Metsä on taas täynnä sieniä ja marjoja, mutta ötökät tekevät poimimisesta tuskaa. Esimerkiksi hirvikärpänen, tuo rasittava mustanruskea imukärsällinen, saa monet jättämään koko metsäreissun väliin.
Se ei ole vaarallinen
Hyvät uutiset: hirvikärpänen on kiinnostunut vain hirvistä. Huonot uutiset: metsässä se erehtyy luulemaan ihmistä hirveksi.
Eläintieteen professori Arja Kaitala Oulun yliopistosta kertoo, että hirvikärpänen suunnistaa kohteeseensa näköaistinsa perusteella.
– Hirvikärpäsen maailmassa ainoa iso ja liikkuva asia on hirvi. Hirvikärpäsellä on hyvä näkö, mutta se erehtyy luulemaan mitä tahansa isoa ja tummaa hirveksi. Siksi se lentää myös ihmiseen ja yrittää imeä siitä verta.
Hirvikärpänen ei tee ihmisellä ja sen verellä mitään, mutta hädissään se yrittää imeä verta ja rikkoo ihon imukärsällään. Lisäksi hirvikärpänen voi jäädä iholle ja etenkin hiuksiin tai partaan möngertämään, sillä uhriin lennettyään se pudottaa siipensä eikä pääse enää pois.
Mene metsään vaaleissa vaatteissa
Metsässä hirvikärpäsiltä suojaavat päähine ja pitkähihaiset vaatteet.
– Kannattaa pukeutua niin peittäviin ja vaaleisiin vaatteisiin kuin mahdollista. Testien mukaan hirvikärpänen lentää todennäköisemmin tummaan kuin vaaleaan kohteeseen. Se myös valitsee aina isomman kohteen, jos valittavana on iso ja pieni.
Kampaa tukka tiheällä kammalla
Metsässä olon jälkeen hiukset kannattaa kammata tiheällä kammalla. Hirvikärpänen on sitkeä ja taitava piiloutumaan vaatteisiin. Vaatteet kannattaa käydä huolellisesti läpi.
Metsässä päällä olleet vaatteet voi heittää pakkaseen, mutta Kaitalan mukaan niitä kannattaa pitää siellä noin viikko, jotta hirvikärpäset varmasti kuolevat.
– Aikuinen hirvikärpänen kestää hyvin pakkasta – jopa 20 miinusastetta.
Jos näppylöitä tulee
Jotkut saavat hirvikärpäsen puremista allergisen reaktion ja näppylöitä. Tämä vaatii kuitenkin pidempää altistumista hirvikärpäsen puremille.
Lieviä ihottumaoireita voi hoitaa kortisonivoiteella ja antihistamiinitableteilla, mutta jos ihottuma on paha, on hyvä käydä lääkärissä.
Hirvikärpäsiä on siellä, missä hirviäkin
Eniten hirvikärpäsiä on paikoissa, joissa hirvet liikkuvat. Kaitalan mukaan ainoa tapa vähentää hirvikärpäsiä on pitää hirvitiheys alhaisena.
– Suomalainen hirvikärpäskanta elää vain hirvissä. Olosuhteiden puolesta ne selviäisivät myös pohjoisessa, mutta ne lisääntyvät huonosti poroissa.
Suomalainen kanta eroaa esimerkiksi ruotsalaisesta siten, että Ruotsissa hirvikärpäset selviävät hirven lisäksi metsäkauriissa. Suomessa hirvikärpäset elävät vain hirvissä.
Odota sään viilenemistä
Valitettavasti sienestysaika on hirvikärpästen sesonkia. Kun päivälämpötila laskee alle seitsemän celsiuksen, hirvikärpäset eivät voi enää lentää.
Lue lisää:
Täällä punkit piileksivät – Ole tarkkana näissä paikoissa
Olisitko arvannut? Tämä hyväntuoksuinen kikka karkottaa hyttyset
Kutinaa ja ihottumaa! Onko minulla atooppinen iho?
The post Onko hirvikärpänen vaarallinen? 6 hyödyllistä faktaa hirvikärpäsistä appeared first on Anna.fi.