheni.”

3. Mieti mikä on tärkeintä elämässä

”Tuskin olisin parantunut ilman hyvää parisuhdetta ja lapsia. Ymmärsin, että elämässä on muutakin kuin syöminen. Olin onnellinen perheestäni ja tajusin, että haluan heille vain hyvää. Vähitellen opin arvostamaan myös itseäni sellaisena kuin olen.”

4. Läheisten tuki on korvaamatonta

”Läheiset voivat ilman muuta auttaa, ja mitä varhaisemmassa vaiheessa apua saa, sen parempi. Syömishäiriöisen ajattelumalli on sairas. Sitä voi olla vaikea ymmärtää, mutta toivon, että läheiset yrittäisivät ymmärtää eivätkä luovuttaisi.

Läheiselle on tärkeintä työntää oma syyllisyys syrjään ja vain yrittää olla läsnä. Sairastunut vaistoaa läheisten syyllisyyden herkästi, mikä voi entisestään pahentaa syömishäiriöisen ahdistuneisuutta ja lisätä huonoa oloa.”

5. Muista, että paraneminen ei tapahdu hetkessä

”Syömishäiriöstä selviytymisen tie on pitkä – minun kohdallani se kesti kymmenen vuotta – ja arvostan sitä, että läheiseni antoivat minulle aikaa parantua.”

Lue myös:

Laura Tuomarila: ”Anoreksia ja bulimia hallitsivat elämääni”

Voiko syömishäiriöistä parantua?

Lena Meriläinen: ”Selvisin bulimiasta, mutta ruoka hallitsee yhä helposti ajatuksiani”

Perheonnea syömishäiriön jälkeen – Linda Lampenius: ”Joudun vakuuttamaan ihmisille, etten ole enää sairas”

The post Anoreksiasta selvinnyt Laura Tuomarila: 5 asiaa, jotka auttoivat paranemaan syömishäiriöstä appeared first on Anna.fi.


Hiivatulehduksen aikana kannattaa välttää ja suosia näitä 10 ruoka-ainetta

$
0
0

Suurin osa naisista saa jossain vaiheessa elämäänsä hiivatulehduksen. Yhdysvaltalaisen Centers For Disease Control and Prevention -terveysjärjestön mukaan lähes 75 prosenttia aikuisista naisista kärsii vähintään yhdestä hiivatulehduksesta elämänsä aikana.

Hiivatulehdus johtuu tavallisimmin Candida albicans -hiivasienen liikakasvusta ja oireilee kutinana, kirvelynä ja kokkareisena valkovuotona. Tulehdus rauhoittuu emätinpuikoilla usein jo parissa päivässä.

Vaikka lääkehoito on toimiva apu, hiivasta kärsivän kannattaa myös kiinnittää huomiota elintapoihinsa, jotta hoito onnistuu eikä hiivatulehdus heti uusiudu.

Ruokavaliolla voi joko ruokkia tai karkottaa hiivaa. Selvitimme, millaista ravintoa hiivatulehduksen aikana kannattaa välttää ja suosia.

Vältä näitä hiivatulehduksen vuoksi:

1. Sokeri sokeri ja hiivatulehdus

Hiiva käyttää ravinnokseen sokeria, joten sokerinsyönti voi auttaa hiivaa lisääntymään. Vältä hiivatulehduksen aikana paljon sokeria sisältäviä elintarvikkeita, kuten makeisia ja leivonnaisia.

2. Vaalea vilja leipä ja hiivatulehdus

Nopeat hiilihydraatit, kuten valkoiset jauhot, pasta ja riisi antavat hiivalle energiaa. Vaaleaa viljaa sisältävien tuotteiden välttäminen voi olla hiivatulehduksen aikana kannattavaa.

3. Alkoholi alkoholi ja hiivatulehdus

Alkoholijuomat sisältävät usein runsaasti sokereita. Lisäksi alkoholi myös laskee elimistön vastustuskykyä. Alkoholinkäyttö ei ainakaan edistä asiaa hiivatulehduksesta eroon pääsemistä.

4. Maito maito ja hiivatulehdus

Lehmänmaidon välttäminen voi auttaa hiivan häätämisessä. Maito sisältää laktoosia, joka kuuluu hiivaa ruokkiviin sokereihin.

5. Hedelmät ja hedelmämehut

Vaikka hedelmät sisältävät paljon terveellisiä vitamiineja, ne sisältävät myös paljon sokeria ja saattavat pahentaa hiivatulehdusta. Runsasta hedelmien syöntiä ja hedelmämehujen juontia voikin olla syytä välttää hiivatulehduksen aikana.

Syö näitä hiivatulehduksen aikana:

1. Probiootit jogurtti ja hiivatulehdus

Hyvät bakteerit auttavat elimistöä saamaan hiivan kuriin. Nauti hiivatulehduksen aikana probiootteja, kuten asidofilus- ja bifidobakteereja sisältävää maustamatonta jogurttia, piimää tai viiliä. Maitohappobakteereita voi käyttää myös kapseleina.

2. Omenaviinietikka omenaviinietikka ja hiivatulehdus

Omenaviinietikka sisältää happoja ja entsyymejä, jotka auttavat karkottamaan hiivatulehdusta. Omenaviinietikkaa voi nauttia esimerkiksi veden joukkoon sekoitettuna.

3. C-vitamiini karpalot ja hiivatulehdus

C-vitamiinipitoinen ravinto hillitsee hiivan kasvua. Napsi esimerkiksi karpaloita, joissa on paljon C-vitamiinia. Lisäksi karpalot ovat happamia, ja hiiva viihtyy huonosti happamassa ympäristössä.

4. Valkosipulivalkosipuli ja hiivatulehdus

Valkosipuli sisältää allisiini-nimistä yhdistettä, jolla on hiivasientä vastustavia ominaisuuksia. Raa’alla valkosipulilla on tehokkain vaikutus hiivaa vastaan. Kokeile esimerkiksi marinoituja valkosipulinkynsiä salaatin joukossa.

5. Inkivääri ja kurkuma inkivääri, kurkuma ja hiivatulehdus

Terveyspommit inkivääri ja kurkuma voivat auttaa tulehdusta hillitsevien ja sienten kasvua estävien ominaisuuksiensa vuoksi. Käytä inkivääriä ja kurkumaa mausteina ja lisää niitä esimerkiksi smoothien joukkoon.

Lähteet: Dr. Axe, Everyday Health, Mind Body Green, Terveyskirjasto

Lue myös:

Hiivatulehdus vaivaa – Kutinat kuriin luonnollisesti

Millainen valkovuoto on normaalia? – Valkovuoto paljastaa esimerkiksi hiivataudin tai herpeksen

Gluteenittomalla ja sokerittomalla BE-ruokavaliolla eroon vatsavaivoista, väsymyksestä ja hiivasta?

Kutina alapäässä voi johtua muustakin kuin hiivasta – bakteerivaginoosi ja muut salakavalat intiimivaivat

Hiivatulehdus – Apua apteekista

The post Hiivatulehduksen aikana kannattaa välttää ja suosia näitä 10 ruoka-ainetta appeared first on Anna.fi.

Sympatikotoniassa keho käy jatkuvasti ylikierroksilla – 5 keinoa rauhoittaa yliaktiivinen hermosto

$
0
0

Monen ihmisen arki on täynnä stressaavia tilanteita. Onneksi elimistömme on kuitenkin luotu selviämään tiukoista paikoista. Saamme kiittää tahdosta riippumatonta eli autonomista hermostoamme siitä, että kykenemme toimimaan tarvittaessa nopeasti mutta pystymme myös palautumaan ja keräämään voimia työlään suorituksen jälkeen.

Autonominen hermosto jakautuu kahteen haaraan: sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon. Sympaattinen hermosto aktivoituu, kun ihmisen pitää olla valmis toimimaan, ja parasympaattinen hermosto puolestaan on aktiivinen levossa.

Kun autonominen hermosto toimii tasapainoisesti, ihmisen keho kykenee sekä nopeaan toimintaan että palautumiseen ja rentoutumiseen. Ongelmia syntyy, jos sympaattinen hermosto on hallitsevassa asemassa. Tällöin elimistö on koko ajan virittynyt ”taistele tai pakene” -valmiuteen eikä ihminen saa levättyä kunnolla. Tilaa kutsutaan sympatikotoniaksi eli sympaattisen hermoston yliaktiivisuudeksi.

Sympatikotonian oireet ovat kehon viestejä

Sympatikotonia johtuu usein pitkään jatkuneesta stressistä. Sympaattinen hermosto on tällöin ikään kuin jäänyt päälle ja parasympaattinen hermosto ajettu alas. Stressin lisäksi esimerkiksi kilpirauhasen ylitoiminta voi aiheuttaa sympatikotoniaa, joten asian selvittäminen voi vaatia tarkempia tutkimuksia.

Keho hälyttää sympatikotoniasta monenlaisin merkein. Sympaattisen hermoston yliaktiivisuuden oireita ovat muun muassa:

  • tiheä pulssi
  • kohonnut verenpaine
  • rytmihäiriöt ja sydämentykytykset
  • mielen rauhattomuus, levottomuus ja keskittymisvaikeudet
  • ärtyneisyys
  • ruoansulatusongelmat
  • päänsärky
  • kananlihalle meno
  • väsymys ja uniongelmat
  • raajojen kylmyys
  • yöhikoilu
  • jatkuva sairastelu
  • seksuaalisen halukkuuden väheneminen.

Mikäli kärsit useammasta yllämainitusta oireesta, tilanteeseen kannattaa reagoida. Jos keho käy koko ajan ylikierroksilla, seurauksena voi olla burnout tai sairastuminen. Sympatikotonia lisää muun muassa sydäntautien, masennuksen ja kroonisen väsymyksen riskiä.

Tasapainoita autonominen hermosto elintavoillasi

Sympatikotonia ei ole sairaus vaan elimistön epätasapainotila, jota on mahdollista hoitaa. Sympaattisen ja parasympaattisen hermoston tasapainon palauttaminen vaatii usein arjen hidastamista, riittävää lepoa ja elämäntapamuutoksia.

Muun muassa seuraavat keinot voivat auttaa pääsemään sympatikotoniasta eroon:

1. Hengitä syvään

Syvään hengittäminen on yksi nopeimmista tavoista saada hermostonsa rauhoittumaan. Lisää päivääsi hetkiä, jolloin vain keskityt hengittämään rauhallisesti sisään ja ulos. Kokeile esimerkiksi kolmea yksinkertaista hengitysharjoitusta.

2. Harrasta matalatehoista liikuntaa

Kun elimistö on stressitilassa, kovatehoinen liikunta kuormittaa sitä entisestään. Sen sijaan jooga, luonnossa käveleminen tai puutarhanhoito ovat hyviä aktiviteetteja sympatikotoniasta kärsivälle keholle.

Muista keskittyä vain siihen, mitä teet, ja vähennä ylimääräiset ärsykkeet minimiin. Älä siis selaa puhelinta harrastushetkesi aikana ja kuuntele mielummin luonnon ääniä kuin nopeatempoista musiikkia.

3. Pidä unirytmi säännöllisenä

Sympatikotonian vuoksi keho käy ylikierroksilla myös yöllä, mistä voi seurata unettomuutta ja nukahtamisvaikeuksia. Säännöllinen unirytmi niin arkena kuin viikonloppunakin auttaa kehoa rauhoittumaan iltaisin.

Varaa unelle myös riittävästi aikaa ja malta mennä nukkumaan silloin, kun väsyttää.

4. Varo kofeiinia ja alkoholia

Kofeiini ja alkoholi stimuloivat sympaattista hermostoa ja lisäävät sen aktiivisuutta. Niitä siis kannattaa välttää, kun hermosto on jo ennestään yliaktiivinen.

Vaihda kahvi yrttiteehen tai kofeiinittomaan kahviin ja vältä alkoholia kokonaan.

5. Syö runsaasti kasviksia ja riittävästi proteiinia

Kavikset sisältävät monia ainesosia, kuten A-, B- ja C-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa, joita elimistö tarvitsee rauhoittaakseen yliaktiivisen sympaattisen hermoston. Syö runsaasti esimerkiksi porkkanoita, punajuuria, bataattia ja perunaa.

Muista myös riittävä proteiininsaanti, sillä elimistö saa proteiinista aminohappoja, joita tarvitaan hermoston rauhoittamiseen. Syö esimerkiksi kananmunia, pähkinöitä, kalaa ja kanaa.

Muista pureskella ruoka kunnolla ja rauhallisesti, koska sympatikotonian vuoksi ruoansulatus ei usein toimi niin kuin sen pitäisi. Helpotat ruoansulatuksesi toimintaa, kun pureskelet ruoan hyvin.

Lähteet: Jyrki Korkeila: Stressi, tunteiden säätely ja immuniteetti, Natural solutions, Chad Oler: Symptoms of an Overactive Sympathetic Nervous SystemSydänliitto

Lue myös:

Johtuuko ihottumasi tai vatsavaivat stressistä? Tunnista ja hoida 12 psykosomaattista oiretta

Taltuta stressi ruokavaliolla – 6 vatsaa ja kehoa rentouttavaa ruoka-ainetta

Syke kuriin joogan avulla – 5 sykettä ja verenpainetta laskevaa jooga-asentoa

Näin kehosi viestii stressistä – 8 hälytysmerkkiä ja paljastava hengitystesti

The post Sympatikotoniassa keho käy jatkuvasti ylikierroksilla – 5 keinoa rauhoittaa yliaktiivinen hermosto appeared first on Anna.fi.

Poistaako peseminen bakteerit pyyhkeestä? Lääkäri kertoo, kuinka usein pyyhkeet tulisi uusia

$
0
0

Hurjimpien väitteiden mukaan pyykeet pitäisi vaihtaa kokonaan uusiin 1–3 vuoden välein, jotta ne pysyisivät tarpeeksi hygieenisinä.

Märkä pyyhe on oivallinen kasvualusta bakteereille. Mutta kertyykö pyyhkeisiin todella bakteereja, jotka eivät poistu säännöllisessä pesussakaan?

Ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo lääkärikeskus Mehiläisestä ei pidä pyyhkeiden uusimista 1–3 vuoden välein välttämättömänä.

– Ihmisen ei tarvitse elää steriilissä ympäristössä. Joka puolella on bakteereja ja mikro-organismeja, eikä niistä kaikista ole haittaa, Vaalamo sanoo.

Vaalamon mukaan pyyhkeiden säännöllinen peseminen riittää ja ne voi uusia siinä vaiheessa, kun sen itse näkee tarpeelliseksi, esimerkiksi jos pyyhkeet ovat kuluneet käyttökelvottomiksi.

Pyyhe kannattaa kuitenkin aina kuivata ilmavasti levitettynä. Jos märän pyyhkeen jättää myttyyn lattialle tai kassiin, siihen alkaa erityisesti lämpimässä herkästi kasvaa bakteereja ja jopa hometta.

Tarvitseeko pyyhkeitä pestä 90 asteessa?

Maarit Vaalamon mielestä pyyhkeiden normaalipesuun riittää 60 asteen lämpötila. Välillä pyyhkeet voi pyörittää 95 asteessa.

Sopiva pesutiheys riippuu siitä, kuinka usein pyyhettä käyttää ja onko iho terve ja ehjä. Päivittäisessä käytössä olevan vartalopyyhe kannattaa vaihtaa kerran viikossa ja kasvopyyhe 2–3 päivän välein. Yhteiskäytössä olevan käsipyyhkeen voi vaihtaa vaikka joka päivä.

Jos iholla on infektioita, kuten märkärupea, tulehtuneita haavoja, herpestä tai muuta, mikä voi tarttua pyyhkeen kautta, pyyhkeitä kannattaa vaihtaa ja pestä tiheämmin kuin normaalisti.

Saako pyyhettä lainata?

Toisinaan kuulee suositeltavan, että omaa pyyhettä ei pitäisi lainata kenellekään toiselle.

– Jos perheen sisällä käyttää vahingossa toisen pyyhettä, ei siitä tavallisesti seuraa mitään haitallista, sanoo Vaalamo.

Tarttuvat taudit kuten vatsatauti, kihomadot tai huuli- ja genitaaliherpes voivat kuitenkin tarttua pyyhkeestä. Tämän vuoksi on suositeltavaa käyttää henkilökohtaisia pyyhkeitä.

Monessa perheessä on käytössä yhteinen käsipyyhe. Vaalamon mukaan käsipyyhe voi aivan hyvin olla yhteinen, mutta sitä kannattaa vaihtaa ja pestä usein. Jos perheessä jyllää vatsatauteja tai muita tarttuvia tauteja, on fiksua käyttää omia käsipyyhkeitä.

Lue lisää:

Miten usein pyyhkeet pitäisi vaihtaa? Ihotautilääkäri vastaa

Hierotko sinäkin tietämättäsi suihkussa itseesi bakteereja?

Moni pesee kätensä väärin – jos haluat välttää noroviruksen ja flunssan, pese kädet näin

The post Poistaako peseminen bakteerit pyyhkeestä? Lääkäri kertoo, kuinka usein pyyhkeet tulisi uusia appeared first on Anna.fi.

Voiko hiivatulehduksen aikana harrastaa seksiä? 5 kysymystä ja vastausta hiivatulehduksesta

$
0
0

Kutinaa, kirvelyä ja paakkuista valkovuotoa. Hiivatulehdus on epämiellyttävä, mutta melko yleinen vaiva.

Hiivatulehduksen aiheuttaa emättimessä muutenkin tavattava Candida albicans -niminen hiivasieni. Kun sen kasvu yltyy, oireena on hiivatulehdus. Hiivatulehduksen riskiä lisäävät raskaus, antibioottikuuri, ehkäisypillerit, diabetes tai immuunitoiminnan vajaustila. Tiukkat vaatteet tai jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö voivat hautoa ja ärsyttää limakalvoja ja aiheuttaa niille vaippaihottumaa, mikä saattaa altistaa hiivatulehduksen puhkeamiselle. Aina hiivatulehdukselle ei löydy selvää syytä.

Kysyimme gynekologi Merja Metsä-Heikkilältä 5 intiimiä kysymystä hiivatulehduksesta.

1. Voiko hiivatulehduksen aikana harrastaa seksiä?

Hiivatulehduksen aikana yhdyntä voi sattua. Ulkosynnyttimien limakalvoilla voi olla pieniä haavaumia tai punoitusta. Hiivatulehduksen muita oireita ovat voimakas kutina, kirvely ja paakkuuntuva valkovuoto. Hiivatulehduksen aikana monenkaan ei tee mieli seksiä.

2. Voiko hiivatulehdus tarttua kumppaniin?

Hiivatulehdus ei ole tarttuva tauti. Se ei myöskään sukupuolitautien tavoin leviä kohtuun tai munajohtimiin vaan on puhtaasti paikallinen. Jos partneri saa oireita, se johtuu yleensä siitä, että hänellä on iholla esimerkiksi haava tai joku muu sairaus.

3. Tulisiko intiimihygieniaan kiinnittää jotain erityistä huomiota hiivatulehduksen aikana?

Hiivatulehdus ei parane eikä pahene pesemällä. Noudata hyvää henkilökohtaista hygieniaa, mutta älä peseydy liian usein. Älä käytä saippuaa tai suihkuta vettä suoraan emättimeen. Pesuaineiden pH:n tulee olla alle 7.

4. Miten hiivatulehduskierteen voi estää?

Sokerin syöntiin kannattaa kiinnittää huomiota ja välttää sokeripitoisia juomia ja ruokia. Ruokavaliostakin voi saada apua esimerkiksi syömällä maitohappobakteereita sisältävää maustamatonta jogurttia. Vessassa käydessä tulee alapää pyyhkiä aina edestä taaksepäin. Hiiva voi nimittäin levitä myös peräsuolesta emättimen puolelle.

5. Auttavatko apteekin itsehoitolääkkeet hiivatulehdukseen?

Kyllä. Apteekista löytyy niin emätinpuikkoja kuin suun kautta otettavia lääkkeitä. Ulkosynnyttimille voidaan käyttää emulsiovoiteita. Jos yhdestä lääkekuurista ei ole apua, on syytä mennä lääkäriin, sillä silloin kyseessä on todennäköisesti joku muu sairaus tai tulehdus kuin hiivatulehdus. Esimerkiksi myös klamydia saattaa oireilla kirvelyllä ja kutinalla.

Joskus limakalvot voivat myös ärtyä, mistä aiheutuu hiivatulehduksen kaltaisia oireita. Esimerkiksi tiheät yhdynnät varsinkin tuoreessa parisuhteessa aiheuttavat tavallista enemmän hankausta limakalvoille, mikä voi aiheuttaa pieniä haavaumia ja siten kirvelyä ja kutinaa. Tällaista vaivaa voi hoitaa perusvoiteilla.

Lähteet: terveyskirjasto.fi

Lue myös:

Kannattaako nukkua alushousut jalassa vai ilman alushousuja? Asiantuntijalta yksiselitteinen vastaus

Kutina alapäässä voi johtua muustakin kuin hiivasta – bakteerivaginoosi ja muut salakavalat intiimivaivat

Huolehditko oikein alapääsi terveydestä? Vältä nämä 8 yleistä virhettä

Millainen valkovuoto on normaalia? Valkovuoto voi paljastaa hiivan tai herpeksen

Onko valkovuotosi normaalia? Runsas valkovuoto ja tympeä haju voivat olla merkki tulehduksesta

The post Voiko hiivatulehduksen aikana harrastaa seksiä? 5 kysymystä ja vastausta hiivatulehduksesta appeared first on Anna.fi.

Löydä Annansilmä ja voita Perskindol kylmä-lämpögeeli sekä 
Diasporal-magnesiumvalmisteita

$
0
0

Löydä pieni musta kukka lehdestä ja voita kesäliikkujan 
hyvinvointipaketti: Perskindol kylmä-lämpögeeli sekä 
Diasporal-magnesiumvalmisteita. Kaksivaikutteinen Perskindol kylmä-lämpögeeli lihaksille ja nivelille sisältää kasvipohjaisia eteerisiä öljyjä. Hyvin imeytyvä geeli viilentää välittömästi ja lämmittää nopeasti. Helposti imeytyvä geeli sopii käytettäväksi ennen liikuntasuoritusta tai muuta fyysistä rasitusta sekä niiden jälkeen. Diasporal 400 Extra -juomajauhe on markkinoiden vahvin magnesiumvalmiste, jonka parhaiten imeytyvä magnesiumsitraatti huolehtii lihasten hyvinvoinnista.

Osallistu ja voita!

Yhden palkintopaketin arvo on noin 80 euroa, arvomme viisi palkintopakettia. Vastausaikaa on keskiviikkoon 21.6. klo 24.00 saakka.

  • Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

The post Löydä Annansilmä ja voita Perskindol kylmä-lämpögeeli sekä 
Diasporal-magnesiumvalmisteita appeared first on Anna.fi.

Viewing all 1682 articles
Browse latest View live